Ядер Фокстрот (текст + 8 фото)

45 років тому літаки ВПС США під час одного з регулярних рейсів Куби відкрився в безпосередній близькості від села Сан-Кристобаль радянських ракет середньої смуги Р-12 і Р-14. Президент Джон Ф. Кеннеді провів спеціальний виконавчий комітет для обговорення можливих рішень. За деякий час зустрічі виконавчого комітету були секретними, але 22 жовтня Кеннеді звернувся до народу, очолювала наявність радянської «відчувної зброї» на Кубі, яка відразу ж викликала паніку в Сполучених Штатах.

Колишній командир радянського підводного човна Б-130 розповідає невідомі деталі ракетної кризи Куба.

В рамках кубинської ракетно-ядерної кризи в Україні запроваджують лише погляд радянського підводного офіцера. За словами британської газети «Дай Телеграф», визнали останні вихідні на безпрецедентній міжнародній конференції, організованій на Кубі Фідель Кастро напередодні ювілейних трагічних подій, які принесли світ до брюка загальної катастрофи восени 1962 року. За словами колишнього американського секретаря оборони Роберта Макнамари, який був присутнім на зустрічі, світ був на межі третьої світової війни за 13 днів після американських розвідувальних літаків підтвердили, що Москва помістила ракети з ядерними військовими на Кубі. Але головним відчуттям конференції стала історія колишнього члена екіпажу радянського дизеля Б-59 Вадима Орлова про найнебезпечніший інцидент, який відбувався 27 жовтня цього року, який майже став смертельним роком.

Згідно з повідомленнями Орлова, американський знищувач, намагаючись змусити підводний човен, який зламався на острів Ліберти, атакував його глибинними бомбами. На борту Б-59.

Р

Атрон з ядерною війною. Для його застосування, веде британську газету, виступ колишнього радянського підводного човна, стала можливою «згодою трьох старших офіцерів на борту». Між цими командирами, відповідно до Орлову, і було спору. Два були на користь, один проти. В кінці «хлопець назвав Архіпов, врятував світ», - сказав один з організаторів конференції Томас Блантон Джордж Вашингтонського університету.

Чи ухвалено рішення про використання ядерної зброї нашими підводними човнами у тих роки, які були прийняті в такому простому, практично не гідрилі? Алас, якщо такий спір в Саргасському морі під келихами американських знищувачів відбувався, його учасники не будуть сумніватися. Старший на борту Б-59, що йде з Арктики на Кубу, був дійсно капітан 2-го ранг Василя Архіпов, начальника штабу 69-ої підводної бригади, яка була заснована в полярі. На жаль, він не живий. Як командир цього підводного човна, капітан 2-й ранг Валентин Савицький. Тоді «Трюд» звернувся до учасника цієї кампанії - капітан 1-го рангу відреставрував Микола Шумков, колишній командир однойменного підводного човна - Б-130, який восени 1962 р. зламався через американський блокад паралельний курс.

На борту наших підводних човнів у ці дні з’явилася ядерна зброя?

Я. В цілому чотири підводні човни нашої бригади, Б-4 замовили пропустити таємно до Куби.

Б-36,

Б-59

і мій B-130.

Всі кораблі - Проект 641, за класифікацією НАТО "Фокстрот". Ми у ВМС назвали їх «посудами» на короткий термін. Кожен перед переходом навантажений 22 торпеди, один з них з ядерним бойовим відсіком зарядки. Вони були звичайного калібру, тому вони були завантажені в однакові трубки, як і інші. Єдиний додатковий запобіжник: в першому відсіку на спині пристрою з ядерним торпедо вішують замок типу.

Закриються гаражі?

- Приблизно. Тільки командир човна дізнався код. Тому, тільки він мав право відкрити пристрій до волей, решта вільно відкрився торпедоами. Чому ви дивилися? У ці роки і на ядерних підводних човнах ключі, які включили «Хмару» - контрольне обладнання для стрільбних балістичних ракет в ядерному обладнанні - командирів кручують мотузки на «шорті». Як хрести.

У морі командир бажав ебать з ядерним торпедом, знімали замок - і будь ласка?

- Звісно не. З метою використання навіть звичайних торпедів може дати тільки командир-в-чиф ВМС. Ядерна зброя – єдиний міністр оборони. Якщо очікувано відрив хости, нам довелося отримувати замовлення з Москви, щоб перейти на безперервну сеанс зв'язку. На катері пливуть під періоскопом з антенами, що виводяться над водою. Зашифровано радіограму після ransomware слід знову перевірити за допомогою Яндексполіту. Якщо все правильно, то волей. Простий торпедо, навіть ядерний. Командир не може самостійно приймати таке рішення. Немає нічого подібного на будь-якому човні. Як за Вадим Орлов, він був у той час лейтенант, командир групи OSNAZ (реконнесанс) на Б-59.

Навіть якщо ми припустимо неймовірне: що командир Б-59 з Архіповом щось схоже і обговорювали — поруч з Орелами не вдалося.

до Але ви не встигли,

- Вронг слово. В рамках стратегічної операції «Анадир», кожен катер пробив через таємно, кожен власному провулку, і не мав зв'язку між собою. Коли вони подрібнили час від часу, щоб заряджати акумулятори, вони потрапили в дев'яту точку буріння. Дивитися офіцерів і сигналістів, в паркані кабіни, стоячи стрічкою, щоб не вимити в океан.

Чи знали, що американці, які були ядерної зброї на борту? Тим не менш, ми зустрілися з низкою антисумалінних авіаносіїв. Зокрема, Авіаперевізник Essex, керований проти мого B-130 з 8-10 охоронних суден. До 100 сортів на добу проводилися базовими патрульними літаками, які шукають нас. Зробивши нас на виснаження, щоб зробити нас підйомом і не дозволити нам вводити Кубу.

р.

Перші сотні кілометрів від узбережжя Сполучених Штатів, ми відмітили підводні гідрофони, розміщені на океанському поверсі американської системи SOSUS. І він почав. Не допускаючи на перезаряджання акумуляторів — свіже повітря для дихання не допускається. Ви не можете це зробити без зарядки. Так я ледь відірвав від американців, а вночі в Саргазсо море я вирішив на поверхню. Так само почали заряджати повністю знезалізованою акумулятором (та цей випадок приймав близько 12 годин), акустики повідомляють: один підшипник! Щебетати Три! Ось близько 8 миль. Це те, що Ессекс прийшов на мене з десятками знищувачів. Мирони відразу ж вони бажали б використовувати, але нічне барменування - це може бути добре. Навігація була простою навігацією. Ми не мали ніяких вогнів або вогнів на них. Я люблю, "Стоп зарядка!" Терміновий дайвінг!

Ледько дивіденд 17 метрів, як накладний - шум саморізів знищувача. До свого келого було шість метрів, не більше. Одразу, вибух. У інтервалах в хвилину, ще два. Вони були гранати, які на міжнародному сигналі код означають замовлення на поверхню. Але перші гранати вибухнули прямо над катером, і це було, якби ми атакували глибинні бомби.

Я вирішив не на поверхню до снів, бо кораблі над нами, і може бути зіткнення вночі. Починався дозування. Так до ранку і рани найменші - 1,5-2 вузли. Економія енергії. І в 8 ранку акумулятор нарешті сітчастий. Навіть вогні в відсіках ледь помітні. Або вгору або вниз. Він подарував «вугілля» вказати своє місце – і іржі на поверхню. Перед тим, що за, зліва, на свербіж - знищувачі. Найближча 50 метрів. Одна з них, Баррі, знімається з камерою. Потім приховали наші голови в паркані кабіни, шукаючи через вікна. Авіаперевізник був на горизонті, бородавки наших торпедів. У виді ескорту в низькій швидкості примусова зарядка акумулятора, все ще йде на Кубу. Потім один з знищувачів обертається навколо, дає повну швидкість - і на рами. Кілька десятків метрів від нашої сторони різко відходить, і хвиля джек прокочувала нашу «бюг». Я був нервовим. Він був безшумний для мене, щоб відьмакувати, так що я тільки замовив сигнальника, щоб надати американському семафору: «Запоріжжя вареності!» Я думав, що я можу бути дошкою. Так він замовив нижній годинник на руку з гарматами і пістолетами. У разі, якщо вони не боїлися, вони були готові мити човен.

При зарядженні акумулятора він знову пішов на підводний прорив до Куби. І так до 27 жовтня до Хрущова та Кеннеді погодилися. Далі ми просто перевернулися додому.

Повернемося до ядерної зброї. У ці дні не було жодного з членів екіпажу. Ви виправите, що на межі смерті якийсь командир, скажімо Савицький, не чекаючи замовлення з Москви, вирішили видалити замки з черепиці? й

З технічної точки зору я міг. І практично... Наші ядерні торпеди призначені тільки для удару прибережних цілей або великих цілей. Як авіаперевізники. дальність стрільби не перевищує 15 кілометрів. Але я вже сказав, що американці зберігали свої авіаносії далеко від нас лише в разі. Так немає точки при видаленні замків.