15
Найвищі можливості спілкування: Як говорити так ми можемо бути борода
Вступ. Кожен зв'язок, від сім'ї до робітників, будується на зв'язку. Але чому іноді навіть найпростіші повідомлення призводять до непорозуміння та конфліктів? Про те, що ми говоримо, але як це робимо. Слова можуть бути неперевершені, невербальні сигнали можуть ігноруватися, а тон спілкування може пошкодити іншу людину більше, ніж ми припустимо. В результаті є загальне враження, яке ми «не чули», хоча формально ми слухали. У статті розглянуто основні помилки у спілкуванні – як дієсловий, так і невербальний – так і специфічні методики, які дозволяють нам стати більш зрозумілими, переконливими і дружніми в очах співрозмовників.
Чому люди часто не чути один одного?
Коли два (або більше) люди займаються діалогом, їхня робота полягає в тому, щоб побудувати рапорт. Тим не менш, дослідники Американської Психологічної асоціації вважають, що більш ніж половина конфліктів (близько 60%) виникають з неперервних повідомлень. Чому це відбувається?
- Різні світогляди. Кожна людина має унікальний життєвий досвід, цінності та ставлення, які впливають на сприйняття чого. Що, очевидно, що одна людина може здаватися неприпустимою або дивною на інший.
- Несвідомі очікування. Ми хочемо, щоб наші співрозмовники зрозуміли, що ми ігноруємо те, що він не зобов’язаний «прочитати» наше імплементоване значення.
- Невербаль і тонус голосу. Переважна більшість інформації (за різними дослідженнями – від 60% до 90%) передається не словами, але шляхом інтонації, виразів обличчя, жестів. Якщо ми не стежимо за нашою невербальною мовою, ми ризикуємо передавати суперечливі сигнали.
- Неформульована думка. Ми можемо подумати, що ідея зрозуміла, але іноді ми не встигаємо «редагувати» її в нашій голові, перш ніж витерти її, і ми плутаємо потік слів, які співрозмовник трактує як «зрозуміття не дуже чітке».
Всі ці фактори ускладнюють спілкування і змушують нас шукати способи висловити себе більш чітко, помітно і так, щоб співрозмовник дійсно «зброює» нас, і не просто формально заперечує голову.
Загальні помилки в дієсловому спілкуванні
Навіть якщо ми використовуємо найбагатші словники, ми не гарантуємо, що ми належним чином розуміємо. Нижче наведені основні «трапи» при сформуванні думок.
1,1 км Знімання слів і зайвої абстракції
«Я думаю, що це неправильно» – це вагові фрази, які залишають кімнату для різних інтерпретацій. Співрозмовник не може зрозуміти, що проблема і які способи її вирішення.
- Як виправити: Спробуйте дати факти і специфіку. Замість проекту, краще сказати: «Ми 3 дні за розкладом, ми не маємо достатньо художника для оформлення головної сторінки, і ми не будемо час на строк без реворкінгу». Таким чином, співрозмовник має точне розуміння ситуації.
2,2 км Використання критичної або пізнавальної мови
"Ви завжди пізно!", "У вас є причина, яку ми втратили замовнику!" - такі зауваження миттєво лікують оборонну реакцію. Дослідження, опубліковані в медичних базах, підтверджують, що агресивна риторика спровокує стрибок в рівнях кортизолу в співрозмовнику, погіршуючи раціональне сприйняття і підвищуючи інтенсивність емоцій.
- Як виправити: Спробуйте "І-Саїди". А замість «Ви завжди пізно!» скажи: «Це важко для мене планувати наш день, коли ви пізно.» Я відчуваю стрес невизначеності. Так ви перемістите фокус від полум'я до особистих почуттів і потреб, видаливши прямий тиск від співрозмовника.
3. У Надмірна професійна мова
Менеджери, юристи або ІТ-спеціалісти часто використовують певні умови, забуваючи, що співрозмовник не може бути знайомим з цією мовою. В результаті слухач «повертає голову», але не дійсно розуміє сенс того, що сказав він. Це призводить до спотворення інформації та уповільнення прийняття рішень.
- Як виправити: Використовуйте якомога прості і поширені слова. Якщо необхідно ввести термін, визначимо його відразу, щоб уникнути переплутання.
Невербальне споживання: Що ми говоримо без слів
На додаток до змісту слів, невербального контексту важливо у зв'язку. Що ми подивимося, як ми жестуємо, що наша постава, що відбувається в інтонації нашого голосу? Це може підтримувати або протиріччя наших слів.
1,1 км Різноманіття між виразами обличчя та словами
Якщо ви скажете “Я дуже рада бачити тебе!”, але в той же час не посміхається на обличчі, а погляд спрямований на підлогу, співрозмовник буде досить вірити невербальні сигнали, ніж слова сповіщали. Психологи відзначають, що мозок людини в першу чергу прочитає вираз обличчя і голос, після чого він вже обробляє семантичну частину фрази.
- Рада: Зверніть увагу на щирий вираз емоцій. З радістю або інтересом, обличчям, як правило, «до життя»: очі розширюються, брови злегка піднімаються, кути губ розтягуються вгору. Якщо ви говорите слово, спробуйте зробити посмішку відповідним і щирим.
2,2 км Закриті постави та жести
Перехресні руки на грудях, напівчервоне тіло, закриті долоні - все це говорить небажання контакту або відчуття дискомфорту. Навіть якщо говорити полоітні слова, співрозмовник може відчути, що ми не схильні до діалогу. Крім того, інтенсивне тиснення пальців на столі або натискання стопи дає незадоволеність або роздратування.
- Рада: Зберігайте руки в природному положенні, не перехрещуйте їх на грудях (нехай не холодно або інші об'єктивні причини). Поміряти жести і прямий, дружній погляд допоможе встановити довіру.
3. У Небалансований контакт очей
Недостатній контакт очей (постійна ставка до підлоги або сторони) може сприйматися як ознака небезпеки або навіть обману. Занадто близько, незрівняний вигляд також викликає дискомфорт. Важливо знайти середню землю і іноді переривати контакт з очима, щоб надати співрозмовника решту, але при цьому не втратити нитки зв'язку.
- Рада: Спробуйте подивитися на іншу людину на 60-70% від часу, природно відшукавшись при сформуванні думки або даючи собі розбиття на даний момент. Він покаже свою участь і повагу людині.
Як навчитися говорити так, що можна почути
Бажання поліпшити навички спілкування – це не одноразові зусилля, але процес, який вимагає постійної практики та інтроспектування. Однак деякі робочі інструменти можуть допомогти прискорити прогрес.
1,1 км Використовуйте активний прослуховування
Активний прослуховування не тільки «похід», але і можливість відображення і уточнення того, що сказав співрозмовник. Періодично парафрасуйте свої думки, запитайте уточнення питань, продемонструвати, що ви дійсно розуміли сутність.
- Приклад: «Якщо я отримую це право, ви не думаєте, що ми зможемо завершити проект п’ятниці через брак ресурсів, чи можете ви? й
Ця методика допомагає уникнути непорозуміння і показує співрозмовника, що ви займаєте свої слова серйозно.
2,2 км Техніка "Сандвіч" в критиці
Коли потрібно зробити коментар або критик, важливо зробити так, щоб якомога швидше, щоб людина не потрапила в оборонну позицію. Техніка сендвіча передбачає наступний алгоритм:
- Почати з чогось позитиву: Підкреслити, що ви цінуєте внесок людини або бачити їх сильні сторони.
- Після цього встановіть проблему, зокрема, без вихідних етикеток: «На мій погляд, звіт не містить достатньо докладних прикладів», «Я хвилююсь, що ми не обговорювали ключові параметри договору. й
- Повністю з позитивним поглядом: пропозиція знайти рішення разом, висловити надію, що все буде виправлено.
Такий підхід пом’якшує негативне сприйняття критики і збільшує шанси, що людина буде готова до діалогу.
3. У Практика чіткості мови
Нерідко виникають проблеми зв'язку з проблемами хешти і неструктурованої мови. Спробуйте дотримуватися наступного плану в важливій розмові:
- Сформуйте ключову ідею заздалегідь. "Чому я говорю це?" "Яку реакцію я хочу?"
- Коротко введено в контекст. «Ми маємо три дні, що залишилися до кінця проекту. . . ?
- Представляємо факти або аргументи. «Ми отримали три скарги в останній день. . . ?
- Формуйте пропозицію або питання. «Я пропоную обговорити, як переробити завдання» або «Як ви бачите вихід з цієї ситуації? й
Сформований підхід знижує ризик розмитого слова і дозволяє співрозмовника чітко захоплювати зміст.
Висновок: Консійне спілкування як шлях до розуміння
Помилки в зв'язку не є чимось струнким або рідкісним: вони відбуваються щодня практично в усіх нас. Важливо розуміти, що якість спілкування безпосередньо впливає на всі сфери життя: сімейні відносини, кар'єра, дружба, партнерство. Якщо ми хочемо почути, а не просто послухали, нам необхідно звертати увагу на зміст і форму мовних і невербальних кішок. Уміння вміло вибрати слова і діяти з урахуванням співрозмовника приносить великі переваги: усуває конфлікти, підвищує ефективність спільних проектів і, головне, створює атмосферу поваги і довіри.
Ви можете почати з невеликих кроків: контроль тону, спробувати уточнити ваші думки, замінювати звинувачення з «I-статями» та практикувати активний прослуховування. Навіть такі «мікро-зміни» можуть різко покращувати розуміння між людьми. У сучасному світі, де величезна кількість інформації передається як онлайн, так і в автономному режимі, можливість говорити чітко, поважно і переконливо є одним з основних інструментів успішної взаємодії в суспільстві.
Рітуали різних культур: як вони формують нашу особистість і світогляд
Зелена Життя Без Великобританії: Прості Хати, які допомагають планеті