Перша нічна рама (7 фото)

В якості бойової техніки вперше винайшли і використовували росіяни. 8 вересня (серпень 26, старий стиль) 1914 р. біля м. Жолква наш відомий пілот Петро Миколайович Нестеров зробив перший в світі авіарама, обрамлення австрійської "Албатросс". Перша нічна нічна баттерська рама була також проведена російським пілотом Євгеном Степановим, який 28 жовтня 1937 в Іспанії в небі над Барселона на літаку I-15 був знятий італійським бомбардувальником Савоя-Березетті S.M.81.

Через чотири роки, під час Великої Вітчизняної війни в битві за Москву, подвиг Степанова був повторений молодшим лейтенантом Віктором Талалігіном.

На ніч 7 серпня 1941 р., вистріливши всі свої боєприпаси, поранені в руці, бійці рушили німецький бомбардувальник. Віктор був удачливий: його I-16 (близько його - TUT), які відрізали хвіст Х-111 з шнеком, почали падати, але пілот зміг вистрибати з падаючої площини і землі парашутом. Талалікхін був обраний місцевими мешканцями, надав першу допомогу і допомагав дістатися до свого підрозділу.

7 серпня і наступного дня Віктор отримав звання Героя Радянського Союзу.

На ніч 7 серпня, коли бомбардувальники фашистів намагалися перерватися в Москву, Я, на замовлення команди, туш мій бійець. Похід з боку місяця почав шукати ворожі літаки і на висоті 4800 метрів я бачив каблук-111. Він гасав мене і очолював для Москви. Я пішов в хвіст і атакував його. Я зумів вдарити правий двигун бомбардувальника. Повернувся ворог, змінився курс і знизився з зменшенням.

Разом з ворогом я пішов до висоти близько 2,500 метрів. А потім я виїхав з боєприпасів... Єдине, що залишилося, дорам. «Якщо я вмираю, то я думав, «на бомбардувальниках чотири. й
Вирішивши відрізати хвіст ворога з гвинтом, я почав закриватися до нього. Тут ми відокремили деякі дев'ять або десять метрів. Я побачила бронебій ворожого літака. . . ?

р.

Ліутенант був досвідченим пілотом. Але пригнічувати шутер в хвіст «Геінкель» не вдалося. У спеку битви лейтенант не пам'ятав, що головне не стріляти бомбардувальника за будь-якої вартості, але не дозволяти йому виконувати завдання і повернути живий, економивши свій автомобіль.

Але він був безболісним і визначився, щоб виграти: «У цей час ворог загинув з важкою кулеметною гарматою. Згорніть праву руку. Він відразу подав газ і не з гвинтом, але відразу ж прорамив ворога всю машину. Там була страшна тріщина. Моя ходька перевернулася внизу. Я повинен стрибати з парашутом. й
Talalikhin щасливий - нічні стрибки небезпечні. Він висадив у річці Северка. Люди побачили політ парашутист і допомогло йому, не дозволяючи плутати в санях і порослі.

р.

Вранці Таліхін і його товари відвідали аварійний майданчик бомбардувальника. У зв’язку з виходом повітряного судна було виявлено рифи присудженого залізного хреста Ліевтенантного полковника та трьох членів екіпажу.

Віктор Талалікін був 22-річний. Він був 23 роки 18 вересня, а 27 жовтня він загинув після того, як куля потрапив в голову. Віктор Талалікін був коротким, але яскравим життям.

27 жовтня 1941 р. Таліхін на чолі з шести бійців на обкладинці наземних військ біля м. Подольськ Московської області. Поблизу села Кам'янкі, Віктор під керівництвом групи до буріння ворожих позицій. У цей час через хмари 6 ворожих винищувачів Me-109 знизилися на нашому літаку. Повітряна битва загинула. Talalikhin був першим, щоб атакувати і стріляти один Мессершмітт, але був негайно атакований трьома ворожими бійцями. Проведення нерівномірної битви, поразив іншого ворога, але в цей час ворожа оболонка вибухнула поруч. У літаку Талалікіна мухнула і вирушила в хвостspin.

Упродовж тривалого часу вважалося, що це був перший нічний гончарний баран в небі Москви, але це не зовсім так - 29 липня пілот 27-го Air Regiment P. V. Eremeev на бійці MiG-3, що обрамлюється бомбардувальником Ju-88. Це був перший нічний баран в московському небі. Указом Президента РФ від 21 вересня 1995 р. П. В. Єремєєв отримав звання Герой Росії.