Керівництво головного болю

Антон Лобода, анестезіолог, який спеціалізується на позбавленні больових відчуттів, розповів про біль і відповів на ряд питань. Постають гігієну болю.

Про медичну спеціальність: больове управління ("робота з болем")

Варто сказати, що я пішов до медицини точно з метою позбавлення людей від болю, я став анестезіологом-реасоціатором з тих же причин і зараз я збираюся окремо розвиватися спеціальність - фахівець з управління болями з тієї ж причини.

Чому фахівця болю? І так всі експерти знають. Проблема полягає в тому, що фахівець, яким вони приходять з болем, буде виглядати тільки самостійно, і якщо він не знаходить себе самостійно, то відправляє його далі в список. Наприклад: у людини біль у грудях, він йде до кардіолога, він відноситься до пульмонолога, він до невролога і це може продовжити або доки біль хронічно або самостійно проходить. Крім того, пацієнт залишається без діагнозу, відповідно, без рекомендацій щодо профілактики і, при необхідності, лікування болю при поверненні.

Спеціаліст з больових відчуттів, оцінює біль, знаходить джерело, а потім, при необхідності, направляє фахівцям вже з діагнозом, намагаючись знезаражувати якомога простіше і дати рекомендації щодо знеболювання.

Що таке біль?

Біль відрізняється. Є поняття гострого болю, він миттєвий і інтенсивний. Існує поняття хронічного болю, і часто немає підстави для болю, все вже загострилося і пропущено, але біль, а потім цей біль не інтенсивний, але більш дебілітація.

В цілому біль – реакція організму на стимул з суб’єктивним емоційним кольором. Це дійсно еволюційно калібрований механізм, який захисний: пошкоджений - не навантаження. Ще одне питання полягає в тому, що механізми пошкодження різні і структури різні і біль від цих структур сприймаються по-різному. І іноді все загострить, і біль все ще там.

Шкала біль

Я кажу прямо, що я (як більшість людей) фанат візуальної аналогової ваги, яка дуже швидко відображає таку високу тонку і суб'єктивну речовину, як біль.

Візуальна аналогова шкала болю.

Людина приходить до вас з 10 з 10 точок на візуальному аналоговому масштабі, а листя з 2 з 10. Дуже чіткий результат: від нестерпного болю залишався слабкий фоновий біль.

Після локальної ін'єкційної терапії ви можете зрозуміти, чи є цегляна структура є джерелом болю та / або скільки (якщо взагалі) цегляна структура сприяє цьому.

Головний біль і міфи про це

Ви можете говорити про головний біль нескінченно, це індивід від початку його утворення до пускових моментів, через які він виникає. Голова дійсно болить особливим чином, і ця функція хворого зазвичай не може чітко стану. Болить, як, десь. В той же час я описую три види болю, найпоширеніші, а потім я буду закінчити письмо зайві випадки.

Я негайно відхиляю пару доброго міфу:

Міф: головний біль - ознака високого артеріального тиску. Правда тільки в разі кризи (кільки над 180/120 мм рт.ст.). З точки зору мігрені, тому в цілому підвищений тиск є профілактикою атак або їх рельєфом.

По-перше, біль сам частково стимулює симпатогенну систему, що дає підвищення артеріального тиску. По-друге, психологічно підвищений тиск. По-третє, існує концепція похибки вимірювання тиску: неправильна техніка вимірювання тиску, тонометр не готовий до вимірювання.

Дуже останній момент, коли пара разів людина приходить до мене з офісу після 3 склянок подвійного еспресо, 2 сигарети, безсоння ніч і приносить мені з деяких надважних зустрічей. І так він у паніці, вимагаючи таблетку, і я даю йому таблетку, не під тиском, але заспокійливий таблетку, і я запитаю його, щоб лежати в темряві протягом 10 хвилин, щоб підрахувати його дихання. І, диво, нормальний тиск.

У спортивній медицині, де бігуни, ваговики та плавники були вимірені для навантаження. Непідготовлену людину відразу ж скажуть, що у людини є гіпертонічна криза і він терміново потребує таблеток, але вони не вмирали і тиск в кінці навантажень повернулися до нормального. Механізм підвищення тиску під час стресу і фізичного навантаження приблизно однаковий. І голову, до речі, від збільшення тиску, вони не почали боляче.

Міф: Ні-шпа позбавить головного болю. Не вірно. Якщо ні-шпа не допомагає, то ефект плазу для того ж головного болю напруги не був скасований. З ними можна взяти практично все і це буде працювати, тільки швидше за все, тому що ви дійсно хочете, щоб працювати.

Існує 4 основних типів головного болю:

Детальніше про них: як їх виявити і лікувати.

Головний біль типу десятис

Щоб бути чесною, ми не знаємо, що саме болить: дослідження відбувалися з середини 1980-х років. Спочатку вважається, що гіпертонічна хвороба м'язів оксіпітальної області і шиї дає біль, перевірені - ні, м'язи нормальні. Тим не менш, вони вирішили залишити термін «темний головний біль» або «темний головний біль». Що ми дізналися, що біль чітко пов'язана з стресом. Відповідно, проблема не тільки зовні, але і всередині, або досить десь в області гіпокампу.

У зеленому лікарі відзначають місця звичного болю в атероспатії.

Він часто розповідає про атероспатії, особливо в основі черепа - цікаве. Ентези є ділянки м'язової вставки до окістя. Ці точки дуже інтенсивно інвалюються (тобто вони мають багато нервових закінчень) і, відповідно, мінімальна травма цієї області викликає біль.

аналог запального процесу, який слідує після травматизації, може підтримуватися досить довго через те, що ми активні люди і готові неділі перекручують наші голови і ставлять стрес на вже травмовану область. Я часто бачу це на практиці: для важких пацієнтів або з важкими головними головними болями, я даю ін'єкції знеболюючими речовинами в області кріплення оксіпітальних м'язів і все добре йде.

Діагностика головного болю натягу.

У Сполучених Штатах, як головного болю напруги, так і головного мозку мігрені (але мігрені є окремою темою, розглянемо її докладніше нижче) мають систему критеріїв.

Для головного болю напруги необхідно пред'явити 2 критерії:

• Болі притискають або віджимають, не стискаючи;

• occipital-parietal / occipital-frontal локалізація;

• Двостороння (заборона) середньої або низької інтенсивності (на візуальному аналоговому масштабі болю - це зазвичай 1-5 точок);

• Не підвищується фізична активність.

Варто відзначити, що цей біль не заважає життя, і часто коли ви спілкуєтеся з таким пацієнтом, ви починаєте розповісти йому щось, показати його, відволікати його в будь-який спосіб - біль зникає, але з'являється, коли відволікає зупинки. Це ще раз підтверджує, що щось в мозку розвивається і підтримує його.

Натяг головного болю також поділяється на пароксизмальний (матовий) і хронічний. Напад триває від 30 хвилин до 7 днів. При хронічному: принаймні 15 днів на місяць не менше 6 місяців поспіль. Тут варто відзначити, що цей біль може бути фоном в природі і суб'єктивно людина навіть не сприймається як головний біль, але це ще і головний біль.

Лікування типу головного болю напруги:

Лінія:

• NSAIDs (нестероїдні протизапальні препарати), такі як аспірин, ibuprofen (nurofen), ketoprofen (ketonal), indomethacin та інші або селективні блокатори COX-2 та коксиб (селекоксиб, етерокококсиб);

• Антипіретика / анальгетики, такі як метамізол (ангінін) або парацетамол (нормальна доза 1 грам).

Я віддаю перевагу спочатку описати парацетамол, він допомагає добре в дозі 1 грам. Кеторол дуже добре анестезіюється, але я ніколи не призначаю себе і в будь-який зручний спосіб я не можу його точно уникнути через гастротоксичність: це може викликати виразки шлунка і дванадцятипалої кишки.

Парацетамол є безпечним препаратом в даний момент, 1 грам 4 рази на день вважається безпечною дозою. Замість ibuprofen я б рекомендую комбінезон, ті на шлунку меншою мірою виступають, але нирки також діють, однак, ви також можете взяти його протягом тривалого часу з захистом шлунку (застосувати після їжі, дієти + протонні блокатори), - судді, які приймають його на життя.

В цілому, NSAIDs все ще скоро прийдуть до знецінення, коли з'являються генети селекоксиба. (оригінал - дорогі: 400-1200 рублів за пакет).

Лінія двох: сильні большие у поєднанні парацетамол / кодин, парацетамол / трамвасол.

Лінія три: Ми додаємо антидепресанти, але це для хронічних головного болю напруги. У нашій країні є дуже дивний і надзвичайно невірний ставлення до антидепресантів. Нещодавно повернувся з школи больового лікування в Австрії, де спеціаліст з німецьких болів заявив, що 100 відсотків пацієнтів проходять психіатричні заїзди в рамках моніторингу депресії.

Болі самі - це непристойна річ, крім масочистів, ніхто не любить його, а потім вона потрапляє в життя довго, або навіть назавжди. Або спочатку прихована депресія спровокує і підтримує біль. З'єднання доведено, що це існує і що потрібно зробити з ним. У цьому контексті визначаються рецепти антидепресантів.

Завдання антидепресантів полягає в тому, щоб зменшити кількість атак в комбінованій терапії (Я завжди підкреслюю це, тому що одна таблетка не буде видалена складних больових відчуттів), ідеально до нуля. І я збираю, щоб пояснити прямо зараз: ми не лікуємо депресію на се з антидепресантами, знімаємо депресивний компонент хронічного болю. Нерідко хворі відмовляються приймати антидепресанти, кажуть, що я не пригнічений.

Ми повинні пояснити, що депресія є серйозною хворобою, яка має різну вираженість. Одна людина вирушає вікно з депресією після кількох років хвороби, а хтось з м'якою депресією маринує себе протягом багатьох років, не думуючи, що щоденна негативність, яка нібито падає на нього, є проявом цієї найбільшої форми депресії, якщо не біль.

І якщо це з болем, то життя звичайної людини і життя людини з хронічним болем, а точніше людина, яка не мала больових відчуттів, а потім вона ароса і літописна, два різні життя. Наприклад, ви часто попросите пацієнта про своє минуле – до точки болю і він розповідає про себе як інша людина: «Я проїхав / працював / любив робити (вставка пропущена), але тепер я не можу через біль». І це один з походження депресивного компонента.

Життя без болю.

Життя з болем.

В ідеалі, звичайно, психіатр слід вивчити для того, щоб професійно підтвердити депресивний компонент і наскільки важко це, що у пацієнтів з хронічним болем близько 100%.

Варто відзначити, що при випадковому постійному прийомі ліків може розвиватисянаркоіндукований головний більй Це, біль більше не пов'язаний з початковою проблемою головного болю, але при безпосередній прийомі анестетики. Зазвичай розвивається через 3 місяці системного введення і дуже важко відрізнити головний біль напруги або мігрень від наркотико-індукованого головного болю.

Так не потрібно бути простим правилом:не більше двох препаратів на добу не більше двох разів на тиждень.

Таблетки звичайно хороші, але потрібно розуміти, що головний біль не є причиною, але наслідок.Я рекомендую змінити спосіб життя:

• Звичайна фізична активність / спорт (якщо ви не в тренажерному залі, хоча б прогуляєте не менше 2 годин на добу). Не стоїть на ескалаторі, перейдіть. Не чекайте ліфта, зробіть сходи. Погода Пройдіть пару станцій метро на нозі і так далі.

• уникати куріння і великої кількості кави;

• Нормальний спосіб життя: сон (до багато сну - поганий, занадто мало - поганий, 6-9 годин - норма), регулярне харчування (зазвичай часто дробово 4-5 разів на день невеликими порціями, голод - досить серйозний провокатор стресу) і так далі.

• Різні методи медитації, пізнавальні та поведінкові методики, консультація психіатра та психотерапевта для вибору та зміни ставлення до стресу та підвищення стресостійкості. Це не просто те, що ми відчуваємо біль, що має значення, це те, що ми сприймаємо його і скільки ми можемо контролювати його, а не як це впливає на нас.

Недолік кальцію також може викликати біль. Іноді приходить пацієнт, ви дивитеся на нижніх косах м'яза, і там вони напружені і болючі з обох сторін. Це часто буває з ацетанією кальцію.

Кожен навколо всіх говорить, що потрібно пити кальцію, але мало хто знає, що кальцій не поглинається з кишечника, якщо є дефіцит вітаміну D. Відповідно, на фоні дефіциту кальцію утворюється гіпертонічна хвороба м'язів, що дає не тільки головний біль, але і біль в багатьох частинах тіла.

Поруч з м'язовим болем виникають судоми кінцівок / обличчя, відчуття коми в голові, що не може бути набряклою або свербіж при ковтання (в результаті езофагальної спазми), це основні симптоми. Болікілери і таблетки для розслаблення м'язів в цьому випадку не допоможуть або допомогти, але протягом короткого часу і не до кінця. Потрібно відновити вітамін Д.

Міграін: що це таке, види як лікувати

Стародавнє захворювання. З історії назва народилася з перевернутого перекладу з грецького слова hemkrania (“паїна з одного боку голови”) в латинську форму геміграну, а потім в французьку мігрену.

Для людей, які постраждали від мігренів, офіційно оголошують: Миграні не лікуються в момент. Це спадкова або придбана річ, яка характеризується дисфункцією мозку.й Ні, що не означає, що виникає пухлина або будь-яка патологія. Це означає, що на відміну від інших людей, ваш мозок трохи невірно реагує на деякі фактори запуску.

Це пропонує простий висновок: знайти провокуючі фактори і уникнути їх, взяти контроль. Це одна з тих захворювань (як у багатьох хронічних захворюваннях), де лікар має дуже мало ефекту. Ми як лікарі дають вам інструменти, і ви повинні працювати з недугою самостійно, і ми не зробимо це для вас.

Що таке причина мігрені? Як натяжні головні болі: невідомо. Для того, щоб бути думкам, що проблема була кровотоку та судинного спазму або судинного розширення. Перевірив кровоплину на атаку - це океї. Тепер поняття не судинна, але нейрогенно-судинна. Примарно для деяких невідомих причин виникають нейрогенні процеси, що призводять до стерильного запалення в мозку з вторинними змінами мозкового кровообігу.

Я виключив слово «зміни», оскільки це не розлад, це варіант дисфункції. Він працює, але не працює. Світло не блукає, він опікує, але не як яскраве, а потім знову згорнеться.

Генетика працює близько 70% тут. Величезний негативний фактор: якщо людина є невротичним, з надмірною сприйнятливістю і психічною нестійкістю, когнітивно-ведучими розладами, гострими реакціями на стрес, панічні атаки і т.д., тривожні і підозрілі люди, щоб говорити.

Ось чому міжнародний головний біль суспільства говорить про діагноз мігрені:

По-перше, має бути не менше 5 головного болю, які тривають 4 до 72 годин, і ці головні болі повинні мати два з наступних:

• - Єдина (стороння) локалізація;

• до пульсуючу природу болю;

• - Болі, починаючи від помірної інтенсивності до дуже сильного (зазвичай 5 до 9-10 на боковій шкалі)

Під час головного болю слід також бути принаймні одним з таких ознак:

• - нудота або блювота;

• Фотофобія або фонофобія (діапа світла або гучних звуків)

І в кінці все вище не варто перекривати інші захворювання, доступні в момент обстеження пацієнта.

Офіційно діагностовані варіанти мігрень:

1. мігрень без аури (нормальний мігрень);

2. можлива міграція без аури;

3. мігренін з аура (класичний мігрень);

4. можлива міграція з аура;

5. хронічний мігрень;

6. хронічний мігренін, пов'язаний з надмірним застосуванням знеболюючих речовин;

7. Дитячі періодичні синдроми, які можуть бути прекурсори або пов'язані з мігреніном;

8. порушення мігрені, що не відповідає критеріям.

Слово про мігрені з аура і аура. Аура відноситься до сенсорних, моторних і візуальних явищ, які тимчасово (від 20 до 60 хвилин). Вони індивідуальні, вони в поєднанні. Найчастіші: візуальне явище, як скотома, є втратою візуальної зони зигзагами кордонів, які в кінцевому підсумку зрушуються в периферію.

Ось варіант скотоми:

Лікування міграну

Тут все комплексно і індивідуально, а також з болем натягу. Відмінність полягає в тому, що це дисфункційний вираз і, відповідно, є лікарські засоби, які лікують біль (абориційні препарати), і є ті, які перешкоджають його розвитку (випробування).

Як правило, якщо є блювання, то починайте з ним: дайте антиеметики (антиематичне), потім дайте NSAIDs, але в найбільш ефективній дозі, то якщо це не допомагає, то з'єднайте штати.

Для профілактики використовуються дуже різні препарати і антиепілептичні препарати і антидепресанти, і препарати для зменшення тиску, такі як бетаблокатори, і блокатори каналів кальцію, але не з метою зниження тиску, але з метою запобігання мігрені.Для того, щоб рекомендувати ліки, адже все дуже індивідуально: одна річ допомагає кому, інша не і навпаки. Найголовніше зрозуміти, що є тригери мігрені і мінімізувати контакт з ними, або завжди бути готовим мати абортні ліки.

Важливо зберегти щоденник мігрені: коли голова впав, як, на якому фоні, що сталося, допомогли / не допомогли і скільки? Крок за кроком, щоб зрозуміти себе і зрозуміти, що справа і що неправильно, що необхідно і не потрібно для Вас особисто. Лікар тут тільки розміщує маяки і вказує дорогу, але всі повинні слідувати за ним.

Я просто хочу сказати Важлива точка в мігрені: не чекайте розвитку болюй Як тільки ви усвідомлюєте, що він починається або приходить, негайно напоїться знеболюючими засобами. Скоріше ви починаєте, краще ефект.

Р

Не чекайте розвитку болю - чим швидше ви берете ліки, тим краще.

Головні болі Кластеру

Головні болі в кластері - сильні головні болі, як правило, за око, над око або в храмі, що триває від 15 до 180 хвилин від 1 до 8 на добу. Завжди 10 з 10 на болі. Зазвичай з ними відбувається сльозотеча, почервоніння кон'юнктиви, нежить, пропускання верхньої повіки або її набряку, все з тієї ж сторони болю.

Механізм розвитку не повністю відомий. Передбачається, що генетичний фактор і розвиток неспецифічних запалення в кавернозному пазухі і верхньої вени очей і розвиток болю якось пов'язаний з тригемінально-гіпоталамінним маршрутом. Також є тригерні чинники, що сприяють виникненню: спирт, нітрогліцерин, релаксація/тонія, гістамін, високі висоти і миготливий світло.

У вигляді виділяються епізодичні і хронічні. Епісодик є поєднанням болів кластерів в періоди, тут, відповідно, 2 кластерних періодів від 7 днів до року, відокремлених 1 місяців без болю. Хронічний період при безболісний період менше місяця.

Також варто відзначити нейровізирування, такі болі є вторинними, а на МРТ виявлено пошкодження структурного мозку. Так для всіх пацієнтів з болем кластера рекомендуємо робити МРТ головного мозку.

Лікування головного болю в кластері.

Дуже добре допомагає кисень, 10-12 літрів на хвилину. Часто буває, що я даю вам дихати, і в 15 хвилин все проходить. Якщо це не допомагає, додайте штати, на прикладі. Триштани хороші, але їх часто не можна застосовувати і до сих пір існують протипоказання - серцево-судинні вирази, вагітність. Терапія аборту не спрямована на запобігання нападів, але досить при зниженні частоти нападів. Я прочитав про літію і верапаміл.

Уникнення тригерів, що викликає біль, також допомагає. Не провокація, без головного болю.

Синогенні обличчя і біль у головного болю

Він також включає риногенний головний біль. Ось про вас, всі носові алергії страждають алергією, синуситами з запаленими пазухами. Так, головні болі супроводжують синусит, а не тільки супроводжують, а іноді їх перша ознака. Особливо слабкий, млявий.

Нерідко люди навіть не знають, що проблема є, просто головний біль і все, особливо коли ви згинаєте, щоб підняти щось, зав'язувати ваші бузки і “так ваша голова розщеплює!” – кажуть пацієнти. Це не тьмяне, ниючий біль у спині голови, а не спробаючий біль мігрені, або очей випадають з болем кластера - це біль лопається. Іноді можна злегка збити (розрізати) в проекції передбачуваного гаймориту і отримати досить розумну реакцію пацієнта у відповідь на підвищений біль.

Види синогенного обличчя і головного болю:

• Передній (фронтовий) синус - біль в лобі, кроні і вище / за око.

• Максимальний синус - біль у верхніх зубах і живописцях. Нерідко такі пацієнти виводяться стоматологами, коли перевіряють, що все добре з зубами.

• Етмоідит – біль очей з опроміненням до храму.

• Sphenoiditis - Tome, forehead, ocular part, навіть задньої частини голови.

Лікуванняй Природно, потрібно лікувати не стільки головного болю в якості джерела. По-перше, потрібно взяти картину синусів або КТ-сканів, оцінити, чи призначати антибіотики. Потім гормони в носі, регулярне інтенсивне змивання, NSAIDs і розробка годинників. При хронічному гаймориті всілякі поліпи і слизові оболонки - окреме питання.

Hangover головний біль

Болі хеновера - класичний біль натягу + шийний біль. Ми маємо природні механізми для зміни положення тіла уві сні, щоб не «запустити» кінцівки або голови. Спирт відключає ці механізми і ми в якому положенні ми впав, в цьому і сні, іноді ця позиція незручна для шийного відділу хребта і, відповідно, веде м'язи шиї в гіпертонус. Ви прокидаєте без наркозу алкоголю і з комбінованими головними болями.

Як проявляється синдром передньої сходової м'язової залози і що це призводить до?14 натуральних соків і коктейлів для зменшення холестерину

Чому буває, що напередодні сну, перед похміллям ви п'є анальна незаймана, а потім не боляче? Ну, ви, ймовірно, відключаєте запальний каскад спочатку, який потім викликає біль. Чому не працює? Імовірно, тому що каскад передбачає не тільки м'язи, але і нервові структури, на яких не діють ліки. Або крім головного болю напруги розвивається мігренін і, як я описав вище, його необхідно припинити відразу, з проходженням часу важче впоратися з. Видання

Автор: Антон Лобода

Джерело: www.zozhnik.ru/gid-po-boli-kak-izbavlyatsya-ot-raznyx-bolej/