Добрий ранок, В'єтнам!

Коротке враження від IT-ринку сильного комунізму в Південно-Східної Азії

Нещодавно я провів п’ять днів у В’єтнамі, взяв участь у поїздці топ-менеджерів російських компаній, організованих Міністерством економічного розвитку Росії. Метою Міністерства було просування російських високотехнологічних компаній на в’єтнамський ринок. Ми відвідали місцеві університети, технопарки, поспілкували з керівниками великих компаній і навіть відвідали Академії наук. Наша група включала людей з різних компаній, навіть фермерів. Але, звичайно, я буду судити В'єтнам з точки зору «IT». До речі, наша компанія CDNвідео на цій поїздці запрошувала RVC.

Є багато відвідувачів з Росії в В'єтнамі. У місті російських нафтових працівників, де проживає близько 1,500 наших співвітчизників. Є також багато російських програмістів, але з яких причин вони не приходять до контакту з локальною реальністю. Вони задоволені дешевою їжею і житлом, теплим морем, хорошою погодою, і вони напишіть код для московського роботодавця. Але якщо вони були звертати увагу на те, що відбувається в локальній технологічній обстановці та команди з в'єтнамською, вони можуть створити свої власні глобальні продукти тут. Ми добре з дизайном і ідеями, і в'єтнамська добре з виконанням і безглуздістю.

Ось історія про в'єтнамську метику. Ми поїхали на вечерю з нашим співвітчизником, який живе в В’єтнамі протягом декількох років і допомагаючи російським фірмам створювати зв’язки з локальною великою компанією. Тоді його дружину називають, в'єтнамська жінка, і всі учасники вечері подали один одному мобільний телефон і взяли участь в запровадженні себе так, щоб не було сумнівів, що чоловік був на зустрічі, і не з дівчатами. Поговорили з нею, до речі, російською мовою.

Чоловік і дружина люблять пара помади. В'єтнамський доведений

У В'єтнамі російська мова досить поширена. У центрі Ханой я бачив оголошення, що читати, у великих літерах, «Welcome!» Це була реклама для центру, що пропонує послуги освіти в Росії, а також місцевих жителів знають, що це слово означає від реклами без перекладу в В'єтнамську.

Коли ви приїжджаєте до великої компанії, її лідери познайомляться з вами і говорять російською мовою. Хтось, проте, 10 років, перш ніж говорити про нашу мову, але це не заважає практично без акценту і з великим словником, щоб запам'ятати, як вони навчалися в Москві. Де саме вони навчалися, я не вказав. У військовій школі можливо: між країнами

Коли їсти плоди, пам'ятайте, хто висаджував дерево. В'єтнамський доведений

В’єтнамські компанії не зіпсовані за увагу. Прибуття топ-менеджерів з-за кордону є подією для них. І оскільки наша поїздка була підтримана Міністерством економічного розвитку, ми привітали в якості державної делегації та представника Великого Брату.

Коли ми проходимо в конференц-зал у місцевому університеті, всі запрошуються. В цілому, все було дуже хибним, і я забув мій костюм в Москві. Я походжу в найбільший магазин одягу в Ханоі - все призначене для в'єтнамського, немає костюмів. В результаті я знайшов найбільшу куртку і штани того ж кольору до неї і занурився в них з гранатом навпіл. Він був дрібним, хоча трохи змащений.

Нагадуємо Казахстан. Місцевий ринок трохи гірший, ніж російський, і коли ви приїжджаєте з готовим і красиво упакованим продуктом, чергою тих, хто хоче продати його лінії до вас. У Західній Європі, наприклад, ніхто не хоче. І в В'єтнамі, під час поїздки принаймні п'ять місцевих компаній запропонували свої послуги з продажу нашої продукції. Серед них були виявлені партнери 1С та 1С-Бітрікс. Вони були в'єтнамськими, власники локальної компанії, системний інтегратор, який, знову, є вільною

Загадуємо, що російські компанії так неактивні на ринку. У В’єтнамі на користь нашої політичної ситуації. Всі великі компанії (зокрема, телекомунікації, телебачення, ІТ та інтернет-компанії) серйозно контролюються державою, що не дозволить ні китайським або американцям вийти на ринок. Китай в даний час перебуває в конфлікті на спірних територіях. З Америкою, зрозуміло, що не так давно стала війна. Японські та європейські компанії (більше японських) інвестують на місцевий ринок. І для російських компаній, як ми говорили, буде найбільш вигідним національним режимом.

«З слону і булька велика» В'єтнамський доведений

Що таке в'єтнамський ринок? Це 90 млн. осіб, у той час як населення 18 років становить 25 млн. осіб – аналогічна кількість Росії. Так це зростаючий ринок. В’єтнамська не багата, але навіть найбідніші люди мають мобільний телефон або дешевий планшет з доступом до Інтернету, на відміну від Індії і Китаю, де багато не мають таких потреб. В’єтнамські люди люблять футбол (ліга дуже слабка, тому вони дивляться європейський футбол, і вірять його або ні, російська футбол), зацікавлені в політичному житті. Інформаційне середовище схоже на наш. У В’єтнамі є великий попит на послуги CDN. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час.

Деякі ситуації нагадують російський ринок, як це було десять років тому. Наприклад, перевізники не хочуть обмін трафіком один з одним. У нас є «Ростелеком», «Транстелеком» і три великі мобільні оператори, які обмінюються трафіком між собою, а також продають відпочинок. У В’єтнамі оператори ще не домовилися про умови співпраці. Це чітко в руках незалежних компаній CDN, таких як нас, оскільки це робить кожен великий перевізник, здається, що надає послуги CDN, але він тільки впливає на своїх користувачів, а не весь в'єтнамський інтернет.

«Хто, що лежить в середині, не втратить шматочок ковдри». В'єтнамський доведений

У деяких випадках в'єтнамська попереду нас. На прикладі Інституту Технопарків працює вже десять років. А коли я розповіли фрази, такі як «Дуже, ми все ще далеко від Вашого Сколково», я віддали перевагу не сказати в'єтнамському, що Сколково технологічний парк був побудований і відкрився тільки в цьому місяці (до речі, ми будемо один з перших, щоб перенести там інший день). Проте, ми маємо багаторічні технологічні парки (наприклад, Сторіно в Москві або IT Park в Казані), і Сколково дуже цікаві, ніж в'єтнамські технопарки з точки зору податкових пільг і інвестицій.

У В’єтнамі ми побували два місцевих технологи в Ханой і Саігоні. Кожен з них має 50-60 осіб, одна з яких є найбільшим. У Saigon є глобальні послуги обладнання, монтажний завод промислових робот для японських компаній, побудованих за рахунок японських інвесторів. А в Ханой — FPT Software, найбільша компанія в В'єтнамі, яка спеціалізується на аутсорсингу програмування. В цілому, не дуже багато програмістів в країні – лише 30 тис. проти нашої 300 000, а культура офшорного програмування не розроблена як в Індії, так і в Китаї. Але FPT навіть має власний університет:

Технопарки знаходяться за межами митного простору В'єтнаму, це безкоштовна економічна зона. Так будувати і підтримувати таку рослину в Японії, ймовірно, буде коштувати десять разів більше. У цьому сенсі в'єтнамська намагається реалізувати однакову модель, яка працює в Шеньчжень, Китай, де багато місцевих виробників електроніки, включаючи Huawei, приходять з. Технопарки, орієнтовані на заборону аутсорсингу, алеїтні технології.

Син царя буде царем, сина бідного чоловіка зловить крабів день і ніч. В'єтнамський доведений

Але головна перевага В'єтнаму ще дешева трудова сила дуже хорошої якості, як і в Росії в 1996 році. Я пам'ятаю про свою кар'єру в цей час. А зарплати були про те ж саме, 150-200 доларів, і ринок праці був однаковим - багато людей з хорошою освітою і проблемами роботи.

У В'єтнамі це індивідуально, що якщо ви отримуєте роботу, ви повинні подякувати їм. Продам російські інформаційні системи для готелів, розповів мені, що він зазнав досвіду. Він наймавший в'єтнамський як передпродажний консультант з зарплатою $400. Після цього родичі нового працівника дав йому подарунки, що дорівнює зарплаті протягом шести місяців.

"Зробити сливу, дати мені персик." В'єтнамський доведений

Особливе ставлення до інноваторів. Наприклад, один з в'єтнамських імператорів, який виправдав близько 1000 років тому, ми сказали, особливо шанували для того, щоб придумати більш продуктивний спосіб вирощування рису.

З тієї ж причини, колишні колонізатори, французи лікують по відношенню до В'єтнаму. Як виростити каву, і зараз В'єтнам є другим найбільшим експортером кави після Бразилії. Здавалося мені, що ми теж були бачити як інноватори, тоді як Захід виглядав Росію як джерело природних ресурсів, і, звичайно, не як центр технології.

«Як ви знаєте, де ви знайдете золото і де ви знайдете тодер?» В'єтнамський доведений

Ми зустрілися з керівництвом всіх найбільших телекомунікаційних компаній. Ми працюємо з усіма. Не існує ринку для російських компаній за межами СНД більш зрозумілим, ніж В'єтнам. Тим не менш, багато речей все ще не зрозуміло. Наприклад, в’єтнамська «так» не означає «так, я погоджуюсь», але «так, я розумію». Для цього потрібно використовувати. І все ж, незважаючи на соціалізм і державні компанії, сім'я, прабатькові зв'язки сильні в В'єтнамі. Купити з вас, є невеликий хороший продукт і добрих. Вам необхідно зануритися в цей світ і зрозуміти внутрішню структуру суспільства. Що кажуть багато людей.

Джерело: habrahabr.ru/company/cdnvideo/blog/241011/

Категории

Смотрите также

Новое и интересное