«Все серйозно». З спогадів Юрія Ніколіна про життя і війну

Юрій Ніколін з'явився в масовій свідомості - життєрадісний актор і клоу в цирконі на бульварі Цветного, але не всім відомо, що Юрій Володимирович пройшов через дві війни - Фінська і Велика Вітчизняна війна. Веб-сайт Ми пропонуємо Вам найкращі зразки з спогадів «Найважніше» Юрія Ніколіна.

Коли я сказав, що мій мама я хочу писати книгу, вона запитала мене:

- Так, будь ласка, не лікайте про це. У будь-якому випадку, коли ви пишете, дайте мені читати.

Я думав написання книги про себе досить легко. Я думаю, що я нарешті сформований характер, звички і смаки. Я не люблю, що я не люблю. Наприклад, я люблю: читання книг в нічний час, викладання солярів, відвідування, водіння автомобіля ... Я люблю життєрадісні люди, пісні (листень і спів), жарти, вихідні, собаки, московські вулиці літають захід сонця, паса котлети. Я не люблю рано, стояти в лініях, ходити. Я не схожа на це (докладно багато не схожих на це) коли я змогла на вулицях. Я не люблю осінь.

Я перший день роботи над книгою. Він сидів на столі і сідає на довгий час, болючий пошук першого вироку. Я пішов до книг і відкрив деякі з них. Як тільки люди почали писати про себе! Тільки ревнощі береться – що добре, соковиті, неприємні слова у кожного. А ті їх фрази. І мені потрібна моя перша пропозиція.

Я прогуляюся по кімнаті, подивіться на книги, подивіться на фотографії (Я завжди це зробити, прийшовши до хитрощів для циркових виступів) і спробувати зробити початок. Народився 18 грудня 1921 р. в Демидові, колишньої Поречії, Смоленської губернії. Миттєво відремонтовані в пам'яті всіх анкет, які повинні бути заповнені, і перекреслюють «оригінал». І знову, намагаючись знайти сальвацію, я дивлюся на обсяги книг: Аркадій Аверченко, Михайло Зощенко, Михайло Светлов ... Вони розповіли про своє життя в розумному, короткому, виразному і оригінальному вигляді. Я говорю. І кожен, ймовірно, очікує щось особливе, від мене.

Але я не пам'ятаю смішних речей. Так я вирішив, що я почав писати книгу з тим, що я думав був дуже простий: історія про мій нормальний день.

1948-1731 р.

У комунальній квартирі за номером один на першому і тільки поверсі дерев'яної, з очищеною зеленою фарбою будинку, ми зайняти дев'ятиметровий номер.

Вікно з завісою, зеленими шпалерами, невеликим квадратним обіднім столом в кутку, на якому працює батько, і я зумів зробити свою домашню роботу. Неподалік є ліжко батьків, є також груди, на які родичі, які часто відвідали нас. У всіх кутах кімнати були палі газети та журнали. На ніч вони привозили для мене з коридору. Це був дерев'яний, піші ліжка продаються нам старою леді сусід. Під час російсько-японської війни її пізній чоловік, полковник в російській армії, стр.

Я був гордим ліжком. Я думав, що вона ще пахнула, як гармата. Правда, на першому ніч я впав на підлозі: зубчики, що тримають сумку, і сам матеріал обертається. У зв'язку з ремонтом нового матеріалу, і я скинув на ньому до готової школи. Хоча я народився в грудні 1921 р., вони вирішили відправити мене в школу в 1929 р., не чекаючи віку вісімки (у той час, перший клас був прийнятий з віку вісімки).

... Любов почалася в шостому класі. Невелика фігура, тонка дівчина з блондинками, акуратно підстрижені волосся не приваблювали мене дуже багато до. Я навчався з першого класу. І прийшов до нашого дому часто, вона була друзями з Ніною Когомогоровою.

І раптом, в одному з уроків, вона дивилася на мене так торкнувшись з нею зеленими рисами, які я зрозумів, що немає кращого і більш красива дівчина в світі. З тих пір я часто думав про її і дивився на її по-різному. Після того, як я вирішив взяти її додому з школи, хоча мені довелося зробити гідний гачок. На шляху вони говорили про своїх улюблених книг: Про Конан-Дойл, про Едгар Пое. З тих пір книги обмінялися.

Р

Він припинив ходьба додому з школи і боявся хлопчиків стартувати. Але він зберіг її любити. Я часто уявляв, що хтось атакує її і я захистив її. Коли вона приїхала відвідати Ніну, серце починало бити незвично. Тоді я піднявся на дах височинного брусу в нашому дворі і чекав хворого на нього, щоб залишити будинок. Він був звідти, що я бажав шати «Добрий» до неї, так що коли вона вийшла навколо, вона могла бачити, як безболісно я стояв на самому краю даху. І придумі про визнання своєї любові до неї і розповісти її, скільки я люблю її, я блюш. Вона здавалася ненависті моїх почуттів. Я поговорила мені те ж, що вона зробила для всіх інших дітей у своєму класі.

Я все частіше почав дивитися на себе в дзеркалі батька і був жахливо стурбований, що мій голова був своєрідний полонг, диня, як мій мама сказав, і мій ніс був занадто великий. Це як я відчував, коли я був thirteen. Іноді батько забрав її в школу. Він був недовгою, безтурботною людиною. Він приніс свою дочку до воріт і, зануривши голову сухим, пішов до роботи. І я думав, "Що подобається, він не поцікавився." Це буде так приємно поцікавити її! У моєї мрії я поцікав її нескінченно. Чому – потім поцілунав на щоці або на вершині – де її біле волосся плутають. А потім, після навчання, що вона і її батько регулярно їдуть до поїзда в зйомку з гвинтівки, я був вражений по відношенню до нього і вирішив зануритися в колі зйомки. Але після першого класу, мій друг і я зняв з знімального діапазону, оскільки ми знімали лампочки на стелі.

У 1939 р. перед восьмим. Чи не візьмуть? Я думав після першого візиту до військово-медичної служби, коли я називався медичною експертизою і негайно відправлявся до туберкульозу. Я хотів би, що щось було б знайдено і не називається. Після декількох фізичних досліджень я нарешті дізнався, що я був здоровим. На останню комісію в військовому спостереженні голова, шукаючи мене, сказав:

- Ви дуже високий, не підходить для бронетехніки. Ми думаємо надсилання артилерії. Ви погоджуєтесь?

- Ну, - Я сказав: "Артій не поганий.

Коли я отримав додому, я був щасливий сказати:

- Викликані до артилерії!

Ми приймали до залізничного вокзалу біля Красни Пресні, де ми провели майже день.

Ми всі дивимося один одному. Я любив одного хлопця, смішний, милий, з гарною фігурою, відмінно спонтанні пісні, безперечно розповів про бюджетні оповідання. Про те, що він мав, як вона любила його і як вона підібрала його до рекрутингової станції. Третя людина, що стикався з усім часом, не відчував посмішку, привертала увагу, згадувала матері, лікувала всіх шоколадних цукерок. Кожен з нас розповів про себе.

Приймали до лазні на станціях. Коли я роздягнув, кожен почав сміятися.

- Ну, яка фігура у вас є: черв'ячний розфарбований ... Що ви не були в будинку?

Я повинен виглядати дуже смішно: худий, довгий і лущий.

Ми взяли до Ленінграда вночі. Коли ми розповіли, що ми будемо служити біля Ленінграда, всі потілилися весело. Далі ми розповіли:

до На кордоні з Фінлянією напружена ситуація, місто знаходиться під воєнним законом.

По-перше, слово «різ» загинув мене. Сім ранку. Тексти пісень, а це означає: Це ще темно зовні. Зима приїжджає. Ми гасимо. І вся барраки чула голос: «Розмір!»

Ви не хочете, щоб отримати, ви повинні. Я не можу навчитися одягатися швидко. Тому він був майже останнім, щоб увійти.

У сержанті завжди витіснялися:

- Приїжджайте, ви скупчуєте!

Довгий час ми подряпини наші голови, які «посуди». Тоді виявилося, що сержант у порівнянні з Обломовом з роману Гончарова.

Все, що відбулося в перший день після скелелазіння шокував мене глибоко. В домашніх умовах в прохолодній погоді я ніколи не відпустили з будинку без пальто, промивають завжди тільки теплою водою, і тут раптом виводили в морозне повітря в нижній сорці, з рушником, пов'язаним навколо мого шлунку, і вимушено запускати половину кілометра на заморожені, глиняні дороги кільця під мої чоботи. Після зарядки прямо на вулиці промивається льодовою водою. Я вже почався миття і думав з жахом, що пневмонія.

Один з перших днів служби, п'ятий офіцер зв'язався з нами і запитав:

- Хто хоче дивитися озеро Лебеді?

Я мовчу. Я не хочу дивитися Swan Lake, тому що я бачив Chapaev день до. І з Чапаєвим виявився так. Головний запит:

до Ви хочете подивитися Чапаєв?

"Я все ще запитую, - Я думав і взяв два кроки вперед. Більше людей звернулися.

- Ну, стежте за мною, любителі фільмів, п'ятий офіцер командував.

На кухні ми очистили картоплю до ночі. Він був викликаний перегляд Чапаєва. У плівці є сцена з картоплею.

З ранку мій друг Коля Борисов запитав: як кажуть, "Чапаєв"?

- Великий, я відповів. Ми були показані два журнали, тому ми повернулися до кінця.

На "Лебеді" з дією чотири. Серед них – Коля Борисов. Промивають підлоги.

414253.

У ніч від 22 червня на спостережному пості з'явився зв'язок з командуванням підрозділу. Згідно з інструкцією, ми замовляємо негайно перейти до лінії зв'язку, щоб подивитися на сайт пошкодження. Дві люди відразу пішли в Білопроров і перевірили до двох ніч. Повернулися по п'ять ранку і сказали, що наша лінія була дрібною. ДТП стався над річкою в іншому районі.

Ранок. У нас був спокійний сніданок. З нагоди неділі з Борунов, взяв трилітровий бункер, вирушив до станції, щоб купити пиво для всіх. Ми підходимо до станції і літньої людини зупиняється на нас і просить:

- Воєнні товари, правда, що війна розпочалася?

до Ми чуємо від вас першим, ми говоримо спокійно. - Немає війни. Дивимося, ми отримуємо пиво. Яка війна! ми сказали і посміхалися.

Це був час. Ми знову припинили:

- Чи справді почалася війна?

до Де ти отримуєш? ми були

Що це таке? Все говорить про війну, і ми спокійно йдемо на пиво. На станції вони побачили людей з плутаними обличчями, що стоять біля стовпа з гучним Прослуховували виступ Молотова.

Не можна забути перший чоловік. Ми сідаємо в посадці стрільби і їсти з горщиків. Поранчево, поруч з нашою гарматою, оболонка вибухнула, а навантажувача зрізала голову. Людина сидить ложкою в руках, пара надходить з горщика, а верхня частина голови відрізається, як британка, очищається.

Смерть війні, здавалося б, не шокувати. Але кожен раз був дивним. Я побачила поля, на які загиблих чоловіків кладуть рядки: так як вони пішли атакувати, так що кулемет знизив їх. Я побачила ті тіла, які розірвались оболонками і бомбами, але найпривабливіша річ – безглузда смерть променевої кулі, загиблого випадковому фрагменту.

І смерть командира зброї Володія Андрєєва ... Який великий хлопець він був! Пісні були чудовими. Він написав хороші вірші і як абсурдно він загинув. Ми не скидаємо в два дні. Напередодні дня воювали загони «Янцях», які обстріляли наші війська, а вночі вони змінили позиції. Під час одного руху Володія сіла на гармату, і знизилася дупа, і вві сні впала з гармати. Не один помітив, гармата перебігла Володи. До того, як він загинув, він сказав: "Покажіть свою матір. й

Я щаслива. Більш ніж один раз, здається, що смерть була неминучою, але все закінчилася безпечно. Деякі нещасні випадки зберігали нас живим. Я народилася в сорочку, як мій мама звикли сказати.

... Коли вона зустрічала свого колишнього однокласника, вона дала їй номер електронної пошти, і дівчина написав мені невеликий лист. Не було нічого особливого про це - питання про мій сервіс, розповіді про друзів. Про себе, що вступила в Інститут іноземних мов. Я прочитав літеру кілька разів і запам'ятовував його. Він негайно відповідав великим повідомленням. Я ставив кожен вирок, рафінував мій wit, зробив кілька малюнків від мого військового життя в полях. Так починався наш лист, який продовжував до останнього дня обслуговування.

9 травня 1945 р.

Вітаю! Війна над і ми живемо! Це велике щастя нашої перемоги! Війна над і ми живемо! Про нас

Наступного дня ми побачили німці, які подорожують на шосе, здавалися, тобто німці, на яких був підготовлений наступ. На голові були офіцери, а потім п'ятнадцяти чоловіків, які грають німецьким маршом на гармоніці. Цей стовпчик виглядав величезним. Хтось сказав, що понад тридцять тисяч німців пройшли на півдня. Все виглядає патологічно. Ми дивимося на них з кучерявою.

Незабаром наш поділ нарешті почав мирне життя. А 11 червня 1945 р. запис з'явився в нашому війні. Останній запис в бойовий колоду першого акумулятора 72 окремого підрозділу Пушкіна: «Повне обладнання табору біля станції Лівберзе» Інструкції отримали для припинення технічного обслуговування бойового колоди. Батарея капітана Шубнікова.

І був час миру. Ми знайдемо наш стан дуже дивним. Ми з тиші. Більшість всіх очікуваних листів з дому. Я дивлюся, як мій батько і мама перемогти?

Я пішов і думав війну, як найстрашніша трагедія на землі, безглузде вимирання одного чоловіка. До війни я читаю книгу «Про західний фронт без змін». Я любила книгу, але не здивує мене. І хоча я повернув додому трохи плутати і сумніваюся, головне, що я відчув був радості. Я був раді, що я був живим, що моя сім'я, кохана дівчина і друзі чекають на мене вдома. «Щоб я зроблю, - Я думав, «Якщо я збере цю страшну війну, я побачила все інше. й

Моя мама чекала на ворота. Мама! У роки війни багато змінилася. Її величезні очі витримали на її збитому обличчі, її волосся повністю відбілили. Коли я увійшов в приміщення, собака Малка стрибала радісно. Не забули мене. Зійшла моя школа Ю Шура Скаліга. Нещодавно повернувся з Угорщини, де служив в танкових підрозділах. На грудях був орден Слави третього ступеня. Разом з Шура, харчуючись, ми кидаємо до Динамо. Просто в час для перерви. Дад був в управлінні. Я помітив від дистанції свою струнку фігуру в звичній сірій шапці.

- Тато! Я йшов.

Мій батько підняв свою руку і ми кинулися до одного. Як ми поцікавили, Шурка приступила до контролерів:

- Дивитися! Шукаємо! Вони не бачили один одного у війні! Повернутися! Це батько і син!

Під цими кісточками, Шуркою і я прогулявся минулими струнованими контролерами за один квиток.

Я не пам'ятаю, як Спартак і Динамо грали цей день, але матч був святом для мене. Я в Москві. Головна І як в хорошому попередньовоєнному часі я сидю з батьком і Шуркою Скаліга на південному стенді стадіону «Динамо», я дивлюся на зелене поле, на якому гравці бігають, я чую кричу і суєти шанувальників і думаю: «Що вірне щастя». й

... Перший день я отримав додому, я зустрів мій коханець. Після футболу я назвав її і ми організували зустріч біля Єлохського собору. Я пішов на дату з хвилюванням. Війна форма була обмежена, крім хромових завантажень, що занурюється. Ці перші реальні хромовані чоботи були передані мені на скаути, які таємно замовили нашу ділянку взуття, але отримали неправильний розмір. І я ледве затягував мої черевики на мій дад тонкий носок.

до О, Юрка, ви стаєте вирощеним, вона сказала радісно, коли вона побачила мене.

І я стояв, шуфлінг від стопи до стопи, не знаю, що сказати, і з хвилюванням випрямлявся вуса, що здавалося б, дати мені обличчя сміливим виглядом. Я поцікав її вперше. А потім він зберіг мене від виходу. Вона, витяг її руки з шахти, збивається:

- Не може з'явитися Дад.

Ми зустрілися майже щодня. Ми пішли в театр, до кіно. Вона прийшла до нас кілька разів в Токмаковському провулку. Мої батьки подобалися їй. І через два дні, на одному сходу, де він вперше поцікавив її, він запропонував їй. Я зробив це в своєму будинку, де я пішов багато разів, але я був ембаррасседом. Сім'я була в складній ситуації. Батько і мати були розлучення, але жив у одному приміщенні з фортепіано і екраном. Вони не говорять один одному. (У своєму домі я відчув ступеню: Я б переходив в мій батько, щоб пити чай, після чого я повертаюся закінчити мій напій навпіл, де мій мама і дочка жив.)

- Тато дуже сподобалося, вона сказала мені.

Що ночей, коли я просив її руку, вона сказала,

- Приїжджайте завтра, я розповім вам все.

На наступний день, коли ми зустрілися на бульварі, вона, дивлячись на землю, повідомила, що вона любила мене, але в дружній спосіб, а через тиждень вона одружилася. Він є пілотом, і вона друзів з ним з війни, тільки ніколи не говорила йому перед. Вона поцікавила мене на лобі і сказав:

до Але ми залишимо друзів...

Це, як моя перша любов закінчилася. Я був дійсно жертий, звичайно. На ніч він полюбився самостійно в Москві.

Габаритний зображення

через diletant.media/articles/30173583/