Тетяна Чернігівська: Ваш мозок пам'ятає все, що ви пройшли, подивіться, і пахне.

Представляємо вашій увазі інтерв'ю з професором Санкт-Петербурзького університету Тетяна Володимирівна Чернігівська.

- Як ви закінчили на факультеті філології?

- Я прийшов до англійського відділення філології при стипендії. Я закінчив дуже сильну англійську школу No 213, яка була єдиною в країні, і вже говорив гідну англійську. Я не знаю, чому я мав піти на англійський відділ.

До цього я мав ідею піти в історію мистецтва, рік займався навчанням в історичному відділі, але потім змінив мій розум. Тоді за короткий час виникла ідея піти до японського відділення на східному факультеті. Але для вступу до Східного факультету потрібні деякі рекомендації районних комітетів, ідеологічний фон не грала. І крім того, вони віддають перевагу хлопчикам, які праві. Більшість студентів навчалися для дипломатичної роботи.

Не дивлячись на те, що був гігантський конкурс. Я приніс себе з тим, що мій остаточний вибір був вплив на пораду мого сина-батька (майбутнього великого-батькового, звичайно) – Віктор Бунак був дуже важливим антропологом. Він був дуже скептиком мого рішення, але сказав, що в цьому випадку необхідно перейти до відділу фонетики, де Маргарита Матусевич і Лев Рафаилович Зіндер. "Не менше це реальна наука", - сказав він.

Я не хочу, щоб викинути будь-якого, кажучи, що не є наукою. Але на офіційному масштабі є поділ на «наука» і «арти». Так є багато більше "наука" в відділі телефонних засобів. Я вдячна Віктору Валеряновичу, бо я дійсно навчаюся в відділі всі ці роки. Вона ще не оновлюється. В даний час вона має спеціалізація в мовній технології. Так, формально, у мене є ступінь англійської філології, але насправді я займався експериментальною фонетики: сприйняття мови, всілякі спектри, нещільнограми. Це був спосіб.

до Коли ви думаєте, що феномен мови буде дешифровано?

до Ви бачите, ви поставите питання таким чином, що не можете відповісти на всі. Ми ще розуміємо, що це явище. Я викладаю студентів про те, як мова людини відрізняється від інших форм спілкування, включаючи комп'ютерні мови, мови тварин, тощо. Кожен має комунікацію, включаючи одноклітинні, чи це хімічна або електрична. Що таке мова людини, яка не на інших мовах? Це дисципліна серйозних наукових досліджень, які займаються людьми різних спеціальностей: антропологи, фахівці штучного інтелекту, лінгвісти, біологія і зопсихологи - це далеко від вичерпного переліку. Ми знаємо про це, але це довга розмова.

до На Вашій увазі, які суттєві відкриття в галузі мовознавства були зроблені в Росії за останні двадцять років?

- Я не впевнений, що я можу відповісти на ваше питання. Тому що це не фізика, де вони нещодавно половили хігів босон. Немає таких речей в мовленні. Або принаймні я не знаю про це. Можливо, ви прочитали якийсь непрочитаний напис на камені. В цілому це не зона, в якій ми очікуємо деяких чудес, проривних відкриттів. Це досить повільне, ретельне скупчення матеріалу і висновок подальшої інфункції.

Я вірю, що одна перспективна область дослідження є походженням мови: як вона відрізняється від усього іншого, чи вона походить в одному місці або одночасно в різних частинах планети. І яка була «перша» мова, щоб говорити: мова звуків або жестів? Це довга тема. Що таке відкриття? Що робити, якщо вони знайшли рекорд того, що сталося 15,000 років тому? Ми не очікуємо. Але виявляє, що вони не знали перед. Так багато хто збирається, ці відкриття виходять за високу ціну, через ретельно довгострокову роботу.

до Чи можете ви сказати, що ви вивчаєте мозок, щоб ближче зрозуміти, як працює мова?

до Щоб бути більш точною, мовою. Мова - система. Вимова є те, що відбувається зараз. Але для того, щоб статися, ми повинні мати віртуальний підручник мови, яку ми говоримо в нашій голові. Але що таке мозок? Тільки мозок знає, як працює мова. І це підтверджується тим, що кожна здорова дитина Землі в дуже короткий час опанує найскладніші всі можливі системи без вчителів. І я тримаю, що дитина не є рекордером стрічки. «Що дивно, що він чує, пам’ятає.» Ні, він не «згадує, але його мозок аналізує і пише правила. Що робить мозок. Тому, якщо мозок дозволив нам отримати доступ до цієї інформації (що ми робимо до того, якось витягти її з мозку), ми знаємо, як, наприклад, писати граматики, підручники, як навчити людей. Оскільки ми, піаніст, граємо як ми можемо, як кажуть, ми письмові підручники, як краще ми можемо. Але правильно «підручники» можна написати мозку, який робить мільйони разів щодня.

- Вчені намагаються зрозуміти, як працює мозок. До того, що ця область вже була досліджена — близько стільки, скільки було досліджено океани світу?

- Я думаю менше. Незважаючи на те, що величезні колективи, інтелектуальні етики працюють над цим питанням у всьому світі. Це негайна зона, в ній багато грошей, і це навчається дуже серйозним людям. Але нічого, що людина знає про всесвіт, більш складний, ніж мозок. Може бути мозку ще більш складним, ніж Всесвіт. У будь-якому випадку, ці два об'єкти можна порівняти. Не потрібно бути в будь-яких ілюзіях, які ми знайдемо «про». Поговоріть про те, щоб дізнатися 5 відсотків або 10 або 125 не означає нічого. Вони гідні нуля. Так говорить про використання 5 відсотків наших мозку. Не можна розрахувати, не варто обговорювати.

Вивчення головного мозку – це багаторічний спосіб, який вимагає фахівців найвищого рівня з різних сфер знань: штучний інтелект, звичайно, нейронаука, лінгвістика, напівотика, різні види біології, психології та ін. Потрібно людей, які здатні моделювати різні складні процеси. І, як правило, багатопрофільні команди беруть участь у цих проектах. Так не схожий на математиків в Африці і генетичників у Франції. Не важливо, щоб вони працювали разом, що дуже важко. Оскільки це різні науки. Так багато говорять про неперевершеність науки: це не те, що кожен повинен зібратися в одному номері. Про людей, які мають принаймні одне розуміння сусідніх наук. Кафедра, в якому ми зараз знаходимося, називається кафедрою проблем зближення природних і гуманітарних наук. Ось – навчаємо біології, психології, лінгвістики, математики для наших студентів, а також майстрів в галузі когнітивних досліджень, а наші колеги з Інституту людської мозку прийдуть до лекції. І це люди, які можуть працювати в цих сферах.

до Виявляється, що єдиний правий напрямок зараз полягає в тому, щоб відійти від ізоляції науки.

до У нас немає іншого варіанту, це вже сталося. Небезпека тут відрізняється: так як конвергенція вже розпочалася по всьому світу, вона не вийде, що всі любителі будуть йти навколо. Що не буде твердих фахівців, які добре знають їх поле. Я думаю, і багато людей згодні з тим, що людина повинна отримати базову освіту свого холостяка за спеціальністю, і після цього він може ввести такі магістерські програми, які будуть насичені «юїцеми» з інших «фруктів і овочів».

до Ви відчуваєте стійкість від попереднього покоління вчених, які не діляться цим видом?

- Я не відчуваю себе. Але це не означає, що немає опору. Мапа Я просто щасливий і я розмовляю з іншими людьми. Але я не зустріюся з будь-яким опором, навпаки, я бачу ентузіазму, і як ви можете здогадатися, у мене є великі професійні зв'язки як в Санкт-Петербурзі, в Москві, так і за кордоном. І ось ми всі Звісно, крок зліва, крок праворуч - "розшук". Ви можете прогулятися в наступну кімнату, і люди не чули про це, і вони йдуть про свою вузьку справу. І дайте їм це, для здорового здоров'я! Ми досить, ніхто не зобов'язаний відмовитися від своїх вузьких зон, наприклад, декодування диска Phaistos. Не знаю, як це зробити, і я не зацікавився цим типом роботи. Але це моя біографія, не їх. Тому «мода» – не в поганому розумінні слова, тенденція до того, що ми обговорюємо – безсумнівно існує в світі. Але це не означає, що всі інші напрямки потрібно заплутати і сказати: Нехай є чисті лінгвісти, фізики, хіміки, письменники, ніхто не заважає.

до Що ти зараз?

- Я завжди роблю багато речей паралельно. Головне поле моєї роботи та колег — організація ментального лексика — це те, як він знаходиться в мозку, як, за допомогою яких алгоритми функціонування людської мови, увага, пам'ять забезпечується. Існують різні методи, в тому числі експериментальні методики, що використовуються в психолінгвістиці або експериментальній психології. Різні програми, як E-prime.

Крім того, у нас є чудовий пристрій, який виявляє сакади - мікровидалення очей під час деяких заходів. Цей пристрій використовується у всьому світі, це не дешево, відверто і завдяки спонсорам і Університету – ми отримали великий грант – ми можемо дозволити собі такий пристрій. Цікаво, що це дозволяє безпосередньо спостерігати фокус вашої уваги, тоді що ви робите, коли, наприклад, враховуючи щось або читання тексту. Які точки ви зупинилися, які точки, які ви повертаєте, які вказують на те, що вони складні і вимагають додаткової обробки. Деякі речі, які ви пропустили, тому вони йдуть автоматично. Не дивлячись на те, що ми не можемо шукати. Якщо навіть ви, читаючи текст, ви не знаєте, що йдете, коли ви його читаєте. Але коли ви подивитеся на це за допомогою нашого пристрою, вам буде приємно знати, що ви робили, як всі ми вже встигли одружитися.

- Схожі дослідження вже знаходяться на заході. Які результати прибули вчені?

до Є багато результатів і питання необхідно відповісти в кожному випадку. Але, в будь-якому випадку, це ефективний пристрій, який кожен може дозволити собі його тримати. Ми працюємо разом з Brain Institute, і, завдяки Інституту і директора Святослава Всеволодовича Медведєва, ми маємо можливість працювати не тільки з комплексною енцефалографією, але з пансітронною томографії, з функціональним магнітним резонансом. Не можна дозволити собі купити щось, як це в лабораторії. Дуже дорогі, не обов'язково, адже це буде вимагати величезного персоналу людей, які будуть обслуговувати все, фахівці, в тому числі математики, які оброблятимуть дані і т.д. Це те, що ми робимо.

Я також працює з клінічними лінгвістиками, тобто хворими, дорослими та дітьми, які з яких причин мають порушення функцій мови. По суті, всі основні дослідницькі центри у світовій роботі в цій парадигмі. У цьому сенсі ми абсолютно на глобальному рівні і, крім того, є інтерес до міжнародної спільноти. Якщо ми не говоримо про увагу або пам'ять – це окрема історія, а саме про мову, дані, отримані на матеріалі такої складної мови як російська, дуже цікава міжнародній науковій спільноті. І ось чому: кожен мозок однаковий, незалежно від того, хто говорить про те, що мова. Але самі мови, з яких на Землі близько шести тисяч, так різні, що варто думати про те, що відбувається в мозку людей, які говорять різні мови, незважаючи на те, що мозок принципово однаковий. Як мозок виробляє найбільш поширені алгоритми, незважаючи на різницю мови? Таким чином, ці дані заповнюють білими плямами, які не можуть бути заповнені іншим способом. Це не тільки російська, а й фінська, і, наприклад, Телгу – багато мов, невеликий відсоток якого навчаються в цьому сенсі. Тому я повторю, дані російської мови надягають в загальний скарбничку не як одну з простих гальок, але як досить серйозного діаманту.

- російська. Факультет журналістики, що виникла у відділенні філології. Мова журналістики перетворилася за останні 20 до 30 років. Як ви думаєте, що мова сучасної журналістики повинна бути?

до Сучасна мова не тільки журналістика, але будь-хто, повинна бути різноманітною. Ось що я маю на увазі: є мовні стилі, є мовні жанри. Ви не будете говорити про вашу дитину, як ви спілкуєтеся з відділом університету або говорити на міжнародному конгресі. Тому, для кожного освіченого чоловіка, я впевнений, що це справа на честь добре дізнатися свою мову, а краще не тільки самостійно. Доповідач повинен мати можливість переходити з реєстру, що важливо. Якщо людина має лише один стиль спілкування, то в багатьох інших соціальних колах він просто не буде зрозумілим.

Поговоримо, що я говорю багато в публічному режимі. Завтра в Москві, день після завтра в Москві я дам лекції. І я повинен сказати, що ті колеги, які призводять до подібного життя, знають, що не можна повторити звіт або лекції. У нас завжди буде різна аудиторія. Це означає, що ви покажете інші речі і, головне, інакше. Завтра я буду говорити на EXPO 2013, буде блок, який називається «Манік XXI століття». Уявіть, що буде різна аудиторія, але, звичайно, не вчені, але керівники великих фірм, великі менеджери. Я хочу, щоб вони зрозуміли мене. Я не маю на увазі зниження, це означає, що перемикання на іншу мову - Я не планую говорити про те, як я хотів би поговорити з сантехніками. Хоча сантехніка може розповісти вам все, що ми говоримо про. Я не можу пояснити, що ви хочете, п'ять років. Але для цього я повинен мати інший набір інструментів. І потрібно знати, як його використовувати. Я збираюся зрозуміти, як я повинен говорити. Ви бачите аудиторію, ви бачите очі, чи розумієте вони чи ні, чи потрапили на цю замітку чи ні. Це дійсно дуже складна робота.

- Майстерність.

- Так, це майстерність, яка придбана, а не сама мухається від десь. Про те, що я кажу вам. Я розповідаю їм: Вам потрібно знати, що ви говорите, хто ці люди. Ці люди знають більше, ніж ви робите в цій області - потім один спосіб поговорити з ними, вони не повинні розповісти вам, що мозок знаходиться в голові. Але якщо це люди, які не знають нічого про поле, то це робить вашу розмову ще складніше! Ви повинні сказати, що вони не хвилюють свою руку – «що вона плетаю так багато, що я не розумію взагалі». І повернувшись до свого питання про журналістики, саме те, що журналіст повинен розуміти: хто вони говорять. Не варто забувати про те, що він знаходиться в академічному середовищі, якщо він грає. Я можу почати грати, теж, але я можу дозволити це, тому що в другому я збираюся піти в абсолютно інший реєстр. І я роблю це спеціально, наприклад, для підключення молоді аудиторії. Я говорю про серйозні речі. й

до Про те, як розповісти журналіст. Але про що треба говорити?

- Людина повинна бути повідомлена, що якщо вона не приїжджає до своїх почуттів, вона не буде жити довго. Я не журналіст. «Апокаліптичні» сценарії завжди розповідають. Ми граємо. Ви бачите, природа є більш потужним, ніж ми. Навіть наш мозок незрівняний, мільярди разів більш потужні, ніж ті, в яких вони залишають. Таким чином, це слід вжити серйозно. Не думаю, що ви можете грати з ним. Не можна грати з землетрусами, тунамісом. Ви не можете грати з мозку, це не іграшка, це небезпечно.

Отже, люди повинні уявити, що якщо вони читають журнал “Ліса”, рагу “Стиморол” на протязі всього дня, і “так я гідний від неї” – шампуні читати те, що написано на них на етикетці, і засоби видалення плям, а потім не скаржайтеся пізніше! Вони будуть мати різний мозок, мільйони людей. Оскільки мозок будується на основі двох основних речей: генетики, проти яких не обійтися нічого, і що написано на нейромережі.

Неуралні мережі будуються під час наших життів і тому, як ми говоримо. Ви не можете прочитати погані слова, ви не можете слухати погану музику, ви не можете їсти погану їжу - це все те ж, що вона отримує вам і нічого не викладається в будь-якому місці. Ваш мозок пам'ятає все, що ви пройшли, подивіться на, занурюється і чув. Все там. Якщо ви хочете поставити більше отрути там, то правий спосіб читати журнал “Ліса”, відносно кажучи. (Я не знаю, чи був журнал.) Я бачив його один раз і тепер я даю йому приклад. Звичайно, я ніколи не відкрив його. Це всі важливі речі для запам'ятовування.

Віра, Надія, Любов. Яким чином повинні бути ці три компоненти, які стали побутовими іменами, присутні в науці?

- сто відсотків всього три. Тому що наука не тільки про мозок. Це також відповідальність, і дуже великий. Суспільство не обмежує небезпеки навколо неї. І люди, які повинні говорити про ці небезпеки. Але суспільство повинні довіряти їм. Ви бачите, якщо суспільство буде залучати до чогось, що знищить академічні установи, то плоди не далеко, це напевно. Ви можете попередити, що це не так, це всесвіт не холодний, ні гарячий. Є об’єктивні закони: у двадцять-першому столітті суспільство живе наукою, тому воно повинно бути серйозно.

Інтерв'ю Каміль Мирзакарімова