Учні школи не мають сліду. Частина 2

Продовження теми починається в першій частиніЗберігання дитини

Я вже чую питання читача: добре, нехай це так – і що це? Чи не навчати дітей нічого – нехай вони живуть як Mitrofans? Довгий життєздатність?

Питання досить розумне, але перед відповіддю, нехай мені повторювати знову: це не про зайву соціальну вартість освіти або її переваги для більш пізнього життя, але про те, чи відбувається це взагалі. Вибір сучасної школи та відсутність будь-яких тренінгів – це вибір між дорогими платними ігноруваннями та ігноруваннями без вартості. Після того, як в нашій країні була багаторазова система освіти, яка неодноразово схвалилася, позбавлялася, і стругана дієслово і в принті – це реально логічна і когерентна модель школи як дочірня комірка. Вони говорять про те, що батьки знаходяться на роботі протягом дня, небезпечні забезпечити дітям себе, а їх потрібно засвідчувати якось – не на вулиці.

Зрозуміло, що в кімнаті зберігання, за визначенням, основною вимогою є безпека. І не тільки в сенсі, що терористи не атакували або торнадо не знімалися, але в першу чергу - так, щоб вони не зашкодували себе і один одному, не отримали психотравми, не завадили, Бог заборонений, самооцінка. Хенце гіпертрофід (з нашого точки зору) заходи безпеки, велика кількість можливостей для спорту (якщо у нас є предмети зберігання, такі, що вони повинні розвивати і здійснювати фізичні навантаження – дайте їм бігти і стрибати, але відповідно до правил, тобто без серйозних травм) і послідовна легкість програм і пом'якшення форм контролю.

До анодотів: як виявилося недавно, в американських муніципальних школах діти не навчають техніку ділення в колонку, так як вона «порушує на свої творчі здібності». При пошуку такої школи іноді здається, що вони відмовляться від будь-яких тренувань, але вони боїться, що діти будуть нудьгувати, і мудрість легко породжує небезпечні пригоди, від сексуального до піротехніки.

Тут є навчальні ігри, екскурсії до музеїв (де зосереджено на інтерактивних експозиціях, де можна скуштувати деякі космічні винищувачі або, навпаки, спробувати отримати вогонь тертя) – це те, що вам потрібно. Діти веселі, зміст, мобільний та під наглядом. Якщо один з них, більше надії, поглинає щось і запам'ятовує, це буде досить добре, якщо ні, це також не страшно.

Ви можете посміхатися в такій школі, або осмислити її, або бути захоплені, що наші школи намагаються копіювати її, але вона чітко визначила свою функцію і виконує її. І, до речі, нічого особливого відбувалося з культурним рівнем народу, яка спиралася на таку модель. Часто говорять, що американці можуть дозволити собі бути неосвіченими, оскільки вони завжди можуть визнати як багато вчених, програмістів, або інженерів, які потребують.

Це може бути справа, але навряд чи це об'єм читачів мережі публічних бібліотек США є першим покоління американців. Або ще один приклад: в американських журналах (не тільки популярна наука, але і в загальному напрямку) в текстах, присвячених досягненням науки, фразах, таких як «як відомо, мітохондріальна ДНК успадковується тільки на материнській лінії» або «як відомо, рудна кількість хімічного елемента дорівнює заряду нуклеуса її атомів» не є однозначно. Якщо не всі читачі Newsweek, то принаймні всі, хто цікавиться новинами науки.

вище середнього.

Yet Я далеко від пропозиції Американської міської школи як моделі для Росії. Давайте хочемо, щоб наші діти дізналися щось інше після майстерності базових навичок читання, написання та підрахунку. Єдине питання – що. І як зробити їх не тільки вчимося, але і дізнайтесь.

Тексти пісень, а це означає: Я буду сказати прямо: Я не знаю будь-якого чудотворного рецепта - і навряд чи хтось тепер може запропонувати продуману і продуману альтернативу бетону таким потужним і інерційним установам, як старша школа. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

Так, сучасна вища школа більшість студентів не навчають нічого. Що таке? Ми вже сказали, що початкові та вищі школи більш-менш справляються з завданнями. Можна сперечатися про те, як ефективно це навчання, як вона відповідає поточному стану знань і потреб суспільства і багато іншого, але вони дають деякі знання – не тільки сума, але і система. Як вони відрізняються від школи?

Відзнаки між вищою освітою очевидні: вона не спрямована на досягнення цілого покоління. Вступ до нього не тільки добровільно, але і вимагає певних зусиль (проходження вступних іспитів). Це, з одного боку, дозволяє їй вибрати саме ті, які принаймні на певній мірі орієнтовані на вивчення, а з іншого - додатково мотивувати їх: людина завжди оцінює більше, ніж що він зробив зусилля. Але вступ до університету не гарантує диплому - вища школа залишає за собою право на подальше зниження недбалості і ненарядності, що додатково збільшує мотивацію до навчання.

Дуже технологія навчання в університеті має велику незалежність студента і його відповідальність за результати - і це знову означає абсолютно різне значення придбаних знань. Нарешті, це велике значення, що вища освіта автоматично передбачає спеціалізація та індивідуальний вибір. І це не просто справа не в змозі навчити ненавидиму математику фізики або історії.

Знання, отримані в університеті, є особливим, вони можуть виділятися в очах однокласників (крім, звичайно, тих, хто вступив в той же інститут). Крім того, студент, навіть свіжа людина вже знає, що його батьки не знають (не знаю, що він вибрав свою професію), і покаже їм ці знання, відчуває свою повагу. У той час як успіхи школяра завжди залишаються «безкоштовними підробками» - старшики не беруть їх серйозно, навіть якщо вони не здатні вирішити квадроциклічне рівняння або пояснювати, як рептилії відрізняються від амфібій.

У цьому світлі ми розуміємо тимчасові спроби зробити принаймні старші класи «профіль» (тобто впроваджуємо основну спеціалізацію в них). Здається, що відхилення хімери «універсал середнього» (принаймні в найлегшій формі – право школи звільняти від студентів, які чітко і систематично не хочуть вчитися) значно покращить ситуацію. Однак застосування принципу добровільного вибору до загальноосвітніх шкіл (що, ми відзначимо, що не займе належне місце в вищій школі - в переважній більшості російських університетів студенти все одно позбавлені можливості самостійно підібрати свої дисципліни і вчителя, оскільки вона вже давно практикується в західних університетах) дуже сумнівна.

По-перше, 11-12-річний, який вступає до середньої школи з початкової школи, щоб покласти його м'яко, не відрізняється можливістю зробити відповідальні та свідомі вибірки (підкреслюємо, що тільки власний вибір може дати будь-який ефект – вибір батьків або будь-яких інших осіб може бути набагато більш розумним, але не додасть мотивації до навчання студента). Але навіть якщо ми якось усунемо цю складність, ми будемо зіткнутися з іншим: і на підставі того, що студент вибере свою навчальну програму?

Що він знає про себе, про суспільство, в якому він жив, і про знання, пропоновані? Для того, щоб вирішити, чи потрібно, скажеш, trigonometry, потрібно мати якусь ідею про це. І це приносить нам ідею універсального навчального мінімуму - обов'язковий орган знань, необхідних для вибору шляху подальшого навчання. Це те, що вища школа повинна робити в сучасному суспільстві. Якщо вона виконує функцію або ні – в будь-якому випадку не можна вимагати при вході до неї, що необхідно отримати на виході.

Як правильно читати

Давайте подивимося на це питання: Що таке початкова школа? Не існує спеціалізації, відсутність добровільності, відсутність вибору, а його програма запам'ятовується краще. Відповідь очевидна: навички, які вона дає, студент потім безперервно навчає – не тільки заради шкільних завдань, але й у власних життєвих цілях. Навіть загартовані студенти другого курсу рано чи пізно (зазвичай до виходу шкільного віку) починають читати для власного задоволення. І неважливо, що вони читають – діяльність відразу набуває абсолютно різної мотивації, а майстерність набута в результаті стає вседовго.

Прочитати (і не дізнаватися правила), які в основному формують навички написання. У своїй ортографічній практиці майже ніколи не “порушує правила”, але керується графічним зображенням слова, що розвивалася під впливом читання, рерайтингу та самозапису текстів.

Якщо хтось вважає, що це стосується тільки носіїв так званої «автоматичної грамотності» – нехай йому пам’ятають монстроус «ті» з деякими цифрами, написаними (до поворотів «не більше 5»!) або непередбачуваної коми після «якось» на початку фрази – ніколи не рекомендується будь-яким правилам, але вдало відтворено саме письмовою традицією неіграшних людей і іноді навіть притискаючи літературну норму.

Можливо, найбільш характерний приклад такого роду є післявиведення апотрофії. Як ви знаєте, в 1918 р. вони попросили замінити твердий знак, знебочений при реформі заклинання та конфіскації з друкарнями з нарядами Червоних гвардій. У 1956 р. твердий знак був відновлений у правах, а також апострофа, навпаки, скасований. Однак до цього дня на наших в’їздах є «довершення», написані людьми, які навчилися читати (та часто народилися) після скасування апотрофії.

Я почула думку, що в приватному листі або забронюванні необхідно написати «звершення», але в найбільш названому документі – «розголошення». Звісно, мої співрозмовники не могли б пояснити, де таке дивне правило може статися. Але не складно вгадати: все своє життя перед очима були двома паралельними візерунками.

Порівняльна ефективність правил читання та навчання легко побачити в онлайн-релізі. На першому знайомстві з текстами в форумах і чатах вони дивляться з їх безвісти. Довгий погляд, однак, показує, що ніхто не пише «карова» або «паровоз» (крім модного «Падону» писання, тобто навмисної невірності). Масові помилки відносяться переважно до написання «не» і «не», комбіновано-сепараційне написання препозицій і частинок, одно-двомісний «n» в причастях і прикметниках і т.д. – тобто до ситуацій, де з двох дійсно використовуваних варіантів написання потрібно вибрати правильний в цьому випадку. Тут ви не можете відходити з відтворенням графічного зображення - потрібно знати правило, і ніхто не знає.

З рахунком, звичайно, все трохи складніше - цей процес не harbor стільки задоволення, скільки незалежне читання (і тому флуентальний пероральний рахунок є досить рідкісною майстерністю, при цьому флюентне читання може практично кожен). Але механізм є таким же: після навчання до підрахунку, дитина відразу починає застосовувати цю майстерність у своєму повсякденному житті (покупка, поширення чогось і т.д.), і відразу знаходить, що ця майстерність не тільки корисна, але і престижна і соціально схвалена.

Таким чином, в одному або іншому ліміті, практично кожен навчається в рахунку. Але технологія більш витончених обчислень, не знайдено в практиці підлітка (наприклад, вилучення квадратного кореня або раніше зазначеного доповнення дробів), йде прямо до того ж місця, як і всі шкільні математики.

Чи можна уникати цього? Чи можна навчити передову школу мудрості таким же чином, що малюки навчаються писати та нагота, з безпосереднім доступом до життя, яке обіцяє переваги, задоволення та соціальний прийом?

Ручне придбання знань

Ще раз, я не бачив операційну школу, побудовану на таких засадах (хоча хто має підлітки, які копають на старі автомобілі / мотоцикли в дворі, можуть побачити схожість на неї – часто під керівництвом аматора дорослого ментора). Але я знаю, що є принаймні одна така школа.

Він був розроблений Володимиром Ланзбергом (1948 – 2005 рр.), широко відомий як композитор і фігура бардської культури. Не менш відомо, що Володимир Ісаакович вважає головним бізнесом своєї життєдіяльності педагогіки, які він займав дуже серйозно. Протягом багатьох років він зумів у своєму селищі підліткового клубу (педагогія таких установ відрізняється від школи, перш за все, в тому, що дитина, яка бридла або щось не доходить до його гна, може зупинитися в будь-який час).

Досвід цих клубів утворився на основі авторського проекту школи. Цей проект вимагає окремої бесіди, але суть її головної ідеї полягає в тому, що дитина вперше знайомиться з різними ремеслами. По-перше, як з грою, то коли він навчається зробити щось корисним, він буде мотивувати відповідальну людину – кишеню гроші, поважати батьків і т.д. Як виникає необхідність теоретичних знань або життєздатності («Чому це працює на всіх?»), він навчить це (не забудьте, що наука сама історично розвивалася таким чином).

У підлітковому віці з’являться на фундаментальні знання - він отримає хорошу передуніверситетну підготовку. Не буде знайдено - він все одно буде в школі отримати хорошу кваліфікацію в популярному ремесла, і, можливо, не в одному. Один з хлопців з клубу Лансберга за віком 14-15 став незамінним фахівцем в електронному вигляді: якщо кардіографічний оператор зламався в амбулаторній клініці, молодий майстер побігався по с.. Це, звичайно, є винятком, але це той, що підтверджує правило: реальний бізнес, реальні гроші і реальна повага для однолітків і дорослих практично незліченно створюють мотивацію для навчання. Знання, отримані руками і досвідчені емоційно не зникнуть.

Я не знаю, як покійна така школа, в принципі і особливо зараз, в поточній російській соціально-культурній ситуації. Я не знаю, скільки це буде коштувати, який необхідний персонал, об'єкти, обладнання. Я добре знаю, що її функціонування вимагає постійного порушення цілого пучка нормативно-правових актів та стандартів – від регулювання освітнього часу до експлуатації дитячої праці. Я не готовий до одягу, що цей підхід дозволяє навчити дитину все необхідне. (Прийміть, що таке ремесла має займатися студентом, щоб мати знання історії?) Нарешті, я не говорю, що це єдиний, або навіть найкращий спосіб.

Я просто хочу сказати, що не потрібно продовжувати годувати дитину молочкою, що дає нічого повернення. опублікований

Автор: Борис Жуков

П.С. І пам'ятаєте, просто змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: stengazeta.net/? p=10002743