1563
Ви працюєте на державну компанію.
Деякі з них алергію на пилку, деякі з них алергія на кішки, і я алергія на людей з великих державних компаній (хоча вони горді їх резюме). Я не розумію, поки я нещодавно отримував менеджера з великого державного банку.
На інтерв’ю він зробив велике враження: смарт, досвідчений, енергійний. Займався в роздрібній торгівлі і добре розуміючи всі проблеми нашого бізнесу. На додаток, кілька років тому, державний банк почав масштабні реформи, надихнуті сучасними підходами управління. Тому я міг розраховувати на пошук однодумців в новому працівнику.
Виявилося, що він був повністю непідготовлений для умов, в яких працює приватний бізнес і працює, що я думаю, є абсолютно природним і нормальним.
Виявилося, що для відпочинку менеджер має намір залишити на відпочинок, хоча в роздрібних вихідні є піковий час, і якщо ви керуєте роздрібною торговою маркою, ви повинні бути в даний час. Якщо ви не встановили систему, яка працює цілодобово. Але в державній компанії люди не використовуються для цього: там ви працюєте не за результат, але за час перебування. Шість тридцять? Ну, я збираюся. Непривабливий місяць? Це океї, світ не згорнеться - тут мій лікар.
Нарешті, було разів, коли сказав менеджер, я не знаю, як це зробити. Визначені проблеми, які він зіткнувся з попереднім завданням, виявилися просто дитячий садок у порівнянні з нашими, незважаючи на незрівняну масштабність бізнесу. Ми не маємо всіх інструкцій, написаних консультантами McKinsey. І, на відміну від великої державної компанії, де все йде за правилами, ситуація змінюється буквально щодня. Ви повинні адаптувати і знаходити рішення самостійно. Ви повинні бути підприємцем в духі і мати можливість взяти відповідальність за вашу роботу.
З досвіду багатьох моїх кадрових збоїв я можу припустити, що це не про конкретний менеджер, це про людей, які працювали в державному секторі в принципі.
Якщо, наприклад, людина працювала протягом трьох років, як фінансиста в державній компанії, я швидше за все відхилявся від нього, хоча він вважає, що його досвід є перевагою. Я не розумію, що він зробив там – “ФКД-аналіз”, як він написаний в резюме (тобто фінансово-економічна діяльність)? Перекладений російською мовою, це означає, що він перетворив сліпу око для ударів і неефективності протягом трьох років, тому що він не міг нічого змінити. У той же час, його зарплатні очікування після роботи в державних органах повністю ненадійні до того, що реальне значення він може принести до бізнесу.
Вірус неефективності інфікує навіть тих, хто залишився в державній компанії за короткий час. Я спробував працювати з фінансовим аналітиком з невеликим (і не, я думав, залягаю) громадсько-сеекторним досвідом. Він не сплачував перекладача протягом двох тижнів, тому що він не відправив диплом. Щоб бути чесною, це просто поцікав мене. Я не подбаю, якщо людина має диплом, доки він добре працює. І постав час його — і тому, що наші акціонери грошима — за несудимість.
Не можна сказати, що це ексклюзивна російська проблема – проблема несумісності бізнесу та людей з великих бюрократичних корпорацій також стикається на заході. Але все займає фантасмагорічний поворот в нашій країні: є порядок менших людей, які надходять в принцип, порядок більше бюрократії навіть у західних корпораціях, що працюють в Росії, і сам громадський сектор просто переповнений, і корупція там, як ви знаєте, є епічним. Звичаєм корупції є звичаї неефективності.
За словами експертів, державні рахунки за половину російської економіки. Неефективність державних підприємств вже була написана та переписано. Але проблема набагато більш серйозна: після того, як люди, які працюють там, звикли до формалізму і скління, а також до зарплат, які не прив'язані до результату.
В результаті я отримував підприємцю з невеликого міста Сарапул, щоб привести до роздрібного відділу. підприємцю 25 років. Він відкрив кафе, де продається сендвічі. Немає грошей, я запозичений. Він кладемо гіпсокартон на себе, розфарбовуючи його, кладемо її вниз. У кафе не пішло. Він прийшов до нас, щоб просити франшизу. Ми не відкрили програму франчайзингу, але я пішов на зустріч, побачивши його ентузіазмом і буде виграти. Під знаком «Dodo Pizza» він показав себе з найкращої сторони: чесно виконав всі наші рекомендації, працювали з ранку до ночі, працювали над найменшими деталями сервісу. В результаті в невеликому депресивному місті, де все так погано, він підняв продаж від двох сотень тисяч до майже мільйона.
А коли я запитав його розвивати наш роздрібний, він ще дивився: "Чому мене?"