Вважають, що Божевілля не заразна. Але що якщо це не? Чи не точно?
По суті, ми знаємо практично нічого про епідеміологію психічного захворювання. Звісно, завдяки Фрейду ми маємо теорію нейрозу та дитячої травми. Але що про дійсно жорсткі захворювання, такі як шизофренія?
Є багато непідтверджених гіпотез про це. Шизофренія характеризується порушенням співвідношення нейротрансмітаторів, які можуть вказувати на нейрофізіологічні причини. З іншого боку, часто виявляється, що пацієнти з шизофренією не першими у їхньому виді з психічними захворюваннями, які говорять на користь генетичної схильності.
Крім того, знайдено досить багато схожостей в сім'ях хізофреніки, які можуть вказувати дитячі травми і порушення в процесі виховання.
Багато психіатрів вважають, що всі ці фактори сприяють і накопичуються, в певній точці, що проходить критичний знак. Але є досить елегантна теорія шизофренії, яка пояснює як специфіку сімейної ситуації, так і чинник її спадності.
У 50-х роках британський антрополог
Григорій БатесонУ той час він керував дослідницькою групою психіатристів в Пало Альто і сформульував теорію подвійного зв'язку.
За Bateson,
Schizophrenia викликає особливу форму зв'язкуй Іншими словами,
Schizophrenia може передаватися через спеціальні повідомлення.й Це зазвичай зустрічається в сім'ї, і гіпотетична вона може вплинути на всі генеологічні гілки. Але не попереду себе. По-перше, ми повинні зрозуміти, що таке подвійне повідомлення і як це працює.
Bateson ділиться цікавим спостереженням, що призвело до ідеї подвійного повідомлення. Він один з своїх пацієнтів додому, щоб побачити свою матір, а потім довелося його забрати. Ось як він пам'ятає, що зустріч:
Будинок виглядав як модель, яка обставлена продавцями нерухомості «памплі». Не як будинок мебльований для життя, але, як будинок мебльований, щоб виглядати мебльовані.
Я колись поговорила свою маму з пацієнтом і запропонувала, що вона повинна бути досить виправленою людиною. Він сказав: "Так." Я сказав: "Чому страшно?" "Невизнаний погляд", - відповів він точною неологістю.
Красива штучна пластикова рослина розташована саме в центрі драпірування. Двох китайських хрящів розташовуються симетрично. Стіновий килим саме там, де він повинен бути.
Його мати показали, і я відчував трохи незручно в будинку. Він не був тут в п'ять років, але це здавалося б, все було добре, тому я вирішив залишити його і повернутися, коли він був час повернутися до лікарні.
Я знайшов себе на вулиці, маючи повністю порожню годину, і почав думати про те, що я хотів би зробити з цим середовищем. Як ви звітуєте? Я вирішив, що я хотів зробити щось красивим і нещасливим до неї. Я думав квіти були кращими, тому я купив гладіолуси.
Коли я повернувся забрати хворого, я дав їм маму, говорячи, що я бажав щось «повний і недбалий» в своєму будинку. "О, - сказала вона, "Такі квіти не похилого на всіх." А ті, хто зсером, можуть зрізати ножиці. й
Як я зараз розумію, що було цікаво не так багато «розташування» природи твердження як той факт, що він розміщував мене в позиції апологізації, хоча я не очолився, тобто він взяв своє повідомлення і перекласифікував його. Я вірю, що це все час.
Постійно приймає інші повідомлення та реагує на них, якби вони були або доказами слабкості динаміка або атаки на неї, які повинні бути перетворені на докази слабкості динаміка та ін.
Що тепер хворий повстанці проти (і переповнений проти дитини) є помилковим тлумаченням його повідомлень. Він каже, що «Кішка сидить на столі», і отримує відповідь, що говорить про своє повідомлення не так, що він думав, що він надсилав його.
Коли повідомлення повертається з неї, його власний детектор повідомлень обкурюється і спотворюється. Постійно суперечить своїм повідомленням. Вона сміється, коли вона говорить щось, що не смішно її, і т.д.
Bateson побачив тільки один фрагмент того, що він пізніше викликав подвійне повідомлення. Тим не менш, зрозуміло, що це рідне місце перенапруження повідомлень призведе до проблем з маркуванням повідомлень, тобто з присвоєнням повідомлень на один тип або інший, чи грає, загроза, фліртація, гумор або бізнес спілкування.
У чисто мовних умовах багато повідомлень не можуть відрізнятися. Наприклад, говорячи «Я тебе не обов’язково маю на увазі». Залежно від контексту та супроводжуючих ліктів, це може бути частиною ігрового спілкування або фліртингу.
Ми зазвичай етикетуємо тип повідомлення невербально: жести, вирази обличчя, інтонація та контекст вимова. Ми не знаємо, як ми розуміємо їх значення. Ми просто захопимо його.
Для хізофреника таке захоплення стає неможливим. В результаті, що послідовно вписується матір'ю (або хтось інший) протягом років, він може не в змозі розпізнати тип повідомлення.
Bateson каже, що «schizophrenics показують недоліки в трьох областях. й- По-перше, він ускладнює правильність комунікативної модності повідомлень, які він отримує від інших.
- Другий — повідомлення, які надсилають іншим особам.
- І третій, він також стикається з утрудненням правильних комунікативних модальності власних думок, відчуттів і сприйняття.
Подальші дослідження Бейтосом на сімейних ситуаціях хізофреніки привели до більш струнких закономірностей в природі спілкування між членами таких сімей.
Форма зв'язку, яку він назвав подвійним повідомленням, обов'язково передбачає два повідомлення. Перший може бути виражений дієслово і досить специфічний. Наприклад, «Не робіть це чи я покараю тебе». Або, “Якщо ви не зробите це, то я покараю тебе. й
Друге повідомлення завжди суперечить першому, а також посилюється деякими метафорними покараннями.
Тим не менш, дуже важко описати, оскільки це на більш абстрактному рівні і передається, як правило, невербальним засобом. Він може бути тоном, поставу, жестом, значущою дією.
Його дієслові рецепти можуть бути досить різноманітними: «Не думайте, що я покараю тебе», «Не слухайте мої заборони», «Не думайте про те, що ви не повинні робити», «Не сумнівайтеся в любові». Мій гріх (або не) вираз його.
Крім того, «завження» зазвичай не залишає поля. У разі тісного зв'язку або наркоманії найкраще діє подвійне повідомлення. Дитина залежна від матері і не може закінчити відносини, засудити її слова і дії, або ігнорувати їх. Він змушений якось реагувати на подвійне повідомлення, адаптуватися до нього. Але не можна адаптуватися до неї, не доводячи до нього розуму.
Також слід враховувати, що
подвійне повідомлення не ізольований акт. Для того, щоб мати свою руйнівну дію, вона повинна стати рецидивним досвідом, в результаті чого вона стає звичним очікуванням. В кінці це призводить до того, що будь-який фрагмент подвійного зв'язку або натяка на ньому може викликати паніку або розрив.
Не обов'язково мати. Чи може бути будь-який родич, пов'язаний з жертвою. Бітсон нотує, що не одна людина хвора, але вся родина – «шкізофреногенна система». Що стосується всіх, але для відпочинку сім'ї це свого роду здорового носія, і тільки один покаже класичні симптоми шизофренії.
Однак, в переважній більшості випадків, головна роль відіграється як одною матір'ю, так і матір'ю, яка нерозділена, пригнічена сила в сім'ї. Батько може бути відсутнім або занадто слабким і небайдужим до спокою і підтримувати дитину, що застрягає в судах.
Що стосується емоцій матері, то вона, здається, має почуття тривожності та ворожості до дитини. Але так як ці почуття неприпустимо до неї, вона заперечує їх, любов і турбота, змушуючи дитину лікувати її як любляча матір.
По суті, вона схожа на те, що мама реагує на підхід дитини з відчуженням, байдужістю або навіть деякою ворожістю, а коли дитина виводить, реагуючи на її поведінку, вона починає показувати підроблені люблячі і привабливу поведінку.
У цій ситуації дитина, якщо він хоче підтримувати свої стосунки з матір'ю (і він хоче, щоб вона була в будь-якому місці), не може поважати її поведінку, як вороже, так як вона сама не визнає її. Дитина повинна відродити себе і свої почуття.
Bateson дає наступний приклад:Наприклад, якщо мама відчуває ворожість (або вкладення) до дитини і відчуває необхідність від дистанції від дитини одночасно, вона може сказати, «До ліжка, ви втомилися». Я хочу, щоб ви падали. й
Ця позачасова заява про карбування дійсно призначена для того, щоб заперечувати почуття, яке може бути сформульовано як: Ви вийшли з мого погляду! Я тебе хвора!
Якщо дитина правильно розрізняється між мета комунікативними сигналами матері, то він зіткнувся з тим, що вона одночасно не хоче бачити його і вибагливає любов, втрачаючи його. Але дитина буде «покарана» якщо навчається відрізняти рівні повідомлень правильно.
Так що він був досить прийняти ідею, що він втомився, ніж розпізнавати свою маму. Це означає, що він повинен одержувати себе про його внутрішню державу для того, щоб підтримувати свою матір в цьому прийомі. Таким чином, щоб вижити, він повинен виявляти як свої внутрішні повідомлення, так і ті його матері.
Звісно, контекст сумнівів любові матері травматичний навіть сам, нехай тільки результат гри з суперечками в цьому контексті. Однак подвійне повідомлення також може застосовуватися до більш внутрішніх питань.
Наприклад, мати може запропонувати, що дитина обирає для себе щось, наполягати на прояві вільного волі. Дитина може відмовити і попросити пораду матері, отримувати покарання у вигляді проповіду за брак незалежності, або може спробувати зробити вибір і покарати на вибір щось неправильно.
Дитина програє в цій непалій грі будь-яким чином. Він невірний або правий з невірних причин. Як тільки він починає виграти, правила гри відразу ж змінюються на протилежність.
Юлія Хіппенереітера на причини негативних почуттівЯк думав форму долі людиниТаким чином, у світлі теорії подвійного повідомлення, не схожа на чисто особисту проблему деяких «психологічних». Скоріше, вона займає форму інформаційного вірусу, що передається з одного погляду на інший через зв'язок. Але його передача є досить тривалим процесом, який вимагає регулярного повторення, і тому не так очевидний.
Дослідження Bateson показали, що це не тільки люди, які чутливі до подвійного зв'язку, але і дельфінів і собак, ймовірно, багато інших видів життя. І реалізація цих парадоксів поширюється далеко за межі сім'ї і можливо, де передається повідомлення, від федерального законодавства до релігійних традицій.
Автор: Дмитро Тестов
P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!
фраза: рїсђрѕсѓс‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚р°с‚рѕс‚р°с‚рѕс‚р°с‚рѕс‚р°с‚рѕс‚р°с‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚рμс‚рѕс‚рμс‚рμсђрѕсѓс‚рѕс‚рѕсѓрѕс‚рѕс‚с‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚рѕс‚с‚с‚рѕс‚рѕс‚рѕсѓсђрѕс‚с‚рѕсѓрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕсђрѕс