620
Де відбувається пасивна агресія і що робити про це
Самурай без меча, як самураї з мечем. Немає меча.
Що таке пасивна агресія? Практично всі зустрілися з нею в житті (і деякі регулярні розливи її на інших). Однак це явище рідко обговорюється в нашій культурі. По-перше, ви почуєте щось, як «Чи має поганий темп» або «Чи не здавалося б, це не так нічого неправильного, а після спілкування з ним ви відчуваєте себе дуже погано». Люди, як правило, не знаю, що немає есотрів речей, які мають все, щоб зробити з ним, і немає вампірів, щоб полум'я. Саме тому, що людина, з якою, так важко, фактично, виступає пасивно агресивно.
Пасивно-агресивна поведінка є агресією, яка виражається в соціально прийнятній формі, при цьому агресор не виходить за межі соціальних норм.
(Коли я шукав матеріал для статті, я раптом зрозумів, де я міг знайти багато пасивних реакцій: форуми, де дочка-в-права скаржаться про своє маму.) І я підбирав ряд прикладів в LiveJournal Community "Father-in-law-ru". Так, приклади:
Моя мама-в-одному дав мені коробку варення на Різдво. Коли я відкрив подарунок, вона сказала варення для всіх гостей, не тільки мене, і вона потрібна коробка назад.
Під час весілля фотосесія, мама-в-право просила фотографа взяти сімейну фото - чотири і без мене. Я був про поцілунку цього маленького чоловіка, коли він сказав: "Соррі, ма'ам, але ваша сім'я вже включає більше чотирьох. Наречена повинна бути присутнім на кожній фото!
Моя мати-в-правді колись дав мені Біблію, намисто з хрестом, і кулінарною книгою, Як варити свинячі хребти. Посткарт (з Ісусом) сказав, що я сподівався, що я змінив мій розум і що вона могла врятувати мене. Я згадував, що вона єврейська? Я розповім, що всі 7 років нашого шлюбу, я не мав планів змінити свою релігію. Чоловік сказав їй не турбуватися про подарунки більше, якщо вона не може допомогти, але цикл навколо релігії. Він додав, що любив мене і був з урахуванням перетворення в Юдаїз. Тексти пісень, а це означає: Він не планує нічого подібного, але він хотів дотримуватися його в носі.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Коли я відкрив коробку, ми знайдемо, що скло зламається. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Наступного року я отримую той же подарунок.
Подаруйте подарунки, щоб скуштувати онуки між собою. У минулому році вона дала дітям $35 і сказала, що два найстаріших повинні отримати $12 і наймолодшим повинен отримати $11. Все три дивилися на неї, як вона була божевільна, і ми, безумовно, не пустили цього.
Сім'я екс-людей обмінявся подарунками на Різдво. Ми були молодими дітьми, і ми виходимо з нашого шляху, щоб купити всі подарунки. Вони отримали дуже дивні речі, і завжди один подарунок для сім'ї. Наприклад, цукерка M&M для всіх. Всі діти отримали власний подарунок, і наші - це банк цукерок для сім'ї. Як тільки кожен онук отримав дуже хороший подарунок, і наші отримали книгу вартістю 89 центів. Що було минулого разу, ми пішли там.
Моя людина мачуха прийшла до нас, поки ми пішли і приколи горщиками квіти на моєму ганку. Тексти пісень, а це означає: Тоді вона сказала, що вона зробила це, тому що ми не даємо їм нічого для свого весілля ювілей. Я ніколи не отримав квіти назад. До речі, вона ніколи не дала нас на ювілей.
Важко підібрати конкретні приклади з багатьох оповідань: судячи зі скаргами жінок, мати-в-право вкрай винахідливі в отруюванні життя дочок-в-право. Вони заважають у справах молодої сім'ї ("Я бажаю вам добре!"), дарують подарунки на межі боляче (і претендувати, що вони нічого не означали), відвертають певні дії від сина і дочки-в-прави (як ви для дешевого трійка або що вони повинні обов'язково піти на відпочинок там і так, як їх батько-в-право буде говорити). Добре, класичний: перерву в приміщення молодого на будь-яку можливість, навіть в середині ночі ("У мене є речі, в шафі" або "Я просто зафіксую ковдру на них - сон, як голубці!"). У той же час помітно, що дочки-в-правові (і сини) не дуже задоволені втручаннями, несправедливими порадами і подарунками, моральністю і барбекю. Тому що люди досить відчувають, що вони лікувалися агресивно, накладаються на них непросвітлене суспільство, зламали в особисті межі.
Чи існує агресія в цих випадках? Абсолютно. У всіх оповідань проголосували, хоча вони реагували по-різному (не всі були привезені до скандалу).
Відкрито агресію? Ноп. Це суть пасивної агресії: такий агресор ніколи не переносить кордони соціально прийнятних. Чи є на замовлення для родичів, щоб дарувати подарунки? Ваша мати-в-завдятель зробить його соціальною. О, подарунок вийшов невдалим - добре, не всі подарунки вдалим. Але з серця, що супроводжуються порадами «мати». (Важливо, незапрошення – але також соціально прийнятна; вона налаштовується для старшої жінки, щоб дати хороші поради недосвідченій і молодшій жінці.)
Це, через те, що соціальні норми не порушували, важко знайти несправність з пасивним агресором. Але жертва, жертва, розуміє, як вона була оброблена! Потерпілий не щасливий, і це не дуже простий у видачі: «Не хвилюватися, це не велика справа». Вона відчувала повну агресію за її адресою: вона (або діти) була поставлена нижче інших, лікувала дорослу жінку як неповний фольг, або, розподіляючи матеріальні цінності, демонстративно позбавлений статусу. Це агресія, яка виражається лише в пасивній формі.
Як розпізнати пасивну агресію?
Ох, коли хтось пасивно агресивний до вас, ви помітите негайно. Ви не можете знати термін до, але ви відчуєте хворобливе введення. Пасивний агресор, як правило, не грубий або відкритий протистояння. Він не піднімає голоси і не починає скандали себе, але конфліктні ситуації часто лякаються навколо нього. З якоїсь причини, багато людей хочуть бути грубим, іль на цій невинній людині. І навіть після короткочасного спілкування з такою людиною ви хочете взяти душу далеко - це стає так неприємним і складним, настрій погіршується так багато.
Такі люди часто знають, що навколо них є багато «розшуків» або просто поганих, шкідливих людей. Пасивно-агресивна стратегія полягає в тому, щоб перенести самолікування, а потім скаржитися на когось, хто готовий слухати (і хто не “закінчити” назад).
Пасивно-агресивні засоби не вимагають нічого - вони скаржаться і репрохують; вони не просять - вони наголошують на шансі (як не знайти несправності з ними). Вони ніколи не відлякуються за свої труднощі – принаймні вони не вірять. Інша, зла доля, погана система освіти, «все в цій країні так влаштована», і т.д. обов'язково полум'я. (Для того, як один з найбільш ефективних методів психотерапії є поступовим приведенням людини з пасивно-агресивною поведінкою про те, як він сам, його дії впливають на реакції інших.) По суті, найчастіше виходить, що ця людина не оточена шкідливою ступінчастою шкірою, і звичайними, нормальними людьми з якихось причин не радує, отримує дозу пасивної агресії. Але це, як правило, не легко дістатися до, і «психологічно лікуючи» люди без прямого запиту, так само, до речі, форму легкої агресії, тому будь ласка, не намагайтеся «редукувати» будь-кому з кращих намірів, окай?
Ось короткий перелік пасивної агресії:
Не варто говорити безпосередньо про свої бажання і потреби (іноземці або мовчки очікують інших, щоб зрозуміти їх без слів). Вони ніколи не скажуть про те, що вони люблять і що вони не люблять – вони завжди повинні вгадати. «Ви не зможете це зробити. й
Не запустіть скандал, хоча це часто спровоковано;
У особливо тяжких випадках вони можуть навіть перемішувати «гурильну війну» проти когось, хто захворіє – богип, ділянка проти невибагливого «відправника»;
Нерідко порушують зобов'язання: обіцянка, а потім не виконувати, саботаж, майстерно спідниця. В даний момент в тому, що пасивно-агресивний був спочатку проти і не хотів зробити те, що було узгоджено з ним, але не можна сказати ні. Він сказав так і нічого не зробив. Я не збираюся.
Нерідко пізно: це також форма пасивної опори, коли ви повинні піти, де ви не хочете йти.
Попит часто переноситься на довгий час під різними опціями. Вони робляться з релюкцією, поганою якістю і в останні хвилини. Таким чином, прокрастинація також може бути формою пасивної агресії.
Часто непродуктивні, вони використовують так званий італійський страйк, тобто вони здаються до нього, але ще немає результату. «Я не люблю це, я не хочу це зробити!»
До речі, пасивно-агресивні особистості часто мають репутацію ненадійних людей, які не можуть бути пов'язані з цими особливостями;
Вони скаржаться на інших, вони скаржаться на інших. Неприємний і незадоволений тим, що інші поведінкові, світ незрівняний, держава не влаштована правильно, органи влади стерпають, на роботі вони жахливо завантажуються і не цінуються і т.д. Причиною їх неприємностей є поза, з власними діями не підключені до будь-якого способу. Репроагувати інших за необґрунтовані вимоги, за несправедливість органів до них, за те, що їх зусилля не цінуються (особливо вони призводять до розмивання та розпаду повноважень будь-якого звання за спини);
Критичний і саарктичний. Досягнення великих висот у здатності одного отруйного слова «низько» людини і знецінити його досягнення або хороші наміри. Активно критикував і практично не оцінив – адже це дозволить іншим «поганим силам» навчатися про те, що пасивно-агресивні вподобання або дискотеки;
Вони ефективно уникають прямого обговорення проблем. "Пуніш" з тишею. Не вдалося пояснити, що вони відключені, але невербляльно зробити це ясно, що образ сильний, і це не буде легко підходити до нього. Провокувати співрозмовника висловлювати невдовзі і перші кроки в конфлікті (всупереч конфлікті все ще лякалися, але технічно не було започатковано пасивно-агресивним, тому він не той, хто винний, але супротивник);
Під час відкритих спорів пасивно-агресивний переходить до особи, пам'ятає старим, знаходить те, що звинувачувати супротивника і намагається зрушити полум’я до останнього;
У разі відключення іншої особи, ступеню, поступки та ін. (Класичний приклад - коли дочка-в-правила очистку квартири і знаходить, що її мати-в-заголовки з тканиною, чистка нововведеного поверху.) До здивовані питання молодої жінки, мама-в-завдяки ретельно інформує: «Ох, дитина, не враховують, це просто на замовлення, щоб зберегти будинок чистим». Природно, після такого прояву пасивної агресії, дочка-взагалі буде спокійно впадати в хутрію, але не налаштовується на полоне і остентатизоване "догляд" - добре, після чого ввечері буде скандал в юній родині.
Де це відбувається? Походження пасивної агресії
Як і практично всі особистісні риси, пасивна агресія приходить з дитинства. Якщо людина виросла в сім'ї, де один з батьків (або обох) непередбачуваний і домінолом, йому складно висловити свої вимоги, побажання, застрахнення. Від цього виникає базове почуття небезпеки, сильний тривожний стан.
Якщо дитина покарана на небезпеку або твердження, він дізнається, щоб досягти поставлених цілей в круглому вигляді, і незгода і небезпека не виражаються зовнішньо, але проявляється в пасивних шляхах.
Наприклад, в одному з форумів, при обговоренні пасивно-агресивної поведінки учасник сказав: «О, що сталося в сім'ї!» Небезпечний бути непристойним і не просто вимагати щось, але запитати щось – мама і тато може сердитися, викликати мене голодним, покарати мене. Я пам'ятаю, навіть отримати рекордер стрічки на Новий рік, я не попросила своїх батьків, але будували складні схеми: як зробити їх здогадувати з натяками,... По суті, така дитина виростає в умовах, де неможливе відкриття опору (за рахунок економічної, фізичної залежності від батьків), і зазвичай освоює навички «гурильської війни».
Пасивно-агресивні люди вірять, що світ небезпечне місце, що він коштує дорожче, щоб відкрити його і довіри людей. І якщо інші з'ясуються, що вам лякає, чи особливо бажані, вони також отримають контроль над вами. Контрольні ігри є ще одним проявом пасивної агресії. Вимагати або попросити щось з іншого засобу, щоб виставити себе, показати свою слабкість, залежність. Це означає, що люди можуть грати на своїх бажаннях (і світ, відповідно до пасивно-агресивного, є ворожим і смертельним для боротьби з ним). Таким чином, відкрито захочеться щось або дасть змогу контролювати своє життя іншим. Тому пасивно-агресивні бажання не виражають безпосередньо, і вони відповідають «так» на будь-яке інше прохання особи, після чого вони стають похмурими, сердитися всередині себе і не робити, розлущуючи їх незабутньою і тим, що вони «не встигнуть». й
До речі, культурні норми також сприяють утворенню пасивно-агресивного типу особистості: дівчата частіше пригнічуються при проявах ненародженості, енергії та гніву. Тому багато жінок виростають впевнено, що якщо вони «коректні, дійсно жіночні» (делікатні, завжди милі, неасоційовані), вони обов'язково «збудуть все». І якщо вони не, то ви робите щось неправильно, наприклад, ви сміливо вимагають багато; любляча людина повинна вгадати і будь ласка, жінка, яка любить; і її робота полягає в тому, щоб поступово привести його до правої ідеї. Не можна ставити ваші бажання в голову іншої людини, тому постраждати в тиші, як partisan, і дайте коханій людині слухати: «чої для себе», «навіть, це дійсно незрозуміло», «якщо ви любили мене, ви знали» і «до того, що хочете». Так, це також черепиця боротьба за владу і ігри контролю; якщо ви відкрито скажете: «Чому мені так і так, хочу це», можна почути пряму відмову («Не зараз я не маю часу»), і навіть отримав бажаний, переконайтесь, що це не приносить щастя. І що означає, що хто зажадав йому свою несправність? Ні, краще натягувати, отримати (або не отримати) що потрібно, і якщо не існує задоволення, то все благ на той, хто не знає думки.
Чисельні курси «Як стати жіночою жінкою» часто провокують і підтримують розвиток пасивної особистості у своїх учнів. На курсах з типовою назвою «Що бажано для вихідних» вони навчають: жінка не може, добре, ви не можете показати ініціативу – потрібно бути ніжним, безпорадним, запрошуючим, і все в вашому житті вийде правильно самостійно. Після того, як сильний і активний чоловік бачить, що жіноча жінка страждає, не в змозі отримати щось необхідне, він обов'язково зрозуміє все і зробить все для вас, отримати і дати! І щоб зробити щось себе: вимагати, щоб досягти, відмовитися від зайвих, запитати і піклуватися про себе – ні в якому разі. Не жіночний! Так чи страждати, що ви не приносили, або скручуємо руки інших: натяка, поступово приведе до вашої ідеї, «відтворюються умови». Пасивна агресія.
Що робити, якщо ви зіткнулися з пасивним типом на вашому шляху?
По-перше, варто знати, що пасивно-агресивна людина спровокує інших, але сам конфлікт не починає. Не засмучує провокацій – твій «розвиток емоцій» не допоможе уточнити відносини, але тільки дасть вам репутацію в очах інших. Займіть душу кудись ще, скаржайтеся на друзів і сім'ї, але не даруйте пасивно-агресивний подарунок, не покажте себе «діти» і «скандалу». Не довіряйте пасивну людину з секретами та інформацією, яка може завдати шкоди Вам, якщо розголошується.
Назва, що відбувається і ваші почуття. «Коли це чи так буває, я зазвичай збираюся». Наприклад, «Коли ви залишите весь відділ для обіду і забуваєте зателефонувати мені, відчуваючи сумно». Не потрібно звикати («Ви з метою!»), не потрібно взагальнити («Ви завжди!»). Розкажіть, як ви відчуваєте, і як ви сумуєте. Пасивно-агресивний себе боїться бути розбитими для інших людей неприємностей, і краще знати, що для вас це не "не сталося", але щось невдячне.
Не чекайте такої особи, щоб зрозуміти вас і відреагувати (навіть, якщо ви сказали йому цю статтю). Імовірно, це не станеться самостійно. Пасивно-агресивні люди, як правило, не приходять до психотерапії, тому що щось неправильно з ними: вони зазвичай скаржаться на поганих людей (які, безсумнівно, благують на все), або інші психологічні проблеми (наприклад, депресія), або вони змушені з'явитися близькими, які нестерпні до співіснування.
Автор: Єлизавета Павлова