Андрій Логус: Жінка не може зробити чоловіка

У нашій культурі є зсув, деформація чоловічої лінії всіх поколінь. Не варто забувати, що майже кожна російська родина відчуває нестачу чоловічої присутності в одному або декількох поколіннях. І це не може впливати на розвиток особистості чоловіка і ставлення до чоловіків.

Нещодавно опубліковано книгу «Книжка з батьком» Архипрієста Андрія Логуса, присвячену розмові про чоловіків, про чоловіче покликання бути батьком, про труднощі та радість батьківства, про батькові любов і про любов до батька. Поговорили автора про основні ідеї книги.

Говорячи про батьківські відносини, сучасне суспільство підкреслює роль матері і практично не говорить про роль батька. Крім того, пошукова біржа в Яндексі за слово «патернність» в переважній частині посилань пропонує тест ДНК і встановити біологічну пастерність, тобто роль батька в суспільній свідомості зараз обмежена практично виключно поняттям дитини. Як це сталося, що причини його?

Якщо ви відповіли це питання з культурної точки зору, це довга історія, яка йде до другої половини XIX століття і продовжується протягом XX століття. Узагалі ми можемо сказати, що культура європейських країн, до якої Росія все ще належить, є велика культура повстання проти батька, боротьба з батьком, перекупець батька, подолання тиранії батька і вбивства батька.

Про цей роман Достоєвського «Брати Карамазова» та роман Тургенєва «Фатерси та діти», а також багато західних романів, в яких герой поразить батька, відмовляється від батька. Це революція, це регіцид, це переростання ідолів. Все радянське кіно, особливо преперстрофіка, побудоване на приниження батьківства.

Соціалістика як така, так і більшовицька зокрема, є культурою повстання проти батька або принаряддя (щодо Павлика Морозова та інших подібних прикладів). Це культурний, історико-психологічний аспект. З психологічної точки зору ситуація ясно: патриархія побудована на батьківщині, а розпад патриархії призвело до того, що дуже структура сім'ї змінилася, а головне, структурне сімейне навантаження, за брак батька, на плечах жінки.

Як розвивалося ХХ століття психологічно? У XX ст. ставлення до жінки дає можливість вільно розвиватися, звільнити її від важкого матеріального життя, яке знищує людину, зробити її самостійним, щоб вона могла бути реалізована як людину, як професіонал, переважалася. І зробити так, вона повинна бути звільнена від патриархальних структурних облігацій, пов'язаних з людиною. Навколо кінця 50-х, весь пост-христий світ вдалося це зробити, і виявилося, що жінка втратила свою сім'ю.

Втрата не означає відмову. Загублений спосіб, що сім'я стала проблемою для неї (важко одружитися, важко народитися і зробити кар'єру, чоловік не хоче сім'ї і т.д.) Це не відразу стало очевидним, але поступово прийшла до реалізації, що жінка втратила свою сім'ю і впевненість, що вона може бути реалізована через шлюб і материнство. Після цього в психології, в філософії, і в релігії, є зворотний рух - спасіння материнства.

Слоган збереження материнства є слоганом миття суднового пасажира, який шаутс, "Зберегти мене!" Але не заощаджуйте судно, не дайте владу капітану. І зрозуміло, що не можна врятувати пасажира, якщо судно збережено, і судно не може бути збережено, якщо капітан врятується. Але так як капітан - влада, замовлення, пасажир протипожежує і вимагає, що тільки він буде збережений, і дайте судноплавну раковину.

В результаті судно дійсно миється, і пасажир не має нічого втекти. Не можна їхати на човні. Тут є метафоричний опис того, що сталося в сім'ї. Це, розпад патриархальної культури призвело до розпаду сім'ї і до того, що жінка інстинктивно оселилася на сім'ї, і так як вона не може структурно тримати її, вона була депресована, виявилося, щоб бути рабом для її бажання мати сім'ю на всіх витратах.

Якщо чоловік не хоче мати сім'ю, але хоче мати тільки кохану, і жінка погоджується бути коханою тільки для того, щоб отримати сім'ю і дитину, то вона захоплюється цим покликанням. І тепер в нашому суспільстві (у західному суспільстві це не справа), жінка плечима всіх сімейних тягарок і, перш за все, відповідальність, адже вона не має спільного з цією відповідальністю.

Вона боїться доручити відповідальність чоловікові, бо це означає, що вона здається її, повернення в шок - так психологічно вона траурна. Пастка полягає в тому, що з одного боку вона загрожує силою чоловіка, а з іншого - зайва відповідальність за сім'ю.

Вибір сім'ї або самотності. Більш того, жінка може бути успішним у своїй професії, кар'єри, фінансово, вона може бути одруженою і мати дітей, але це не приносить їй щастя, адже вона використовує сім'ю – її чоловік і діти – в складі соціального кошика.

Навіть якщо вона є одною, вона може реалізувати її материнство, і соціалізм будь-якого підпілля - радянська, шведська, французька, американська - може допомогти їй в цьому, адже єдина жінка з дитиною в цих країнах отримує досить великі привілеї і може вижити. Це, вона може легко жити без чоловіка, вона не потребує чоловіка.

Економічно не потрібно, але психологічно?

І психологічно, ви не Вона боїться його, бо він нагадує її батька. Батько, який відвертий, збитий, бити.

Цікаво порівнювати свої думки про батьківство з главою від Генезу, яка розповідає про гріх Хом. Коли ви читаєте цей розділ, то не зрозуміло, чому гріх Хама настільки могильний, що його слідують запобіжником батька Ноя. У контексті ідеї великого значення батьківства – не тільки для сім’ї, але й для існування культури та держави – це псис стає більш зрозумілим.

Так, біблійна історія допомагає уточнити цю тему, хоча це не зрозуміло. Біблії не скажуть, що Хамма сміється на батька і пригнічує його. Але, очевидно, як він зробив його для братів і для батька, очевидний прояв розшуку батька.

Однак сам текст не забезпечує точний опис провини Хами. Але краще всього, ця тема допомагає розкрити всю історію культур, в першу чергу, Юдео-Християнська культура: вона все побудована на ідеї батьківства, монархії, порядку. Це зазвичай говорить про те, що в дні матриархії це було набагато краще.

Дійсно, мати деякі властивості, які можна заздрити, такі як відсутність війни. Мати, як правило, веде переговори, тому що їх завдання полягає в тому, щоб врятувати життя. І матриархія ніколи не переїхала до протистояння, до війни, до втрати так багато чоловіків.

Але історія, на відміну від легенд, не знає матрєрархії, і існує тільки спекуляція, що були деякі окремі періоди матриархії, але вони настільки незначні для всієї історії людства, що не потрібно говорити про них як реальна альтернатива. Культура і державність є продуктами патриархального суспільства.

Форми державності, які існують сьогодні далеко від патриархії, вони дещо принципово різні, з антропологічної точки зору, не повністю вивчені. Вони доміновані, звичайно, від плодів феміну: надійність, дипломатія, особнякість, догляд, неслухняність; наприклад, в сучасному Європа воліє не боротися, але вести переговори, не натиснути, але чекати пацієнта, побудувати деякі довгострокові перспективи без втрат, без втрат, без насильства, без війни.

Це типовий жіночий підхід. Не поганий; з християнської точки зору це добре, тому що вона кладе людське життя на високій педесталі.

Очевидно, що, судячи за поточними тенденціями, ми не повернемося до традиційного патриархального суспільства. Тоді що може бути конструктивним варіантом розвитку відносин в сім'ї?

Я вірю, що варіанти, крім патриархів не є життєздатними. Я кажу інакше, розпад сім'ї при збереженні сучасного детоцентраційного способу життя. А якщо ми, як суспільство, не може повернутися до патриархії, окремих сімей та громад.

У своїй психотерапевтичній практиці я часто спостерігаю, що жінки, які приймають владу над собою, досить щасливі. Звичайно, вони використовують можливості своєї кар’єри, їх професійний розвиток. І це не пусті фантазії і мрії. У певній мірі культура середнього класу, де вона існує, і над усім субкультурою християнських громад, втілює ці ідеали.

З одного боку, цей соціальний стратум відрізняється сильною сімейною ідентичністю, абортом і розлученням не визнається. Тому люди дуже близько до сім'ї, і жінки мають велику можливість зробити кар'єру і задовольняти їх потребу в реалізації.

Так, вони повинні дати і присвятити перших 20-25 років шлюбу дітям, але потім, коли діти виросли, і жінка вже 45-50 років, вона починає переслідувати кар'єру. Так, важко і ризиковано, жінка боїться випадають з професії, втратити кваліфікацію. Багато з них не повертаються на роботу і залишаються господинями.

Можливості поєднання патриархії та жіночої кар’єри. На жаль, ці індивідуальні сім’ї та громади сімей відчувають, що патриархальний порядок сім’ї є єдиним живим. Відповідає людський характер.

Тим не менш, багато сучасних жінок, які піднялися в абсолютно різних умовах, ця ідея... Що про них?

Жінка не зможе вирішити проблему з чоловіком і батьком своїх дітей, поки вона вирішує проблему з батьком. З психологічної та духовної точки зору, це може бути тільки це: жінка повинна зраджувати з батьком і отримати його благословення, його по батькові за вступ до сімейного життя.

Це, завдання батька (або старшого чоловіка в сім'ї) полягає в тому, щоб подружити дочку, довірити її і благословення чоловіка, з якою вона марерія. Це дуже важливо для жінки: якщо вона сама, то вона має величезну тривогу. Жінки сумніваються, чи не вона неправильна в її виборі, і чи буде чоловік прийняти її як вона. Справа в тому, що коли людина бачить одну жінку, він розуміє, що він має певну перевагу і силу над нею, і він може зробити з нею, що він хоче.

І жінка відчуває себе дуже добре, тому вона дуже боїться чоловіка. В принципі боїться: боятися довірити, боятися вступити в відносини, боятися любити. Але коли жінка перебуває за батькам або старшим чоловіком, вона набагато легше за її створення відносин, адже вона розуміє, що вона завжди підтримається і захищена.

Тоді жінка може присвятити себе відносинам з чоловіком, вона вибирає. Але з іншого боку чоловіка, який бачить чоловічу фігуру за жінку, розуміє, що не можна лікувати її легко, що справа серйозна. Він або листя або одружився. Це один.

Друга річ, яка важлива для такого рішення, полягає в тому, щоб поважати і приймати обраний вами чоловік, а не як об'єкт для задоволення ваших амбіцій, бажань і претензій. Це, доки жінка дізнається про чоловіка в принципі, вона не зможе будувати відносини в шлюбі і мати міцну сім'ю.

Що означає поважати чоловіка?

Повага для людини іншої людини як образу і подоби Бога. Це те, що реальна повага ґрунтується на тому, що якщо ми просто соцмережі, то що таке останню повагу? І якщо у кожної людини є образ і подоба Божої, іскра Божої, то повага до нього безумовно, незалежно від того, чи здоровий він або хворий, відключений, алкогольний.

Повага має глибокий фундамент: це чоловік, батько моїх дітей. І якщо жінка створює сім'ю, це її ініціатива, так як вона часто буває зараз, то нічого хорошого можна очікувати. "Воман Стартував сім'ю" звучить як "жінка купила однокімнатну квартиру", "жінка перейшла в іпотеку", "жінка знайшов роботу" - все це споживач, користувацький бангон. Сім'я не створена однією особою, але по парі, які люблять один одного.

Іноді людина не хоче дітей. Які причини цього небажання?

Ви бачите, якщо пара конвергів і у них є сексуальні відносини, то вони вже відповідальні за дітей, які можливі з ним. Бажання мати дітей і взяти відповідальність за них - питання, на яке можна перевірити відносини. Хочу зустрітися з цим в парафії.

Я запитаю чоловіка, «Чи є жінка, ти хочеш її подарувати дітям?» Він каже: "Так, я до." Тоді я кажу, "Уважно, одружився." Я запитаю жінку, «Чи хочеш його народити своїх дітей, м'якоть і кров?» "Так, я до." "Дуже добре, одружитися." Хтось сказав: "Так, я з ним, але не хочу дітей з ним."

І іноді жінки говорять, зрозуміло, що людина навіть фізично не схожа. Тоді виникає питання: які відносини, якщо вона не хоче дітей? Від чоловіка, який ви любите? Так само, якщо чоловік перебуває у відносинах з жінкою і не хоче дітей від неї, то виникає питання: чому він має маррі? Якщо пара не хоче дітей, що це означає? Чи можна і вони допомогли? Це як пасторальне, так і психотерапевтичне дослідження.

Існує точка зору, що жінки керуються материнською інстинкцією, і тому починають говорити про дітей раніше. З іншого боку, існує думка, що готовність до батьківства є результатом серйозного особистісного розвитку.

Немає материнських інстинктів. У випадку, якщо було незначний інстинкт, буде мільйони абортів? Що таке інстинкт, ми говоримо про те, якщо 10-15 абортів не викликають внутрішнього протесту у жінки? Готовність батьківства – сімейний, психологічний, а потім суспільне ставлення, сприйнятливий і осаджений людиною. Ви можете легко показувати, що жінки, які виростили у дітей-сирітах та школах-інтернатах, не розуміючи, що мати і що робити з ним.

Психологи розрізняють між материнським і пальовим вкладенням, говорять про те, що патернальне вкладення відрізняється. Є навіть стверджує, що до певного віку батько не особливо необхідний для дитини, так як догляд за дитиною є функцією матері, і батько стає важливим для дитини з чотирьох років, коли його активний знайомство з соціальним середовищем починається, і батько допомагає зрозуміти, де добре і де зло, служить своєрідним дзеркалом дій дитини, його керівництво по всьому світу. Це правда?

Це помилка. Якщо мова йде про шлюб, а не про додатковіпосередні відносини, то для того, щоб майбутній дитина успішно розвивалася, перш за все, необхідно, щоб батько і мати любов один одному. Це створює дуже навколишнє середовище в тілі, в матці жінки, які можна назвати райським світом і в якому дитина успішно розвивається.

Дуже важливо, щоб ця концепція була бажана - і для цього потрібна любов і зрілість. Якщо жінка підняла дитину в її вомбі, і не любить її, що людина створює, вона лікує, пригнічена, вона пригнічена - вона робить дитину поганою. Якщо жінка любить чоловіка, і чоловік любить її, вона розслаблена, вона відчуває себе добре, і дитина прекрасно розвивається в такому середовищі.

Він живе в межах витонченості, і коли він народився в любові. Його батьки люблять його і він відчуває себе в цьому світі. Потім, коли дитина невелика, він, звичайно, повністю в руках жінки, але через маму він отримує, що любов чоловіка, батько, який спрямований на матір. Це важливо: любов батька на ранній стадії розвитку дитини спрямована на маму, а не дитину.

А потім жінка дрібна, вона може повністю здатися до дитини і дати йому прихильність, ніжність, турботу і увагу. А потім маленька дитина сприймає батька через призму любові і вдячності. Роль батька не пов'язана з будь-яким терміном. Спочатку вона передається непрямо через маму, і це пов'язано з тим, як мама реагує на вимоги чоловіка і батька її дитини.

Ці вимоги до порядку, догляду, моральних вимог, релігійних вимог. Дитина росте в цьому, він сприймає його матір'ю, яка поважає батька і хто люблячий приймає його вимоги і правила. А потім сама дитина входить до сфери впливу батька, дізнається з нього. батько більш затребуваний, ніж мати, і дитина дізнається, що він може бути відповідальним за себе батьком, а потім самому собі. І збудовано цей ланцюг дочірніх відносин.

Багато дітей зараз ростуть в одномісних сім'ях. Чи може мати повністю підняти дитину самостійно, компенсуючи за відсутність батька себе або з'єднуючи депутатів батьківської фігури до його виховання?

Звичайно, є депутати в сім'ї: є дід, дядько, брат, вже поза сім'єю є шкільні викладачі, спортивні тренери, духовні ментори, після усього. Але це не дасть ніяких результатів, якщо відносини з рідним батьком не встановлено через мами.

Кожна людина має право дізнатися своїх батьків, і це дуже важливо для дитини в будь-якому віці, щоб дізнатися свого батька, відчути свою теплоту, його любов, його бути в світі, відчувати, що він живе, в тому числі завдяки батькові. Будь-які замінні фігури стануть гарним доповненням до цього фундаментального почуття і ставлення. Навіть якщо мама не живе з батьком, вони не можуть тримати сім'ю, дуже важливо подарувати дитині можливість спілкуватися з батьком хоча б якось.

Що, якщо мій батько помер у ранньому віці?

Дуже важливо ставлення матері до батька. Як вона лікує чоловіка з повагою, з любов'ю? Якщо вона запевняє, що він ніколи не був, дитина може призвести до пізнішої шизофренії або наркоманії.

Як лікувати ваш батько повагу, якщо він був алкогольним або кримінальним?

Нема іншого способу, але поважати батька. Не буде іншого батька. Як твердий і гіркий, як це може бути, це мій батько: так, він алкогольний, він кинув себе на матір'ю з ножем, він обдурив, але він мій батько. Немає іншого способу.

Як священик і психолог, як ви відчуваєте про популярну ідею чоловіка, який бере участь у пологах?

Неприємно, я проти неї. Мені здається, що ця ідея виникла, з одного боку, на основі певної заздрості жінок для чоловіків, які вони не відчувають пологів - жінки захотіли зробити чоловіків незручними в їх стражданні, бути більш цінними і поважними.

Якщо ви повернете цей момент, ви оціните і поважайте мене більше. З іншого боку, з мого погляду жінка хоче зав'язувати чоловіка до дитини (видалення, виявлені в зопсихології). Який повністю невірний, тому що для чоловіка, пологів іноді означає просто шок, психологічна травма, після чого деякі чоловіки бояться торкнутися своєї дружини.

Не завжди, але буває, що людина має фізичну аверсію до інтимності. Я б сказав, що це спосіб реабілітації перед стражданьою дружиною, своєрідна фліртація. Деякі чоловіки роблять це для того, щоб відчути батьківські почуття, вірлячи, що батькові почуття виникають у чоловіка, як і у жінки.

Але це неправильно, тому що жінка має їх з моменту зачаття, і чоловік не зможе вижити їх, як її. І не можна скаржитися на це, бо у чоловіків, батьківські почуття утворюються по-різному. Але багато чоловіків хочуть це з різних причин.

Я думаю, що, швидше за все, ці чоловіки вражають материнським нейротичним комплексом, сильною в'язкою до матері: наявність у пологів є спробою подякувати мамі з увагою і турботою про дружину. Ось моя гіпотеза.

Я думаю, що ідея народження партнера є фундаментально помилковою, хоча не заборонена. Чи є щось духовно неправильно про це, на мій погляд, якщо ми подивимося на нього з точки зору Старого Заповіту. У Старій традиції засмаги, пологів був щось інтимне для жінки, чогось не допускається чоловіка.

Як батько показати свою любов до дитини? Що робити, щоб побудувати відносини довіри?

Будь-який. Він може прийняти з ним працювати, до гаража, на поході, може подорожувати, прогулянка, розмова. Дитина дуже зацікавлена в батьківщині, адже для дитини дорослі є джерелом відкриттів. Так є нескінченна кількість можливостей. Звичайно, важко взяти дитину в офіс, він знайде його нудним і незрозумілим. Але якщо батько працює не тільки на комп'ютері, то можна взяти дитину з вами і звикнути до будь-якої роботи. І цікавить дитина.

Так, батько працює багато, намагаючись заробити гроші для сім'ї і не витрачає багато часу з дитиною. Чи достатньо повноцінних вихідних, щоб заповнювати дитину батьком?

Не можна сказати, що. Звісно, часто батько включає дитину в життя, краще. Однак, його щоденна присутність з дитиною для підтримки хороших відносин все ще не потрібно. Дитина розуміє, що мама завжди поруч з ним, а батько – свято. Він добре адаптується до нього, не потрібно пояснити. Звичайно, він пропускає, звичайно, чекаючи, але він розуміє.

І що таке роль жінки щодо чоловіка, вона може допомогти йому стати батьком, крім того, показувати повагу?

Ви бачите, жінка не може зробити чоловіка.

Чи підтримує подружжя один одного?

Підтримка, але не навчання. Як жінка знає, як бути чоловіком?

Давайте будемо раді сніданку, щоб допомогти іншим членам сім'ї.

Не робіть це просто для всіх, це помилкова ідея. Що таке рельєф? Ми беремо відповідальність. Коли ми беремо на себе відповідальність, інша людина дає нам і думає, «Так, я не хочу зробити це зараз, вона буде робити це зараз, і я можу зробити інші речі. й

Але в сім'ї вони постійно змінюють ролі і піклуються один одному?

Звичайно, але що ви йдете про це не рельєф, це виконання функцій інших в разі нестачі. Так, якщо жінка госпіталізована, людина і діти беруть на те, що вони можуть в разі надзвичайного дефіциту, який зазвичай непотрібний. Ідея простоти догляду, як правило, неспішна, тому що вона видаляє від людини відповідальність за життя. Але в результаті люди дізнаються про це. Любов не працює.

Чи є роль батька від батька?

Роль діда, перш за все, є батьком батька, щоб показати сина його подальший шлях. По-друге, його роль полягає у збереженні сімейної традиції і проходженні її на ланцюжках від батька до сина, патриархії сімейства. Крім того, його місія полягає в безумовному чоловічому любові, в якому ступінь тривожності і відповідальності за життя дитини, за своє здоров'я, для школи, для успіху знижується.

р.

Що таке, поступово умовна любов батька перетворюється в безумовне?

Подруга любов - це завжди безумовний, але це може бути більш затребуваним, і любов діда є більш привабливими, приймати, благословення. Роль діда – безвісти. Видання

Анастасія Храмутєва інтерв’ю

Також читайте: Stella Young: Я не твоїй натхнення.

Ви не маєте власних побажань.

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: zis.ru/zhenshhina-ne-mozhet-sdelat-muzhchinu-muzhchinoy.html