Раде Любвіч, Сербська «Ентрепренур року» за версією Ernst & Young, є одним з кращих експертів з кризового підприємництва в Східній Європі. Починав свій бізнес в ситуації, що нагадує поточну ситуацію в Росії – в умовах міжнародного ембарго, військових дій і розпаду всієї економіки. СБ Європейський кореспондент Андрій Скрипкін зустрівся з паном Любовичем у пошуках перевіреної антикризової бізнес-стратегії.
Як розпочати роботу в бізнесі?
Я почав свій бізнес в дев'ятидесятках. Після чого змінилася структура держави і стала можливість займатися приватним бізнесом. Це було висловлено як в організації власних приватних компаній, так і в приватизації державних підприємств. Всім вдалося знайти свій шлях до нової системи.
Я мав багато досвіду в різних сферах торгівлі, а в 1990-х роках я вирішив використовувати десятки знань, щоб побудувати свій бізнес. Тоді я приватизував державну компанію, яка була виготовлена вручну вовняним одягом з 1960-х років. Компанія налаштувала модель співпраці з місцевими мешканцями. Таке співробітництво дозволило місцевому населенню добре заробляти під час роботи з дому. Коли я був молодий, я працював в цій компанії і знав нюанси організації робочого процесу. Це, мабуть, ключовий фактор, чому я вирішив взяти на себе управління цим підприємством під час приватизації. Я бажав компанію, щоб тримати плавучу, так що люди не втратили роботу, щоб світ ще знав про одяг ручної роботи з Широгоїно.
При цьому я хотів розширити обсяг підприємства. Моя ідея була розширювати асортимент продукції з іншими традиційними продуктами з Західної Сербії – фруктами. Не потрібно йти на роботу в заводі. Вони працюють на фермі, у своїх полях і вирощують ягоди і фрукти, які вони поставляються до нас, і ми заморожуємо їх, висихаємо їх і експортуємо їх в західні країни.
Зараз наша компанія співпрацює з фермерами 3,500, а близько 1,200 осіб працюють на заводі заморожування та сушіння.
Раде Ібушевич
Перехід з вовни до фруктів виглядає досить несподівано, що штовхнув вас до цього?
І було два фактори: перший досвід, який мав з місцевим населенням, а другий – досвід, який мав з державною експортною компанією Югославія. Я займався створенням контактів на експорт заморожених фруктів. У мене були контакти з покупцями і виробниками.
Як працює процес роботи з фермерами? Ви спочатку замовляєте певну кількість продукції або купуйте назад всі вироби фермера вдалося виростити?
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ми підтримуємо фермерів протягом року. У нас є команда сільськогосподарських радників, які радять фермерам. Експерти радять, що краще вирощувати - сливи, полуниця, малина або щось інше - з урахуванням регіону, в якому знаходиться ферма. Протягом року експерти надають підтримку з усіх питань, в тому числі, намагаючись захистити фермерів і патологічно: якщо наш фермер потребує деякого обладнання, ми надаємо все необхідне, і фермер, в свою чергу, сплачує нас вже в кінці збору врожаю.
Крім того, ми регулярно проводитьмо навчальні семінари. Тематика охоплює абсолютно різні проблеми в галузі вирощування фруктів. Запрошують гостей з різних університетів та інститутів. Наші фермери можуть отримати консультації з будь-якого питання, що вони зустрічаються в процесі.
Як тільки фермер приваблює свій урожай до нашої фабрики, ягоди та фрукти відразу направляють на заморожування. Все інше - сортування, поділ фруктів в тих, які будуть сушені, і ті, які будуть заморожені - робиться після. Ми працюємо з нашими фермерами. Ми купуємо всю культуру. Звичайно, ми прогнозуємо обсяг поставок, знаючи область полів і врожайності в регіоні, але фактичний обсяг варіюється в залежності від погоди.
Під час роботи на Югославській державній експортній компанії ви мали добре налагоджене життя в Німеччині. Чому ви вирішили повернутися до Сербії? Як правило, люди з східноєвропейських країн, які мають можливість емігрувати на Захід, пригнічують більш високий рівень життя.
Я дуже сумний, коли люди залишають рідні місця і поступово міста і села. Звичайно, це типово для Сербії, Росії, Болгарії. Але я завжди думав, що це було погано. У моє бачення дуже важливо підключення до дому. Це дуже важливо, де ви народилися і де ви належите, і це там, де я думаю, що ви можете бути найбільш продуктивними. У вас є однакові навички в домашніх умовах, як в будь-якому місці, але у вас є щось інше, яке специфічне для цього місця. Дуже важливо мені.
Матеріал для виготовлення вовняних майстрів одягу візьмуть в офіс компанії Sirogojno Style, розташованих в с. Сірогоїно, тут приносять готовий одяг і залишки пряжі. Якість роботи перевіряється приймачами, після чого зважуються готові вироби і надлишок вовни, вага повинна збігатися з вагою виданої пряжі.
Коли я думав Широгоіно в 1990-х роках, я знаю, що зниження вовняної продукції компанія буде означати зниження всієї області. Я просто не міг уявити цей регіон у руїні: закинуті будинки з розбитими вікнами. Я навіть відчув, що це мій обов'язок, щоб піти на мій домашній регіон і допомогти йому в іншому випадку, і я думав, що це буде добре для мене, тому що я відчуваю вдома там. У Німеччині я був комфортний і міг знайти хорошу роботу там, але частина мене назавжди залишиться в Сирогуно, і я думав, що це буде несправедливим місцем, де я народився навіть не спробувати вкладати свої навички в рідній області.
У 1990-х роках Сербія була також територія збройного конфлікту. Чи був це океї?
Так, це дуже складні часи для Югославії: ембарго, бомбардування НАТО, економічна криза – загалом, дуже несприятливі умови для ведення бізнесу та життя. І, звичайно, величезна проблема була затриманою репутацією Сербії і сербського народу - можливо, що було однією з причин, які я вирішив повернути. Я думав, що не так погано, можливо, я можу зробити щось для зміни цього сприйняття.
У селі є музей, де можна побачити, як змінилося дизайн одягу вовни. Музей прилягає до магазину, де можна купити всі товари компанії - одяг, сушені фрукти і варення.
Особливістю часу було те, що приватні інтереси кількох осіб були розміщені над національними інтересами країни. Про будь-який розвиток - особисті переваги.
У той час експортери, компанії, які поставили свою продукцію за кордоном, були найважчішими. Наша компанія завжди влаштовує пріоритетну мету експорту продукції. Компанія була досить складною для реалізації своєї компанії як надійного постачальника для західних партнерів. Дуже важко пояснити, що ми можемо влаштувати постачання високоякісної продукції і дотримуватися всіх угод. Навіть привабливі ціни не були аргументовані на користь співпраці з нами. У цьому сенсі репутація країни викликала велику незручність у нашій роботі.
Ще одним великим викликом стала психіка народу. У дев’ятидесятих роках був період переходу від соціалізму до капіталізму. Під соціалізмом заводи були номінально належать народам, працівникам, і працівникам працювали за себе, номінально, звичайно, через те, що все належало державі, і люди працювали за державою. Але незважаючи на те, що люди навчалися, щоб вони працювали самі, і тепер їм довелося працювати для власника заводу. До цього дня не легко пояснити співробітнику, який вони ще самозайняті, у розумінні, що якщо вони роблять свою роботу добре, їх роботодавець користі, а краще роботодавця, краще співробітників. І ми пояснимо, що тільки разом ми можемо досягти успіху: вони не працюють для мене, вони не працюють для моєї родини. Ми працюємо разом.
Раде прагне зробити Shirogoino центром туризму. Кілька років тому на території села відкрився відкритий етно-музей, де можна побачити, як Сербс жив сотні років тому. Музей приваблює туристів до регіону, надає робочі місця для місцевих жителів і славить невелике село в західній Сербії.
Ви згадували про погану репутацію Сербії та спроби її виправити. Зараз це питання є надзвичайно актуальним для Росії. Що ви хочете?
Я погоджуюсь з вами, що ситуація в Сербії в 1990-ті роки і в Росії сьогодні дещо схожа, і я говорив про це до наших російських партнерів, які відвідали мене. Але ситуація полягає в тому, що глобальні зміни відбуваються.
Я вірю, що проблема репутації Сербії не була повністю вирішена. Наслідки цієї проблеми ми все ще боремося. Наш рецепт успіху був тим, що ми завжди намагаємося бути 100% професійним, завжди намагаємося дотримуватися всіх угод з клієнтами, намагатися дотримуватися так званої німецької пунктуальності, дотримуватися всіх стандартів безпеки і гігієни на найвищому рівні у виробництві, спробувати зробити все, як вони роблять в Західній Європі, спробувати слідувати своїм стандартам, в той час як ми працюємо в Сербії, де ситуація, як правило, не так позитивна.
Як ви спілкуєтесь з працівниками, які теж вигідно для них, щоб зробити свою роботу в хорошій вірі?
Дуже важливо пояснити співробітникам значення всіх вимог: чому необхідно дотримуватися всіх стандартів гігієни, чому так важливо для нашої компанії. Відповідність проста: це вимоги наших клієнтів і партнерів. І проблема полягає в тому, що якщо ми не дотримуємося необхідних стандартів, то ніхто не буде купувати наші продукти, то ми всі маємо проблеми. Тут важливо шукати розуміння, не просто замовити.
Ще одним дуже вагомим фактором є відчуття співробітників, які вони можуть впливати на роботу нашої компанії, вони повинні відчувати її. Як працювати, але це важливо, щоб винагородити їх. Варто пояснити, що регулярна заробітна плата, а також її розмір, є результатом якісної роботи, виконаної в кожній частині процесу роботи. Важливо не просто говорити, але й показати в дії, щоб винагородити співробітників за хорошу роботу.
Як лідер, ви повинні поважати свої правила і показати, наприклад, як зробити і як не робити. Ви не можете, наприклад, заборонити всі і всюди курити, але при цьому курити в офісі. І я думаю, що це неправильно.
З іншого боку, працівники повинні відчувати підтримку компанії. Навіть якщо їх проблеми не пов’язані, вони повинні мати можливість звернутися до керівництва компанії. Наприклад, система охорони здоров'я в Сербії не дуже хороша, тому наша компанія надає фінансову підтримку лікарні в місті Ужице (неар Сирогоїно), щоб наші співробітники могли отримати кваліфіковану допомогу. Ми намагаємося переконатися, що наші співробітники не повинні йти в Белград клініки протягом декількох годин. Але якщо виникає необхідність, працівники можуть звернутися до компанії, які вони роблять, і ми, для нашої частини, допоможемо організувати транспортний транспорт, який візьмуть їх до лікарні в Белграді і повернути їх назад.
Люди, які займаються компаніями, мають величезну відповідальність за своїх співробітників. У нашому суспільстві виникають труднощі, оскільки змінна реальність, не так давно ми проживали в системі соціалізму, і дуже швидко ми мали радикальну зміну, в свою чергу до капіталізму. Люди просто не встигли адаптуватися до нової реальності. Ми в будь-якій точці світу.
На мій погляд, уряд повинен підтримувати місцевий капітал в цьому питанні, оскільки мова йде про Сербию, в цьому випадку сербський капітал і сербський бізнес. Ми завжди говоримо про іноземний капітал та іноземці, що приїжджаємо до нас. Я не маю нічого проти іноземних інвесторів і я радий, що вони інвестують в Сербія. Але я думаю, що місцеві, сербські підприємці мають різне ставлення до своєї землі, їх людей та розвитку своєї країни, ніж іноземці. Я не можу уявити зовнішній інвестор, наприклад, до нашого села Широгоїно і звертати увагу на локальні проблеми, як ми робимо, швидше він буде зосереджений тільки на прибутковості. Це зрозуміло, що кожна компанія орієнтована на отримання грошей, але я особисто маю дуже сильний внесок у місцеве населення, і наші відносини також є частиною нашого бізнесу.
Сірогоне
Один з найбільших експортерів Сербії, який займається виробництвом сушених і морозива овочів і фруктів. Як правило, Sirogojino постачає продукцію під приватними брендами великих торгових мереж. Sirogojino є підрозділом Sirogojino Style, який працює в абсолютно різних галузях: поділ займається виробництвом і продажем вовняних виробів, він працює з 1962 року.
Інтерв'ю Андрея Скрипкіна
Джерело: www.mybiz.ru/articles/leaders/serbskij-recept-protiv-krizisa/