Шизофренія: Коли почати турбувати?

Це захворювання впливає на 1,5 млн росіян. Нерідко проявляється між віками 15 і 25, перші симптоми нагадують ознаки підліткової кризи. Відповідає питання, які стосуються батьків.

Через шість місяців після її 17-го дня Юлія відмовилася залишити її приміщення, тому що вона відчувала, що інші прочитали її думки і пологів проти неї. Вона відповіла зуби, що все було добре. Батьки думали, що дочка страждала від розриву з молодим чоловіком, і сподіваючись, що це пояснює дивність в її поведінці. Тільки тоді, коли Юлія почала чути голоси в порожньому приміщенні ( підозрювала, що там було таємничий передавач, який надсилав їх десь), в момент просвітлення вона розповіла, що це було аномально.

«Коли ми думаємо про невинність, найчастіше ми думаємо про когось з хізофренічним розладом», – розповідає психолог Філіп Зімбардо. Шизофренія є психічним розладом, в якому свідомість розбиває фрагменти, мислення і сприйняття спотворюються, а емоції приглушені.

викликає захворювання, як правило, сильний стрес, інший серйозний захворювання або сімейна атмосфера

Захворювання може почати поступово, а перші ознаки легко плутають з кризою перехідного віку. Крім того, медичні тести (МРТ, аналіз крові) не виявляють шизофренії. Це може зайняти більш-менш серйозні форми. Хтось буде зануритися в хворобу і витрачати більшу частину свого життя в лікарні. У інших симптомах будуть ослаблені так багато, що вони можуть призвести до самостійного життя, роботи. Щоб успішно протистояти хворобі, важливо зрозуміти його якомога краще. Ми попросили експертів відповісти на питання, які стосуються батьків найбільшого.

Які основні симптоми?
Счизофренія часто з'являється між віками 15 і 25 років. Набряклість, нездатність діяти, труднощі в спілкуванні, гойдалки настрою - деякі симптоми шизофренії дійсно нагадують прояви підліткової кризи. Але немає причин, щоб серйозно хвилюватися до тих пір, поки немає галюцинацій, знебоїв і мовних порушень.

Для галуцинату варто сприймати (див., чути або відчувати) щось, що не існує, але здається реальним. «Галюцинація виникає через те, що деякі з ваших неприємних думок або почуттів людина сприймає як щось не відноситься до нього, відокремлюють від нього, і вони приймають форму порушення зору або голосу», – пояснює клінічний психолог Тетяна Воскресенська. Наприклад, людина з тяжким почуттям провини може захопити банду торменторів (символізувати покарання), які хочуть його знешкодити.

Звичайні здібності підлітків? Але якщо вони продовжують протягом багатьох місяців поспіль, можна припустити захворювання.

Делюзії є помилковими уявленнями, що незважаючи на докази навпаки (наприклад, Юлії пояснили її «Голоси» існуванням «трансміттера». Парадоксально це також спроба самостійної загоєння.

«Чому уява, підліток створює для себе картину світу, яка більш зрозуміла і менш болюча, ніж справжня», – розповідає психіатр і психотерапевт Сергій Медведєв. Це спосіб боротьби з ситуацією, яка ненадійна до нього. І хоча цей метод не дуже хороший і позбавляє його можливості адаптуватися до навколишнього середовища, він просто не має іншого в цей момент. й

Психіатр Ігор Макаров в «Особливості на дитячій психіатрії» розповідає про підліток, який вночі прийшов «діозавр і хіппо, з червоними рогами, червоними зубами». "У мене є жорстокі голоси ... дика ... І покажіть мені, щоб мати боротьбу з кимось, з матір'ю. Делюзії допомагають пацієнту «приєднувати свою тривожність з деякими об'єктами, знайти пояснення для нього і тим самим заспокоїти його принаймні трохи», - сказав Тетяна Воскресенська.

І нарешті, при гострих умовах спостерігаються порушення мовлення. Загубленість виписок. «Щизофренік спілкується з явними героями про явну ситуацію і не здатний чітко розповісти про те, що відбувається до нього», – розповідає Тетяна Воскресенська. Крім того, пацієнти, які запрошують нові слова, дають їм сенс, що вони самостійно розуміють. Тим не менш, пацієнти мають моменти відносного миру, коли вони більш легко займаються діалогом.

Де приходить шизофренія?
Ми повинні визнати, що ніхто не знає точну причину захворювання. Три гіпотези висуваються вперед.

Перша генетична. «Дика того, що є хізофренік підвищується, якщо хтось поруч з вами має розлад», - розповідає дослідник хізофренії, що вивчає Гетцман. Але це не просто про спадковість. Захворювання викликає, як правило, сильний стрес, ще одне серйозне захворювання або атмосфера в сім'ї - хворий родич, спілкування з дитиною, може передати його страхи і поведінкові особливості до нього.

Друга біологічна. З точки зору біології підлітковий вік – це період, коли перебудовані мозкові структури. Зникають деякі нервові з'єднання, інші. «Це можливо, що деякі юнаки мають «адентифікатори», які порушують свою здатність впоратися з стресовими ситуаціями і сильними почуттями», – пояснили психіатристів Ракель Гур і Godfrey Perlson. Але вони можуть тільки супроводжувати хворобу, і причина щось інше.

Третя гіпотеза – психоаналіз. За її словами, що несвідомо сприймають себе як частина тіла матері схильна до хвороби, пояснюється психоаналістом Virginie Meggle. Така людина не здатна впоратися з ситуаціями, які символічно представляють поділ від батьків: шкільний іспит, розлучення, сексуальні фантазії, втрата коханої людини. Вони травмують його і можуть викликати виникнення захворювання. й

Особистий досвід

Я повинен пам'ятати, що мій син і його хвороба не те ж саме.
Олександр, батько 23-річного Миколая: Я не отримую разом з хворим сина. Що він закінчується нестерпним, і що він схильний до своїх родичів також нестерпним. Шизофренія спотворює відносини: Мені потрібно якось відокремити дитину від хвороби. Але він не робить цього виразу: Це нормально, що я не очищаю квартиру, я хворий. Поки що я зателефонував вам вісім разів на день, або що я ніколи не відповісти на повідомлення, яке ви залишаєте: Я хворий. Для того, щоб витримати це, ми повинні пам'ятати, що ми бажали цю дитину, щоб він не знизився тільки до своєї хвороби, що він син, брат, онука.
Я збираю інформацію про хвороби, лікування. Але в кінці я не знаю багато. Це ситуація, яку я ніколи не звикати і не може бути змінена. У мене є дитина. Він живе. Він говорить нам нескінченно. Він не знає, як відпочивати, і не дає нам перерву. Я спробував поставити бар'єр між ним, його хворобою і себе, що б якось захистити свою сім'ю і себе: наприклад, перед відправкою відповіді на своє повідомлення, я думаю про це довго, я намагаюся оцінити те, що він сказав мені, в залежності від стану, в якому він, на мій погляд, є.
Ми не можемо потрапити в чужу голову, особливо хтось з психічними захворюваннями. Я не в своєму місці і дав намагатися прийняти своє місце. Іноді я думаю, що він розуміє мене краще, ніж я розумію його. Він страшний. Я не маю впевненості в... Єдине, що я знаю, що любов – найкраща медицина. Я намагаюся тримати її і любити сина.

Для відмивання препаратів?
Попри те, що вони використовують лікарські засоби. Але кількість пацієнтів з шизофренією, за даними Світової організації охорони здоров’я, залишається стабільною і однаковою в усіх країнах (близько 1% населення, що відповідає майже півтора мільйонам населення Росії). Багато з них ніколи не використовуються препарати. Однак лікарські засоби, в тому числі курити марихуана, можуть прискорити розвиток захворювання і впливати на частоту і вираженість рецидивів, які визнані найбільш психіатрами.

«Зовні легкі лікарські засоби знижують бар’єр між свідомістю і несвідомими, і відлякують імпульси через там. У деяких випадках це провокує хворобу, підкреслює Тетяна Воскресенська.

Чи небезпечна хвороба?
«Небезпека пацієнтів з шизофренією значно перебільшена», - сказав Сергій Медведєв. Якщо вони потрапляють в кримінальні ситуації, це частіше, як жертва. Схізофренік більш небезпечний для себе, ніж іншим. Присутність до насильства може виникати в ньому переважно під впливом хворобливих галюцинацій - наприклад, коли він починає думати, що він не батько, а демон. У моментах гострої кризи шизофренік не усвідомлює тяжкість його стану. Часом тимчасової госпіталізації необхідно захистити людину від себе, щоб уникнути спроб самогубства.

Хто повинен говорити?
«Це має сенс вибрати досвідчений фахівець, який ви довіряєте», - сказав Медведєв. Це не обов'язково психіатр, ви можете звернутися до психолога, соціального педагога або генерального спеціаліста. І вже фахівець допоможе вирішити, куди відправити пацієнта на консультацію і лікування. й

Під дією Психіатричної допомоги батьки мають право принести дитину до 15-ти психіатристів. «Чи може приїхати на старт навіть без нього», – продовжує Медведєв, «присутність є більш значним, ніж наявність дитини». Зважаючи на те, що вони повинні приймати рішення та впливати на ситуацію. Після цього згода самого пацієнта необхідно звернутися до психіатристів. «Чи завжди не про зміну людини, а про допомогу йому», - сказав Медведєв.

Про 25% тих, хто діагностував шизофренію з часом стабілізують.

Чи працює лікування?
Лікування шизофренії постійно покращуються. Вони поєднують ліки і психотерапія, що дозволяє підліток зрозуміти, чому він не здатний побудувати внутрішній простір для себе. Він також допомагає йому знайти підтримку, це може бути літературна творчість, малювання, фотографія, догляд за тваринами, музика ... «Це дуже важливо, щоб побачити особливий подарунок кожного пацієнта», – розповідає Вірджинія Мекль. Не знаю, як вилікувати шизофренію, але вона може бути керована. Спробуйте зрозуміти вашу дитину. й

Чизофреніки здатні стати в курсі своєї хвороби, навіть якщо вони не можуть повністю контролювати її. Приблизно 25% тих, які діагностують шизофренію в результаті стабілізують. Сергій Медведєв додає, що «сучасні засоби реабілітації і психотерапії дозволяють нам досягти такої ремісії (зняттям симптомів), що, побачивши хізофренік в цей період, психіатристий незнайомець з його історією не дав йому таку діагноз. й