Як дізнатися, як приймати рішення

Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Ці рішення можуть відрізнятися за своєю складністю і значенням. У деяких випадках ми приймаємо прості рішення, наприклад, в супермаркеті ми вирішуємо, які печиво купити або яку ковбасу для проживання.

Є трохи більш складні рішення, такі як автомобіль вибрати або які шпалери вклеїти в спальні. І є серйозні рішення, прийняття або відмова яких може радикально змінити життя людини. Це, як правило, доляльні рішення, які включають вибір життєвого шляху, шлюб, зміну роботи, відкриття бізнесу, інвестування грошей і т.д.

Навіть прості рішення складно для когось, і людина може подумати про те, що колір вибрати. Деякі легко проходять тести з простими рішеннями і висить на важливі рішення. Різні люди мають різні речі. Можливо, більшість людей згодні з тим, що можливість приймати грамотні рішення, можливість вчасно їх зробити, значно визначає успіх людини в житті, а якість життя себе.

В той же час, досить часто в моїй практиці я знаходжу її дуже важко для людини, щоб зробити рішення. І, перш за все, це стосується рішень, пов'язаних з долею, тобто рішень, які є важливими і долею. У цьому розділі ми обговорюємо психологічні механізми прийняття рішень. Чому людина страждає у спадку, і ми спробуємо формувати правила прийняття рішень.

Як ми починаємо діяти

Класичний вольовий акт складається з наступних етапів:

Впевненість потреби (мотив)

Боротьба мотивів

Прийняття рішення

Планування

Реалізація плану

Зворотній зв'язок (типи зворотного зв'язку)

Налаштування плану

Реалізація регульованого плану

Потрібні питання

У цьому розділі ми зосередимося тільки на перших трьох точках, і фокусуємо на другий і третій пунктах.

Людина, як правило, робить щось тільки, якщо він має певну потребу, тому будь-яка дія починається з появи мотива для задоволення одного з наших потреб.

Але людська потреба не одна. У нас є багато потреб, і коли виникає новий мотив, обов'язково змагатиметься з нашими іншими мотивами, для яких буде задоволені перше місце. Тому в будь-якому випадку, перш ніж почати діяти, ми проходимо стадію боротьби з мотивами. І це добре, якщо ці мотиви сильно відрізняються значенням.

Пам'ятаєте, з'явився фільм з Файною Раневською «Фундований». Там героїня Раневської попросила маленьку дівчину: Дівчина, що ви хочете? Дача? Чи отримайте голову? Звичайно, з такою складовою питання боротьби, не буде мотивів. Або ж, це обов'язково буде, але цей етап закінчиться досить швидко, адже мотиви незрівняні з їх значенням і міцністю.

Авід вболівальника дивиться на футбол. Фінал Кубка світу. Цікавий матч. Поки він відчуває необхідність їхати в туалет. Але вона ще не стала занадто гарячою, і в боротьбі з мотивами, збиравшись до туалету втратити бажання дивитися цікавий матч.

Як проходить час, актуальність переходу до туалету поступово збільшується. Мотив набирає міцність і поступово стає можливим завдяки бажанню дивитися матч. Наш вболівальник переповнений бортою мотивів і навіть стрибнув пару разів, щоб задовольнити туалетний мотив, але ще один небезпечний момент на футбольному полі зробив його назад.

Нарешті, він розуміє, що не можна затримати поїздку до туалету і боротися з мотивами закінчується з рішенням пробігатися з туалетом, адже вентилятор розуміє, що наслідки такої сильної мотиви можуть призвести до сумних наслідків. прийняття рішень. Тепер, без сумніву, він працює в туалеті. Після задоволення цієї потреби він відразу втратив свою владу і необхідність дивитися футбол знову приходить в соку.

Якщо унітаз і футбол менше і менше розуміли, що відбувається, коли влада мотивів менша, і наслідки менш очевидні. Дуже часто в цьому випадку людина вражається на стадії боротьби з мотивами.

Мотивна боротьба

Що визначає швидкість етапу боротьби мотивів? Наприклад, людина працює десь більше п'яти років в одному місці. Запрошують працювати на іншу організацію. Коли він навіть шукав нову роботу, пройшов інтерв'ю, отримав запрошення на нову роботу і раптом... У той час, коли в такому переході, він сумнівався, чи є в цьому місці. Може бути, ви повинні залишитися на вашому старій роботі.

Або людина працює співробітником, але протягом декількох років не вдбала ідею свого бізнесу. І так він пропонує стати супутником і піти безкоштовно плавання. І стає страшним, він втратив мир, нерв, виснажує себе і не вирішується. Незважаючи на те, що вона мрія надійна.

Швидкість проходження етапу боротьби мотивів залежить від декількох факторів:

Якщо мотиви незрівняні в силі (один мотив набагато сильніше, ніж інший), то боротьба мотивів проходить швидко і закінчується на користь міцного мотиву. Пам'ятайте в фільмі «Знайдені», героїні Фаїни Раневської попросили дівчину: «Подати мені дівчину». Ви хочете піти в котедж або мати голову відірвав? Природно, в такому випадку немає мотивів. Ми приймаємо багато рішень, які не застрягають боїв, оскільки мотиви змінюються занадто багато.

Якщо обидва мотиви важливі і однакові в силі, то ми намагаємося бачити кінцевий результат, що випливає з рішення. Звичайно, це буде легше для людини приймати рішення, якщо він гарантований, що він зробить правильне рішення, і це безумовно призведе до успіху.

Наприклад, якщо людина, яка не може прийняти рішення для переходу на нову роботу, хтось прийде і каже, що Вася повинна рухатися. За рік ви будете просуватися, в два, ви будете високоплатним заступником директора, і в п'ять, ви будете супутником. І все це буде сказано особою, яка може бути довірена, яка є авторитетним предиктором, прогнози якого приходять на 100%, після чого не буде боротьба мотивів, таких як. Або, швидше, він буде кінець швидко.

Або навпаки, такий же авторитетний прогноз буде сказати, що не варто йти в цю компанію. Атмосфера в команді є страшною, не існує перспектив і т.д., після чого не буде боротьба мотивів або, оскільки кінцевий результат буде чітким.

Є один BUT в цьому пункті. Ми не можемо бачити кінцевий результат, наслідки нашого рішення. Більшість рішень припускають, що вони не можуть. Людина розуміє це, тому він застряг у стадії боротьби з мотивами, намагається розглянути кінцевий результат і не приймає рішення. Або приймати рішення, яке протягом п'яти хвилин змін на інший, і через десять хвилин на третій. Таким чином, на етапі боротьби мотивів з наступних причин:

Людина прагне зробити тільки ті рішення, які гарантують йому успіх на сто відсотків. Я хочу, щоб зробити це рішення, просто пообіцяю, що я зроблю його. Так як ніхто не може надати таку гарантію, людина застрягає на стадії боротьби з мотивами, намагаючись досягти гарантій.

Це пояснює бажання недекісних людей постійно обговорювати свої сумніви з іншими та проконсультуватися з усіма в рядку. Якщо інші можуть бачити в майбутньому, що він не може. По суті, людина збирає думки, щоб переконатися, що його рішення правильно.

Навіть після прийняття рішення, будь-яка негативна оцінка перспектив значним людям може кинути людину на стадію боротьби мотивів.

Бажання грати тільки, безумовно, призводить до пасивності і постійного емоційного стресу, причини якого ми будемо говорити пізніше.

Причини отримання качки на стадії боротьби мотивів пов'язані з побоюванням провалу, що призводить до падіння самооцінки.

Якщо людина розуміє, що ніхто не може дати йому гарантію успіху. Якщо він розуміє, що, можливо, рішення буде субоптимально, а події розгортаються відповідно до песимістського сценарію.

Якщо він оцінює ризики і розуміє, що події не можуть розвиватися, як ми б хотіли, але це не призведе до смертельних наслідків, то людина не постраждає на стадії боротьби з мотивами, але розрахувати варіанти і приймати рішення, усвідомлення того, що, можливо, це рішення не може бути досить успішним. Людина не боїться невдачі, тому що він вважає, що без помилок не можна нічого дізнатися. Ця відмова не впливає на свою самооцінку.

Емоційний фон боротьби мотивів

Визначено, що програвач є життєрадісним. Хто б грає перевага буде зрозуміти цей доведений. При прийнятті рішення стає простіше.

Що відбувається людині на стадії боротьби мотивів? Чому кажуть, що він страждає на вибір? Чому він страждає? Тому що він не знає наслідки його рішення або відсутності рішення. Відомий недолік інформації, і відсутність інформації, як відомо, призводить до тривожності. Це тривожність, що визначає емоційний фон людини на стадії боротьби мотивів.

Анксіті дуже важко для людини, він буквально захоплює його. Тому людина, яка на стадії боротьби з мотивами, часто дуже нервова. І в той же час він слухає інтерес до всієї інформації, що стосується його ситуації, адже тільки інформація дозволяє йому зняти цю тривогу. Це також частково пояснює бажання консультуватися з усіма, так як думки інших в деяких випадках дозволяють тривожно бути застарілими.

прийняття рішень

Ми часто попросили допомогти людям, які хотіли б знайти своє місце в житті, їхню професійну допомогу. У більшості випадків вони вибирають з декількох варіантів, але хочуть зосередитися тільки на одному. Головні страхи, пов'язані з вибором цього або цього шляху, пов'язані з тим, що людина боїться, що він буде йти по цьому шляху і через деякий час він буде розуміти, що він зробив неправильний вибір шляху. В результаті людина застрягає на стадії боротьби мотивів і практично нічого не завадить знайти єдиний правильний варіант.

Так що таке рішення має право зробити? Він хоче зробити правильне рішення для життя. Це людина хоче зробити неможливе рішення. Якщо ви вже прийняли рішення, то вона повинна здійснюватися протягом усього життя.

Згода, це дуже відповідально, щоб зробити вседовго рішення, яке не можна переглянути. Вибір життєвого партнера для багатьох перетворюється в варіант такого нерекламного рішення для життя. Природно, прийняття такого рішення є відповідальною і складною справою.

На мій погляд, це неправильний підхід до прийняття рішень. І при прийнятті рішення, легше орієнтуватися на те, що я зробив рішення, яке я можу переглянути. Тоді, якщо я зробив раніше невдале рішення, то я можу відмовитися від іншого рішення, а нове рішення також слід розглядати як пережити.

Якщо я зробив рішення, яке я повинен одружитися один раз в моєму житті і вирішив маррі протягом тривалого часу, а потім зрозумів, що я не хочу бути з цією особою, то з непідконтрольним рішенням я «живу і страждаю». Якщо рішення переговорюється, то я погоджуюсь, що я зробив помилку і буде виглядати більш підходящий партнер життя.

Адаптивність та прийняття рішень

У мене є плани написати окрему статтю про адаптивність через високу поширеність, тому в цьому розділі я буду тільки враховувати адаптивність в контексті прийняття рішень. Оскільки здатність приймати рішення також є навичкою і як будь-яка навичка, яку потрібно розвивати.

Людина, яка була доведена в адаптивному середовищі, не має такої майстерності. З дитинства він був зрозумілим, що ваші бажання в цьому світі нічого не знають, як жити. Потрібно дати кредит тим, що батьки дійсно знають краще, ніж діти, що і як це зробити, щоб все добре виходить. Вони не дозволяють дитині приймати самостійні рішення, але змушують дитину виконувати рішення, які вони роблять для нього.

Найрозумніша річ в цій ситуації полягає в тому, що спочатку рішення батьків дуже ефективніше, ніж рішення дітей, які в принципі цілком зрозумілі. Але в кінці дитина не отримує майстерності прийняття рішень і вміння робити помилки. Помилки. В кінці настає період, коли потрібно приймати самостійні рішення, і нічого робити, бо майстер просто не сформований. І є два способи, щоб знайти когось, хто зробить це рішення, або сидіти на роги альтернативи. І будь-який, навіть примітивний, розчин приходить з величезними зусиллями.

Висновки

Рішення – це майстерність, яка повинна бути розроблена з дитинства. Хто б не ходив через цей процес у його юнацькому віці, повинен пройти через неї як дорослий. Помилки. Але немає іншого способу.

Будь-яке рішення може бути неправильним. Визначені люди розуміють, що помилка – це досвід, який розвиває їх. Непристойні люди сприймають це як особиста перемога, яка супроводжується краплиною в самооцінці, почуттям неспроможності, самовиправлення. Необхідно працювати над самооцінкою так, щоб проблеми і невдачі не призводять до її падіння.

Бажання приймати рішення, що гарантує успіх, призводить до відторгнення рішення. Коли людина відмовляється від вибору, це також вибір. Вибір залишити його як це. Це одна з причин пасивності.

Прийміть будь-яке рішення, яке розглядається та коригується. Вартість прийняття рішення одноразово і за життя занадто висока. Це дуже важко вирішити на ньому.

Вчимося зафіксувати збитки в часі, якщо рішення було неправильно. Зателефонуйте нам, будь ласка, зв'яжіться з нами Змініть свою роботу в часі, якщо ви бачите її

Підхід прийняття рішень раціонально. Розглянемо всі варіанти і розглянемо ризики. Намагайтеся видаляти емоції з процесу прийняття рішень максимально можливо.