Архиєпископ Максим Козлов: Свобода в шлюбі закінчується після безкоштовного вибору дружини

Мабуть, найскладніший етап в житті молодої пари становить перші 2-3 роки. Що перешкоджає взаємній любові і радості в цей період, чому виникають почуття і сім'ї?

На Експоцентрі, професор Московської духовної академії розповів про труднощі та радість життя молодого сімейства.

- Отець Максим, ви довгий був ректором Тетяни Церкви в Московському державному університеті, де завжди були багато студентів і молодих людей серед парафіян, і мав можливість дивитися їх зустріч, падати в любов, одружитися і мати дітей, спілкуватися з ними в радісних і складних моментах. Що, на вашу думку, найважче в житті молоді? Чому сильні почуття часто розвиваються в глухий подразнення і постійне незадоволення один одного через кілька років, і ця тріщина з часом призводить до розбиття сім'ї?

до Я хотів би зробити невелике бронювання відразу. Ми живемо в часі, коли сильні почуття, любов не єдина причина шлюбу. Узагальнено кажучи, ідея романтичної любові як основа для створення сім'ї має дуже коротку історію в всій історії людства. Така свідомість почала формуватися приблизно в сучасних разів, а більш-менш поширеним принципом створення сім'ї стає не раніше кінця XIX - на початку XX століття.

Важливо розуміти це, щоб не усунути романтичну любов до певної норми, передумовою для шлюбу. Тим не менш, це правило спадало від радянських часів. Але зараз інші чинники прийдуть до нас: суспільні, національні, культурні. Ми живемо в умовах капіталізму, і будемо називати речі своїми правими іменами: для всіх взаємних симпатій і визначних пам'яток сина олігарху і дочки мігранта працівника з глибокої провінції, не існує шансів, що їх симпатія буде рости сім'ї.

Найчастіше маррі люди з тісного середовища, чи є культурне середовище або національна. До речі, релігійний фактор також росте в житті наших співвітчизників. Попри те, що вони можуть дійсно пережити один з одним, відчувати любов. Але коли мова йде про початок сім'ї, релігійні відмінності будуть серйозною перешкодою. Що я маю на увазі це те, що почуття як основа сім'ї не є домінуючим мотивом в наш час; а саме, інші фактори (світогляд, освіта, соціальний статус, культурні настрої) конверж, і любов є тільки доповненням. Але скажемо, що ми розглядаємо варіант шлюбу, в якому люди пов'язані з почуттями, міцною любов'ю. Чому це часто не так добре і сім'ї розірвати?

По-перше, на мій погляд, адже в більшості випадків не існує «інкубаційний період» у відносинах сучасної пари. Як священик, я раджу молодим людям, якщо вони просять порадувати, врахувати один одного на той час, як наречені і наречені, тобто люди, які мають моральні зобов'язання щодо одного. Не ходити з іншими, не дивляться на інші, не люблять Facebook на неоднозначних фотографіях інших. Живий як коханець протягом шести місяців або року, але, важливо, без пропсів фізичного застрахування, дізнаючись один одному. Не варто розуміти, що Церква потрапляє в ліжко з молодими людьми. Не так. Зараз фізична інтимація з взаємною симпатією людей приходить так рано ("Чому не?"). «Ми любимо один одного» і дає таку сильну ін'єкцію гормонів в мозок, що виходить трохи. А людина поруч мене сприймається через призму щастя, задоволення, що я отримую з ним. І решта в цій точці йде в фон. Так, я бачу, що в повсякденному житті він дивиться, може бути пізно, не може зустрітися, забуває про народження, бездіяльність спілкується з батьками. Я так щаслива з ними.

І коли цей період закінчується — і euphoria не може тривати назавжди — реальність тільки починається. Поганий характер, шкідливі звички, повністю протилежні погляди на важливі питання життя. І ось де починаються конфлікти. Ви вагітна або дитина народжується. Чи є народження дітей також кризою? Так, дуже часто хвилювання проходить з появою дітей. Це пов’язано з особливостями сучасної цивілізації.

Навіть з актуальними економічними кризами та проблемами санкцій ми живемо безмірно простіше, в тому числі в нашому дитинстві, ніж велика більшість людства для більшості своєї історії.

Я можу сказати, що винаходи автоматичних пральних машин і посудомийних машин, попелиці різко змінили життя. Молоді люди більше не розуміють, що щоденне прання марлевих діаперів і діаперів. І є багато таких речей в нашому повсякденному житті: замовлення їжі для дому, прибирання будинку за допомогою запрошених очищувачів, водяного пилососа замість ганчірки і лопу. У зв'язку з цим діти часто виростають без досвіду копінгу з труднощами, крім елементарних підліткових ситуацій.

І в юній сім'ї труднощі все ще починаються, адже незалежно від того, яка технологія, дитина навряд чи може спати в перший рік. Починайте певний вид випробувань, для яких можна бути непідготовленими і через це подразнений, кицька гнівка один на одного. Це частково особиста і частково соціальна проблема, тому що, враховуючи поточну легкість життя, молоді люди мало чи ні досвіду певної сором'язливості себе заради іншої людини, незважаючи на те, що комфорт власного існування є пріоритетом в нашому споживчому суспільстві. А якщо ще немає дітей, то можна зробити нічого особливого і не розмаринувати себе, то потрібно зробити щось заради дитини.

Але виходить, що людина не має такої майстерності, коли інша людина, не мене, стає більш важливим. І в сім'ї дуже важливо. Є ще один дуже значний момент, пов'язаний з тим, що я згадував вище: без вступу до шлюбу, люди часто не мають досвіду життя один з одним без регулярних інтимних відносин. А коли виходить, що в кінці місяця вагітності або після народження дитини жінка не до інтимної інтимної інтимності, то починати – банальні, практично тривіальні – масові кризи на цій основі. По-перше, всі сорти саморегулювання («Починається виглядати погано», «втомлюється і сердитися», «на що завжди займається дитиною»), а потім банальні пасти, багато разів описуються в фантастики і психологічній літературі.

Тепер в глянцевих ЗМІ популярний девіз: «Немає нічого.» Це один екстремальний. З іншого боку, церква говорить про жертву - але це завжди корисно? Після того, як жертва одного може призвести до паразитизму інших і небалансу «захоплення» у відносинах. Де вихід? Євангеліє не так багато жертв, як любов. В ідеалі сім'я не є соціальним контрактом або в першу чергу соціальним договором. У соціальній сфері завдання держави полягає у захисту прав і накладення обов’язків, а соціальний договір формує межі цих прав і обов’язків - щодо роботи, до суспільства, до самої держави в різних проявах. Сім'я базується на тому, що немає кордонів. Християнство приступає від передумови, що «два буде одним м'якотьм», тобто створити своєрідну спілку, де немає поділу на «мін» і «так». Я маю на увазі остаточне відділення, не в плані зубних щіток і вільного часу.

р.

Відсутність остаточного поділу передбачає, що не існує остаточної автономії від сім’ї.

Моя свобода є вільною обирати людину, що я маррі, а потім закінчується. Тоді я зроблю свого роду прихильності до нього. Це важко, але парадоксально, це єдине, що приносить щастя. Задайте будь-який бажаючий. Кожен хоче щастя, навіть якщо вони кажуть, що вони не доглядають. Тексти пісень, а це означає: І кожен знає для себе, що щастя не коли ви щасливі, але коли ви кохаєте. Це неможливе без прийняття іншим особам. Чи існує ризик, який людина зникне в інший? А потім потрібно підключати сімейну психологію, щоденну мудрість розвивати тактику поведінки. Звичайно, щоб поводитися таким чином, щоб лежати з матом перед іншим і зникнути не зберігати любов іншої людини. Хто любить - той, хто вимагає його. Але не потрібно вимагати, оскільки «Я маю право, і ти тремтяча істота», але тому що хочу зберегти правильність наших відносин. Я не хочу використовувати мене, маніпулювати мене.

Що ви думаєте про ідею чоловіка в сім'ї? Тепер цей принцип виглядає дещо дивним і незрозумілим, адже обидва чоловіки і жінки мають про однаковий рівень інтелекту, освіти, доходів і т.д. Чи можна так звану модель сім'ї? Звичайно, життєві ситуації і сімейні моделі відрізняються, і є винятком кожного правила. Слова Апостола Павла, що «люда є головою дружини, так само як Христос є головою Церкви» є важливою для того, щоб зрозуміти саме цю цілісність, з цією другою частиною: «як Христос є головою Церкви». й

Що означає? Чоловік – один, хто бере на себе основну мірку відповідальності. Я не вірю, що є жінка, яка відчуває себе поганим про те, що вона може покладатися на і хто може вирішувати свої проблеми. Хто не скажеш, «Захистіть себе, і я зайнятий на дивані». Тактика в цих відносинах може бути дуже різною. Це не означає, що чоловік повинен обов'язково заробляти або мати можливість забивати нігті (хоча зрозуміло, що краще в змозі зробити деякі предмети побуту).

Я пощастила бачити родину великого російського філософа Алексей Федорович Лосев та дружини Аза Альбековна Тахое-Годі, завідувач кафедри класичної філології Московського університету протягом багатьох років. Всі побутові питання в їх житті були вирішені Аза Альбековною, яка врятувала чоловіка, великий російський філософ, від контакту з повсякденною реальністю. Але це не означає, що він не був головою своєї родини. Саме для них ця грунтовка була в іншому: в великому розумінні своєї думки, на глибині його генія. Лідерство також може бути вираженим в цьому. Але, звичайно, це супременсія не повинна бути здійснена в дусі армії, нехай поодинці перетворилися в переконливість: людина замовляє, що кожен повинен оманити. Очистити, сім'я відрізняється від бордюру. Це означає, що людина без сильної якості або творчого таланту не може бути головою сім'ї? Не всі.

Дайте чітку ситуацію: якщо ви знімаєте продовження до фільму «Офіс Романтика», то, ймовірно, важко уявити, як Новоселцев стає режисером, обходить дружину на кар'єрні сходи, а в домашніх умовах кожен ходить на нитку під його раптово зміцненим і отримав чоловічу силу голос. Але його лідерство може бути вираженим у вірності, відданості, догляду за сім'єю. Це також реалізація євангельського принципу.

Чи може шлюб бути щасливим без спільних інтересів? Наприклад, пара об’єднана тільки наявністю дітей. Щиро дякую. Але що це означає «не тільки дітям»? Якщо це звучить так сумно, що ми не відбігаємо, просто не викликаємо психотравмату дітям, то насправді це не сім'я, але свого роду соціального договору, коли люди погодилися, що через певні зовнішні обставини вони беруть на себе зобов'язання. Що таке? Повідомляємо про те, що їх правильні імена: з певними обмеженнями матеріалу (не місце для життя, важко змінити квартиру тощо). Це, власне, прояв слабкості: люди вважають, що вони втратили і погоджуються на обробку. Але це також буває, що люди вирішили залишатися разом заради дітей, і тому що вони живуть люди, не роботи, Господь дозволяє щось більше рости на цьому здавалося б, розсіяний грунт. Іноді дитина хвора, яка має багато місяців регулярного догляду за ним батьком і матір'ю - і в процесі цього догляду, щось нове може рости між ними. Є інші обставини.

Тому, якщо люди кажуть, що вони зберігають сім'ю тільки через дітей, нехай краще, тому що життя не надходить, сподівається, що все буде змінюватися для кращого. Звичайно, немає гарантій, і це не може працювати.

Нерідко проблема в шлюбі – відмінність емоційних потреб. Дружина відчуває, що чоловік любить її, піклується про неї і дітей, і в цілому він хороший чоловік, але емоційно він, здається, не відповідаючи на важливі почуття, досвід, думки. Це викликає самотність і відчуження один від одного. Чому виникає ця ситуація, і це важка? Так, буває і часто. Це відбувається, коли дружина - це людина ніжної емоційної конституції, для неї найголовніше - це не подарунки і подорожі, але взаємна відкритість, готовність поділитися своїми емоціями і почуттями в розмові. Ваш чоловік не може бути готовий до цього. З різних причин, не обов'язково тому, що він повинен приховати щось (хоча він робить), але тому що він втомився сьогодні, він хоче бути самостійно або з нею, але не займатися емоційно напруженими розмовами.

Що ви хочете? У таких випадках я зазвичай кажу чоловіка: якщо ви хочете, ви не хочете, і без відкритої комунікації з нею періодично, нічого не буде працювати. Ви повинні поговорити, ви просто повинні поговорити. Якщо ви поговорите, що все буде якось відновити. Якщо ви тільки подаруєте подарунки, посміхатися і займатися зовнішнім доглядом, це може бути дуже сумно. Тому що не варто забувати про важливість цього: людина, яка невпинно тонка і природно очікує від іншої достатньої кількості відкритості – і навіть не обов’язково уваги до себе – не можна жити без неї. Я намагаюся розповісти жінкам в такій ситуації: так, звичайно, Ваше бажання виправдано, але вам просто не потрібно перетворювати його в «розумний ніж в горлі». Він дійсно менш здатний до цього. Необхідно почекати або розумно привести до ситуації, момент, настрій, коли він буде готовий до цієї відкритості. Він не схожий на тебе, він не може приїхати додому від роботи, він не може раптом переходити на вечерю, а на таку високу емоційну замітку він може провести п'ять ночей на тиждень. Досягнення. І, за вашу частину, не чекайте ініціативності тільки від нього, але створити умови для цього - якщо ви тільки затребувані, ви тільки посилите ситуацію.

Єалусі в сім'ї також дещо відчуття табу. Якщо у вас є ревнощі, то у вас є комплекси і дитячість.Чи може бути виправданий у деяких ситуаціях?Єалусі є дивізивним. Якщо жінка бачить чоловіка, що мухує з кооператорами, нерозривно – і це зрозуміло від його активного життя на соцмережах та інших ознаках, і вона не є журналом, тоді як вона може зайняти її легко? І знову, якщо це сім'я і не тимчасова спілка сексуальних партнерів, то доцільно очікувати, що хтось поруч з вами не зірвати на вторинних статевих характеристиках інших людей. А ще одна річ, коли коло людей, друзів, колег навколо сім'ї, виключаючи неналежні стосунки, проти сім'ї. Після того, як ви можете бути не тільки в сексуальному розумінні, ви можете бути ревнощі роботи, хобі, заняття, інше виконання життя. Це відбувається в той час, коли справа відкритості ми говоримо про не відбувається. І варто подбати.

Ні, звичайно, jealousy є неадекватним, коли, як Clive Staples Lewis описує в своєму прекрасному тракті про любов, любов і сім'ю розуміються як захоплення людини повністю до себе. І будь-яка спроба його автономного існування сприймається з ворожістю або жорстким пригнічений – у жінок частіше за допомогою хістерії, скандалу, нервозності, у чоловіків – частіше диктувати. Той же Льюїс в “Події Фоля” говорить, що якщо він любить, то демоніку, яка має на увазі, що любов є їсти.

Тема батьківства в даний час також пов'язана з численними очікуваннями і дуже високими вимогами до себе: соціально-культурні настрої такі, що батько і мати, як очікується, бути неймовірно теплою діяльністю для виховання і розвитку своєї дитини. Виявляється, що батьківство тільки для зрілих, диверсифікованих особистостей. Чи достатньо любити дитину і поділитися своїм теплом? Так, іноді я бачу у молодих людей підвищену чутливість до дітей: це всі види курсів свідомого народження, народження будинку, пологів у воді та ін., і нескінченне бажання розвивати дітей.

Чому б не було? По-перше, не всі діти, на мій погляд, повинні бути дуже розумними - але це окрема тема, пов'язана з поточним культом вищої освіти, що веде до її деградації. Я абсолютно переконаний, що дитина розвивається - це нормальна атмосфера в сім'ї, де батько і мати любов і приймати один одному. Не всі повинні бути Pestalozzi і Makarenko, і не обов'язково читати Pestalozzi і Makarenko (або, наприклад, Hippenreuter) щоб підняти дітей добре. Мені здається, що ці дитячі заняття та курси дають батькам ілюзію, що «інші навчають краще, ніж ми робимо». Це те, що я вчинив дитину в такій групі, потім соціалізуйте його, розвиваючи його інтелект і дрібні моторні навички, я відповідально виконав мій батьківський обов'язок. Я не говорю, що це не потрібно. Але якщо, у зв'язку з додатковими колами і заняттями, діти практично не витрачають час з батьком і матір'ю, якщо вони не встигнуть говорити, ходити, читати казку ввечері, то це означає, що батьки через розвиваючі кола просто спрощують своє життя. І знову це не означає, що є таке обов'язкове завдання – кожен вечір, щоб читати казку, а потім попросити питання дитини, які йому доведеться відповісти, демонструючи «Майстерність матеріалу». Не всі.

Так само, як і з батьками, є гарним. Так нехай йому буде більше з вами. А потім його усвідомлення сім'ї, як щось добре, цінний буде закладений від запліднення. Що ми хочемо, щоб наші діти? Щиро дякую. Ми не можемо самі зателефонувати одержувачу. І дитина, завдяки життєдіяльності в люблячій обстановці, розуміє, що сім'я є чимось хорошим у собі, і не те, що доведеться пережити життя як тверда праця. У нашій культурі любов до дітей – це сакральне, і водночас, детоцентризм як ставлення серйозно критикується сімейними психологами.

Що ви думаєте про це? Детоцентризм тепер поширений переважно серед освічених громадян. Дуже часто дитина зробила культу, і все життя родиться навколо нього.

Але це добре для дитини бути культом? Я не впевнений. Якщо ми беремо традиційну ієрархічну модель сім'ї, ми бачимо, що якщо чоловік не потребує зрушення зайвої міри відповідальності дружині, то це все більш неприродно, щоб повернути піраміду сімейних відносин так, щоб найменша стала найважливішою.

Дитина потім виростає, щоб бути повноцінною людиною, коли спочатку правильно інтегрована в ієрархію відносин в сім'ї: «сеніор» – «уніор», «дезистор» – «допомагає її реалізувати». І ставимо життя на вівтарі виховання дитини не тільки завдати шкоди вашому житті, але і завдати шкоди йому. Є точка зору, що наявність декількох дітей в сім'ї сприяє більш гармонійному виховання. На мій погляд, немає прямої паралелі. Звичайно це важко для одного. Одна дитина природно прагне бути центром Всесвіту. Він не має постійного досвіду життя разом з тим, як я не єдиний. Після того, як дитячий садок і школа не дають цього, він є епізодичний досвід. А потім немає гарантії. Не гарантується багато дітей: ні щастя, ні що діти, безумовно, будуть добре рости, і все буде добре для них.

Що таке, що має багато дітей - це гарне, але тільки якщо люди не сприймають його як неприпустимо: «Для того, що ми народили декілька дітей, все повинно бути організовано для нас. й Крім того, вона може лежати як в соціальній площині: «Ми маємо багато дітей, держава зараз нас скрізь!» (і в цілому кожен повинен), і в релігійних: «Год сказав, що дружина буде збережена пологами, і зараз ми фруктово в кількості п'яти або шести людей, чому ми відчуваємо себе погано зараз?» Чому не діти щасливі, що ми п'ять або шість? Бо ви не робили нічого про це. Самий, родючий - це не просто. Ми часто сприймаємо християнську розмову про шлюб як моралізацію на предмет обов’язків, ми чуємо апостолічні епостоли, які цитуються в насиченому голосі: «Для дружини страхувати чоловіка...», «З кожним іншим тягаром ...». Або ми пов'язуємо увагу церкви в сім'ї з табу на певних темах, з цікавим видом відносин між чоловіком і жінкою.

Чи існує будь-яка радість в християнському шлюбі? Ви знаєте, в кінці весілля священик, як правило, говорить деякі частини слів до юної пари. Побачте, що ви стоїть поруч один одному прямо зараз, так що щасливий, ви відчуваєте так добре, як і перші люди в рай, як Адам і Єва. Ніколи не вірити всіх, хто каже вам, що це буде кінець. Не вірите, що від досвіду, від повсякденної мудрості, від багатьох прикладів не вірять. Не вірити себе, коли він відчуває себе, як він ніколи не повернеться. По суті, шлюб, як і будь-який сакрамент, дає людині більше, ніж людина може отримувати.Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Весілля дає можливість зберегти взаємну любов до життя і продовжити її ввічливість. Християнська сім'я - це сім'я, яка, згідно з планом, не тільки тут не буде, ми живемо до старого віку з коханою людиною, але і коли ми знову зустрічаємо, ми хочемо бути разом - і це те, що для нас, серед інших речей, буде рай. Ми будемо там разом, але не просто в різних куточках, щоб не спілкуватися – ми постраждали від життя, відреагували тяги і досить – але дійсно разом. Це значення християнського шлюбу: дорогі, що ви зараз є не гормоном ін'єкції або якийсь психосоматичний стан, який ви можете потім спробувати досвід з іншого, як сурогат знову і знову. Це те, що ви можете виростити в житті і жити назавжди. І варто іноді внести тягар і внести тягар. Чи існують приклади такої любові в сучасному світі? Якщо вони не навколо мене, де я можу бачити їх? Я можу дати вам кілька прикладів, але вони ще книги.

Ви повинні побачити навколо вас. Не вірю, що у вас немає людей - не обов'язково в безпосередній близькості - хто щасливий після 10, 20, 30 років шлюбу. Дивитися ці люди, чому вони люблять це? Навіть якщо вони не ідеальні, Але якщо вони щасливі після 20 років шлюбу, для всіх інших недоліків, то вони знають щось. Дізнайтеся з них. Якщо ми думаємо про життя людини в світлі християнської віри, то виходить, що всі наші труднощі і проблеми, в тому числі в сімейному житті, є наслідком недосконалості нашого характеру, спотвореного оригінальним гріхом. Зайди все тертя, конфлікт, гордість і відсутність любові.

А що був оригінальним, небесним образом сім'ї - Адамом і Євою, що було його значення? Ми можемо сказати дуже мало про стан першої людини до падіння. Про те, що перші глави Genesis розповідають нам коротко. І це дуже мало. Але що ми можемо зрозуміти, що це було життя, де не було бар’єрів між чоловіком і жінкою і між ними і Богом. Що таке специфіка християнської сім'ї? Він має на увазі, що це не дві сторони, але три: не тільки чоловік і дружина, але чоловік, дружина і Бог. А три з них добре почуваються. Не варто розуміти, що Церква прагне регулювати і контролювати життя чоловіка і дружини. На рівні деяких спотворень, на жаль, хтось може зустріти це в деяких текстах або поведінці окремих священиків. Але це не так. Церква говорить щось інше за принципом: Для того, щоб ви були дійсно і справді хорошими, вам потрібно дати Богу в свої відносини один з одним. А потім є всі умови для повноти любові і життя.Видання

Анастасія Храмутєва інтерв’ю

П.С. І пам'ятайте, що лише зміна нашої свідомості – разом ми змінюємо світ!

Джерело: zis.ru/svoboda-v-brake-zakanchivaetsya-posle-svobodnogo-vyibora-supruga.html