Кожедуб поповнив свій бойовий рахунок з двома американськими винищувачами P-51 Mustang, які помилково спробували атакувати його над Берліном, але відразу згорнулися при відставці атаки. Як розповів Іван Нікітович, 17 квітня 1945 р., зустрівся з «Флінгомфортесами» союзників в повітрі, він чергував пару «Мессершміттів» від них, але після другого він атакував американський бойовий покрив.
Пожежний, хто? Я згадував Козедуб із зануренням половини століття пізніше. У черзі тривала, з великим, кілометровим, дистанцією, з яскравими, на відміну від наших і німецьких слідчих оболонок. У зв'язку з тривалою дистанцією кінець черги можна побачити згинання. Я перевернув і, швидко зблужився, атакував екстремну американку (за кількістю бійців в ескорт я вже знав, хто це було) - щось вибухнула в його фюзеляжу, він сильно запарився і пішов з спуском до наших військ. З половиною петлю я зробив поворот бою, з неперевершеного положення я атакував наступну. Моя оболонка впала дуже вдало - літак вибухнула в повітрі.
Коли натяг битви, мій настрій не був на всіх перемогах - я вже бачив білі зірки на крилах і запобіжниках. «Я даю мені ... на перший день», - думав я, посадивши автомобіль. У салоні Мустана, який висаджував на нашій території, сати сивий чорний чоловік. До питання хлопчиків, які підійшли його, які розстріляли його (або, коли це питання було перекладено), він відповів: «Фокке-Вулф» з червоним носієм... Я не думаю, що він грав разом; союзники ще не навчилися шукати обидва способи.
Коли показані стрічки PCF, основні моменти бою були записані на них дуже чітко. Стрічки були годинниковані командуванням полку, і поділом, і рифами. Командир підрозділу Савицький, в оперативному підпорядкування, до якого ми були потім включені, після перегляду, сказав: «Такі перемоги пов'язані з майбутньою війною». І Павло Федорович Чупиков, наш полк, скоро дав мені ці стрічки з словами: «Зроби себе, Іван, і не покаже їх нікому. й
, Україна
Зіткнення між радянськими та американськими повітряними групами, які розпочалися в другій половині 1944 року, не були результатом традиційної конффузії будь-якої війни. Навіть тоді Сполучені Штати Америки розглянули весь європейський континент його зони впливу. Після того, як командир У.С. Повітряних Сил Спас навіть непохитно відмовлявся обговорити з Маршал Жуков порядок польотів над радянською зоною, сміливо спричинив, що «Американська авіація скрізь скрізь, і без обмежень.» (Г.К.Згуков). Спогади та відбиття. 1971. С.670.
р.
Демонструючи своє право летіти в будь-якому місці, державна команда одночасно протестувала нашу «для вошей», а також практикувала методи всього повітряного терору, що стала знаком Американської авіації в наступні десятиліття. Не знаю, що разом з військовим безглуздим руйнуванням житлових площ німецьких і японських міст Янкес бомбардував Югославію не менш лютою. 16 квітня 1944 р. на «Блодій Великодні» У цей день весь повітряний поділ важких бомбардувальників з характерною назвою "Лібератор" ("Лібератор") знизив тисячі бомб на містах Югослава, які загинули 1,160 осіб в Белграді. В цілому були дев'ять таких рейдів, і 45 років пізніше, історія, як ви знаєте, повторити себе. І підкреслити свідомий вибір дати атак, бомби падають на Белград прикрашений написом «Щасливий Великодній!».
Ну, для першої атаки на Червону армію, чотири десятки важкого американського винищувача Lightning обрали символічну дату - 7 листопада 1944 року. У результаті нападу штабу 6-ї Гвардійської стріли та аеродрому 866-го бойового авіаційного сховища біля м. Ніс, командир корпусу, Герой Радянського Союзу Григорій Котов та 30 осіб загинули. Крім того, було знищено два наших літаки, а десятки автомобілів. Він був тільки при заспокійливих радянських бійців у свою чергу знизився кілька вузлів, які відпочивають. Згодом, свідком цієї битви, льотчик Борис Смірнов написав у своїх спогадах, що на карті, що міститься в хвилюванні одного з опущених Lightnings, Nisch був призначений як повітряна мета. Після того, як офіційна американська версія втрати звичайної, мало хто вірив.
Політаючи над Німеччиною, заступник командира 176-х гвардійського авіаційного регулювання, 25-річний майор Козедуб зіткнувся з латзеном «алліями» двічі. По-перше, 22 квітня 1945 р., його автомобіль атакував парою американських мускатських винищувачів, але незабаром вони мали гіркотично пошкодити їх сурогатність. Упродовж двох хвилин пропущено, як один з «Мустиків» кинувся на шматки, а пілот другого ледве вдалося стрибати з парашутом.
р.
Ще більше нагрітої битви з американцями Кожедуб звідти лише перед Днем Перемоги, коли загін завантажених бомбардувальників типу Flying Fortress, ігнорування попереджувальних ударів, введено в космос радянської зони окупності. Увімкнувши три багатоінтенсивні гіганти в землю, основний перетворив інші на рейс, але не допускається включати їх в офіційному списку його перемог. Командир полку Павел Чупиков тільки жартував, що американці доведеться боротися дуже скоро, а в перший день наступної війни їх внизу будуть приписані йому ретроактивно.
Однак, коли командир одного з підрозділів 64-го повітряного корпусу генерал-лейтенанта Козедуба атакував загони США, які очищали шлях до миротворців ООН в Кореї, нові зірки не з'явилися на площині. Московський категорично заборонив командиру брати участь у битвах, а тому всі 264 знищені ворожі літаки повинні бути приписані студентам Івана Нікітичу.
Джерело: рибальська сітка