Мистецтво любові в пари – вміння відновити відносини

Албіна Локтітова – психотерапевт, директор Інституту інтегративної дитячої психотерапії та практичної психології «Генеез», психотерапевт Віденського інституту дитячої психотерапії ÖKids.

Коли ми говоримо про пара, ми в першу чергу говоримо про відносини між двома людьми. Зв'язки є постійним обміном. Біржа в пара дуже важлива: що необхідно постійно ставити між людьми, передаватися, то відносини стають живими.

Що ми змінюємо? Хтось каже, що фінанси, хтось - емоції, хтось з партнерів створює комфорт, хтось надає зовнішній захист. Але дослідження показують, що це не найважливіше в житті сучасних пар.

Найголовніше в житті сучасних пар, що забезпечує стабільні відносини – це емоційний комфорт, який відчуває себе один з одним. Емоційний обмін, емоційна підтримка, емоційна теплота – стабільний фактор життя пари. З цього стає чітким, чому травма настільки руйнівна, чому травматичні події, пов’язані з минулим, так різко впливають на життя сім’ї, пригнічує пара емоційного комфорту.

ОЦІНКА ЛЮДИНИ

Згадайте перші моменти любові. Ми бачимо іншу людину і відчуваємо, що нам подобається, що є щось особливе про нього, щось дуже цінне. Я не можу легко зрозуміти, але це. І я шукаю цю людину, хочу дізнатися, щоб випробувати її.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз.

Що відбувається? Я не маю.

Рильке написав. Він має дивовижну любовну поему, яка ідеально описує, як дві душі навішуються один до одного і резонують.

Що я можу тримати душу живим?

Ви не торкнулися? Як

Тексти пісень, а це означає: Інші речі, які хочуть піднятися над вами?

Я хочу, щоб я поселився.

В середині втрати, в темряві, де

вона буде тихою, і коли вона зловила,

Ваш голос не відповідає.

Але що відокремлює нас,

Ми реагуємо на голос відразу.

раби невидимого зв'язку.

На шиї підтягуємо - але чи?

І хто він, скрипка?

Як солодка пісня.

Ці два напружені нитки, які починають жити в одному невидимому резонансі, також емоційний обмін, невидима тканина, що робить відносини.

І це дуже важливо, щоб відновити. На самому першому етапі відносин, звичайно, чудові відчуття резонують: він чудовий, чудовий, цікавий. Багато в відносинах дають відчуття і почуття. Ми дуже любимо на цьому етапі, щоб поділитися один з одним приємними відчуттями від смачної страви, танцю, інтимності. Ми збираємося в цих відчуттах, налаштовуйтеся в радість, щоб знайти і поділитися цією красою. І це те, що ми хочемо від відносин.

ЛЮДИНИ

Після чого відносини починають розвиватися поступово, починається повсякденне життя, щось ще починає резонувати у відносинах. Я не збираюся говорити про все, я просто збираюся зосередитися на травмі.

Одна система, яка резонує в відносинах, є травмою, яка людина колись переживає. Перш ніж говорити про травму, я хочу привернути увагу до того, як важливо для людей, які зможуть відновити стосунки.

На мій погляд, мистецтво любові в пара є те, що пара може відновити відносини, тобто після того, як вони зламали, після того, як люди з'явилися, можливо, навіть приниження один одному, вони можуть апологізувати, виправити, може відновити це стосунки. Це можна назвати любов'ю на другому погляді. Якщо жити з людиною протягом 3 років, 5 років, після переходу через період, коли у нас є маленькі діти, я можу подивитися на нього в певній точці - можливо на канікулі, можливо, на якийсь вільний вечір, проведений разом - подивитися той же цікавий, красива людина з його значеннями, з його дивовижним світом відчуттів, з його здібностями, то пара має майбутнє, вона може майстернити мистецтво любові.

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Я згадав про почуття, які роблять життя пара. Тут дуже важливий досвід, досвідчений малюком в перший рік і половина до двох років життя. Коли мама дивиться на дитину, яка, здається, нічого не знає, нічого нічого не розуміє, вона бачить в ньому красиву істоту, яка вже знає так багато, хто настільки чудовий, хто посміхається так чудово, хто говорить її так багато. Визначено, що дитина ніколи не поговорить, якщо мама не починає з ним з правою інтонацією, щоб зробити всі ті «ступи», які можуть бути неприпустимо до чоловіків з вищою технічною освітою. Це спеціальна музика, яка йде між ними - і це чудова інтимація. Бабі щасливі через це, і так як ми були всі малюки, ми дуже щасливі люди.

У цьому сенсі тема, яка повинна концентрувати суспільство, є одними малюками. Дослідження показує, що мама відповідає за розширення репертуару відчуттів немовляти та задоволення.

І спільне задоволення також є одним з фондів, які стабілізовані партнерські відносини. Якщо пара має щось сміятися, якщо вони мають схоже почуття гумору, якщо вони добре розуміють один одного жартів і сміються на них, то це запорука довгого і стабільного відносин.

Дивлячись, з якою мама дивиться на дитину, ми, ростемо, несвідомо шукаємо партнера, хоча іноді дуже складно повернутися до нього. Після того, як багато страв були збиті, тому багато поганих слів було сказано, тому багато образів було викликано, дуже важко повернутися до цього виду любові. Якщо ми, як терапевти, можете надати пара з доступом до нього, це буде загоєння для пари.

Реальні стосунки починаються, коли люди вирішили прийняти цей крок – подивитись один раз через очі любові.

Яким чином вони занурюють? Однією з перешкод є травма.

Як пережити травму

Травма є те, що зберігає нас від того, щоб отримати близько. Це може бути пов'язано з дуже раннім досвідом. Травма може заважати, коли люди просто стають ближчими. Наприклад, якщо людина не мала цього чудового досвіду першого дворічного життя, пов'язаного з задоволенням, з спільною інтимністю, з якою називається взаємододатливість в психотерапії, або цей досвід знаходиться в дефіциті, то дуже важко для людини ближче. Він не має відповідного досвіду і не довіряє, щоб зробити крок до іншого.

У наступній фазі зв'язків може виникнути травма, коли ми не реагуємо на адекватність. Наприклад, дружина робить просте зауваження чоловікові, і він відчуває себе засмічений в цей момент. Або відчуває себе безцінним. Це неадекватна реакція - але це те, як він відчуває.

Третя точка, в якій проявляється травма, полягає в тому, що коли нам важко виправити відносини, важко повернутися до рапсументу, щоб знову зловити погляд любові.

Травма - це ситуація, що людина відчуває, як не видається, яка пов'язана з загрозою або життям або деякими значними значеннями життя. Людина в такій ситуації не може ходити ні бій, він вимушений залишатися в ньому.

Як дізнатися травму з власного досвіду? Ми зазвичай спробуємо забути або перекинути травматичні події. Однією з механізмів захисту, пов'язаних з травмою, називається розсіювання, коли ми не пам'ятаємо цей досвід у всіх, виключаємо його, не допускаємо її в свідомість. Для нас простіше жити.

Життя – ліфт.

Я працюю з дітьми багато і хочу розповісти вам, як я розумію травму як дитячий терапевт. Дуже важливо, що є предметний досвід в травмі, що я не маю іншого варіанту, що я повинен залишитися в цій ситуації. Я дуже бездопоможу, я маю на увазі, я залишаюся на милосердя цієї ситуації.

У дитячій терапії ми використовуємо елеваторний метафор. Ви хочете їздити на ліфті? Я люблю його. Будинок знаходиться в 22-поверховій будівлі.

Як я відчуваю. Коли приблизно 6 п.м ви починаєте підніматися з рівня землі, спочатку ви не зможете побачити все на всіх, то ви можете побачити деякі не дуже красиві будинки, вікна, багато автомобілів. Чим вище ви йдете, тим більше ви бачите перспективу, дахи будинків, напрямок руху, ви розумієте, що не так багато автомобілів. На 22 поверсі можна побачити сонце, небо, красиві будівлі – дуже красиве місто. Це чудовий досвід. Ви можете побачити, що все закрито, все можливо, і це не зрозуміло, чому деякі автомобіль зупинилися і заблокований трафік – ви не розумієте, що тому що він на першому поверсі.

Вам 22 років, на 22 поверсі. Дитина, яка 3-4 роки, проживає на 3-4 поверсі. Для нього, реальність і повсякденне життя є те, що відбувається в наступному вікні. Якщо вони засмічують весь час, він впливає на нього, він болить його.

Це насправді метафор для нашого життя. Я думаю, що для деяких людей, травма може навіть порушувати рух ліфта. Людина не може йти до високих підлог, щоб зрозуміти, що є вихід з ситуації. Дитина, яка має лише 3 поверхи, не знаю, що можна запустити до 5-го поверху, який з 5 поверху буде повністю різним виглядом, абсолютно різним рішенням. Він знає, що він може працювати на 2-му або 1-му поверсі.

Так ми робимо в травмі.

Реакція на травму - регресія. Ми не розуміємо, що це буде краще, щоб будинок був побудований. Дитина не знає цього. Якщо травма дуже серйозна, то весь розвиток особистості може бути порушена, розвивається психічні розлади.

Виникає локальні травми. Що не болить дорослих багато або не боляче у всіх, дитина може відчути себе травмою. Діти зазвичай страждають в тиші і не говорять про їх страждання. Вони виражають її в поведінці, при симптомах. Будинок ще будується, а в деяких місцях, здається, перестати будуватися. Наприклад, стіни будівлі будуються, але деякі з'єднання над 4-5 поверхами не встановлюються, досвідчений досвід не обробляється корою великих півкулей.

Давайте скажемо, що дитина переживала сором'язливу ситуацію. Ми маємо дуже сильну культуру сором'язливого, освіти за допомогою шахрайства, покарання, діти часто голі. Для деяких дітей це ненадійне. Вони закінчують його, намагаються адаптуватися, але всередині є незрівнянний слід, відчуття нижчості, гідності, що я не добре, нездатний. Це травматичний сердечник. Деякі мають більше, інші менше.

Охорона праці

І так ми починаємо боятися. Уявіть два 22-поверхові будинки. На 22 поверсі все добре виглядає. «Що подобається французька література? "О, я люблю Françoise Sagan!" Дуже добре і швидко.

І це, де ми починаємо резонувати. На відміну від нас, які мають щось подарувати нам, що заповнювати і збагачувати нас, а з іншого боку, які зазнали подібних травматичних переживань. Якщо компас каже нам, що є чимось в цій особі, що я маю. І ми розуміємо. Будь ласка, зв'яжіться з нами

Це секретна надія, що я можу зацікавити себе тут у відносинах.

І в цілому, ймовірно, поема Рилке про те, як ми дійсно лікуємо в відносинах. Ми не можемо ігнорувати один одного. Можливо, це план Creator, який ми вирощуємо та розвиваємо весь час, і ми завжди отримуємо партнерів, які змушують нас розвиватися.

Ось чому ми працюємо. Деякі травми допомагають нам зв'язати, інші відштовхувати нас. У нас є люди, які ми бачимо і розуміємо: Наприклад: в ньому так багато болю, що я не можу витримати цей біль. У своїй родині, у своїй культурі, у своєму досвіді, що не підходить мені. Ми знаємо це з перших моментів.

Але скажу, що я зрозуміла, що це безпечно, щоб отримати близько до цієї особи, і я зроблю крок до неї. А потім життя починається як пара.

Життя в пари багато в першу чергу тканина відчуттів, досвіду, емоцій. Цей етап проходить дуже швидко, і починається повсякденне життя. А потім, наприклад, жінка робить незадоволений вираз і говорить чоловікові: «Дуже, я був сподіватися на тебе...» У цей момент її партнер на його "елеватор" може потрапити в стан чотирирічного дитини, який його мама колись лежав. На прикладі вона залишила свого молодшого брата на нього, і він не вийшов. Моя мама була дуже розчарована і згасила на нього. Таким чином, у дитини утворюється травматичний сердечник: Я доброзичлива людина, ви не можете покладатися на мене, я не вдалося, я слабкий.

Ми знаємо, що травма призначена для відображення та репресування всієї ситуації. Так як не обробляється свідомістю, будь-яким елементом цієї ситуації (рухомість брів, інтонація, сам повідомлення) є тригером, стимулом. Він діє як умовний рефлекс і може викликати однакову реакцію.

На 4-му поверсі знаходиться людина. Він переживає те, що він не переживає, що він один раз виштовхнув, а потім провів все життя, незважаючи на ситуації, в наших ситуаціях, в яких він не справляється.

А потім раптом він потрапляє в одну з них. Що робити? Звісно, він звинувачує свого партнера. Я зроблений, міцний, впевнений людина, голова компанії. Я ніколи не чув подібні слова або відчував такі почуття від будь-якого іншого. Так це ваша несправність. й

Після того, як партнер починає захищати себе: він не вважає себе винним, він вважає, що він поводиться досить, що це просто легка критика. Якщо є боротьба над тим, хто правий і хто невірний, то це початок розбиття відносин. Це аргумент про нічого, легко запобігти і легко в кінцевому підсумку, але пара не знає його, і вони продовжують фруктово, неконструктивні сортування з відносин.

Дистанційне та діалогове

Моє враження як терапевт, що це може допомогти. Для створення діалогу, в якому знову побачається інша людина. Щоб зробити це, потрібно відійти від вашого партнера крок, певна відстань, не слухайте його атаки і аргументи.

Чому допомагає гумор в цих ситуаціях? Тому що гумор містить момент розпаду, від виходу з ситуації. Необхідно не тільки відійти, але і піднятися на 20-му або 40-му поверсі самостійно, і допомогти вашому партнеру піднятися на той же поверх.

Я думаю, якщо пара може мати ці розмови, то відносини мають перспективу. Завдання терапевта полягає в тому, щоб навчити діалог в парі.

У екзистенціальному аналізі існує метод пошуку особистої позиції, яка може бути навчена не тільки індивідууму, але і до пари – зайняти позицію щодо себе, вивчити себе, відчувати себе. Я думаю, що це варто докласти зусиль і часу в неї, тому що в іншому випадку травматичний цикл буде дуже легко захопити пару і почати знищувати їх зсередини. Потрібно дати собі час зупинитися і проаналізувати всі почуття, які виникають. Як писав Святі батьки, необхідно проаналізувати не тільки дії і слова, а й думки. Аналіз, розуміння і апологізація. Таким чином, важливо зупинити і встановити діалог, в якому кожен з партнерів може піднятися на більш високий рівень, до більш зрілої і цілісної картини себе, більш глибокий досвід, щоб дізнатися трохи про свою травму, почуття, і ситуації, в якій ці почуття можуть виникати вперше.

Як дізнатися їх? Не вірно, але справа. Дуже важливо розуміти, що коли ми відчуваємо травму в дитинстві, «рекордінг» травматичного заходу містить дві частини:

Перша частина неспроможна, переживаючи гідність, зданий довільності; це держава жертви. Потерпілий вірить, що це сталося, тому що вона не може виводити кордони і не може боротися назад.
Друга частина є агресивною, вона також записана в нас і не усвідомлена. Агресор є тим, хто атакує, полум'я, болить, несправедливість і б'є.

Однак є ще одна частина – реєстратор. Наша свідомість містить початок ресурсу, щоб впоратися з ситуацією, але вони не так свідомі. Однак, ми маємо ресурси і підтримку.

У сімейному житті одна людина слабка реакція нерідко викликає агресивну реакцію в інший спосіб. У відповідь на стрес, це загальний візерунок поведінки. Це причина домашнього насильства або приниження, знецінення, яка присутня в парі. Це тому, що слабкість партнера нагадує мені про слабкість, і це відроджує. Я відповіла від ролі агресора. Я відмовляється від полум'я, приниження ще більше.

Це складна частина відносин, і це, ймовірно, важко впоратися без допомоги терапевта. Ви можете працювати з цим шляхом переходу на вищі рівні свідомості і розуміння життя, реконструювати перші поверхи, які були знищені з якихось причин.

Злиття та диференціація

Ми часто йдемо з образу партнера як дивовижна і дивовижна людина в нашому житті. На певній точці з'являються монстри, солдати, холодні королеви та інші непривабливі персонажі. Людина не розуміє, де його красивий партнер пішов, і де прийшов цей монстр. Люди часто не розуміють, що вони починають бачити кого-небудь від свого останнього досвіду в цьому «мостері»: хтось, хто їх засвоюв, психологічно катує, хто їх підлеглість, не розуміючи, що вони абсолютно різні особи. Він називається злиттям.

У сім'ях, де люди живуть разом довгий час, високий ступінь фузії перекладається на високий ступінь диференціації. Дуже добре, що я і хто відрізняється. Чим більш диференційований людина, тим простіше запитати питання: OK, зупинити, що це було? Що я зараз? Хто ти зараз? І ще раз сортувати, перебудувати і відчувати відносини.

Звісно, у нас є робота, особливо в наших відносинах. Щоб уникнути закінчення темної замітки, я розповість вам історію. Коли я забрав таксі вранці, я поспілкував водія таксі. Я попросив йому, як він був у відносинах з дружиною. І сказав він дуже мудрий. "Перший", - сказав він, "ми повинні молитися". Як тільки щось буває, я відразу починаю молитися і думати, що я мав погану ідею. Ми бачимо, що в принципі він вже працює з травмою. Він намагається зрозуміти ситуацію, знайти її схожість: де в моїх думках я гріх проти іншого? А потім? «А потім апологізація. Нарешті, склянка доброго грузинського вина. й

Я хочу, щоб вам було щасливе життя.

Автор: Альбіна Локетова