Не лікуйте свого сусіда.

Двосторонній зв'язок в психотерапії - це ситуація, де терапевт виступає щодо його клієнта в будь-якій іншій ролі. (відносний, друг, коханець, роботодавець, бос, підлеглість, споживач або інший постачальник послуг тощо) Заборона подвійних взаємовідносин в етичні коди багатьох, якщо не всі, психологічні громади. У країнах, де ліцензована психологічна діяльність, можна втратити практику для порушення цієї заборони.

Тим не менш, є люди, які не чули такого правила або не розуміють його значення. Що я хочу поговорити. Багато працюючих терапевтів мають заперечувати клієнтів з-за кімнатних відносин, пояснювати друзям і сім'ї, чому немає можливості працювати з ними «як психолог». Загальні слова про професійну етику, як правило, не пояснюють нічого.

р.

Відмова психолога максимально легко пояснюється небажанням працювати безкоштовно. Ми не можемо самі зателефонувати одержувачу. Чому це те, що психолог, який приймав самодопомогу в ремонті комп'ютера від свого друга, не можна оплатити його у вигляді, трохи «фіксуючи» його психіку? Чому вони відмовляються від такої послуги навіть за гроші?

Я не бачу будь-яку проблему для обміну професійними знаннями. Щоб надати пояснення на тему, висловити діагностичні припущення та навіть «бігу» на друзів деякі техніки – все це може бути запропоновано повністю безкоштовно і завершити взаємне задоволення.

Не кажучи вже про затишку, прослуховування, підтримка, є частиною нормальних відносин, а психологи роблять це так само, як і всім іншим. Психологічна психологія переходить на життя людей, а кожен – трохи психолога для своїх сусідів. У різних градусах і на різних рівнях, і це відмінно нормально.

Але професійна психотерапія не тільки про знання, поради та підтримку. І коли мова йде про небезпеку подвійних відносин, важливо звертати увагу на слово «реляційний шлях». йПсихотерапія є спеціально організованою, дуже специфічною і, я не боятися слова, ненатурні відносини. Не існує аналогів в реальному житті. Вони обмежені заданими рамками і створюються для конкретних цілей.

Якщо людина приходить до психолога, він незадоволений якістю життя і починає підозрювати, що причина десь в собі. Клієнт може поговорити з терапевтом про своє життя поза офісом, і терапевт з радістю підтримає його, але в той же час він буде спостерігати, як клієнт будує відносини безпосередньо тут. З ним терапевт.

Неважливо, що правильні поняття людина спочатку керується, як відносини з терапевтом глиблюється, він обов'язково намагатиметься повторювати свою модель відносин зі світом. І відіграти травми, які нав'язали йому найважливішими людьми в житті. І він зрозуміє захистити себе, уникаючи контакту, знецінення, реталіївної агресії. Він проведе свою внутрішню модель на реальні стосунки. Так само, як він працює в житті. Це світ, він бачить його. І світ найчастіше підтверджує свою думку. Оскільки люди досить реактивні, а також схильні захищати себе.

На відміну від людей в житті, терапевт, в першу чергу, не відійде від контакту, а по-друге, намагатиметься побудувати різну модальність з клієнтом. Так що клієнт, в першу чергу, розуміє, як відбувається до нього, пов'язаний з тим, що він робить, по-друге, він зміг випробувати всі труднощі, пов'язані з цим, і по-третє, він спробував відносини в іншій моделі, щоб потім перенести цей досвід до свого реального життя.

Як це буває окрема велика тема для іншої статті. Важливо розуміти принцип відповіді на питання: чому я викликав клієнт-терапевтичні відносини ненатуральні? Чи можливо це зробити з бажанням і правильним вмінням робити для своїх близьких?

Можливо, ви можете спробувати, але тут в повному зрості є проблема балансу в відносинах. І пов'язане питання, чому б я? Або його?

Ми хочемо дати і отримувати в зв'язках з людьми. Ось як це відбувається. Це обмін на рівні відносин і почуттів, часто інтуїтивно зрозуміло зрозуміло і без особливих умов. Люди можуть перетворювати свої потреби і очікування один одному, відчувати розчарування, якщо потреби не зустрічаються, регулювати або не регулювати їх поведінку, переговори, вивести висновки. Іншими словами, люди в реальних відносинах обмінюються очікуваннями і діями.

Яка різниця між терапевтичними відносинами? Який терапевт має в цьому зв'язку, що не існує особистих потреб, адресованих клієнту. Від контексту клієнтотерапевтичних відносин повністю видаляються очікування терапевта. Це називається лікувальною позицією.

терапевт не потребує клієнта нічого - за нього, для терапевта. Все терапевт в цьому зв'язку для клієнта. З глибокою роботою терапевт, як правило, викликає сильні (і дуже різні, не завжди позитивні) почуття у клієнта: терапевт передає внутрішнє, терапевтична ситуація, актуалізує травму вкладення, інтенсивні передачі йдуть до терапевта і т.д.

Значення живлення. У терапевта є багато сил, використання яких у власних інтересах неприпустимо, і обмежується терапевтичною етики.Саме тому будь-який бізнес, дружбу, сексуальні або інші відносини з терапевтом поза офісом – це використання клієнта.й Навіть якщо клієнт хоче запропонувати себе, це не важливо. Клієнт зобов’язаний взяти повну відповідальність за свої рішення.

Як відновити баланс в цих відносинах? Дуже просто, гроші. Оплата в терапії є важливим чинником, що «нульки» будь-який натяг у відносинах. Це не означає, що почуття в цьому взаємозв'язку не реальні, в тому числі почуття терапевта для клієнта.

Важливо розуміти, що умовність цих відносин не дорівнює точності. Клієнт-терапевтичні відносини є щирим і глибоким зв'язком. Їх умовність полягає в тому, що симетрія в стосунках відновлюється не взаємним задоволенням особистих потреб, але символічною дією. Плата – запорука несамовита та чистоти намірів терапевта: він нічого очікує від клієнта, крім грошей на роботу.

Так, У терапії створюється особливий вид відносин, в якому терапевт працює для клієнта, і не вимагає його віддачі у вигляді подяки, почуття, догляду, допомоги, в цілому будь-які очікувані дії. Оплата здійснюється як компенсація.

Тепер назад до лікувальної роботи з друзями і сім'єю. Мені здається, що цей пункт не повинен бути написаний, висновки так очевидні. Не сумнівайтеся, що в житті терапевта є як живим, так і в відносинах з людьми, непарно достатньо, він також очікує щось від них.

Що відбувається, коли людина одночасно є партнером, коханцем або другом, до якого я перетворю свої очікування, і клієнт, яким не можна очікувати? Що відбувається, що термін «двох відносин» відображає – розщеплення між потребами та цілями. Я щиро бажаю улюбленого щастя і виконання його потреб, але я сподіваю, що його щастя і його потреби не суперечать шахті, адже наше життя пов'язане.

Як і на користь якого я вирішить цю протиріччя? Як використовувати терапевтичну потужність? Як поділити те, що я роблю для мого клієнта і що робити для себе у відносинах? І як клієнт вирішує подібну суперечність між лікувальною роботою і турботою про відносини? Чи не виникає така суперечність близьким? Але це також очікування, дуже наївна. Навіть з високим рівнем свідомості очікування можуть бути несвідомі. Лікар також має несвідомий розум.

Запевняйте, що не компенсується терапевтичним зв'язкам шляхом оплати буде компенсовано щось інше. Просто що, в якому вигляді і як добровільно є великим питанням.

Любов для батька: сценарій долі вашої дочки

Загадка наркоманії

Я вірю, що бажання "самовільно" зацікавити своїх близьких, сильно прив'язують до бажання самопідтвердження і живлення. Але навіть якщо ми припустимо, що терапевт так само неспроможний і свідомий, що він може контролювати все це і буде діяти тільки в інтересах коханої людини, це означає, що він просто несе цю подвійність всередині себе.

Це, він створює внутрішньоособистісний розкол для себе, і витрачає всі свої сили і ресурси на підтримку цього розщеплення. На відміну від того, що ваш сусід повинен бути одним. Видання

Автор: Юлія Лішафаєва

Джерело: www.b17.ru/article/30363/