Великий інтер'єр. На Маднесі в класичному віці і в житті Мікеландського фонтану

Якщо в середині ХХ століття правитель Дума Франції був екзаменом Жан-Паулом Сартре, то в післявоєнні роки його місце відбувавсяМікеланд Фоукс, філософ і історик, які уникли етикетокй Його перша велика робота не з буттям, предметом та іншими традиційними філософськими проблемами, але з безсонням.

Як «Історія Маднесу в класичному віці» відноситься до власного ставлення Фокусу до невинності.

Мадність Мікеландського фокусування

У липні 1978 року Мікеланд Фоукс, можливо, найбільш впливовий публічний інтелігент Франції в той час, виходив з квартири на Руе де Ваугірард в Парижі, він був під впливом опію і потрапив на автомобіль. Покинув, філософ думав, що час припинився, і він сам залишив своє тіло. Подуматель пережила і охарактеризував нещасний випадок як напівміцний, евфоричний досвід.

«Насолоджуюся, що я не можу нести його. Я вмирає. Давайте мені дати вам більш чіткий і простий приклад. Я потрапив на машину раз. Я переправила вулицю. І за два секунди я думав, що я помирала. Це дуже інтенсивне задоволення. Чудова погода. Увечері, влітку. Сонце було встановлено. Небо було красиво, синє і так далі. Він був - і досі - один з кращих спогадів, він пояснив інтерв'юеру в 1982 році.

Дуже важливо, щоб розглянути аварію і відчуття загиблості.Але автор «Історія Маднеса в класичному віці» не був божевільний - принаймні не медично.

Я не тільки бере участь в безсонні, як об'єкт дослідження: писати історію безсоння, він повинен стати носовим. У 1981 р. інтерв’ю з першим біографом, Дідере Ерибон, філософ кинув лінію, яка захопила світло на всю спадщину: «Що я спробував зробити теоретичну роботу, джерело прийшла з елементів власного досвіду. й

Саме тому він не схожий на книгу, яка стала першим кращим крилом і славила автора поза акадмією, словом і речами, опублікованим в 1966 році. Газети писали, що це революція в філософії: книга дефіантно розміщена на кав’ярних столиках і читайте практично на пляжах. Але для Фоука це лише «маргінал», «технічна книга», яка описує «не питання, які засвідчили мене самим», позбавлену «пристрасті, які керували мене в письмовій формі інших робіт. й

«Я вже говорив вам про прикордонний досвід: це тема, яка дійсно цікавить мене. Маднес, смерть, сексуальність, злочин дуже важливі речі для мене. Але “Події та речі” здається мені, як формальна вправа, говорить Фоукас у інтерв’ю з Ducho Trombadori.

У інтерв'ю з "Truth, Power and Self", він говорить неоднозначно: "Одячі мої письмо є частиною моєї біографії"; Біографія Фокуса є прагненням до прикордонного досвіду, який біограф Джеймс Міллер, в пристрасті Мікеланда Фокуса, назвав трансгресивний "досвід-ліміт": «Чисте інтоксикація, сни, діонійське захоплення художника, найболючіша асоцтова практика і панамантні знання мунозотичного еротика, здавалося б, долати, нехай бажати, кордони відокремлюють свідомість і підсвідомість, і біль».

Pinel в Salpetrier, 1876, від Tony Robert-Fleury.

У 1656 р. у Франції королівський едикт створив так звану загальноосвітню лікарню, юрисдикцію якої входять Сальпірьер - колишній арсенал (французька сальпєтре - нітрат). Згідно з вироком, новий тип закладу, при утилізації "іронових комірів і підземних підземелля", призначений для стирання "похилість і безпліддя, джерело всіх і всіх порушень". Але на практиці вони включають не тільки бояри, але і вагабонди, блазури, п'яниці, лечері, індіанки та інші «пошуки». За даними перепису 1690, Salpetrier має понад 3000 осіб. У 1793 році один із засновників психіатрії Філіп Пінель, звільняє від бензоплів - але, пише Фокус, щоб вірити, що команці були зараховані статус злочинців - преюдії: "Все, що ті, які випустили його, були тільки мутильовані, старі чоловіки, шлаки, прозутети, і він пішов з команів у відповідних закладах".

У будь-якому полі можна втілювати досвід-ліміт, де суб'єкт може досягти критичної точки, де його суб'єктивність трансформується в щось радикально різне. Уміння Ніцша (і необхідність) знайти, змінити і подолати себе є одним з фундаментальних принципів світу Фокусу. Кращий епітаф для нього буде лінія від Zarathustra: «Я тільки повертаюся до мене, це нарешті приходить додому; всі частини його повернення, які були довгий на закордонних землях і розсіяні серед всіх речей і нещасних випадків. й

У площині досвіду-лімітної трансформаційної ідентичності, яка полягає в тому, що Фокус Епікуран, вдарив машині і в евфоричних снях, спостерігаючи за встановленим сонцем. На підставі якого Сократи замовили «до догляду за тілом і не про гроші, а про душу. й

У тій же вени, захоплення Фоуксом для 1968-го студентських протестів: «Не робить революцію - вони є революцією.» Ці симпатії Червоного травня також не Марксист, але Ніцшян; 68 травня є одним із прикладів «розвиток, який ми і створюємо щось абсолютно нове – абсолютне нововведення». Інноваційний Само повертається до геї Фокусу – «Ми повинні створити гей життя». Гей-купе" - і в Фокус-садомасочист, які вважали, що садомазохізм - це "якість творчості" і "справжнє створення нових можливостей задоволення, які раніше не знали людей.

Маднес є ще одним кінцевим досвідом серед багатьох, досвіду на межі можливості.У інтерв'ю з італійською газетою La Fiera Letteraria, Foucault стверджує, що певні лікарські засоби призводять до «статку безсонності», в якому досвід ансанності лежить за межі відмінності між нормальністю і патологією.

У травні 1975 року став філософом в Долині смерті. Ніч, іконописець Забірський Точка, звучить стрічка "Контакти" авангардним композитором Карленхейцом Stockhausen, Foucault сидячи на краю скелі під впливом марихуани і LSD. Поведінка галуциногенів, мислитель бажав взяти половину дози, але Американські товари перенесли його в повному обсязі. Через два години він вказував на зірки і сказав: "Небо вибухнула, а зірки падають на мене, як дощ." Я знаю це не вірно, але це правда. й

На ніч з'явився супровід електронних ножиць Stockhausen. Згідно з тим, хто супроводжував філософа, в одній точці Фоукс загинув і прийняв, що він був «дуже щасливим» і «подарував нове бачення себе». Згодом він неодноразово згадує про свою кислоту подорож з друзями як важливий досвід – очевидно, як важливо, як автомобільна аварія на вулиці Войяра.

Маднес в лікарні Святого Анни

Контраст «Історія Маднесу в класичному віці» з «Вордами і речами» через те, що колишня відображає свій «імедійний особистий досвід»: «У мене було особисте, комплексне відношення до безсоніжності та психічних установ». Запевняючи, що всі його роботи автобіографічні можуть бути оброблені скептицизмом, якщо вони не були підтверджені такими близькими друзями, як філософ Гіллес Делєзе, і навіть учні філософа. Дідере Ерибон в біографії котирування зауважень студентів, які навчаються з Фокусом в Ecole Normal в 40-х роках: «Все життя в очах невинності», «Коли історія Маднеса була опублікована, кожен хто знав, що ця книга тісно пов'язана з власною біографії. й

Майбутній філософ часто дав причини розглянути себе психічно хворим: один раз він знайшов лежачи в аудиторії, що лежить на підлозі з грудями, зітхненим бритвою; інший раз Фокус загрожував студенту ножем; і один раз, коли запитав, де він збирався, він різко відповів: «Я збираюся в магазин купити канат, хочу повісити себе». Нерідко загострення відбувалися після нічних візитів до барів для гомосексуалізації - у ті роки гомосексуальності у Франції все ще стигматизовано, а життя знецілково призвело до психічної травми.

У 1948 році 22-річний Фоукас фактично спробував вчинити самогубство, після чого батько відправив сина на психіатр у лікарні св. Анни, щоб він був знайомий з установою, яка направляє вакан. Він не тільки як хворий, але і як учень в вступному курсі психопатології, які включені лекції, демонстрації пацієнта, пояснення лікарів і знайомства з госпітальною зоною.

Фокус вирішує отримати ступінь не тільки в філософії, але і в психології, і навіть спекулює на кар'єрі як лікаря.

У 1952 р. захистив ступінь психопатології і отримав роботу в лікарні св. Анни як стажування - він не має зарплати, обсяг обов'язків незбираний.

Пізніше філософ згадав, що «Я був в загальній ієрархії десь між пацієнтами і лікарями, які не пов'язані з особистими якостями або особливим ставленням до мене, але був наслідком неоднозначності мого статусу, що змусило мене відступати від лікарів». Я впевнений, що це не про особисте подразнення, тому що я пам'ятаю, що в цей час я постійно відчув з місця. Вже кілька років, коли я почав писати книгу з історії психіатрії, що мій досвід аквардії взяв форму історичної критики.

Корабель Фолса (Stultifera Navis), зображений на титульній сторінці рукопису з поемою того ж назви Себастьян Брант, що складається в 1494 році.

Автор гравіювання невідомо, переважно Альбрехт Дюрер.

Stultifera Navis є одним з поширених образів ренесансу в живопису та літературі; найвідоміший образ корабля належить Hieronymus Bosch.

Як пише Фокус, під час Ренесансу, «композиція суден, екіпаж якого, що складається з фантастичних героїв, уособлених віртуозів і пророків або соціальних типів, посольств на великій символічній війні, приносить символи, якщо не достаток, то принаймні зустріч з долею або з правдою про себе», – у вогнику.

У іншій психіатричній клініці Foucault спостерігали карнавал напередодні застібки: хворі, приготовані костюми і маски, відсвяткували разом з в'язаними лікарями, а ввечері запалені маски з начиненим карнавалом. «Цього фестивалю божевільного – це фестиваль мертвих» – примітно, що в перших розділах «Історія Маднесу» він присвоїв багато місця до з'єднання між безсонням і смертю.

У той же роки Фоуксом працював помічником в лабораторії електроенцефалографії в тюрмі, де діагностував травми мозку і неврологічні проблеми.

Таким чином, Ерибон призначає, на самому початку своєї академічної кар’єри він запроваджується до двох світів, щоб бути ізольованими: «мадність» і «оффенції». У своїй докторській дисертації, яка буде опублікована під назвою «Історія Божевілли». Не менш важливим для книги стане ще одне місце роботи - французький культурний центр в Доппсалі, де Фокус організований для роботи в 1955 році. Русский EnglishРусскийУкраїнськаPolskiItalianoEspañol汉语Bahasa Indonesiaहिन्दीPortuguês日本語DeutschFrançaisภาษาไทยελληνικά اللغة العربية День після дня, методично досліджує архів; рукопис дисертації в кінцевому підсумку збудеться до тисяч сторінок - і незважаючи на неординарний стиль презентації, 20 травня 1961 року захиститься на Сорбонні.

Нагляд Фоуксом, філософом та істориком науки Георгієм Кангулем, спочатку критично стало те, що психіатрія мала монополізоване явище безсоння і перетворила його в психічне захворювання, але в кінцевому рахунку визнано видатні філософські заслуги рукопису: «Значення цієї роботи очевидна. З M. Foucault ніколи не на даний момент з’являється різновиди досвіду madness від Ренесансу до теперішнього дня, доступні для сучасної людини через дзеркала пластикових мистецтв, літератури та філософії; як він розплутує і обфускує основні нитки, його дисертація є як аналіз і синтез, строгість якого не полегшує читання, але компенсується думками.

Мади в класичному віці

Так що таке Божевілля? Історія того, що він писав?Важко припустити, що якщо історик пише історію предмету, він спочатку визначить його. Але Фокус не дає єдиного визначення невинності. «Фоукс говорить про несправедливості лише непрямо, і перш за все, був пов’язаний з цією потужністю для відчуження, який був одним днем (або не) введений в практику з адміністративним декретом. й

Ця немісія — або, навпаки, більш широке розуміння несанкціонності — до атрибуту Фокусу, що не існує. Але точка в історії невинності є рівно протилежною: як було поганість, представлена в різних епохах, в яких інституційних формах вона висловила, як ставлення до неї змінилася з зміною історичних форм в суспільстві, як madness стала те, що саме для нас сьогодні психічна хвороба піддається спеціалізованому лікуванні, як вступила розумна людина, яка взяла на себе завдання суддівства?

Інсанність як біологічна хвороба є відносно недавно винахідником.У середні віки та ренесанси, бодмени були більш інтегровані в суспільство, ніж в сучасних часів. У 1970-му лекцію «Дівчинці допускаються до існування в босом суспільства». Чоловік, який назвав село фольго не маррі, не брав участі в іграх, але решта закрили і підтримував його. Він з села до села, іноді приєднався до армії, став блукаючим купцем. Якщо божевільний, він опинився поза містом, іноді давав турботу моряків, щоб позбутися від міста божевільних; можливо, звідси, що Джером Бош взяв ділянку за знамениту «Сибір Фолів».

Цей образ передньої сторінки — це фольга в своєму ходовому маршруті йде в інший світ і виходить з іншого світу, посадки на березі» — одна з ключових особливостей всієї книги. Аналізуючи картини Bosch, Bruegel і Dür, твори Монтаіньє, Cervantes і Шекспіра, Foucault укладає, що один раз досвід безсоння був досвід трансцендента, іншої сили світу, одночасно приваблюючи і відлякування, трагічної і магічної; бодіння не як людський дефіцит, але як фантастичне відновлення темних глибин людської природи, як гельська правда про світ, що закріплюється Божеством.

Але з часом щось вирушилося неправильно: що Фокус назвав «Велике імперство». Маднес був виведений з свого заміського тумби, знежирений і ізольований, як в уяві, так і в суспільстві. Монтаїн написав практично небайдужий поет Torquato Tasso: "Чому не знає, як тісно божевільність в контакті з високими імпульсами вільного духу і з проявами неординарної і незрівнянної справи?" І в наступному столітті Дескартес у відбиванні повністю розсіює себе від невинності: мислення не має нічого робити з ним, тому що невинність сама не може бути психічним актом - таким чином починається епоха великої раціональної філософії, в якій божевільність не має голосу.

Соціальна іммісонація відповідає ув'язненню в думі: навіть під час життя Дескартес, лікарні та альмбуди починають відкривати в Європі, обладнаних «сушарами, залізними комірами, камерами та підземними підземелями», вони часто займають приміщення колишніх лепросарій, через які гості успадкували стигмату рогових людей. За словами роялого вироку, ці установи призначені для запобігання «похилості і безпліддя як джерело всіх і всіх порушень», по суті – не тільки бідних, але і похилого, похилого віку, хворих, ідлерів, прозунтів, дебаучерів, блюшів.

У середині XVII ст. в Парижі настали шість тисяч людей – 1% населення міста. У непрозорому промисловому суспільстві існування тих, хто не міг працювати або думав, що неправильно стала меншою і менш толерантною. Кораблі фольців, з яких були видимі сакральні коштовності і судоми Всесвіту, припинили подушити хаотичні води і перетворилися в тюрму, а пізніше в психіатричному лікарні.

Стародавній космічний бодіння був замочений, але він не був повністю репресований, але тільки дормант - "це було останніми виступами Nietzsche, останніми баченнями Ван Гога, що пробудив його до життя". Митці, як Artaud або Nerval, як і раніше здатні висловити досвід безсонності, незважаючи на його відторгнення суспільством.

Це завдання історії Божества, щоб дати голос до того, що протягом століть, через багато соціальних практик, політичних інститутів, етичні оцінки, медичні діагностики, мовчали: «Ми повинні слухати, вигинати до цього метелика світу, намагатися дискренувати так багато зображень, які ніколи не стали поезіями, тому багато фантазій, які ніколи не досягали кольорів пробудливості. й

р.

Як послідовно Фоукс був у естетичній естетиці засвідченої дискусії, яка відбулася у 1964 році.

« » » » » » » » » » » » » » »Питання:Говорячи про невинність. Ви сказали, що досвід божевільності – це точка найближчого підходу до абсолютного знання. Ви дійсно думаєте так?

Фокус:Я.

Питання:Чи не маю на увазі «свідомість» або «премонація» або проповідність несвідомості? Ви думаєте, що це можливо мати ... що великі думки, такі як Nietzsche мали «досвіди невинності»?

Фокус:Точно так.

Цікаво: Відвідайте картини Ван Гог

9 думок, що психологічно важко люди не

«Історія Маднеса» укладається з дисертації, що «нереазон в сучасному світі, після Сейду і Гоя, належить до рішучих моментів всієї творчості – в інших словах, до тих, загиблих, домінування елементів, які вбудовуються в творчість. й

Звісно, книга піднімає багато проблем, пов’язаних з нормотворчістю і патологією, технологіями влади, медичними знаннями, зв’язками влади і знань, формування нової суб’єктивності – все, що буде зміщено в наступні роботи Фокусу.

Але серед інших речей, Історія Маднеса була призначена для перемотування вітрилами корабля Фолс, щоб вона могла продовжити таємничу подорож до меж причини. Видання

Автор: Стас Неаранович

П.С. І пам'ятайте, що лише змінивши вашу свідомість – разом ми змінюємо світ!

Джерело: gorky.media/context/velikoe-zatochenie/