530
Ядерний фізик Радій Ількаєв: У нас є все. Ми просто повинні перетворитися на мозок.
Звісно, ми завжди знаємо, що ми не просто займаємося дослідженнями, отримуємо нові наукові знання і створюємо зброю, і страшну зброю. Звичайно, в цьому питанні необхідно мати чітку внутрішню позицію.й Ількаєв Радій Іванович є повним членом російської академії наук, доктор фізико-математичних наук, лауреат Державних премій СРСР і РФ, лауреатом Державної премії РФ, лауреатом Державної премії Російської Федерації, науковим директором Федерального ядерного центру РФ – VNII експериментальної фізики (Саров), заслуженим діячем Російської Федерації, присуджено державні нагороди Російської Федерації та золотою медаллю Російської академії наук імені А.Д. Сахарова, лауреата Міжнародної премії Андрія Першокласного «За віру і вірності», членом Патріархальної ради з культури. Визначений фахівець у галузі теоретичної та експериментальної ядерної фізики, пов’язаних з створенням ядерної та термоядерної зброї, автором понад 550 наукових праць. Головний внесок у створення вітчизняної ядерної та термоядерної зброї полягає в розробці первинних джерел термоядерних зарядів, змінних зарядів електроенергії, зброї з особливими факторами пошкодження, в роботі з забезпечення надійності та безпеки ядерної зброї в сучасних умовах, в дослідженні впливу руйнівних чинників ядерного вибуху, в модернізації експериментальної та дослідницької діяльності за умовами Договору про загальний контрольний банк ядерної зброї. Головний організатор науково-технічної діяльності в галузі розробки ядерної зброї та науково-технічного забезпечення російського ядерного арсеналу. Один з ініціаторів урочистостей 2003 року, присвячений 100-річчю славлення С. Серапима Сарову. На вибір шляху Я народився в Сибірі, 300 кілометрів на північ Іркутського, де мій батько був шкільним А потім він вступив в військову службу, і ми залишили там, мешкали в різних містах, включаючи в місті Пушкін біля Ленінграда, тепер знову Царське Село. Вчився з восьмиго класу і закінчив школу No 407 з золотою медаллю.
Я вірю, що освіта вченого в основному пов'язана з останні три роки школи. У наш час був восьмий, дев'ятий і десятий сорт. Найдовші роки становлення вченого значно менше. Так, вони мають універсальне значення, в ці роки розвивається цікавість та інші людські якості. Але якщо ми говоримо про шлях до науки, нам потрібно чітко зрозуміти: він починається, коли є керований інтерес до навчання, знань, вирішення проблеми. Насамперед, не повинно бути труднощів в освоєнні шкільної навчальної програми. Але це недостатньо. Але коли з'являються особисті інтереси в наукових знаннях, коли ви вирішуєте проблеми, ви страждаєте і не працюєте, а потім приходить епіфані.
89798310
Іван Семенович і Ольга Тимофіївна Ількаєв з дітьми. Син Радій на ляпасі батька
Ми повинні, звичайно, брати участь в різних олімпіадах і подібних змаганнях і в усіх видах кола, з яких ми маємо багато часу і де ми вирішили складні проблеми за межі шкільної програми. Ми навчимося в фізиці, математики, вирішених задачах, обговорювали те, що і чому це не працює. Ну, це все правильно.
А коли діти закінчили школу, навчаються у відповідних школах фізики, отримали завдання, вирішили їх. Це, перш за все, потрібно працювати, і працювати нормально, з головою. Це початковий етап розвитку людини - вибір вашого шляху, в першу чергу професійного способу.
Найголовніше, для цього потрібно бути цікавим. І якщо такий інтерес проявляється, значить, людина робить професійний вибір для себе. А потім все заспокоює.
Я зробив власний професійний вибір. Абсолютно. На факультеті фізики та механіки Ленінградського політехнічного інституту, був найпрестижнішим факультетом в Санкт-Петербурзі, а Ленінградський університет не був дуже популярним. Але після двох років навчання мені здавалося б, що я більше зацікавився не на прикладних дисциплінах, але в класичних теоретичних фізиках, і перейшов на теоретичну групу фізико-фізичного відділу ЛСУ, відразу на третій рік.
Моїй друг і я переїхав з факультету фізико-механіки Ленінградського політехнічного інституту. Це була красива установа, ні питання. Не сумнівайтесь про це. Так разом з другом і перехресним – у жовтні після повернення з незайманої землі.
академік Володимир Олександрович Фок очолює кафедру теоретичної фізики Ленінградського університету.
Ми знаємо, що ми збираємося. Керівник відділу був академік Фок Володимир Олександрович. І ми розуміли, що рівень добре. Теоретична група була дуже невеликою, менше 20 чоловік, дуже суворий вибір. Ми були передані тільки тому, що ми навчалися дуже добре, було п'ять, і тому в університеті взяли нас. Вони дали дуже гарну освіту, були абсолютно чудовими предметами. У 1990 році викладачі кафедри взяли участь викладачі академіка Фока, академіка Смірнова Володимира Івановича, Мафізика. Це колір російської та радянської науки.
Викладач Ольга Олександрівна Ладиженська викладала математичну фізику тут. Пізніше стала академічною в 1990 році.
Закінчив університет у 1961 році. Здавалося мені, що центр фізико-фізичного розвитку переходив до Москви. Що це було. Представники ВНІЄФ приїхали до нашого університету. А коли навчились, що академіки Юлі Борисович Харітон, Андрій Дмитрович Сахаров, Яков Борисович Зелдович, який представляв Московську наукову школу на той час, працював там, ми сказали самі: чому не ми спробуємо і працюємо в такому місці?
Залізнична станція сьогодні така ж, як вона була в 1961 році, коли ми приїхали в Arzamas-16.
Побачивши його, моя дружина Людмила Олександрівна Вона сказала: "Нехай, завтра ми повинні залишити тут." Але ми жили.
З теоретичної групи ми були кілька людей. Моя дружина Лідія Олександрівна і я (також закінчила групу аортів, і ми вже одружилися цим часом), Олексій Певницький, Сергій Голін, це сьогодні відомі люди ВНІЄФ, видатні фахівці, і інший матфізичний, Леонід Устінов. І вся команда вирішила піти в місто воріт.
Ідея цього з'явилася коротко перед випуском. Ми думали, що VNIIEF має цікаві завдання, цікаві поважні лідери, всесвітньо відомі вчені, і це означалося, що тут є великі наукові школи. Так ми вирішили приїхати сюди.
й Любомир Васильович
Коли ми приїхали до цього маленького міста, це дерев'яна станція, звичайно, була цілком визначена. Лідія Олександрівна - сказав він: "Нехай ми повинні залишити завтра". Я сказав: "Коме, нехай люди живуть тут і що вони роблять. й
І тоді, коли вони зустрілися з фахівцями, перш за все, з академіками Андрієм Дмитрієвим Сахаровом і Яковом Борисовичем Зелдовимовичем і почали боротися з певними трудовими питаннями, все змінилося. Довіра. Коли ми були введені до Андрія Дмитрієва, ми не змогли секрети, адже перевірка під час оформлення займає певний час, і він відразу дав нам досить багато інформації про високий рівень секретності.
На об’єкті була академік Андрій Дмитрієв Сахаров, який працював тут з 1950 по 1968 рр.
Звісно, ми любимо ці люди дуже багато і поступово взяли участь. Тоді молоді люди швидко приверталися до важливих і відповідальних справ. А ядерні тести збиралися, і не було багато фахівців, тому молоді люди дуже швидко увійшли до основних напрямків роботи. А коли ми взяли участь, то тут був інтерес до того, що ми працюємо.
Що було найцікавішим? Справа в тому, що існує не одна конкретна спрямованість, але поєднання багатьох напрямків, великої кількості різноманітних фізичних знань. В цілому це фізика високоенергетичних сховищ. І, звичайно, було цікаво познайомитися з широким асортиментом таких речей. І було зав'язки, пов'язаного з вибором. Ви маєте справу з фундаментальними питаннями, які є інтересами до фізичного науки, або ви об'єднуєте нові знання з специфікою, включаючи винахідливість, діяльність, які потребують практики. І це поєднання науки і практики є цілою специфікою ВНІЄФ.
38
академік Юлі Борисович Харітон був засновником і постійним науковим директором ВНІЄФ з 1946 по 1994 рік.
В кінці я зробив вибір і вирішив, що я мав би дійсно зануритися в основну тему. Але це було важко. Зважаючи на те, що моя велика в університеті освіта була фізика частинок, по суті, квантова теорія поля. Це відрізняється. Але я зробив цей вибір. Важливо, що перші результати і успіхи з'явилися практично відразу. І коли він прийшов в цей потужний бізнес...
У 1962 році після того, як я прийшов тут, я вперше пішов на ядерні тести, на Семипалатинську тестову ділянку. Дуже швидко виготовлялися молоді люди. Це була остання сесія аерокосмічних ядерних випробувань, і вона закінчилася 1963 р. І я зумів зловити їх. Після запуску підземних випробувань. Постійно пішов до Семлянської, і до Північного полігону, до Нової Земля.
академік Яков Борисович Зелдович, геніальний вчений, головний аортист нашої першої атомної бомби, працював у ВНІФ з 1948 по 1965 рр.
У відділі Бориса Дмитрієва Бондаренка. Він був дуже активною, винахідливою особою. У цьому ж відділі працював Віктор Нікітович Михайлов, який згодом, у найскладніших для нас 90-х років був міністром атомної енергії. Найголовніше було повне свободу досліджень, свобода творчості.
За кілька років після того, як я прибув сюди, деякі мої пропозиції були реалізовані на тестах. І після того, як було сформульовано досить серйозні райони роботи. І пішов він, і він пішов... Найголовніше були відмінні результати. А потім були всілякі нагороди, захисти...
Звісно, природа покарала нас кілька разів на неспроможність, і ми не хотіли, що ми бажали. Після такої несправності протягом багатьох місяців ви відчуваєте себе некомфортно. Після того, як у вас є багато сотень фахівців, які роблять всі ці пристрої, готуючи тести, а потім перевірте його на тести – і все обходитися, це дуже велика проблема і багато стресів. Але потім ви знайдете причину, чому це сталося, ви її закріплюєте. Але це не достатньо, щоб ви скоригували, ви повинні довести всіх, які ви дійсно знайшли цю причину, і тільки тоді вони будуть вірити вам знову. Важко працювати і працювати.
Філософія миру і війни Звісно, ми завжди знаємо, що ми не просто займаємося дослідженнями, отримуємо нові наукові знання і створюємо зброю, і страшну зброю. Звичайно, необхідно мати чітку внутрішню позицію з цього питання.
Ми не робимо цього для війни, але для неї ніколи не буває. Пам'ятайте, що перші вони створили атомну зброю, потім водневу зброю, і незабаром стало зрозуміло, що можна було створити зразки водневої зброї дуже високої потужності, практично необмежено. Але з практичної точки зору, це означалося, що термоядерна війна в цих умовах, з такими необмеженими можливостями викиду енергії, стала неможливою. І наша філософія була те, що ми працюємо заради миру, не війни.
Після зустрічі Юлі Борисович Харітон з Брежневим було розпочато будівництво великих фізико-дослідних одиниць на ВНІЄФ.
Це один з посилених каналів лазерного синтезу Iskra-5, будівництво якого було завершено в 1989 році.
Наші старші колеги зосереджують цю філософію з самого початку роботи з ядерної зброї та пройшли до кожного нового покоління дослідників. Ми переконані, що наша країна повинна бути міцною, мати відмінну термоядерну зброю, а потім не буде війни. Ми не готуємося до війни, ми запобігаємо великих конфліктів. Звичайно, всі місцеві конфлікти завжди були і будуть, це не точка.
Не сумнівайтеся, це нав'язлива зброя. І ми зберігаємо мир, ми забезпечуємо мирне співіснування, з цією зброєю як запорука. Всі ці проблеми постійно обговорювалися в нашому середовищі, були дуже важливі для особистого почуття кожного з нас.
З З самого початку роботи над миром на Землі було дуже зручно і легко для мене співпрацювати з російською православною Церквою, коли початок відродження. Ця співпраця також вписується в нашу філософію. Після того, як ми працюємо для людей, щоб запобігти жаху, що виникає під час основних бойових дій.
Дослідник теоретичного відділу ВНІФ Радий Ількаєв, 60-ті рр.
Свобода слова і свобода думки У VNIIEF було досить вільне середовище. Роздяття того, що сталося, критикуючи стан справ і розповідаючи один одному, а не про те, що офіційні лідери сказали, що було замовлення речей. І це було зроблено не дивно, що не зі сльозом, але абсолютно спокійно. Свобода обговорення стала на високому рівні. Не дивно Андрій Дмитрієв Сахаров, який мав власну точку зору з багатьох питань, народився тут як мислитель і політик. Тим не менш, сьогодні він мав дуже помірні пропозиції.
р.
Нова Земля. Село тестерів Білушка
Згадайте, що він запропонував. Ми беремо найкращі соціалізми та капіталізми та переходимо в цьому напрямку. У порівнянні з економіко-соціальною моделлю, яка зараз прийнята в Росії, Андрій Дмитриевич мав дуже лівий вигляд, свої ідеї сьогоднішні ліберали відмовляться від порогу. Який Андрєй Дмитрієв був настільки спокійним і розумним (на сьогоднішніх стандартах), який може критикувати його тільки для ідеалізму і нічого іншого.
Андрій Дмитрієв, безумовно, не єдиний тут. І він і багато інших тихо обговорювалися, що вони дивляться, що це факт. У нас були аорти, які писали літери безпосередньо на найвищі лідери країни і запропонували свої рецепти для того, як розвиватися далі, з якою швидкістю і так далі. У порівнянні з іншими місцями було багато вільного середовища. Це було в першу чергу за рахунок наших трьох видатних академіків – Юлія Борисович Харітон, Яков Борисович Зелдовович і Андрій Дмитрієв Сахаров. Саме вони створили цю атмосферу.
Тестери VNIIEF на Новоземельському полігоні.
Я повинен сказати, що контакт науковців з правлячою елітою був досить непоганим, і там було спілкування і спори. У Кремлі були прийоми для вчених, де можна зв'язатися безпосередньо. Андрій Дмитрієв Сахаров сперечався з Микитою Хрущовим про те, які тести повинні проводитися і які не повинні бути. Ви знаєте, коли Андрій Дмитрович називає Нікіта Хрущов безпосередньо і обговорює питання, які він цікавиться, це говорить щось.
У ній було багато робіт, але життя складалася не тільки з неї; тут також були життєрадісні бенкети з появою читання.
У багатьох питаннях не було взаєморозуміння. Наприклад, Андрій Дмитриевич вважає, що не варто обійтися без необхідності зайвих ядерних випробувань, оскільки це може мати певні негативні наслідки, але ця точка зору не була підтримана політичною владою. Але коли Юлі Борисович Харітон зустрівся з Леонідом Іличем Брежневим, він погодився з ним на значний розвиток експериментальної бази ВНІЄФ, і ми почали будувати великі фізичні установки. Що таке контакт, ми послухали і в основному чули.
Багатогодинна дискусія складних наукових питань.
Переїзд до церкви Я завжди був стурбований різницею вимог радянської ідеології та християнської моральності. Яка людина повинна бути, які якості він повинен мати? І якщо ви дивитеся на ці вимоги, вони дуже близькі, здавалося б, що немає протиріччя. Про моральне здоров’я людей та норм російської православної церкви так тісно пов’язані з тим, що я насправді не бачив ніяких протиріччя. Але що було різниця в шляху життя...
1991 р. Патріарх проходив з Пустеля св. Серапхіма Сарова
До далекої пустелі. Усе місто з'явився для його супроводу.
Я завжди вірю, що моральний шар людської діяльності є особливим напрямком. Не варто плутати з нашим науковим світоглядом. Це дуже різноманітна зона. Так само буває фізика: двовимірний простір і тривимірне. І тут є ще один вимір. Як в релятиві, є інший вимір, час і так тут. Це новий вимір, який живе відповідно до власних законів і не суперечить ставленням вчених. Це завжди зрозуміло мені.
Я не знаю, я не можу сказати. У нашій родині ми були спокійні про все це. Мій батько був учитель, потім став військовим і політичним працівником, але не було тиску з цих питань.
Перший візит Патріарха Олексій ІІ до закритого міста Арзамас-16 1991 р. Зустріч в аеропорту.
Коли ми поїхали в Арзамас-16 і пропустили через сусіднє місто Арзамас, через наші сусідні погані села, це був пікантний погляд на зруйновані храми. Красиві споруди в кожному розумінні. А архітектура, і спосіб їх прикрасити місце, заповнювати його змістом. Здавалося мені, що треба було змінити країну і відродити його духовний початок. Тоді я вирішив собі, що в першу чергу потрібно відновити ці храми. Наша історія, наше життя, це наша краса.
Все вийшло зсередини. Про це ніхто не сказав. Це був внутрішній імпульс. І коли Патріарх Олексій вперше прийшов до нашого закритого міста 1991 року, звичайно, я подав всі мої бізнеси і пішов зустрітися з ним. Знаходиться добре відома група фото, яку ми використовували, щоб сказати, що це було два патриархів – Олексій ІІ і Юлі Борисович Харітон, і тепер виявилося, що це було три патриархів – Патріарх Кирило.
Ця фотографія, взята в пам'ять дзвіниці Сарова Десерта в 1991 році, використовується для того, щоб називати «дві патриархи», звертаючись до Патріарха Алексія II і Юлі Борисович Харітон сидять поруч з ними. З 2009 року вона була названа «триархами» – митрополитом Кирилом Смоленським і Калінінградом.
Я завжди вірю, що між духовним життям і науковим життям вони можуть допомогти лише один одному. Це моя внутрішня філософія. Тому дуже легко взаємодіяти з Росією православної церкви.
Ми пам’ятаємо про те, як Церква допомогло нам у 1996 році, коли ми провели унікальний слух на тему «Основи зброї та національна безпека Росії» спільно у Свято-Даніловському монастирі, що дозволило нам звернутися до країни, її громадян та відновити громадську довіру у виробників ядерної зброї.
І найпримітнішим спогадам, що я маю на честь 100-річчя славлення С. Серапима Сарова в 2003 році. Ми переконані, що це федеральне свято, що якщо ми не тримаємо його, ніхто не пробачить нас. Ми звернулися до Патріарха і до президентського воєводства у Федеральному окрузі Волги, потім був Сергій Владилєнович Кириленко, щоб допомогти прийняти відповідне державне рішення.
Святкування 2003 року, присвячених центару славифікації С. Сераптима Сарова, почалася з процесом з реліквами монаха. Процесіон підійшов до Сарова Десерта і переходить в минулі монастирські готелі, де зараз керується VNIIEF.
Багато посадових осіб запевняють, що це церква і державні свята ніколи не існували і ніколи не будуть. Але коли ми нарешті змогли подолати цей бар’єр, ми відчували величезну ентузію людей. Для мене це було величезне свято. Театр був вилучений з історичної церкви, церква була відновлена, чудово відреставрована, я не уявляв, що це може бути зроблено в такий короткий час.
А потім, коли реліквії св. Серапхіма Сарова були тут в Сарові протягом трьох днів і двох ночей, і люди пішли поклонятися їм, це було свідчення єдності нашого народу. Це так дорого.
Патріарх Олексій II і величезна кількість православних людей, представників всіх місцевих церков світу прибули до свята. Також прибув президент РФ. Це був видатний захід як в духовному житті, так і в нашому державному житті. Тут всі духовні нитки з'єднуються між собою, і показано, що ми є потужними людьми. Продемонстровано відносно невелику вагу. Зроблено величезне враження на мене особисто.
Звісно, в церковно-державній взаємодії, слід дотримуватись. Тексти пісень, а це означає: Я завжди сказав, що це і я кажу це зараз. Проте духовне життя є особливим напрямком, і не слід плутати і змішати з повсякденними справами, включаючи гострі політичні питання, які можуть мати лише миттєве значення і нічого іншого. Він повинен бути власним напрямком з усіма наслідками. У разі виникнення невідповідностей слід розглядати як звичайні посадові особи. Не можна заважати духовні питання.
Наука та освіта сьогодні Ми пішли через тверді 90-ті роки, а потім не було легко. Найголовніше завдання було зберегти і збільшити наш науковий потенціал, який означає, перш за все, для збереження кваліфікованих людей, робочих колективів, наукових шкіл. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
Жорсткий '90s. Працівники VNIIEF при ралі вимагають зупинити руйнування ядерної галузі.
Останнім часом на наукі була позитивна риторика. На вищому рівні наука необхідна і важлива. Але це просто риторика так далеко. Я думаю, перш за все, тому що доля Академії наук залишається невизначеною. Без потужної академії наука в Росії не буде розвиватися серйозно. Ці традиції були засновані Петром Великим.
У той же час слід пам'ятати, що після того, як він створив російську академію наук, він серйозно працював і став дійсно російською мовою в її складі лише кілька десятиліть пізніше. Формування таких державних установ, як Академія наук, є дуже тривалим процесом. І вони повинні бути обережні, щоб не завдати шкоди, оскільки наслідки можуть бути дуже негативними.
Ми ніколи не будували атомну бомбу або водню. Навіть якщо було багато маленьких лабораторій з дуже розумними людьми. І це лише один приклад. Це те ж саме з космосом, з енергією та багатьма іншими предметами, необхідними для життя.
Звичайно, це також про кількість залучених ресурсів. Щорічний бюджет всієї академії наук становить близько $ 2 млрд. А Ю.С. Управління ЕНЕРГЕТИКИ самостійно отримує $ 5 млрд на рік за свої наукові програми, базові та прикладні. Достаткові ресурси будуть виділені через багато інших каналів на різні інші напрямки досліджень. Звісно, те, що ми таким чином не хороші.
Добро, що з’явилася необхідність науки. А поки не було таких слів. Але для того, щоб наука дійсно розвивалася, необхідно забезпечити базове фінансування. Визначено, що різні грантові фонди, і чим більше таких коштів, тим краще, але є також базове фінансування для науки. Наша країна повинна бути впевнена, що ми не дамо відставку провідних країн світу в ключових наукових галузях.
І, звичайно, ми повинні будувати наукові об'єкти, і не тільки брати участь в роботі, що здійснюється на великих установках за кордоном. Ми повинні мати власні, національні політики. Зверніть увагу, що всі розвинені країни будують їх. Європа, Америка, Японія та інші.
Важливим позитивним рухом є початок роботи з будівництва найбільшої лазерної установки UFL-2M на VNIIEF. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ми маємо майже всі технології в Росії. Ми збереглися як науково-технічні школи, які дозволяють нам це зробити.
Після кризи 90-х років ми повністю відновили рекрутинг молодих фахівців, необхідних для нормальної зміни поколінь в команді. У VNIIEF, багато хто з них талановиті і мотивовані працювати. У той же час слід розуміти, що такий науковий центр, який був у наш час, з тим самим рівнем персоналу, ніколи не буде знову.
З усіх куточків країни було можливість відправляти найкращі випускники. Тепер ця можливість пішла. Вільний ринок праці - це безкоштовний ринок праці, і нічого не можна зробити про це, сьогодні є більш привабливі ділянки в економіці для талановитих молоді. Звісно, з цієї причини наш персонал буде слабкий, ніж раніше.
Але ми все одно маємо можливість зробити наш VNIIEF міцним і в нових умовах. Оскільки наша робота дуже цікава і важлива, ми розробляємо, збільшуючи наш розрахунок і експериментальну базу, ми маємо всі передумови для залучення міцних талановитих молоді. Єдине, що у нас є обмеження прав, пов’язаних з неможливістю для таємного перевізника, для відпочинку, для лікування, для дослідження. Я думаю, що більш ніж 90% молодих людей, які хотіли б приїхати до нас, бо струм ставлення держави до секретних медіа відчужає талановитих людей. І сьогодні молоді люди, для всіх своїх патріотизмів (і вони, звичайно, патріоти Росії) відчувають себе як жителі великого відкритого світу.
Щиро дякую за допомогу. Так ми не відчували себе обмеженими або кривими. І тепер... Я не знаю, що з тих юних людей, які погодилися приїхати до закритого міста Арзамас-16, згодні з цим сьогодні. Це дуже серйозна проблема, яка, звичайно, повинна бути вирішена на найвищому рівні. Що секрети повинні бути захищені і захищені за будь-яких сумнівів, але це необхідно зробити таким чином, щоб не завдати шкоди головному бізнесу. Звісно, модернізація цієї системи захисту секретів повинна здійснюватися дуже вміло.
2003. Реліквії св. Серахіма вирушили знову до Дівево. Інтерв'ю на площі перед дзвіницею Саровської пустелі.
На Інтелектуалію та Штурбу Якщо ми звертаємось до історії нашого інституту, то зрозуміло, що всі його наукові напрямки були створені бійцями. Ці люди мали чітку і чітку лінію. Вони знають, що робити і боротися за неї. Вони мали філософію свого, що вони перенесли ризики, і в кінці досягали великих результатів.
Що хвилюється зараз? Внутрішня. Може бути, тому що є посадовими особами. Що, на мій погляд, дуже велика помилка. У своїй функції він зобов'язаний виконувати строго визначений набір дій. І при прийнятті рішень з багатьох питань лише посадовими особами, можуть бути дуже серйозні помилки. У економіках, в науці та в будь-якому місці. Робота посадової особи, яка необхідна своїми силами, не замінює те, що тільки творчі люди, рухачі прогресу в будь-якому сенсі, можна зробити.
Ця частина нашого суспільства, активні люди, які борються за свої думки, для своїх ідей, для нашої країни, щоб розвиватися швидше темпів і шукати власні шляхи, цей інтелектуальний клин якось розмитий. І без нього...
Після того, як російська інтелігенція завжди виглядала далі і гостріше, ніж багато інших розпадів суспільства. І без активної цілеспрямованої діяльності нашої інтелігенції наша країна не буде розвиватися. Це те, що турбує мене. Я вірю, що наша російська інтелігенція в цілому все ще жива сьогодні, але вона не має чіткого напрямку.
Це сталося до. Прийміть, наприклад, роки до революції: що було зроблено правильно і що було неправильно. Російська інтелігенція вирішила, що царизм повинен бути знищений. Якщо ви є інтелектом, і якщо ви не відмовилися від саризму у вашій наступній статті, ви погані. Але це так сталося, що після руйнування царства всі народні цінності, пов'язані з попереднім способом життя, пішли на схил. А російські інтелігенти не хочуть цього, вони тільки збираються для покращення життя людей. Це приклад цілеспрямованої дії, але не конструктивний. У той же час були люди, які побачили всі ці небезпеки і попередили про них, але суспільство цих людей не слухали.
На жаль, ми не бачимо такого конструктивного руху, наукового та морального водночас. Це те, що турбує мене. І коли не існує лідера – не є лідером, а не індивідуумом, але провідним соціальним стратумом, цілим знеціненням розумних, освічених, добробутових і конструктивних людей – потім завершити дискорд і розпоряджатися.
А інтелігенція, звичайно, сьогодні існує. Щоб сказати, що в іншому випадку буде невимогливим для наших людей. Але цей шар найбільш просунутих і чудових людей в нашій країні, на жаль, розмитий і великий деморалізований. А в поточному дуже складному стані, що існують в світі, інтелігенція повинна мати більш чітку позицію, яка б зв'язала наше суспільство.
Відпочивали на свята 2003 року менше 9 місяців храму св. Сераптима Сарова.
З віри, надії і любові Я скажу вам, що наша надія. Я вже сказав, що найбільшим недоліком ми сьогодні – це проявляється в економіці, в науці, і де ти хочеш – це домінування посадових осіб. Єдина надія полягає в тому, що суспільство нарешті усвідомить, що це більше не може бути переноситься. У нас є все, ми навіть маємо гроші, які нещодавно не існує. Є корисні копалини, є енергоносіїв. У всіх країнах світу ми раді брати участь кваліфіковані люди, які користуються попитом. Ви і у мене є все. Ми любимо нашу країну і віримо в неї. Тому ми просто повинні розвивати швидко і добре. Все, що ви повинні зробити, це включити мозок.
Я думаю, що суспільство найближчим часом усвідомить цю філософію розвитку країни. Я невірний оптимізм в цьому плані.
Джерело: www.pravmir.ru/radiy-ilkaev-myi-obyazanyi-razvivatsya-byistro-i-horosho-nado-tolko-vklyuchit-mozgi/
16 Правила ветеринара для здорового харчування
6 дивовижних старовинних винаходів, секрет яких втратив на тисячоліття