Стоп, що робить неадекватним попитом на дітей

Лікар-фізіолог, психолог і доктор біологічних наук Мар'яна Безруких пояснює, чому проблеми читання у дітей не є проблемами, але наші проблеми, і як іноді займає 30 років, щоб довести неефективність будь-якого способу.

Карл Бартон Барбер - За результатами випробувань, проведених у другому класі 30 000 шкіл, виявилося, що майже всі діти добре відповіли тестовим завданням. Однак 70% від них не змогли завершити більш творче завдання: зробити вироки з слів, які вони були запропоновані. Ваша думка: що таке корінь?

до Нездатність зробити вирок є індикатором неформованої майстерності написання та написання. По суті, погана команда рідної мови. Це не дивно: дослідження нашого інституту показує, що на початку школи 40 до 60% дітей неформовані мови – бідні (дуже бідні) словники, нездатність будувати вирок граматично правильно, нездатність запитати питання і відповісти на них. Відчуття подій, мультфільмів, казок, дітей не використовують детальні вироки, але індивідуальні слова і взаємозв'язки. Звичайно, стандарт висвітлює завдання розвитку як усного, так і письмового мовлення, але спосіб це реалізовано дає результат, що ми маємо.

- Чи можуть ці проблеми пояснювати характеристики цілого покоління? Нездатність цих дітей концентрувати? Дефіцит уваги батьків? Постійне занурення в гаджетах?

до Це не генеральна проблема, це не дитяча проблема. Це проблема освіти. Система, яка погано враховує вікові характеристики формування найскладніших базових навичок - написання та читання. Забезпечення ритму навчання, недостатній розгляд індивідуальних особливостей розвитку дітей.

Сьогодні, завдяки включенню, ситуація стає ще більш складною, загальна інтенсивність навчального процесу стає перешкодою для ефективного формування навичок написання та читання. Що говорити про те, що діти не навчаються читати «про себе», вони навчаються, вони необхідні для артикулування читання лоуд, а потім вони якось повинні навчитися читати «про себе», але збережені артикулації та вимова, які гальмують зростання швидкості читання. А обсяг йде вгору.

Що стосується занурення в гаджетах, це не причина відсутності формування майстерності написання і читання. Ми можемо використовувати інтерес до гаджетів. Крім того, я переконаний, що це важливо для розробки технології для написання мови за допомогою клавіатури. Прокрастинація неприпустимо. Для того, щоб не потрібно писати ручкою.

до Що про ідею, яку писати з ручкою розвивається мозок?

- Я запевняю вас, що написання з клавіатурою є ще більш складним завданням для мозку, що сприяє розвитку всіх функцій не менше, ніж написання з ручкою.

до Як різні ці студенти від своїх однолітків двадцять років тому? Іноді батьки і викладачі розповіли, що відмінності настільки сильно, що вони втрачають покоління. Що таке наукове дослідження?

- За 60 років наш інститут проводить дослідження щодо функціонального розвитку, стану здоров'я, режиму, навантаження дітей різного віку. Ми вивчаємо функціональний розвиток мозку і когнітивної діяльності, особливості інтелектуального розвитку і труднощів навчання, адаптацію дітей до різних видів навантажень, чинників ризику, які впливають на розвиток і здоров'я дітей, тому ми можемо порівняти сьогоднішні дошкільні та школярі з їх однолітками двадцять і навіть сорок років тому.

Головний висновок, який можна малювати, полягає в тому, що показники фізіологічного та психофізіологічного розвитку сучасних дітей не змінилися, а індивідуальні відмінності все ще дуже великі, тобто діти того ж віку сильно відрізняються розвитком і адаптивними можливостями.

Звичайно, зміна соціально-культурної ситуації розвитку впливає на деякі особливості, але це досить психологічні та соціально-культурні особливості, а також розвиток мозку, когнітивної активності та фізіологічного ресурсу організму дітей не змінився. При цьому зростає навантаження, посилюється інтенсифікація навчального процесу, зростає вимога. І ми формуємо «старе покоління» через неадекватні вимоги як вчителів, так і батьків.

- Чи можуть лише зміни змісту освітнього стандарту, зазначеного Міністром, покращують ситуацію?

до Мені важко відповісти на це питання, оскільки я не знаю, що поняття «наповнення» стандарт. Мені здається, що питання не тільки що навчити, але як, враховуючи вік і індивідуальні особливості дітей.

«Вміст освіти» залишається практично незмінним (при незначних варіаціях) за останні 50 років. Але «як» – сьогодні викладачі вирішили на свій розсуд, творчо підходити до питання. Проте креативність – це глибока професійна основа, розуміння та знання принципів та технологій навчання. Це найбільший зазор в компетенції вчителів, тому я часто зустрічаю повністю неадекватними методами і технологіями навчання.

Для того, щоб надати вам один приклад, я нещодавно побачила «метод» письмового навчання, в якому діти мали написати листи «попередня». До питання «Чому?» вчитель подрібнила плечі і відповів: «Це цікавіше». А в нашому консультативному центрі сьогодні є паводок п'ятого і шостого класу з письмовими проблемами, в тому числі тих, хто не пам'ятаєш, як написані листи. Що ми можемо говорити про те, що написана мова?

291284

П'єр Августе Ренуар

- Під первинною освітою ГЕФ батьки повинні брати участь у навчанні дітей. Це велике досягнення, хоча форми їх фактичної участі часто невизначені. Що б ви порадили батькам? Які ці діти не вистачає в сім'ї?

- Батьківська участь – це ще один «трик» останніх років, що школа зрозуміла спеціально, фактично зрушила відповідальність за результати навчання батькам. І так сьогодні у нас є викладачі, які працюють з початковими студентами. Це не ізольовані випадки, це система, яка набирає популярність. На ринку цих послуг, звичайно, виросте, якщо викладач розповідає батьків, які дитина «не співати», і може допомогти тільки викладач. Читати форуми батьків – вони діляться досвідом підготовки «проектів» (на сьогодні це можливо навіть у дитячому садку), виготовлення ремесел, написання есе та ін. Вони намагаються, хвилюватися, турбуватися про погані сорти.

Чи не розуміється, що дитина не може її виконувати? Хто ми приречені? Питання не є риторичними, але важливим. Якщо вчитель початкової школи не може навчити дитину читати, писати та підрахувати (що робити початкові навчальні заклади), то питання не до дитини або батькам, а до професійної кваліфікації вчителя.

Відповідь на питання про те, що дітям не вистачає в сім'ї: Я консультую дітей з шкільними проблемами понад тридцять років. Вони не мають розуміння і підтримки. Порушення, включаючи фізичне насильство, не є некомерційним. І як показали наше дослідження, причини конфлікту є шкільними проблемами. Це закриває коло, яка може бути порушена тільки шляхом поліпшення навичок вчителів і виховання батьків. Це не повинно бути одноразової дії або лекції, але систематично, послідовна робота.

до Як розробники стандартів, методи, підручники слухають вашу думку?

до Ми слухали, практично завжди згодні, але вони? Не більше, ніж так. Наприклад, протягом 30 років ми довели шкідливість, невідповідність функціональним можливостям дитини (можливість писати без переривання і читання швидкості).

У сучасному стандарті ці вимоги не є, але є методологи, які ще перевіряють швидкість читання з годинником в руці. Як і багато непереборних нововведень Міністерства освіти, вони поступово згасають, але офіційно не скасовують. Видання

Автор: Мар'яна Безруких

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: newtonew.com/parenting/bezrukhih-dis-reading