Антон Тітов: Чому я збуджу взуття на заводах Росії?

Китай поступово втрачає свій імідж як глобальний завод, так і реіндустріалізація в розвинутих країнах світу. Більше і більше компаній з США та Європи обмотують виробництво на Південно-Східної Азії та відкривають її на своїх ринках. Вони хочуть бути ближче до споживачів, зберегти на логістиці і, нарешті, отримати образ патріотів.

Наприклад, згідно з дослідженням Бостонської консалтингової групи, яка оглянула топ-менеджери американських підприємств виробництва з оборотом понад $1 млрд, кількість компаній, які вже перемістили виробництво з Китаю у США, збільшилася на 20% у 2014 році, а кількість тих, хто розглядає повернення продукції до США у найближчому майбутньому зросла на 24%. Схожі процеси знаходяться в Росії, тому що сильної девальвації рубля накладається на світовий тренд.

Ми до цього. 1998 рік став великим роком для своєї батьківської взуттєвої фабрики, Вестфалік. Девальвація рубля і падіння доходів населення призвело до стрибку попиту на дешеве вітчизняне взуття - на початку 2000-х років виробництво, створене з нуля, стала однією з найбільших на ринку російського взуття. Але лише через кілька років, ефект слабкого рубця прийшов на знечку, завод не може витримати конкуренцію з Китаєм, обсягами виробництва і прибутками різко знизився. За цей час я створив роздрібну мережу Обух Россій, яка приніс головний дохід, і я думаю про повністю відключення виробництва, але я вирішив зберегти сімейний бізнес. Це було емоційне рішення, тому що було простіше і дешевше, щоб зробити взуття в Китаї.

Я був зрозумілим, що я був правим. Протягом декількох років ми збільшили нашу потужність в Новосибірську і будуємо новий виробничий майданчик в м.Черкеськ. Ми готові інвестувати мільярди рублів на нові підприємства. Чому ми розробляємо виробництво в Росії? У 2014 році середня заробітна плата в китайських містах склала $731. У 15 років вона виросла більше 15 разів. У Росії, відповідно до того ж дослідження, $686. Дешева праця в Китаї стала міфом. Тим не менш, не забудьте про специфіку трудових відносин в Китаї, фактично нерегулярних робочих годин і мінімальних свят. З іншого боку, виробництво в Китаї вимагає додаткових витрат для контролерів: якщо ви не тримаєте пальця на пульсі, якість продукції буде непередбачувана.

Вартість роботи становить близько 10-15% від вартості взуття. У Росії навіть перед девальвацією було вигідно виробляти взуття в сегментах, де рівень автоматизації виробництва висока. Наприклад, минулого року ми почали виготовляти садові та пляжні взуття з матеріалу EVA – російського еквівалента знаменитих Crocs. Сировина подається російською компанією Compoly, її ціна за рік не зросла за копійками. Російська сировина, мінімум ручної праці - немає сенсу в приведенні такого взуття з Китаю. Схожі ситуації з чоловічим повсякденним взуттям - хутром і шкірою виготовляються вітчизняно, 90% продукції можна локалізувати. Найбільш проблемний сегмент - жіночі модні моделі. Майже всі компоненти будуть імпортовані, і ви не отримаєте набагато користь від виробництва в Росії. Однією з основних причин успіху китайської промисловості є гігантські кластери, де зосереджені суміжні підприємства. У Гуанчжоу є близько 10000 взуття. З дуже маленьких майстерень, які виробляють, наприклад, устілки, на величезні заводи повного циклу. Тут ви можете знайти будь-які компоненти, машини, обладнання або замовлення продукції під ключ. Це дозволяє економити на економіях ваги і досягти дивовижних результатів за вартістю. --vid1- У Радянському Союзі виробники взуття розкинулися по всій країні, а в 1990-ті роки багато з них перестали існувати або закінчуватися за кордоном. В результаті підошви, підбори, устілки повинні бути імпортовані або виготовлені самостійно. За місяць, і ми втратимо рухливість.

Але зараз виробничі кластери, схожі на китайці, починають формуватися в Росії. Наприклад, у Ростовській області з’являються десятки підприємств взуття, щоб зберегти на економіках ваги. У Новосибірській області 3 великі заводи - ми часто співпрацюємо з виконанням замовлень для роздрібної торгівлі. Звичайно, масштаби кластерів не можна порівняти з Китаєм, але ми на самому початку подорожі. До речі, виробництво компонентів – це велика ніша для підприємців, які ризикують інвестувати в b2b-бізнес. Ми гарантуємо високий поріг та продаж.

У Росії 80% ринку взуття імпортується. Ціни різко піднімаються і продовжують зростати. І вітчизняні виробники мають унікальний шанс перезапустити виробництво. Найдешевші виробники в Китаї та модні компанії в Європі. Обсяг даного сегмента становить 200-220 млн пар взуття на рік. Досить для декількох великих гравців. Видання

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Джерело: Secretmag.ru/articles/2015/04/09/titov/