8 Основні психологічні кризи людини

Криза 1

Перший важливий етап в серії кризових періодів від 3 до 7 років. Він також називається періодом «поворотного зміцнення». У цей час формується глобальне ставлення до світу: чи є це безпечно або вороже. І це ставлення росте від того, що дитина відчуває себе в сім'ї, він любить і приймає або, з одного приводу або іншого, він повинен «свіжити».

Як ви розумієте, ми не означає фізичну виживання (хоча сім'ї різні, в тому числі тих, де дитина має боротися за виживання в літровому розумінні), але психологічні: як маленька людина відчуває себе захищеною серед найближчих людей, чи є він безкоштовно від всіх видів стресу.

Це дуже важливий період, так як відчуття, що світ навколо є доброчесним, також впливає на самооцінку, ставлення людини до себе. Звідси, цікавість і бажання бути краще розвиватися, як правило, і багато іншого.

«Я спробую, і світ навколо мене підтримую мені». Такі діти оптимізатори, які не бояться незалежності і прийняття рішень. Недовіра світу дорослих (і тому світ загалом) формує людину, яка завжди сумнівна, неініціативна, апатетична. Такі люди, зростаючі, не здатні приймати не тільки себе, з усіма недоліками і перевагами, вони також не знають почуття довіри в іншій людині.

Криза 2

Наступний криз найбільш гострий в період від 10 до 16 років. Цей перехід від дитинства до повноти, коли власної сили оцінюється через призму переваг інших людей, є постійне порівняння: «Я краще або гірше, я відрізняюся від інших, якщо – так, то що це для мене – добре або погано?» І найголовніше, «Що дивитися на очах інших людей, як вони оцінюють мене, що значить бути індивідом?» Завдання, що людина стикається в цьому періоді, полягає в тому, щоб визначити захід власної незалежності, його психологічний статус, межі його его серед інших.

Саме тут ми розуміємо, що є величезний світ дорослих з власними правилами та нормами, які необхідно прийняти. Таким чином, досвід, отриманий за межами будинку, є настільки важливим, тому всі інструкції батьків стають непотрібними і тільки дратівливими: головний досвід там, у дорослому світі, серед однолітків. І ви хочете начинити конус тільки самостійно, не доглядаючи руками матері.

Позитивна розв’язка цієї кризи призводить до більшого зміцнення самооцінки, посиленого впевненості, що «Я можу зробити все себе». Якщо криза не правильно вирішена, то залежність від батьків замінюється залежність від більш міцних і більш впевнених однолітків, від будь-якого середовища, навіть накладаються «норми», від обставин, нарешті. «Чому намагатися, щоб досягти чогось, я все ще не досягне!» Я найгірший!

Самосубт, заздрість інших успіхів, залежність від думки, від оцінки інших – це якості, які людина, яка не пройшла другої кризи, несе протягом усього життя.

Криза 3

Третій кризовий період (від 18 до 22 років) пов'язаний з пошуком власного місця в цьому комплексному світі. Розуміння приходить до того, що чорні і білі кольори попереднього періоду більше не підходять для розуміння всієї палітри зовнішнього світу, яка набагато складніше і неоднозначніше, ніж вона здавалася до теперішнього часу.

На цьому етапі може знову з'явитися самозахист, страх, що «Я не підійшов, я не можу...» Але ми говоримо про те, щоб знайти свій шлях у цьому непростому світі, самоідентифікація, як кажуть психологи.

Якщо ця криза не вдається, є небезпека падіння в пастку самообману: замість власного шляху, подивіться на об'єкт, який слідувати або «повернути назад», для якого можна приховати для решти вашого життя, або, навпаки, почати заперечувати всі різновиди органів влади, але не запропонувати нічого власного, обмежувати себе протестом, без конструктивних рішень і способів.

В цей період формується «хабіт» для підвищення власної важливості при приниження, зближуючи важливість інших, які ми так часто зустрічаються в житті. Успішне проходження кризи свідчить про можливість спокійно і відповідально прийняти себе, як ви, з усіма недоліками і перевагами, знаючи, що ваша особистість важливіше.

Криза 4

Наступний криза (22-27 років), за умови, що вона проходить безпечно, приносить нам можливість змінити щось в нашому житті без страху, залежно від того, як ми змінюємо себе. Для цього необхідно подолати певну «абсолютизм», яка змушує нас вірити, що все, що було зроблено в житті в цей момент, назавжди і нічого нового буде.

У світі, який ми пішли далеко, з якоїсь причини, більше не задовільний. Неприємне почуття тривожності, незадоволеності тим, що це може бути різним, що деякі можливості були пропущені, і нічого не можна змінити.

З успішним проходженням даного етапу кризи зникне страх змін, людина розуміє, що не існує життєвого курсу може бути «абсолютним», глобальним, одноразовим і всім, що він може і змінюватися в залежності від того, як ви змінюєте себе, не боятися експериментувати, почати щось нове. Тільки з таким підходом може бути наступна криза, яка називається “корекція життєвих планів”, “відновлення ставлення” буде успішно уникнути.

Криза 5

Ця криза відбувається десь у віці 32-37 років, коли досвід вже накопичувався у відносинах з іншими, в кар'єрі, в сім'ї, коли вже були отримані серйозні результати життя.

Ці результати не вимірюються з точки зору досягнення за се, але з точки зору особистого задоволення. "Чому я б це зробити? Чи варто це зробити? Багато, усвідомлення власних помилок, здається більш болючим, ніж те, що слід уникати, клацнувши на минулі враження, ілюзія ідеальна.

А замість спокійних планів, людина говорить про себе: «Я не буду змінити свої ідеали, я буду дотримуватися обраного курсу один раз і назавжди, я повинен довести, що я був правий, незалежно від того!» Якщо у вас була відвага визнати помилки і коригувати своє життя, ваші плани, то вихід з цієї кризи – новий інфлюкс свіжої енергії, відкриття перспектив і можливостей. Якщо не можна починати з початку, цей період буде більш руйнівним, ніж конструктивний.

Криза 6

Одним з найскладніших етапів є 37-45 років. В перший раз ми чітко усвідомлюємо, що життя не є нескінченним, що все частіше складно перевозити на себе «витяжний тягар», що необхідно концентрувати на головне.

Кар'єра, сім'я, зв'язки – все це не тільки добре створене, але і переросла з великою кількістю непотрібних, дратівливих конвенцій і обов'язків, які повинні бути спостерігалі, тому що «не потрібно». На цьому етапі виникає боротьба між прагненням рости, розвиватися і державою «швидкості», застою. Ви повинні вирішити, що перетягнути на себе і що ви можете відкинути, що позбутися від.

Наприклад, від частини турботи, дізнавшись про розподіл часу і зусиль; від обов'язків до близьких, поділившись з первинними, дійсно необхідними, і вторинними, тими, які ми робимо з звички; від непотрібних соціальних зв'язків, розділяє їх на бажаний і тягарний.

Криза 7

Після 45 років починається період другого юнацтва, а не тільки у жінок, які знову стають «ягідно», але і у чоловіків. Згідно з одним західним психологом, ми, нарешті, зупиняємось на вимірі свого віку за кількістю років, ми проживали і починаємо мислення з точки зору часу, що ми ще живемо.

Ось як психолог А. Лібін описує цей кризовий період:

«Мені і жінки цього віку можна порівняти з підлітками. По-перше, в їхньому тілі є швидкі зміни, викликані природними фізіологічними процесами. У зв'язку з гормональними змінами під час менопаузи, вони, як підлітки, стають гарячими, торкнувшись, легко подразнюються дрібними трюфелями. По-друге, їх почуття само заточується знову, і вони готові боротися за своє само, навіть при найменшій загрозі незалежності. Боротьба в сім'ї - з дітьми, які вже залишили або знаходяться про те, щоб залишити батьківські гнізда, на роботі - відчувати себе надзвичайно некомфортний і нестійкий у ролі пенсіонерів, які є «покропом на підборах» молодших людей.

Чоловіки, як молоді, як 45 стикаються з багаторічними питаннями молоді: Хто я? і де я збираюся? " Так само для жінок, хоча їх криза набагато складніше.

Багато досліджень показують, що жінки, які вважають себе виключно господинями, найбільш вразливими під час цієї кризи. Вони підняті думкою «порожнього гнізда», що вони вірять – це будинок, занедбаний дорослими дітьми. Потім починають задні меблі в домашніх умовах і купувати нові штори.

Багато сприймають цю кризу, як втрата сенсу в житті, в той час як інші див. цей неминучий поворот подій як можливість подальшого зростання. Це дуже залежить від того, як попередня криза.

У цей період можуть бути виявлені приховані ресурси і нерозкриті таланти. Їх реалізація стає можливим завдяки перевагам віку – можливість думати не тільки про власну сім’ю, а й про нові напрямки роботи і навіть початку нової кар’єри. й

Криза 8

Після п'ятдесят років починається вік «зрілості». Ми починаємо діяти на власних пріоритетах і інтересах більше, ніж раніше. Тим не менш, особиста свобода не завжди здається дарунку долі, багато хто починає відчувати свою самотність, відсутність важливих справ і інтересів. Почуття гіркоти і розчарування в житті живих, її безтурботність і смертваність. Але найгірше - самотність. Це в разі негативного розвитку кризи через те, що попередні

У позитивному варіанті розвитку людина починає бачити нові перспективи для себе, не розцінюючи попередні заслуги, шукаючи нові напрямки застосування для свого життєвого досвіду, мудрості, любові, творчих сил. Тоді концепція старого віку набуває тільки біологічне значення, не обмежуючи життєві інтереси, не несе пасивності і застій.

Неймовірні дослідження показують, що поняття «старого віку» і «пасивності» абсолютно незалежні один від одного, це просто загальний стереотип! У віковій групі після 60, існує чітка відмінність між «молодими» і «старими» людьми. Все залежить від того, як людина сприймає власний стан: як гальма або як стимул для подальшого розвитку своєї особистості, для цікавого повноцінного життя.

Всі ці кризові періоди, з якими наше життя повністю, плавно переходять один на інший, як сходи, «довга в життя», де ви не можете дістатися до наступного кроку, не стоячи на попередній і де, струшуючи на одному кроці, ви вже не будете плавно і правильно, поставивши ногу на наступний крок. А ще більше, ви не зможете перестрибати на кілька кроків: ще, в якийсь день вам доведеться повернутися і закінчити «робку на помилки».