Утопії не буває – філолог Юрій Левінг про ідеальні міста

Філолог і наболог Юрій Левінг на концепції ідеального міста

до Які міста на Землі можна назвати реалізованими міст-утопії та чому? Не існує реальних утопій, це оксіморон. Але якщо ви добре дивитеся, розкішно вбудовані утопські міста можна знайти в комп'ютерній грі або в big-budget sci-fi трилер. Може бути навіть в архітектурних журналах. Картина міста в кінотеатрі, однак, змінилося досить повільно, принаймні, пейзажі утопського простору в експресіста Metropolis або в конструкторі Aelite 1920-х для мене є більш переконливим у своїй фантастики, ніж в голлівудських гончарних іграх 2013 з їх передбачуваною машиною. Це не про спеціальних ефектів, це про можливість підштовхувати горизонти очікування.

У будь-який час міські дизайнери змогли провести точні проекти, які можуть коротко здивувати фантазію сучасного - від Ейфелевої вежі в Парижі до огіркового хмарочосу в Лондоні. Однак, щоб запропонувати цілісне рішення на масштабі одного, навіть середнього розміру, місто з зсувами в інфраструктурі і перервами стереотипів неможливе для ряду причин, в першу чергу економічна, і це доведено невдалими складними архітектурними проектами тоталітарних режимів.

до З нереалізованої, що вам найбільше подобається бачити втілений?

до Ще один день, в моєму кормі Facebook я помітив, що хтось експонував фрагмент з радянської телевізійної серії моєї молоді «Гестрі з майбутнього» – у відео, хлопчик Коля отримує до Москви майбутнього, ходи з авосибом в руках між машинами з вільним вуглецевою водою і дивиться на одномісні літаки, схожі на сирники. Далі директор спецефектів організовує рейс пілота на Червоній площі. Я не помітив мазолей, який є характерною рисою фільму, виконаної в 1984 році на межі великих змін. Я боїться, що якщо творці футуристського фільму для бідних могли б уявити, як мало архетіпалу локус столиці (де починається радянська земля) змінять три десятиліття, вони будуть сумними.

Якщо ми говоримо про індивідуальні міські проекти, пострадянські простори, з їхніми палімпсестними шарами декількох реальностей в одному, такі неупереджені утопії. У будь-якому новому місті, де я піти, я реагую досить чутливо до місцевих топонімій: в місті Падуя неможливо позбутися від дивного почуття, коли ви прогуляєтеся по Via Dante Alighieri і поверніть на Via Giuseppe Verdi. У своїй рідній Пермі на вул. Карла Маркса, де я побував на Пушкінській бібліотеці, описаній Пастернаком в Doctor Zhivago як Lara's місце роботи, я знайшов, що шматочок цієї вулиці раптом став відомий як сибірський шлях. Я для відновлення історичної справедливості, але тільки для послідовного, інакше ми маємо справу з з змією, яка не повністю охопила свою шкіру. У Окленді, до речі, я був хабардом того, що сучасні новозеландці дуже чутливі до місцевої спадщини, тому більшість вуличних імен ретельно зберігають смак абзаців. У районі, що характеризується утопійською назвою Mount Eden по вулиці Аваїрака, ви можете звернутися до Taumata Road,... і так далі.

до Зрозуміло, що утопія завжди схожа на виклики часу, в якому його автор жив. Який ідеальний місто буде актуальним сьогодні?

- Я не архітектора, я не дизайнера, я філолог, тому цікаво побачити, як культура реагує на те, що ви викликаєте виклики часу. Десять років тому я опублікував книгу на Набоков і поетики російського урбаністики під назвою Станція Гараж Ангар. Тоді я зацікавив, як літературні тексти контемпорів Набокова вплинули на локи, що були вказані в назві, оскільки вони буквально витісняли міську тканину наприкінці останнього — початку останнього століття. Наприкінці ХІХ ст. історія електрики та її «дове походження» в драматичному напруженні не поступалася Прометянському міфу про вогонь і сприймався як чудотворний спосіб трансформації реальності. У першій третині ХХ ст. література почала агресивно опанувати поетики нових режимів перевезення, чи повітрю або підземелля. На основі досвіду читання я скажу, що як проект «ідеального міста» і його структура вже давно придумав і просто продовжуємо описуватися з різним ступенем варіації – від Вежи Babel на полотні Петра Bruegel Elder до цукрового крему Володимира Сорокіна.

до У вас є мрія про ідеальне місто? Що подобається?

- З вікна мого канадського будинку, як це відбувається, можна побачити спліт затоки Атлантики. На дошці змоченими катери з помаранчевими жилетами. На протилежному березі пагорба плавно бігти, схожі на обмотки, мініатюрні автомобілі. Сігулс, хмари. Для мене це дуже щасливий краєвид.

до У сенсі Єрусалим є утопіанським містом. Чому це відбувається? Як знайомий вид цього міста як футуристичний проект?

- Текстовий текст Єрусалиму скопіював незліченні часи у три тисячі років історії міста. Ми ще не розуміємо етимологію своєї назви, нехай тільки всі сакральні зв’язки самого місця. Але місто може вважатися лише футуристичний проект від центру, в режимі реального часу він живе відповідно до законів будь-якого міського середовища - є його романтичні алеї, богемні квартали і несподівані, зелено-криті двори, підшлункової залози вулиць ресторану в центрі і гангрен жахливих, занедбаних будинків на околиці.

до Які тексти можна використовувати для перегляду Єрусалиму майбутнього? Що це робити з тим, що Єрусалим сьогодні? Де знаходяться місця в місті, де турист або дослідник бачить майбутнє своїми очима?

- З такою ж давньою книгою, як і світ, вона називається Біблія. У сучасному Єрусалимі ви повинні бути змістом, скажеш, пам'ятки Єрусалимського трамваю, вдало поєднуючи ретро і модернізм, доріжки для яких були болючі побудовані і, нарешті, запустили в універсальну радість по вулиці Яффи, минулі стіни Старого міста, а далі на північ. Крім того, якщо достатньо трамваїти вулиці цього міста (і я прийшов тут, щоб жити в 1992 році і залишатися в ньому майже десять років), то ви неминуче мають деякі маршрути, пов'язані з особистою біографії, на яких накладаються міфологія та літературні матри – все це формує унікальну ауру міста, геній місця.

Що стосується точок в Єрусалимі, де туристичний або дослідник представлений з спекулятивним майбутнім, все досить просто: серце цього міста знаходиться на Храмі Морії. Кожен єврей, якщо він коли-небудь мав можливість подивитися місто з гори Спостереження хоча б один раз в його житті, протягом останніх двадцяти століть доведеться випробувати стан щасливої біфуркації, коли очі подвоїв: ви подивитеся на висоту, де храм повинен стояти, але є або зазор недійсним в своєму місці, або (з кінця сьомого століття) золотий купол Арабського москва.

До речі, це дивно, що жоден з сучасних концептуальних митців ще не здогадувався, щоб зробити проекцію лазерного світла на вершині храму, в результаті чого велична архітектурна структура, яка особливює божественний абод, буде матеріалізуватися в повітрі. Я не вірю, що така продуктивність повинна перемагатися над почуттями мусульманських віруючих.

Як проект «ідеальне місто» і його структура вже давно придумали і просто продовжують описуватися з різним ступенем варіації.

до Цікаво, що учасники фестивалю вивчали книгу про яку ви самі, перед організаторами фестивалю підійшли вас, не чули. Це утопський роман художника Бориса Шуца, засновника Bezalel Academy, який прагнув створити національне єврейське мистецтво. Що це про цю книгу і як вона стосується утопійських ідей більш відомих авторів?

Заслуга відкриття тексту довгозабутого роману «Єрусальем перебудований» належить до куратора освітнього проекту «Ешколот» Семина Парижа. Навіть витончені ціни художника Бориса Шуца не знайомі з романом. Єдине івритове видання 1924 р. стало бібліографічною пам’яткою, а її цифрова копія – в колекціях Національної бібліотеки Ізраїлю. Проз, з яким написано роман, я повинен визнати, не має відмінної якості. Головною інтригою не є навіть в сюжеті (і її дія відбувається в Єрусалимі в 2018 році), але в тому, як дивний Борис Шатц, сина меледаду від Ковно, вдалося перемішати в дебютній літературній палітрі букет різнокольорових традицій – від класики жанру утопії, як «Місто Сонця» та «міста Одоєвського без назви» до мотивів від ідеології Чернишевського «Сонечко Вери Павловна» – при цьому вплутавши дозу гетьмана Зіониста, складену переважно з політичної Манферіо (1896) Ієрусалім майбутнього, який проводиться Шатцом, прочитав сьогодні як суміш планів мільйона плюсів Le Corbusier з технологічно розвиненим kibbutz.

Однак, як і будь-яка реальна утопія, цей роман не так багато спрямований на майбутнє, оскільки він позбавляє від хворобливих питань до сьогодення: що таке соціальний статус жінок в єврейському суспільстві, як регулюється гендерними відносинами, як функціонують сади і садиби, як громадські установи з музею до синагоги, і так далі.

до Ви народилися в Пермі, ви живете в містах по всьому світу, але ви сказали, що ви тільки відчуваєте себе в домі в Єрусалимі. Чому?

- Кілька років тому, просто перед зимовою поїздкою до Венеції, отримав гід-альбом «Венеція Йозефа Бродського». Видавці, прикріплені до книги, докладна карта міста з місцями, позначеними на ній, пов'язаними з поетом. Ми дотримуємося запропонованого меморіального маршруту практично успішним. У Єрусалимі надлишок венеціанської води та обмотки кам'яних вулиць компенсуються за горбистим рельєфом та колоніально-археологічною логікою будівлі – але це єдине місто світу, де не потрібна карта. І не тому, що я особливо добре спостерігався, просто навпаки, як показує досвід Венеції. Це просто, що кожен з нас має внутрішній компас, і я маю кращий компас для цієї області, тому в Єрусалимі я завжди довіряю свої ноги. Я також хочу вірити, якщо ви будете, в містичній пам'яті місця, в тому, що мої далекі предки прогулялися тут, в сандалі або без.

Джерело: теоріяandpractice.ru