Спогади дитинства: де і чому вони йдуть

Де пройдуть дитячі спогади? Чому наш мозок забув? Чи можна ми довіряємо страхи пам'яті?

Проблема дитячих спогадів науковців не перший рік, а останні дослідження психологів і нейрофізіологів можуть уточнювати багато в цих питаннях.

Мої спогади люблять золото в гнійному вигляді, наданому девілом.
Ви відкриваєте його, і є сухі листя.

Жан-Паул Сартре

Дитинство. Річка. Надливна вода. Білий пісок. Дад навчає мене, як плавати.

Або тут ще: кеш. Ви будете збирати всі види речей, таких як бісер, кольорове скло, фантазія цукерки і ясна, копати невеликий отвір в землі, кинути їх скарби, натиснути все це з попередньо знайденим склом пляшки і залити його землею. Ми любимо їх.

Моя пам'ять дитячого садка була зменшена на ці індивідуальні моменти: малювати палець на вогнищевому віконці, мій брат перевіряється сорочками, темна зимова вулиця, пунктирована червоними світильниками, електричними машинами в дитячому парку.

Коли ми намагаємось пам'ятати наше життя, перш ніж ми народилися, ми бачимо тільки такі блискучі пам'яті, незважаючи на те, що ми думали про щось, відчували щось, і дізналися багато про світ у ці дні.

Де всі ці дитячі спогади йдуть?

Проблема дитячих спогадів і неминуче забуває в простому визначенні психологів - «Дитяча амнезія». В середньому народні спогади досягають 3-3,5 років, і все, що сталося перед тим, що стає темним абісом. Пан Патриція Бауер, провідний експерт з розвитку пам'яті в Університеті Еморі, ноти:

Це явище вимагає нашої уваги, тому що це парадокс, який так багато дітей пам'ятають дуже добре події їх життя, але і дорослі вони зберігають невелику частину своїх спогадів.

В останні кілька років вчені особливо керували цим питанням і здавалося б, що відбувається в мозку, коли ми втратимо спогади про ранніх років.

І все почалося з Фрейдом, який в 1899 р. поновив термін «інфантил амнезія» для описаного явища. Він заявив, що дорослі забули про свої перші роки життя в процесі пригнічення міжпліддя сексуальних спогадів. У той час як деякі психологи підтримали цю претензію, найбільш поширене пояснення для дитячого амнезія полягає в тому, що діти просто не можуть формувати останні спогади перед сьомимою, хоча є скануючі докази для підтримки цієї теорії. За майже сторіччя психологи припускали, що дитячі спогади не виживають у першому місці, оскільки вони не можуть служити.

Наприкінці 1980-х рр. на початку реформування у сфері дитячої психології. Бауер та інші психологи почали вивчати дитячу пам'ять за допомогою дуже простого способу: вони збудували дуже простий іграшки перед дитиною і зламали його після парі, а потім подивилися, чи дитина міг імітувати дії дорослого в потрібному порядку, але в розтягувати час діапазону: від декількох хвилин до декількох місяців.

Один експеримент після чергового показаного:

Збережено пам'ятки дітей 3 і молодших, при цьому з обмеженнями.
За 6 місяців віку малюки запам'ятовують принаймні попередній день.
За 9 місяців події зберігаються в пам'яті не менше 4 тижнів;
у віці двох років - протягом року.

У історичному 1991 році дослідники виявили, що чотири-і-хаф-р-річному-річному віці міг згадати про подорож до Дісней Світу, який відбувся 18 місяців раніше.

Однак у віці 6 років діти починають забути багато з цих ранних спогадів. У 2005 р. навчався д-р Бауер та його колеги виявили, що діти віком від п’ять років та половина згадували понад 80 відсотків досвіду, які перебували до 3 років, а діти, які сім’ї та половина, могли згадати менше 40 відсотків того, що сталося у дітей.

Ця робота розкрила суперечності, які лежать в самому серці дитинства амнезія: молоді діти здатні запам'ятати події в перші кілька років життя, але більшість з цих спогадів з часом зникнуть за швидкими темпами, на відміну від механізмів забуту властивих дорослим.

Заголовок цієї суперечності дослідники почали спекулювати: можливо, за останні спогади ми повинні опанувати мову або самосумісність, в цілому, придбати щось, що не занадто розвинене в дитинстві. Але при словесному спілкуванні та самодосвідомості, безперечно, посилити пам'ять людини, їх відсутність не може повністю пояснити явища дитячої амніції. Після того, як деякі тварини, які мають великі достатньо мозку відносно своїх органів, але не вистачає мови та рівня самовіддачості, також втрачають спогади, що стосуються їх невідповідності (як щурів, так і мишей).

До тих пір, поки вчені звертали увагу на найважливіший орган, який бере участь у процесі пам'яті - наш мозок. З тих пір проблема дитячих спогадів стала предметом уваги нейронауковців по всьому світу, а один після того почав з'являтися дослідження, що пояснює причину зникнення нашої пам'яті.

Між пологами і підлітками, мозкові структури продовжують розвиватися. З масивною хвилею росту мозок набуває величезної кількості нейронних з'єднань, які усаджують з віком (на певній точці, нам просто потрібно це «натуральний бум», щоб швидко адаптуватися до нашого світу і дізнатися найбільш необхідні речі; це не станеться до нас більше).

Тепер, як Bauer з'ясував, ця специфічна адаптивність мозку йде за вартістю. У той час як мозок проходить довгостроковий розвиток за межі вомба, велика і складна мережа мозкових нейронів, які створюють і стійкі наші спогади самі під будівництвом, тому не здатний формувати спогади таким же чином, як і дорослий мозок. В результаті тривалі спогади, що утворилися в перші роки нашого життя, є найменшим, що ми маємо під час життя, і, як правило, для розпаду під час дорослого життя.

Рік тому, лікар-невролог в Торонто Дитяча лікарня, Павло Франкленд і колеги опублікували дослідження, «Хіппокампампальне нейрогенез Регулює забути в неспроможності і дорослих», що показує ще одну причину дитячої анемезії. На думку вчених, спогади не тільки погіршуються, але й стають прихованими. Кілька років тому, Frankland і його дружина, яка також є невропатологом, почав заперечувати, що в мишей навчилися, він погіршився після життя в клітку з колесом. Вчені зв’язали це до того, що біг на колесах сприяє неврогенезу - процес появи і зростання цілих нових нейронів в hippocampus, області мозку, що важливо для пам’яті. Але при дорослому гіппокемпальному нейрогенезі, швидше за все, сприяє здатності вчитися і пам'ятати, може бути актуальним для процесу забуту під час росту. Так само, як тільки певна кількість дерев може виростити в лісі, hippocampus може мати обмежену кількість нейронів. В результаті, що відбувається в нашому житті часто буває: нові клітини мозку переміщують інші нейрони з їх території або навіть іноді повністю замінюють їх, що в свою чергу призводить до реструктуризації психічних схем, які можуть зберігати індивідуальні спогади. Дослідники свідчать про те, що особливо високий рівень нейрогенезу в безпліддя частково відповідають за амнезію дитинства.

Крім експериментів з біговим колесом, вчені використовували Прозак, що стимулює зростання нервових клітин. Мишей, який дав препарат, почав забути експерименти, які були зроблені з ними до того часу, поки люди, які не отримали наркотику, запам'ятали все і навігували добре в звичних умовах. Навпаки, коли дослідники перешкоджали нейрогенезу малих осіб через генетичну інженерію, молоді тварини почали формувати набагато більш стабільні спогади.

Франкланд і Йозелін пішли ще далі: вони вирішили вивчити, як нейрогенез змінює структуру мозку і що відбувається на старі клітини. Найсвіжіші експерименти гідні найсмачніших вгадок письменників наук: за допомогою вірусу вчені вводили ген в ДНК, який здатний зашифрувати білок на флуоресцентному світі. Як показано пожовті барвники, нові клітини не замінюють старих, але швидше вони приєднуються до існуючого контуру.

Цей перепланування пам'яті означає, що в той час як деякі з наших дитячих спогадів відходять, інші залишаються зашифровані, вогнетривкі. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.

Але навіть якщо ми управляємо розкошувати трикутники декількох різних спогадів, ми ніколи не зможемо повністю довірити застраховані картини - деякі з них можуть бути частково або повністю виготовлені. Це підтримується дослідженням Єлизавети Лофтус університету Каліфорнія, Ірвіна, що показали, що наші найперші спогади нерозчинні суміші справжніх спогадів, історії, які ми поглинали з інших, і явних сцен, винайдених підсвідомими.

У рамках експерименту, Loftus та її колеги презентували волонтерів з кількома оповіданнями про їх дитинство. Невідомі до учасників дослідження, дослідники включили одну художню історію, яка в основному була фантастика: п'ятирічна втрата на валі. Однак чверть волонтерів - сказав він. І навіть коли вони розповіли, що один з оповідань був створений, деякі учасники не змогли визначити, що це було оповідання про високий рівень.

Феріс Ябр, заступник головного редактора наукового американця, що відображає це:

Коли я був дитиною, я втратив у Діснейленді. Ось що я пам'ятаю: це було грудень, і я дивився залізний поїзд, який курсував через різдвяне село. Коли я повернувся, батьки зникли. Неприємний піт пішов через тіло. Я починав заспокійливу і помандруючи парком, шукаючи маму і таду. Приблизно мене і привели мене до гігантських будівель, наповнених телевізійними екранами, що транслюються камерами безпеки в парку. Я побачила своїх батьків на одному з цих екранів? Ноп. Повернувшись до поїзда, де ми знайшли їх. Я зустрівся з радістю і рельєфом.

Недавно, за перший раз в довгому часі я попросила маму, що вона пам'ятала про цей день в Діснейленді. Вона сказала, що вона була весна або літо, і вона прослужила мене біля пульта дистанційного керування човнами з Джунглі Круїз, а не біля залізничного вокзалу. Як тільки вони зрозуміли, що я втратив, вони пішли прямо до центру втраченого і знайденого. Цей центр, де я досить морозива, і батьки знайшли мене. Звісно, не можна знайти докази про її або мої спогади, але ми залишили з чимось більш елюзивним: ці маленькі посольства минулого, вбудовані в наші розуми, мерехтіння як золото фольго.

Так, ми втратимо наші дитячі спогади, тому ми можемо рости і розвиватися. Але щоб бути чесною, я не бачу її як велика угода. Найцінніші речі, які ми завжди беремо з нами в доросле життя: запах духу матері, почуття тепла рук, впевнена посмішка мого батька, блискуча річка і чарівне почуття нового дня – всі ці скарби дитинства, які залишаються з нами до кінця.