398
Талант з Году Луки Войно-Язенецького, блискучого хірурга та архієпископа Криму
Я почула це незвичайне ім'я в 70-х роках в інституті. Я пам'ятаю (і я писав їх вниз) слів доцента, який дав лекції: «Якщо ви йдете по складному шляху хірурга, і ви зможете знайти блискучу і дуже рідкісну книгу «Нариси про гнійну хірургію» професора Войно-Ясенецького, ви будете одним з найщасливіших хірургів світу: перевершити талант цього лікаря, який теж був єпископом, дотепер мені здається, ніхто не міг». Він був талантом від Бога. У той час ця подія збіглася з нашим вивченням курсу «наукового» атеїзму. Я не знаю про більшість, але я слухав лекції з інтересами: для деяких вони були молоткані атеїсти, але в той же час для мене це був єдиний, можливо, офіційне джерело, де можна отримати крихти знань про релігію (В.Ф. Воєно-Ясенецький. 1910. з історії Церкви, про Бога.)
Шукаю "Сусіс" можливо, але я поспішала шукати інформацію про чоловіка, який так дивно поєднував несумісних для нас: професія лікаря (матеріального!) і священикства (не інше, ніж непристойність в "світі" естетичної мудрості). Моя друзі, до якої я звернувся до питання, думливо повторив «Войно-Язенецьський?» Владика? немає, ви не чули. Відносний, який працював в бібліотечній системі, не може допомогти, і я пам'ятаю навіть трохи відступив її, не довіряє і не розумію - "Як це так - ні?". У 1989 році зустрілася перший для себе у світських періодичних виданнях «Меморі професора В. Ф. Войно-Язенецького» академік Академії медичних наук СРСР І. Кассирського. У своїх зборах архієпископа-фізика, він дивує, як це «релігіозність ніколи не викриває в нього великий голос совісті лікаря, вченого і гуманіста. й
Він викликає монстра, що не змінює користувацький інтерфейс W. F. War. Ясенецький перед операцією зробити коротку молитву, перехрестити хворого і обов’язково малювати йод на хресті тіла пацієнта. Белієри, і навіть з освітою, для світу були «буї» – аномальні, індіанки, темні. Після логіки небесного, один заданий: як «абнормальний» був цей чоловік, який поєднував цілителя душі і тіл, а не просто оосвічений віритель, але талановитий вчений-хірург з світовим ім'ям і архістором? Свята Пантелеймона нашого часу була названа архієпископом Лукою православними священиками за кордоном, а це порівняння було пророком: 11 червня 1996 року, він був славований святим, блискучим у російському краю. Як він заперечував «несумісний»? Український переклад І. Огієнка Стародавня родина Войно-Язенецького відома з XVI ст., але за часів майбутнього святого Лука народилася 1877 р., їхня родина мешкала погано. У той же час батько, який володів аптекою, вдалося подарувати своїм дітям хорошу освіту. Рух Войно-Язенецького з Керчена до Києва, а точніше, близькість святині Києво-Печерської лаври, вплинуло на формування віри молодого чоловіка Валентина. Це сприяло глибокій релігії батьків, любові до доброчесності матері, але більшість всіх - особливий п'ятдесят католицького батька Фелікс Станіславович.
Після отримання свідоцтва про зрілість, Валентина з безпрецедентним заспокійливим і серйозності читати Новий Засвідчення, представлений йому головоломкою гімназії, яка зробила враження на юнака, що за життя визначило своє ставлення до православних. Він вибрав складний життєвий шлях сповідника православної віри. Він не вирішував про свої дослідження. З дитинства, маючи талант художника, Валентина, який закінчив гімназію з художньої школи, намагається вступити до Академії мистецтв, але його любов до гуманітарних відносин веде його до юридичного факультету. Побажання бути корисною для спільних людей та мудрих порад директора народних шкіл остаточно визначила його долю: Валентин Войно-Ясенецький у 1898 р. став студентом медичного факультету Київського національного університету імені св. Володимира. Талени не лікуються.
Подарував Богу і батькам, він не тільки врятував, але і помножується: «Вміння малювати дуже дрібно і любити форму, що надходить в любов анатомії...» Від невдалого художника я став художником в анатомії та хірургії. Молодий лікар має хороші перспективи, але бажання допомогти і любов до бідних людей привели його до медичного відділення Червоного Хреста. Тут, під час Руссо-японської війни університет відразу стає головою хірургічного відділення, і це можливість самостійно розподілити обов'язки, а Воіно-Ясенецький бере на себе найскладніший, відразу він починає працювати, а операції, як відзначили колеги, були беззаконні.
Не тільки в війні, але і в лікарнях багатьох маленьких міст, де він пізніше працював талановитим хірургом, він не намагався стати, як зараз сказав, вузьким спеціалістом. Він надав свої таланти в усіх сферах медицини, що працюють практично на всіх органах з однаковим блиском: операції на суглобах, кістках, хребтах і мозку, нирок, жовчних шляхів, очей і гінекологічних ...
Неможливо уявити! Бідна бідність Земстовойних лікарень змушена зіткнутися з проблемою знеболювання, а остання була поштовхом до наукової діяльності - розробка нового способу знеболювання - регіональної анестезії, яка здійснила ступінь доктора медицини. Але Валентин Феліксович мав особливу любов до гнійної хірургії - в тих складних разів гнійні ускладнення травм і запальних захворювань. На початку своєї кар’єри часто страждали звичайні робочі люди, яким майбутній професор залишив можливо наукову кар’єру.
Як один часто бачить школярів, і навіть деякі лікарі, які повертають від гнійної стрункої рани, так важко уявити цю особливу любов до «брудної роботи» вишуканого інтелекту. Може бути перебільшена, не так часто. Але не один, крім того він писав «Нариси гнійної хірургії», який став не тільки класикою сучасної медицини, але і видатною роботою фантастики. Ні один інший, щоб публічно зізнати своїх гріхів і помилок, звинувачуючи себе непрофесіонізму, а перед аудиторією 60 000 осіб (наприклад, був обіг книги) зізнатися: Так, я причина цього або смерті. Це попередження для інших... «Переповіді немає іншої книги, яка була написана з такою літературною майстерністю, з такими знаннями хірургії, з такою любов’ю до страждаючої людини» – це оцінка роботи вчено-хірурга одним з колег центрального інституту травматології та ортопедії.
Войно-Язенецькі дослідження: під час війни, епідемії, допити та вигнання. Владика Люке вже перенесли багато спокус, неприпустимо, так як це іноді здавалося йому, поєднуючи роботу в морзі і в гнійно-хірургічному відділенні з архівною службою. Але Господь розкрив його, і Владика пише в своїх спогадах: «... Я Нариси про гнійну хірургію були радовані Богу, для них значно підвищили міцність і значущість моєї сповідності в середині антирелігійної пропаганди», «Святий синод ... прирівнюючи моє лікування раниваної епіскопічної служби, і підняв мене до ряду архієпископа». Навіть Божевільні органи не змогли оцінити великий талант: Владика, випущена з третього екілю, була запропонована робота у великій евакуаційній лікарні, а після війни в 1946 році отримала Сталінську премію 1-го ступеня за спеціальністю «Сусі».
Після читання вище, ви можете подумати: ми говоримо про деякі ідеальні недоступні образи, навіть згадки про складні роки життя, похилого в захваті і похвалі. І він був у багатьох способах, як і всім іншим: Він жив піклується про свою сім'ю, працював у поті, саджанці і радіє, втомився, постраждав від почуття і невагомо, як багато наших співвітчизників, звершили милосердя і неправдивий молочення найцінніше – віра, Цар і Вітчизня. У Ташкенті, де за цей час Валентин Феліксович отримав посаду хірурга та головного лікаря великого міського лікарні. Неприємно уникаючи загибельного вироку «тройка», він покінчив будь-які труднощі спокійно і непристойно. Робота в екстремальному режимі не для прибутку, в ім'я любові для сусіда, і нечутливої молитви, і тому Божа допомога, не дозволяла мені сердитися або розбити.
Загибель дружини була трохи ненависна. Вліво з чотирма дітьми, він просить допомогти від Бога, і Він відправляє свого помічника, який став другою матір'ю для дітей, безалкогольний вдов, операційна сестра Софія Сергіївна. Багато спекуляцій і підозр, які вішали навколо сім'ї, але в своїх думках і ставленнях до Софії Сергіївни, В.Ф. Войно-Ясенецький був чистим. Він працює день і ніч, пише і промені. Він стає організатором Туркестанського університету, де обіймає посаду професора кафедри топографічної анатомії. Крім того, він бере участь у засіданнях церковного братства, не пропустить недільних і святкових послуг, говорить у спорах, захистивши чистоту православних від життєво-червного благоустрою, з яким безвісти влада спробувала замінити віру батькам. Наприкінці одного з спорів Владика Невинний, який був присутній на зустрічі, сказав Валентин Фелікович: «Доктор, повинен бути священиком». Незабаром це сталося, викликаючи відчуття в Ташкенті, бурю різних почуттів серед студентів та викладачів, занурення та небезпеку органів влади.
Він не боїться страждати за віру, переносить напади атеїстів, непорозуміння від безвісти колег і студентів, образів і загроз від представників нового уряду. На сцені радянських театрів монстроус грають у своїй хибній суть, де можна розпізнати Войно-Ясенецький як ворог радянської влади, як гальма на розвиток передової пролетарської наукової думки. Взяти участь у двоє відомих радянських письменників Пріоритет для дезекційної відмови! Але, поєднуючи роботу лікаря, вченого і пастора, він лекції про анатомію в касок з хрестом, не починає роботу без променування перед іконою, яка завжди перед ним в операційній кімнаті. І тільки найвищий талант хірурга, професіоналізм, чесний, затребуваний до себе і його підлеглість, захищає його від репресії надовго.
«У роботі варто виглядати діамантом, де ви перетворите його, вона блискає». Це те, як видатний хірург-науковець шоне у своїй роботі, тому блискуча віра православного пастора. Він не може бути непристойним, він повинен бути продовжений, його шлях повинен бути складним і довгий, і буде закінчитися тільки тоді, коли він виконує падіння призначеного для нього мети на землі. Навіть під час роботи в Лікарні Земства Переславля, коли молодий лікар вирішив написати книгу про гнійну операцію, він дивився помітити зовнішній вигляд нестерпної думки: «Коли книга написана, назва єпископа буде стояти на ній». Це сталося, але тільки видавці, які випробували слово «бієпископ». й
Під час посміху, коли духовенство, яка підтримала Живу Церкву, піднялася до Патріарха Тихона, батько Валентин Войно-Ясенецький стає єпископом Луки. Незабаром - перший арешт, пошуки, підвали GPU, вигнання. Близько дванадцяти років тюрмортів і слонів: Красноярськ, Архангельськ, Болшая Мурта Красноярського краю, Єнісейськ, Туручанськ... Від спекотного Ташкента до заморожування. Ніяких обставин може зламати архієпископ Лука - він не за хвилину залишити свою медичну практику, він також у вигнанні. Приниження, вологі камери, безсонні ночі, допити транспортера, не відняти від своєї любові до сусіда: один раз представив йому напівпричепи, тремтіння з холодом, малюк економить під час арештів і вигнят. Поклоніння неминучого богослужіння кримінальних злочинів на стадіях: попри те, що вони зустрілися з ним, зателефонувавши йому «побратим». Будь-який тиф і бандит, як Владика переконувала, відчуває і цінує простий людський настрій. На початку Великої Вітчизняної війни люди та органи влади потрібні унікальний хірургічний талант Владика. Він очолює найбільшу лікарню, консультує, працює і одночасно, заощаджуючи солдатів, бере участь у роботі Священного Синоду, здійснює найскладнішу церковну службу - керує Красноярським собором, потім з 1944 року - Тамбов. Назва хірурга-архпастора стає відомою по всьому світу. Дозени назв наукових праць та книг, 11 томів духовних творів, сермони були залишені позаду Владика Лука, обраних у 1954 році почесним членом Московської духовної академії.
Класика «Нариси з гнійної хірургії» (перша редакція 1936 р.) та екологічна робота «Спірит, душ, тіло», яка нещодавно побачила світло в Росії, де анатоміст і хірург, які провели неоднозначну кількість операцій і автопсій, пише про серце як прийняття імматеріальної душі, як орган Божої хвилею! Останні п'ятнадцяти років життя Архієпископа Лука (з 1946 по 1961 рр.) проводилися в Сімферополі, де, займаючи епіскопічний пульпіт, він не залишав науково-практичну діяльність лікаря до тих пір, поки хвороба постраждала в 20-х рр. призвели до завершення сліпоти. Тут, в голодних повоєнних роках, на кухні архієпископа завжди готова, непристойна, для декількох людей: Багато голодних дітей, самотні старі жінки, бідні люди, позбавлені їх життєдіяльності прийшли на вечерю. Я варив великий горщик щодня, і він був raked до дна. Увечері, дядько запитала: «Як довго там на столі сьогодні?» Ви годуєте всіх? Чи є у кого-небудь? (Від спогадів В. Прозоровська, niece of Archbishop Luke). Владика консультує пацієнтів, які приходять з афару, що робить діагноз, аранжування для лікування і хірургії. Але сліпота не стала перешкодою в служінні Церкви і допомагаючи людям. При виконанні Божественних послуг, ті в храмі не підозрюють, що сліпий єпископ служив. І Бог у своїй слабкості дав йому нове захоплення-наповнененена влада, щоб заздоровити його хвороби.
Всі, оцінюючи те, що відбувається, має на підставі судового розгляду свого досвіду, освіти, освіти душі і розуму, накресленої думки близьких людей і улюблених органів: в літературі, в культурі, в науці, в вірі. Небеліф включено. Концепція дива, тому для кого - збіг, для кого - просто казка бабуся, для кого - нерозкритий візерунок, для кого - продукт хворої фантазії. Неприродність, неприродність, а також надприродність дива, полягає в порушенні законів фізичного світу.
Для віруючих у Бога диво щоденно і універсальне: чому не може стати творцем світу і його закони порушують звичний порядок для деяких цілей? Влада робити чудеса, або «похилого дівчині», Найкраща Господь на людей, які звертаються до Гойму, які чисті морально, і хто не менш любить їх сусіда, ніж для себе.
Марія Михайлівна Пердрі отримав допомогу від архієпископа-хірурга як під час життя, так і після смерті. Навіть коли Владика Лука була живою, Марія Мітрофановна почала fester і болить її губу. Девер вона пішла, ніхто не може допомогти їй. І повернувся до Господа, і він закрив її. У 1989 р. чоловік Григорій загинув. Вона пішла до мучениці святого і сльозотеча йому для відновлення чоловіка. Вона прийшла додому і здивувала, що чоловік вийшов з ліжка, почав ходити по кімнаті і відчував себе добре після
Лариса Яцкова свідчить про те, що з літа 1993 року до весни 1994 року вона мала сильний біль у лівому оці. Біль також поширюється на ліву сторону голови. Вечора. Примушені серйозними захворюваннями вона прийшла до могили святого і отримала загоєння. Це лише деякі дива Святого Луки, важко перерахувати їх. Сент-Лейк помер 11 червня 1961. 24-25 травня 1996 р. в Сімферополі та Кримській є урочисте свято славифікації Святого Луки Криму.
«Церква врахує як святий аскетизм віри і п'ятдесяти, сповідників і мартирів. І сьогодні славився новим святом, який звідси тепер стане нашим молитвою і покровником ..., сказав Його Блаженний Володимир, митрополит Києва і всієї України. Оздоблення короткого опису життєвого шляху людини, як багато з нас зараз, бджільницький лікар, ми бачимо: він був краще, ніж нам, і бачить в ньому непристойну до нас щастя, ми можемо все ще легко переходити до нього як посередництво, перехрестя перед Богом, з проханням освоїти наше життя, наші справи: «Для святого Лука, молитися Богу за нас. й
P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!
Джерело: sv-luka.orthodoxy.ru/live.php