Олександр Привалов: Школа Мерли

Кінець шкільного року коротко приніс шкільну тему перед сторінками. Про долю російської освіти з науковим редактором журналу Експерт Олександр Миколайович Привалов. Про реальні цілі реформування освіти, про знання та здібності останніх випускників, розмежованих вчителів, зацікавлених та невимушених батьків. І що потрібно відродити російську школу.

Ми пам'ятаємо школу тільки з інформаційних причин: кінець навчального року, невдалі результати іспиту, єдиний підручник, зміни до Закону про освіту, які ми були настільки хвалізовані, і зараз виходить, що він терміново повинен бути поліпшений – і так далі. Але держава національної школи ніколи не стала проблемою постійного громадського інтересу. Це погано. Наша освіта, і вище усіх наших шкіл, було реформування протягом п'ятнадцяти років, що не дивно довго. Це, не існує позитивних результатів; є відчутна деградація, і це не повинно бути промовленим голосом. Це має бути визнано суспільством.

Суть реформи освіти

Найточнішим з цієї нагоди стала колишній міністр освіти Фурсенко. Радянська система освіти спробувала підготувати творців; нам необхідно підготувати грамотні споживачі.

Вся сутність реформи освіти полягає в тому, що, відповідно до своїх творців, наша освіта була надзвичайно розкішною, не до нашого ганку.

Ми повинні мати більш скромну освіту. Дуже компактна вища освіта: кілька хороших університетів, які навіть будуть включені в деякі міжнародні рейтинги. Ну і максимум сотень університетів, які зроблять те, що абсолютно неможливо без.

Кваси-викладачі для квазі-шкільнят будуть ліплені в педагогічних технічних школах, які називають бакалаврами. Кваси-інженери для очищення пилу від імпортного обладнання будуть навчатися в інженерних коледжах, які також будуть називати бакалаври. Ми обов’язково зважимо, що ми будемо надсилати їх з-за кордону або навчати їх за кордоном. І якщо реформатори бачать нашу вищу освіту, як це, то середня освіта повинна бути набагато простіше.

Ця позиція була, на мій погляд, повністю виправда перед. Але потім принаймні деякі серйозні аргументи можуть бути зроблені на її користь. У післякримської епоху немає серйозних аргументів на її користь.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Саме наявність як вторинного, але повноцінного елементу світової системи, купуючи відсутні фахівці з масляними грошима, не засвітлює нас.

Тож нам потрібно будувати самодостатню систему освіти, яка принципово не те, що було зроблено протягом останніх років. Побачити, що в усі роки реформ, розмова про зміст нашої освіти ніколи не піднялася.

Випускник сучасної школи: за документами – шестикриловий серафим Є чудовий папір, Стратегія 2020, який був продемонстрований і прийнятий кілька років тому з справедливою кількістю бузку. У освітньому розділі цієї стратегії, зазначеної в чорному та білому кольорі, яка загрожує нашій освіті, полягає в тому, що деякі nerd змусять нам повернутися до обговорення змісту освіти. Це те, що ми не можемо вижити. Ми робимо, і це буде ще краще. Але якщо говорити про зміст освіти, то це, круп. І реформи вдалося уникнути цієї великої небезпеки: вони ніколи не дадуть нікому говорити про зміст освіти.

Прочитати відомий Федеральний державний стандарт освіти (FSES), який говорить про те, що має бути випускником національних шкіл. Прочитання душі. Ви дізнаєтесь, що випускник цього шестикрилу як серафим, так і як інтелігент трьох Арістолів. Має математичне мислення, географічне мислення, фізико-хімічне мислення. Все написано в стандарті. Не скажеш, чи знає теорема Питгора. Чи знає він Закон Омма, чи знає він з якого боку Росії на північному сході? Невідомо. Має фізичну і географічну мірку.

Я можу сказати вам чесно: Я не знаю. Я не вірю, що вони бачать його, як він написаний в цих державних стандартах – вони не божевільні, насправді.

Я розповідаю вам досить серйозно, я був у ЗМІ більш ніж двадцяти років: якщо в Москві не менше п'ятнадцять людей, таких як розділ державних стандартів з літератури, виводить випускника школи, вони будуть підбирати як редактор-в-чиф Московських видань за шість секунд. Не подобається випускникам школи.

Які наші випускники дуже гідні, показали минулий рік. Він був відомий так званим “чесним іспитом”. Це смішно: до останнього року ми не сказали, що іспит не чесний. Навпаки ми переконалися, що він був терористичним завданням. І минулого року ми зробили чесний, витрачаючи чотири рази більше грошей, ніж на регулярному режимі. Недорогий не дешевий.

Виявилося досить дивним, бо нам довелося ретроактивно знизити задану кількість задовільних оцінок в обов'язкових суб'єктах – російською та математикою. В іншому випадку, як кажуть, до чверті випускників не отримали сертифікатів. Неприпустимий скандал. Вони не пішли до нього, вони опустили бар.

Полегше пояснювати математику, але російською мовою це те ж саме. Для того, щоб отримати те, що стало відомо, як потрійний, людина мала чотири години, щоб вирішити три приклади (наприклад, звичайно, більше, але три було достатньо) цього рівня: «Як багато сирів на 16 рублів можна придбати за 100 рублів?» Відповіли на три питання цієї якості сертифікат про успішне завершення загальної середньої школи.

Чи не з'явилась проблема: люди, які навіть через цей бар'єр не сходження, був четвертим. Це океї – сумний, але помітно неминучий. Повідомляємо, що генетичні матеріали погіршуються, погіршуються соціальні структури. Вам буде продемонстровано багато і багато чого буде вірним. Дійсно, певна кількість дітей не може освоїти те, що в теорії слід освоїти в навчальному процесі. Але проблема в тому, що тільки 20% знають більше, ніж цей шампан. Значно кращі результати, ніж такі три, показали лише 20% випускників. Це, звичайно, катастрофа.

Дешева освіта, дисенфранцузькі викладачі

Збереження грошей та зусиль органів влади. Ми не можемо: ми побачили, що це не має нічого спільного. Є реформи управління освітою, і вона дійсно змінилася за межами визнання.

Я згадую, що мій батько, і я можу сказати з впевненістю: бюрократичний пригнічення, який кладуть тиск на вчителя в радянські часи, є життєрадісна половина відсотків того, що вони роблять зараз.

Звісно, голова школи в радянські часи не був за допомогою кюму до царя, він досить мав свої переваги - і RONO, і Гороно, і на партійній лінії були достатні лідери - але глава школи не мала такої шавлії брак прав, як зараз.

Якщо хтось не схожий на нього, то він може зловживати. Але це не просто, і це був скандал. Неприпустимо, щоб зловити його в будь-який момент без пояснення причин, як вони роблять зараз.

Як ми поважали реформаторами, які запрошують їх експлуатації? Я думаю, що це досить простий. Звісно, я не був присутній, але я вірю, що вони сказали лідерам країни щось, як це: «Система освіти занадто громіздкими і занадто дорогими, ми беремо на обмежений час, щоб зробити його значно дешевшими, але таким чином, що буде виглядати гідно. й

У той же час обидві сторони цієї явної розмови не могли говорити про зміст освіти. Уряд не може говорити про нього, бо не знає нічого про нього. Смішнім є те, що керівництво освіти не може говорити про це, з тієї ж причини.

Зміст освіти є дуже специфічним питанням, вирішене не на політичну, але на професійному рівні. І вирішити його, не потрібно менеджерів, але професіоналам.

Тоді прийшли нові інтродуктори. Що відбувається з освітою в основному стебла з 2012 р. Укази Президента, які засвідчили бродійні завдання, щоб забезпечити, що загальний та високий рівень заробітної плати отримують деякі прийнятні рівні заробітної плати. Наші реформатори, які підходили до питання: «Як ми робимо наші зарплати вище?» Потрібні люди. Що відбувається.

Нещодавно пан Ліванов або один з його депутатів відкрито заявив, що курс вчителя повинен бути тридцять годин - до того, як він був восьмим. Така ставка є відкритою відмовою від будь-якої якісної роботи.

Навіть якщо ми забуваємо про те, що в результаті реформування системи управління, викладач тепер повинен написати прорив паперів за кожну годину в класі, ще тридцять годин на тиждень є повним відторгненням професійного зростання, зберігаючи себе в професійній формі. Це робота зносу і сльози. Людина вичерпана, зношує і чи не залишає школи або стає грамофоном. Яка користь вчителя, судді за себе.

Якість або ефективність Зауваження: ніколи не у всіх роки реформи не було жодного з голів освіти. Якість освіти не є температурою, не довжина, тому ви не можете безпосередньо вимірювати. І ще можна відчути. Про те, що вони отримали якісну освіту, і як якісну якість. Приблизно, не з трьох десяткових місць, але розповість відразу - і, як правило, не буде помилитися. Саме тому в ротах менеджерів ніколи не буде говорити про якість освіти.

Про ефективність освіти. Що таке ефективність? Ефективність – співвідношення витрат і результатів. Вартість, звичайно, гроші. І про результат, вони кожен раз приходять з іншого шматка паперу, який встановлює критерії виконання, які не мають нічого спільного з якістю освіти, взагалі кажучи, нічого робити.

«Як багато квадратних метрів лабораторій у вас є студент?» «Який відсоток іноземних студентів у вас є?» Що має бути пропорція іноземних студентів у провінційному педагогічному університеті? Так, ніщо. Вони не були на сто років, і вони не потребують цього університету. Мені потрібен університет. Це може бути високої якості і навчати хороших вчителів, але ніхто не піклується. З школами механіки ще простіше: є головний ідол в храмі – точки на іспиті.

З такими простими хитрощами – винахідник наукових праць та налагодження складності навчального життя до листування цих статей – подали всі педагогічні кадри Росії в стан постійного водопілля. Що може бути перевагою вчителя, судді за себе.

Школа загинула, ніхто не помітив. Це дійсно дивний. Школа є однозначно важливим, оскільки національно-орієнтована річ, що охороняється кордонами, армією та валютою. Без них немає нації, і без школи немає нації. Школа явно руйнується. Чому там немає кричущих, чому на вулиці не лякаються натовпи? З двох дуже простих причин.

Першим є те, що це, на жаль, предмет обмеженого інтересу. Як правило, людина зацікавлена в школі, саме останні три роки навчання дитини. Яку школу дитина має до того, що середній батько практично не піклується: що це, є. І в останні три роки всі дуже зацікавлені в тому, чи навчаються вони, чи буде це зробити.

За останні три роки батько прагне говорити про це, решта часу нормальна людина не піклується про школу: він не розуміє, як це важливо. Він не повинен розуміти це. Середня людина не потребує зрозуміти, наприклад, як важлива водопідготовка, але лікування води повинно бути. Він не повинен розуміти, що має бути національно-інформаційна установа – школа, і чи є така установа сьогодні.

Другий - чому ніхто не працює в паніці. Тому що будь-який, хто хоче вчитися, може все одно дізнатися; добре, в великих містах.

У невеликих містах, особливо в селах, це окрема розмова. І в великих містах, особливо в великих містах, звичайно, Якщо ви і ваші батьки хочуть навчатися, ви дізнаєтеся. Це можливо сьогодні, тому що є інерція. Школа є величезною установою, багато людей. І не виникнуть дефекти організації, навіть ті, які вдалося повністю проявляти себе, принесуть цю справу відразу.

Є ще досить кілька шкіл, які добре виглядають; деякі навіть хороші, але в основному виглядають за рахунок виживаної групи педагогів високого рівня – і за рахунок викладачів. Тому, коли люди з-за кордону – не експерти – або посадові особи, а також з-за кордону, оцінюють школу, вони оцінюють її за допомогою цифрових результатів – іспитових показників та інших нецензій. Ці цифрові результати є невід’ємними від того, що школа приніс і що запрошують батьки студентів. Саме в принципі неможливо відокремити.

Якщо у школі є більш-менш інтелектуальна група вчителів і більш-менш заможні батьки, вони дають загальний результат, що робить школу гарною. Але це підробка. Якщо замок вішати на цій школі завтра, результати дітей, які пішли, можуть бути ще краще. Оскільки вони не витрачають час з вчителями, які не мають такої високої якості, як ведучі. А провідні викладачі перестануть стояти час написання документів для Minobra і будуть мати справу з дітьми цілодобово, як хороші викладачі.

Так люди не бачать, як все кисле. Я боїться, коли вони бачити, це не буде дуже зрозуміло, що робити. Я, і це не дуже зрозуміло. Іноді найбільш важливі аспекти проблеми обговорюються з надмірним бродінням.

Єдиний підручник або золотий стандарт? Я не схильний поділитися сьогодні загальним жахом поняття «єдиний підручник», я не бачу нічого страшного в цьому, адже в реальності підручники об'єднані сьогодні. Від того, що в деяких реєстрах є кілька сотень з них, нічого не змінюється.

Ця школа купила такий підручник, і працює на ньому. А з п'ятнадцятьма більш лежачи, ви не теплими, ні холодними. Сьогодні немає мінливості - крім слоганів самого Мінобра, які не частіше повторюються. Для реальної мінливості школа не має часу, ні приміщення, ні персоналу, ні міцності, ні грошей.

Небезпека єдиного підручника дійсно велика, але тільки в розумінні, що, на жаль, вона не написана в будь-якому місці, що цей підручник буде добре. Крім того, якщо справа йде у відповідності з векселями Ярова і Никонова, які зараз почали розглянути Державну Думу, то, швидше за все, хороші підручники не будуть.

Ми не будемо входити в деталі, але каже, що підручник, який пройшов через численні колеса розгляду і таким чином стає «одним», збережений. Але ніколи не було справи в історії хорошої стабільної підручника, написаної праворуч. Всі підручники, які вийшли в історію, стали такими двадцятьм або навіть тимчасовим виданням.

Я математику за допомогою тренінгу, і в разі математики я сильно на користь стабільного базового підручника. А в інших питаннях, я б на користь, якщо я сказав, що він буде добре. Якщо я розповіли, як це буде зроблено, які процедури відбору будуть, процедури подальшого вдосконалення, і все це буде чуйним. Якщо тільки я, нарешті, побачила, що це не було Чинуші, які це робили, це було професійно.

Але насправді єдиний навчальний простір не обов'язково єдиний підручник. Але це обов'язково один зміст освіти. Повинен бути що-небудь називається Golden Canon. Отже, ми можемо розраховувати на те, що вся маса дітей з Смоленського до Камчатки йдуть в школи, і все, не обов'язково з єдиного підручника, познайомитися з приблизно одним масивом змісту. Коли люди, які закінчили різні школи, зустрічаються разом на роботі, на трамваях, на канікулах, говорять спільну мову. Всі вони читають крилових кредиторів, вони знають закон Охма, вони всі мають спільне ядро.

Цей загальний ядро дійсно повинен бути. І в цьому сенсі цей законопроект є чудовим кроком вперед, тому що він говорить (також дуже недбалий так далеко), що стандарти освіти повинні керувати його змістом. Що робить ідеальний сенс. Стандарт повинен встановити зміст, що не складається з побажань про географічне мислення. Якщо це право передано, я сподіваюся, що серйозні люди в Росії зроблять такий стандарт.

Не проблема. Щоб зібрати високопрофесійні люди, і вони будуть писати чудовий документ на тиждень або два тижні. В місяць не потрібно втратити ще п'ятнадцять років. Я не знаю.

Скільки коштує робота з дарованими людьми? Кінець шкільного року був відзначений союзом з нашими сусідами – читати, перемога – наших кращих шкіл, які працювали з дарованими дітьми. Дуже погано.

Якби радянська школа була кращою в світі є принаймні суперечливим. Але що в СРСР був безперечно кращим у світі системою роботи з подарованими дітьми, які прийшли з Колмогоров і Кікіну. Вони дошкільні школи – Колмогоровський в Москві та в декількох містах; вони були спеціальні школи – Москва, Санкт-Петербург, Новосибірськ. Це був абсолютний блиск. Як це було зроблено для всього світу, крім нас.

Про те, як працювати з дарованими дітьми. Люди, які залишили систему Кольмогоров, написав проект, який був названий проектом Колмогоров.

Суть це: держава дає певну – по суті, дуже мало – кількість грошей. У всіх провінційних центрах створюються основні ліцеї. Ці ліцеї, перш за все, концентрувати талановитих молодих людей, талановитих викладачів, а по-друге, розвивати методи, які можна відтворити в звичайних школах. Саме в три роки роботи дуже невелика кількість приносить бетонні результати.

Маленькі вони повинні робити з дітьми, але вони повинні робити з ним. Також машина починає працювати, що розвивається і продовжує розвивати методологію для викладання найважливіших навчальних дисциплін. Після трьох років все працює, все добре.

Альтернативою став проект «Мінобра»: 999 мільярдів мільйонів, щоб розробити комп’ютерну систему, яка підраховує всі подаровані діти; 999 мільярдів млн. кожного року в наданні допомоги дітям та вчителям, які навчають їх; і так щорічно.

В результаті є комп'ютерна система, яка, здається, враховує подарунки дітям. Але якщо завтра ви припините надання тим мільярдам доларів, то нічого не існує. Крім того, вона не враховує дуже фундаментальні речі.

Дитина залишається дарованою і мотивованою тільки до тих пір, поки він спілкується з подарованими і мотивованими однолітками. Коли він у школі переважає менш подарованими і мотивованими дітьми, він отримує двічі на шиї, щоб бути «інерованими», і перестає бути дарованими і мотивованими.

Далі Забіг батьків, учителів для цих грантів, які приписуються до дитини за нібито подарованість, є дикою психологічною травмою. Всім психологам не можна робити!

Що? У нас було обговорення. Ми публікуємо результати в нашому "Expert". У відкритому дискусію, наша сторона абсолютно виграла, не скажеш через відсутність опонента - представники опонента були, але виграли, по суті, без обговорення. «Так, ви маєте право, ми розглянемо всі Ваші пропозиції. Приїжджайте, приходьте.

І на практиці, звичайно, все пішли. Для дітей та вчителів, які можуть виготовити інтелектуальну хвилю по всій країні. Це гірше. Все правильно, це ґрантові речі, це просто сором'язлива, але є гірше речей. Є безпосереднє переслідування шкіл, які перевершують інші рівні.

Ми пройшли великий закон про освіту, і це говорить в чорному і білому, що всі школи однакові. Але для того, щоб школа була вищою рівністю, щоб вона могла працювати з подарунками дітьми, не підкріпивши їх під загальними плінтусами, але дозволяючи їм рости і розвиватися, вона повинна розташовуватися дещо по-різному.

Я мав задоволення від одного з цих шкіл, і я пам'ятаю, як він виглядав. Чи повинні бути люди, які працюють з невеликими групами. Весь клас входить до класу хімії або фізики, а потім годинам математики приходять, а клас ділиться на невеликі групи, з якими працюють студенти та аспіранти.

Це інша організація. Більше аудиторій, все трохи відрізняється. Не обов'язково набагато дорожче, але це дуже відрізняється. І ніхто цього не буде. Для кожного буде суворе фінансування для миття, Таким чином, школи, які намагаються розбити трохи вище загального рівня, будуть систематично знищені.

Ні в якому разі не буде зніматися на них. Навіть об'єднати зі звичайними школами (і це, я повторю, також означає закінчення для звичайної школи) не всі. Саме тому, що саме розташування постачальних шкіл з грошима та іншими ресурсами вже розташовано так, щоб школи вирівняли.

Якщо сьогодні, скажеш, в Москві, кращі школи отримують додаткові кошти – гранти від Московського уряду, наприклад – потім що буде завтра, ніхто не знає. Як ми працюємо?

Не кажучи вже про те, що кращі школи дуже талановиті люди, які створили і підтримували їх. Не всі такі люди люблять атмосферу, створену Мінобром. Тож я шукаю на майбутнє таких шкіл в системі управління, створених нашими реформаторами. За обставин вони не мають майбутнього.

Необхідний стан для лікування Зрозуміло мені, що не існує суттєвих змін для кращого, доки правда про стан справ. До того моменту, як правда, офіційно сказав, з якогось достатньо подіуму. Звертаємо вашу увагу на те, що зміна неможливе до всіх цих реформаторів, Фурсенко, Кузьмінова, Ліванова та всіх своїх проксіях, які були звільнені, навіть з відзнакою, в лаврових вінках від голови до пальця!

Після того, як загубили п'ятнадцять років, багато грошей, багато сил, десятки мільйонів людей зіпсували відро крові. Як багато вчителів з'явилися очі? Як написати його? Для того, щоб писати, ми повинні сказати: було катастрофа.

Я не знаю, коли це відбудеться. Я не знаю, якщо це відбувається. Але я знаю, що без неї школа не почне відновлювати.

Основна проблема школи, яка навіть не може бути оброблена, в той час як реформи на землі, є те, що немає школи. Школа перестала бути незалежною, самодостатньою організацією і стала закріпленим доповненням до інституту: це тільки «коки для університету», а офіційно не має іншого значення.

Проявою незалежності школи став ЕГЕ. На сьогоднішній день іспит, оскільки це як випускний, так і вступний, необхідно одночасно підвести підсумки навчання та визнавати готовність до підготовки університету. Це два принципово різні завдання.

За результатами іспиту студент повинен мати можливість вступати в мехмат МСУ. Це, він повинен бути в змозі вирішити математичні проблеми на рівні, які не кожен студент або навіть кожен викладач може вирішити. Таким чином, в складі іспиту з математики, виникають проблеми рівня Мегмата, інакше друга половина не працює.

Але школа зараз і завжди виробляє багато CS. І ці Cs повинні бути диференційовані як з двох, так і чотирьох. Цей іспит, який повинен розпізнати деталі рівня Mehmat, повинен знати деталі потрійної. Не реально.

Для математики в цьому році іспит розбити на базові та профільні рівні, але я не хочу, щоб обговорити це. Це моя фірма сподівається, що це безглузде нововведення, яке легалізувати надання сертифікату для школяра, який знає тільки в першій половині всієї математики, буде швидко скасовано. Але в усіх інших дисциплінах іспит продовжує намагатися охопити образ.

На рівні дитячого садка є завдання, і є дуже складними. Але люди збільшують свої зусилля. Кожен викладач знає, скільки балів подаються для кожного з цих завдань. І це простіше для нього поїзда на три роки.

І для всіх інших суб'єктів, в яких немає обов'язкового іспиту, люди просто припинили навчання. Всі Чому? Вони не попросять мене в кінці року, вони не попросять мене в кінці школи. Учитель в кінці школи не буде запитати, як навчати мене. Не буде запитати. Так що навчить і навчаюся? Для того, щоб бути щасливим. І ми претендуємо.

Школа стала денною овертайм для дітей. Ті, хто хоче вчитися, я повторю, вони можуть навчатися там. І решта нас. Ви не можете. Якщо ми вижити як країну, школа повинна бути шкільною.

Це означає, що іспит був гірше злочину – це помилка. У своїй поточній формі слід знеболюватися. Необхідно повернути самостійність в школу і, зокрема, обов'язкові кінцеві іспити в базових предметах. Це не може бути зроблено без звільнення всіх своїх організаторів, тому що це введення іспиту, який вони виправдають своє існування протягом п'ятнадцять років.

(доб. 3)

Непристойний стан для загоєння Але, звичайно, зміна лідерів освіти не змінить ситуацію. Ті, хто розуміє зниження національної освіти сьогодні – викладачі, батьки, громадяни загалом – повинні розуміти ще одне. Дуже важливо. Ні один ніколи не буде «зробити його красивим». Для того, щоб система освіти відповідала вимогам суспільства, суспільство має чітко презентувати та наполегливо захищати ці вимоги. Поки ми будемо чесними, це дуже далеко.

Не кажучи вже про все суспільство, навіть викладачі не мають солідності. Я не говорю про вчителів шкіл. Але коли вони почали відірвати вищу школу, коли був відомий скандал з моніторингом ефективності, за яким хтось не потрапив до неефективних шкіл.

Здавалося б, джентльмени, вчителі старшої школи, прийшли вирізати, особливо ви прийшли, щоб зрізати. І з першого разу показали, що ви будете мати: ви не пошкодуєте когось. Ну, стояти як стіну, сказати щось! Ноп.

Ми не можемо протестувати разом з цими людьми, але ми не можемо протестувати разом з цими людьми, ми не погоджуємось з ними. Ви не погоджуєтесь Ви знищуєте, ви все, що підштовхуєте під плінтусом, скажете щось. Спілка ректорів, наприклад.

Я не знаю, батьки різні, вони приступають. Немає таких речей, як ступійні ректори. Але вони сидять спокійно, якщо вони об'єкти, то часті, timidly, м'яко, акуратно, акуратно, акуратно, акуратно...

Що це таке? Коли два роки тому, без декларування війни Академія наук розстрілялася, якщо той самий Президії Академії, почувши цю новину, просто стояв і зліва - що б стояв і вийшов на вулицю - потім буде довірливий, перемога Академії була припинена. Ну, немає, вони зробили.

До тих пір, поки школа не піклується про суспільство – батьки, викладачі, діти – для того, щоб захистити своє право на отримання освіти, а не смужками, школа продовжує погіршуватися під впевненим керівництвом реформаторів. Подати заявку

Інтерв'ю Daria Mendeleeva

Фото: Анна Халперіна

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: www.pravmir.ru/privalov-shkolyi-bolshe-net-vozroditsya-li-shkola/#ixzz3cUNlgYiU