Маму більше цікавлять її собаки, ніж власні онуки, їй зовсім не діло до нашої родини.

Багато сучасних дорослих знають, що таке агресія з боку батьків. Коли навалюється все і відразу і в якийсь момент діти починають просто бісити. Це сьогодні на дитину навіть прикрикнути не можна, за цим одразу ж буде осуд з боку знайомих і сусідів. А раніше дитина, яка нашкодила в особливо великих розмірах, чудово знала, що на неї так чи інакше чекає батьківський ремінь. І ніяких поблажок не було.

Маму більше цікавлять її собаки, ніж власні онуки, їй зовсім не діло до нашої родини.

Дехто каже, що раніше було краще. Більше дисципліни, розумніші та здоровіші діти. Працетерапія та симетричні покарання виховували з хлопчиків чоловіків, а дівчаток перетворювали на справжніх жінок. Не на приклад сьогоднішньому молодому поколінню, яке дехто вважає слабшим за дух і тим більше фізично. Хоча, скільки людей, стільки й думок. Вчені, навпаки, вважають що кожне наступне з нових поколінь не на багато, але все ж таки розумніше за своїх батьків. Принаймні банки з водою під передачі з Чумаком чи Кашпіровським ніхто вже не заряджає.

Що таке агресія Батьки завжди ставилися до нас із братом з особливою, зрозумілою лише їм одним, любов'ю. Щоденна зарядка, обливання, становлення колінами на гречку, навіть ремінь — усе це в нас було гаразд. Ми не були релігійною сім'єю чи чимось у такому дусі. Просто мама з татом завжди були людьми прямими. І вимагали від своїх дітей покори, поваги та абсолютної віддачі. Традиційні цінності та патріархат були природним доповненням.

У дитинстві я про це не замислювалася, але потім до мене дійшло: тому що я дівчинка, та ще й молодша в сім'ї, мого брата діставалося набагато більше за мене. І нерідко саме через мене він отримував кілька зайвих тумаків від тата. «Як це, не знаєш де знаходиться твоя сестра цієї пори?!» Впевнена, саме тому він і пішов із нашої родини ще у 17 років. Ні, скоріше втік. Адже навіть зараз Коля не хоче мати з нами нічого спільного, навіть зі мною, хоч минуло вже стільки років.

Потім не стало батька. Але вже з іншої причини. Відмовили легені. Він, чи то від нервів, чи то просто за звичкою димив як паровоз по пачці на день. А може й більше, точно сказати не берусь. Ця звичка його й домогла. Хоча до пляшки він не торкався взагалі і матері забороняв. А як вона його кохала! Ходила в жалобі кілька місяців, схудла так, що стала схожою на вішалку. Не допомагав навіть об'ємний костюм, яким вона намагалася приховати втрату ваги. Знову ж таки, відхід брата для неї не був чимось особливим, на цю подію вона майже не звернула уваги свого часу.

Власна сім'я Тепер я вже сама доросла жінка і маю дві маленькі дитини. Ми живемо з чоловіком у його квартирі і я вже майже забула своє минуле життя з батьками. Не пам'ятаю цілі часові відрізки, якщо чесно, просто вилетіло з голови. Хоча я намагалася згадати деякі події, щоб склеїти все до купи… Ну та й бог з ними. Мама залишилася жити в нашій старій квартирі і досі почувається дуже непогано. Папа залишив кошти після себе, та ще й варто враховувати будинок, що здається на околиці міста. Раніше це була дача, але нам пощастило з її розташуванням і зараз вона приносить непоганий прибуток.

Як я вже говорила, нас із братом виховували у традиційному ключі. Такий я й виросла, і нічого не можу з собою вдіяти. Що б там не було у минулому, я завжди запрошую маму на тепер уже наші з чоловіком та дітьми сімейні свята. Ходжу до неї час від часу. Приношу гостинці, роблю покупки. Примушую чоловіка допомогти, якщо їй потрібно перенести щось важке або зробити мінімальний ремонт. І вона сприймає це як належне.

Бездушна мати Але ось з її боку ми не бачимо зовсім ніякої віддачі. Мама лише сидить удома, займає трьома своїми собаками і іноді дзвонить мені, щоб запитати, як у мене справи, а ще частіше, щоб проконтролювати те, що відбувається в моїй родині. Почуваюся якимсь солдатиком, якому дзвонить генерал і з панського плеча «радує» мене тим фактом, що одна з його псин потребує допомоги ветеринара. Значить, ми повинні приїхати і відвести тварину фахівцю. Ні «дякую», ні «до побачення». Повинні.

Хоч сама мама не веде себе, як традиційна батьківка, бабуся з неї теж така собі. А про її роль тещі я взагалі промовчу. Ми з Миколою все починали з нуля і нам взагалі ніхто не допомагав. Проте зараз ми тримаємося на ногах, виховуючи дітлахів не в найпростіший час. А що мати? Незважаючи на те, що у неї є можливість допомогти нам фінансово, вона швидше купить більше корму для своїх дворняжок, ніж зайву шоколадку для онуків. Яку зайву, про що я. Будь-яку.

Що таке агресія Мало того, вона ще й критикує нас із чоловіком за те, що ми ніби спеціально робимо її онуків слабаками. Уявіть старшій дочці 5 років. І якщо ми так і продовжуватимемо, вони виростуть ні на що не придатними. Тож нехай краще у них буде більше дисципліни. Загалом радить виховувати моїх дітей, як виховували нас із братом свого часу.

А коли я згадую про те, що мамин «улюблений» син особисто пішов від нашої родини через таку політику, мама лише починає кричати і шипіти. А потім театрально заливається сльозами, не забувши дорікнути мені в тому, що це через наші дитячі образи батька і не стало так рано. Хоча особисто я жодного зв'язку у цьому побачити не можу.

Останнім часом мені важко терпіти ставлення матері до себе. І я відчуваю що не заслужила такого відношення. Може, я стала дорослою і нарешті зачерствіла. А може, виховання почало давати слабину. Але щось має змінитись, впевнена. Скільки можна витрачати свій час і нерви на літню людину, яка тебе ніколи в житті не цінувала. Чи не логічніше звернути увагу на тих, хто тут, хто поруч? Не важливо, рідні ми чи ні, то продовжувати просто не здорово. Нехай їй собаки допомагають, а я більше в цьому не беру участі. Мій брат мав рацію з самого початку. Ця родина завжди була приречена. Просто я не хотіла цього бачити.