Ефект Ringelman нездійсненний!

У 1927 році проведено серію дуже цікавих експериментів, результат яких не часто запам'ятовується. Ні. Результати цих експериментів залишаються в психології, що називається ефектом Ringelmann.

Досліди були наступним чином. Вони приймали найзвичайніші люди і запропонували їм підняти вагу. Для кожного з них було закріплено максимальну вагу, яку він витягнув. Після цього люди об’єдналися в групи, спочатку – два, потім – чотири люди, вісім.

Очікування були чіткими: якщо одна людина може підійти – умовно – 100 кг, то дві повинні підніматися до 200 або більше разом. Після того, як міфічна ідея, яка групова робота дозволяє досягти більшої кількості, що її результат перевищує суми окремих результатів групи, вже існував. Він все ще існує і активно підтримується.

Алас! Два особи підняли лише 93% своїх індивідуальних показників. Всього 49 відсотків.

Перевірте результати інших завдань. Наприклад, туга війни. І знову ж результат. Кількість груп зросла – відсоток тільки впав.

Причина прозора. Коли я рахую на себе, я роблю краще. А в групі можна економити енергію: ніхто не помітить, як в розповіді селян, які вирішили залити бочку горілки на свято. З кожного двору, відро. Під час підвіконня було встановлено, що бочка була повною чистою водою: кожен приніс відро води, сподіваючись, що його трусик не буде помічено в загальній масі горілки.

Що робити з пасивністю? І незважаючи на те, що коли я вчинив, я буду-ні, пам'ятаю мої зусилля і фіксую для себе. У майбутньому я нанесу стільки або менше. Формування пасивного ставлення до бізнесу, в якому бере участь інші.

Відповідно, в разі соціальної пасивності ми можемо сказати, що ми повністю розуміємо її походження і те, що це призводить до падіння результатів до нуля. Не відразу - інерція - чудова річ. Але все ще.

Слід сказати прямо: ніякої соціальної технології поки не подолав ефект Ringelmann. Ви можете обробити заповідями від «збірки командної роботи», але чим більша група, тим більша пасивність, властива людині.