Що потрібно будувати? Інтерв'ю з людиною, яка робить простір не так віддаленим

р.

Микола Мойсеєв на роботі (фото - FFD сайт)

Зараз тема космічної подорожі є надзвичайно актуальним. Про космічну розмову на телебаченні, писати в мережі та офлайн журналах. Багато вчених вірять, що не виходить за межі атмосфери, для того, щоб встановити населені пункти за межами Землі, людство приречене до вимирання. Це може бути випадок, але колонія на місяць, Марс або в іншому місці в сонячній системі все ще є довгий шлях.

Проте, підготовча робота ведеться, і серед тих, хто працює за вигідною користю космічних досліджень є невелика компанія Фінал Frontier Design (FFD) з офісом в Брукліні, Нью-Йорку. Основним напрямком діяльності компанії є створення космічних костюмів і окремих елементів для них (наприклад, рукавички). В даний час компанія використовує лише чотири люди, але команда є більш ефективною, ніж деякі державні та комерційні агентства. Провідний конструктор і головний інженер ФФД Микола Мойсеєв, інженер високого класу, який захопив свої навички більш ніж 20 років.

Раніше ви працювали на НЦ "Зірка", більше двадцяти років. Покажіть мені, будь ласка, що це ваша робота тут? Чи можна сказати, що домашні комбінезони краще зараз, ніж 20 років тому? Якщо так, де триває?

Я працював на Старі з 1986 по 2006 роки, і прийшов до аспірантури в 1985 році. Моя остання позиція - провідний дизайнер перспективних просторів. Мої обов’язки входили до розробки нових просторових костюмів та нових вузлів космічних костюмів – шарніри, рукавички, підшипники, управління виробництвом документації, випробуванням та процесом тестування, виготовлення тестових звітів, перекладів про поточний рівень космічних костюмів в Сполучених Штатах (приблизно в інших країнах це справа не дуже).

Прогрес у розвитку космічних костюмів у складних дев'ятих і нульових роках, на мій погляд був зроблений значним. Космічний костюм для космічних прогулянок «Орлан» був модифікований кілька разів: «Орлан-М» для станції Мір, «Орлан-М» для МІС, «Орлан-МК». Найсвіжіші модифікації виготовляються з комп'ютером і з удосконаленнями в загальному костюмі для надійності. За роки існування космічних костюмів значно зросла, мобільність в космічних костюмах була покращена під надмірним тиском і збільшена кількість можливих локонів.

Це, костюм став більш надійним і комфортним. Наприклад, рукавички здоводять лише кілька тисяч циклів флексіон-екстензії в карпаловому суглобі при робочому тиску 0,4 кг/см2, а потім втратили свою герметичність, яка може призвести до витоку кисню під час виходу, з слідами значного зносу на основних елементах зубця.

І ми закінчили в 2005 році з підтвердженням ресурсу 120,000 циклів без будь-якого зносу в деталях каркасної оболонки. А такі поліпшення були зроблені вкрай набагато по всьому костюму.

Тут я повинен сказати, що рукавички - найбільш завантажений вузлик в оболонках костюма, тому що астронаут "пульки" руки на ручках в нульовій вазі і робить багато роботи в рукавичках, стикування - недокінг, робота з різними інструментами, стикування карбінів. Я розвивав десять модифікацій рукавичок в 20 років на Старі. З кожним днем я пройшов цей агонізуючий цикл – створення прототипу, численних випробувань, випускаючи шпа документації і засвідчивши рукавички для роботи в зовнішній простір.

Останній раз, я сказав собі: "Чому я хочу, щоб прийняти на цей головний біль знову?" Ні Але в той час я знову кинувся в цю боротьбу, бо нові ідеї прийшли. Наприклад, ціль було випускати ще один розмір зуба, а випуск «іншого розміру» завершився сертифікацією абсолютно нового зубця з оновленням на елементах на 90%. А зубчик вийшов краще, ніж американці.

Багато робіт також було зроблено для розробки просторових вузлів для розвідки Місяця та Марса. На петлях, які забезпечують рухливість астроната в космічних костюмах. Я розвивав і виготовляв прототип для Марса в «підземному» режимі. Що означає, що підземелля? Це означає, що костюм був побудований без відкриття теми на ньому, без замовлення від підприємства, тільки з тацитовою згодою керівництва. Весь дизайн був шахтним, і тепер цей костюм показує всім кореспондентам на Старі, але не скажуть, що він був виготовлений і протестований Миколою Мойсеєвим за ініціативою без показання з вище. Вартість костюма була написана для різних цілей. Звісно, друзі та помічники допомогли мені.

Особлива подяка відділу тестування. Всі розробки для Мартинського космічного костюма і його тестування я зробив за межі основної роботи. У цьому костюмі ви можете запустити, стрибати, відштовхувати при бажанні, ходити по схилах в будь-якому напрямку (до, вниз, сторони до схилу) і піднятися від землі від положення лежачи на спині або лежачи на грудях. Це не може бути зроблено в будь-якому іншому костюмі. Не в будь-яких російських або американських костюмах. Це унікальний костюм. Не має назви. Я назвав його прототипом Марса. У листуванні з НАСА, вона пройшла як Z-Suit (Zvezda-suit, аналогія з НАСА, потім D-Suit з Девіда Кларка, I-Suit від ILC Dover). Я побудував протягом декількох років до 2005 року.

Фото Прототип для Марса. З Архівів Микола Мойсеєва

Кілька слів про особливості космічного костюма в цілому, щоб бути зрозумілими для наших читачів, які не знайомляться з цією специфікою. Один з моїх колишніх однокласників запитав мене один раз: «Миколаї, чому ви розвиваєте нові костюми, адже вже старі?» Я сказав йому, що костюм в першу чергу схожий на автомобіль, тому що провідні автомобільні компанії світу щороку, або навіть кілька разів на рік, впровадити нові автомобілі. Новий автомобіль все ще має 4 колеса і один кермовий круг (податкові параметри можливо), але він стає більш надійним, більш економним або потужним. І не зупиняється там. Завжди вдосконалюється.

Косметика виглядає як одяг астроната, і це, але не тільки. Звичайно, це, в першу чергу, захисне обладнання та вимоги до неї, правий розмір або правильний підійшов, комфорт, тепловий комфорт, захист від смертельних факторів простору тощо. І по-друге, це оболонка тиску, так як костюм забезпечує людину киснем для дихання. І так як космічний комбінезон є вакуумом зовні, в ньому створюється просторовий костюм, а надлишковий тиск. Костюм розроблений в складі як посуд для стисненого газу. І напірні судна підлягають інжиніринговим вимогам - міцності на різних рівнях тиску, включаючи триколірний запас з урахуванням коефіцієнта безпеки, не ріст при надмірному тиску, рухливість під тиском і т.д. І це специфіка костюма. І матеріали космічних костюмів повинні бути спеціально підібрані, міцні, сертифіковані, з усіма специфікаціями і з чітким джерелом походження.

Тепер ви працюєте на Фінал Frontier Design, ви є головним інженером і дизайнером. Як ви запустили тут? Як це все починається?

Все почалося за участю в конкурсі НАСА «Глове астронаут». Ми виграли приз на кінець 2009 року для нашого рукавички і на початку 2010 року вирішили розпочати невеликий бізнес. Ми розпочали виготовлення рукавичок і космічних костюмів для космічних рейсів. Ми беремо на іншу роботу, яка приносить гроші – це розробка та виготовлення технічних комплексних прототипів обладнання та обладнання з різних полів.

Демонстрація асортименту костюмів, розроблених компанією (source – FFD website)

Які основні завдання в компанії?

Я провідний конструктор і головний інженер нашої компанії. Я за дизайн і розвиток нашої продукції. Ми робимо багато рішень разом.

Які завдання ви думаєте найбільш важливі?

Найголовніша задача для нас полягає в тому, щоб провести роботу над угодою про космічний акт, що НАСА уклала з нами. Суть цієї угоди полягає в тому, що НАСА допомагає нам засвідчувати наш космічний костюм для орбітального прожектора. Робота запланована на кінець 2016 року і містить безліч етапів. Ми також маємо контракти для виготовлення космічних костюмів та рукавичок для різних клієнтів.

Які основні проблеми, які ви зіткнулися в FFD?

Основна складність грошей. Коли я пішов до зірки, я отримав зарплату, і тут ми заробляємо себе, і якщо є перерви в контрактах, то гроші стає занадто мало. Саме тому ми молода і зростаюча компанія, і ми інвестуємо гроші зароблені, наші гроші на розробку і придбання матеріалів і обладнання.

Не сумнівайтесь, що у вас є дуже зайнятий графік. Будь ласка, покажіть мені, скільки годин на день ви працюєте?

Ми зазвичай працюємо 9-10 годин на добу, 6 днів на тиждень, беремо роботу з дому. Ведуться роботи без вихідних і ночей, кілька ночей, що витрачаються на роботу, щоб зробити комбінезон на час.

Випробувано в космосі на ІКС? Про нас

Ні, але ми працюємо над ним. Пілоти і астронавти в наших костюмах гасуть кілька видів літаків, в тому числі струменів і виконують аеробіку. Пілотування проводилося в костюмі, як без тиску, так і під тиском. Тести в високовисоких вакуумних камерах і багато різних тестів.

Хто є вашими клієнтами (без цього торгового секрету)? Ви звертаєтеся до SpaceX, Virgin Galactic?

У нас є кілька клієнтів. Деякі не хочуть розголошувати свої проекти, як вони готують до патентування деталей їх роботи.

SpaceX підійшов до нас, щоб подати пропозиції, але в кінцевому підсумку прийняв рішення про прийняття власних костюмів. У неформальному спілкуванні на різних конференціях ми дізналися, що вони збирають інформацію про технології та ніколи не підписують контракти з будь-яким або будь-яким, або купують щось на боці, але робимо все в домашніх умовах, але намагаються отримати якомога більше інформації про ключові моменти. На мій погляд, нехай.

Незаймана Галактика не має наміру використовувати комбінезони. І це помилка, оскільки рейси будуть проходити на висоті «простору» і просто киснева маска не врятує вас, коли каюта депресурована.

Чи є у Вашій компанії конкурентів? Хто вони?

В наявності конкурентів. Перш за все, це дві компанії США, які займалися просторами понад 50 років. Це ILC Dover і Девід Кларк. Їхня продукція важка і дуже дорого. На мій погляд, вони не мали нових рішень протягом тривалого часу. Орбітальні наряди з Голлівуду, Каліфорнія є відносно новою компанією. Так, вони зробили костюми для кіно, і вони вирішили, що вони можуть зробити реальні костюми, не тільки для зйомок. Їх костюм ніколи не летять в будь-який час і був тільки показаний до громадськості. Існує кілька фото космічних костюмів під тиском, з яких можна побачити, що вони мають проблеми з зростанням космічних костюмів під тиском. Кільце шийки розташована на носі тестера після створення тиску в костюмі, і до цього без тиску в костюмі він був розташований на грудях!

Тепер компанія здійснила перерву з переміщення до Техасу. Вони мають угоду з XCOR. Коли їх космічних апаратів не буде травень наступного року.

Виявляється, ми змагаємось з Старою, де я працював протягом багатьох років, хоча це не очевидний конкурс. До нас зверталися і до них. Але їхні проекти не прийшли до плодоношення, як Фелікс

Фото Комбінезон FFD в тренажері для імітації посадок на місяць, Марсі та Землі. З сайту FFD.

Ви працюєте на площі Марса. Якщо ви плануєте повністю готовий костюм? Яка різниця між комбінезоном і просторовим костюмом на поверхні Марса?

Я насправді не працює на маршах. Безсумнівно, нові елементи з передовими технологіями, які ми створюємо, можуть використовуватися в майбутньому Мартинському просторі. Потрібні умови фінансування. Але тут, наприклад, у нас є SSL грант для розробки нового VKD рукавички. Новий легкий рукавички з новими унікальними характеристиками для мобільності та захисту можна використовувати на Марсі! А технології, що випробувані на рукавичках, можуть застосовуватися в інших частинах костюма.

Є багато відмінностей між комбінезоном для роботи на поверхні Місяця / Марса і комбінезон для роботи в умовах нульової ваги. Вага комбінезона для Марса повинна бути менше ніж в 2 рази вага існуючих просторових костюмів VKD (120-130 кг). Після всіх наявних просторових костюмів VKD призначені для безважності. Вирізати вагу навпіл є проблемою і сказати, що ми можемо використовувати Орлан для місяця і Марса з мінімальними змінами непрофесійно.

Підліматор, розташований на спині рюкзака підтримки життя, не буде працювати в атмосфері Марса, оскільки він потребує глибокого вакууму.

Контроль LFS повинні бути електронно керованими, не гідропневматичними та ін. Ці електронні компоненти повинні бути класами простору, і вони є проблемою в Росії.

У місячному або мартіанському комбінезоні необхідно мати стрічкові петлі для нахилу, щоб отримати зразки грунту. Необхідно для умов ваги. І він не в Орлан VKD костюм прямо зараз. Плеймейт не потрібно в нульовій вазі, як на планеті. Для введення петлю стрічки в Орлан, потрібно зробити кіраса коротше. Це кілька років роботи в такому традиційному підприємстві Star. Ця нова коротка комбінезон для Місяця і Марса не буде мати номер для старих гідропневматичних LSO-контрольів, які зараз фаршировані грудими Орлан корп. І це величезна робота. Незважаючи на те, що Орлан готовий до похилих експедицій після незначних наслідків.

Є кілька специфічних точок, які я не розкриває, тому що я знаю, як використовувати мої пропозиції та розробки.

Які ваші плани FFD у найближчому майбутньому?

На чолі з великою кількістю цікавих робіт і рейсів в нових костюмах.

ОНОВЛЕННЯ. Geektimes вітає FFD: НАСА підписала договір з компанією. FFD тепер працює на високопресивних рукавичках EVA, а також тестування на космічному центрі NASA.

Шановні читачі! Якщо у вас виникли питання, будь ласка, запитайте у коментарях, я перейде список питань до Миколая, він домовився відповісти на них. Відповіді ми отримаємо.

Джерело: geektimes.ru/post/250284/