562
Щастя всім. Безкоштовно.
Дійсно, брати Стругацького більше, ніж письменники. Не про літературу або, точніше, не просто література. Не дивно, що філософ Олександр Пятигорський у приватній бесіді сказав, що тільки вони відобразили проблеми другої половини ХХ століття. Один із способів або іншого, мова братів Стругацького, що наша культура найчастіше заклала свої «видані питання». А якщо у нас є залишки спільного світогляду та ідеології, то його можна описати тільки на своїй мові і від досвіду тих, хто побудував своє життя за допомогою їх побудови ролі і ситуацій.
Не вдалося брати участь у будівництві Нового Світу. Але я не віддаю. Не ніч! Понеділок починається в суботу! – так викладач і маркетолог Льоіта Волкова відповіли нам питання про те, як різні люди робили себе і вчинені дії, на основі книг Стругацький. Це як і будь-яка потужна ідеологія працює: вчені експериментували, як в НІЧАВО, спеціальні послуги та конспіратори відіграли Комкон, В'ячеслав Глазичев прагнув і знайшли прогресори в кожному місті або області, реформатори немовляють СРСР для планети Саракш.
На мене дуже багато письменників. Їхні книги переважно формують світ, норми поведінки, призначення в житті. Смішні, але я пам'ятаю, що я визначився, щоб зрозуміти економіку і причини інфляції після читання фінальної частини острова. The Wanderer коментує Максим: Ви розумієте, що інфляція в країні? Ви навіть знаєте, що інфляція? Я не хочу бути міцним і з'ясувати його. Тоді вперше почав шукати спеціальні книги про економіку, написав Єгор Ґейдар у книзі «Дні перемог та перемог».
Праска долі полягає в тому, що сам головний реформатор (якщо ви подивитеся на зовнішні результати) відігравав більш схожий на компламент Максима, а не як мудрий мандрівник - гіперінфляція з усіма стражданнями людей, звільнених від диктатури, не уповільнилося з'являтися на зіткненні тиранічного центру. Але це завжди справа: у світі братів Стругацького, виконані прогнози та відповіді не настільки сильні, як їх «світи». Що б ви зрозуміли, що наслідки його вже описані в деяких своїх книгах, чи хочете ви «найкраще» або ні. Стругацький не про застави і рецепти, але про діалектичну складність найважливіших рішень в житті.
Філософська влада своїх пристосувань, ймовірно, стебла від того, що письменники, які виростили бджільництво в комунізмі і стали розгубленими з ним, змогли описати найскладніші проблеми сучасної людини. Не тільки радянські. Права людини – це проблема, не тільки по відношенню до природного світу, але й до світу супруманського соціального експерименту; не тільки жахів шавлія, але і жахів прогресу.
Коли Борис Загинув Стругацький, багато почали скаржитися, що занадто багато, і життєво важливо, він не запитав (див. останнє інтерв'ю на сторінці 32). Але неможливим є те, що «запити» Всі відповіді та коментарі на книги цікаві, але найголовніші питання. Книги Стругацького як універсальна комп'ютерна гра, так само, гра життя: автори встановлюють тільки координати для вибору, але вибір сам є вашим. Подумати і закінчити читачеві самостійно. Саме тому ми проаналізуємо не «робочу роботу Стругацького», але світ і культуру, в якій ми живемо.
За допомогою тих, хто погодився поговорити з нами про те, як використовуються Стрігацький світ, ми скомпільували 10 основних парадоксичних рольових ситуацій, що описує простір сучасної російської (радянської) практичної філософії в міру того, що вона все ще жива.
1,1 км Ліс проти. УправлінняРеальність Стругацького
«Снаїл на слозі» – це світ боротьби між «натуральним» і «артиційним» життям, з обох сторін, що оточують. Вище скелі - Лісовий офіс, під скелі - сам ліс. Управління є світом адміністративної абсурдності. Після його існування, очевидно, було цивілізоване почуття, але все дегенеровано в імітацію діяльності, підтримане потоком замовлень, що досягають скасування другого закону термодинаміки в прямому порядку. Ліс – світ біологічної абсурдності. Це не звичайний ліс або навіть джунглі: є стрибки дерева, їстівна земля, мертві біороботи, що пригнічують місцевих жінок. Ліс підпорядкований жінкам, які відтворюються частковогенезом і призводять до геноциду чоловіків-оригіналів. лінгвіст Перец прибуває в офісі, сподіваючись входити в ліс, щоб відкрити новий світ. І з лісу до офісу практично втратив здатність логіки Candide - колишнього лікаря-біолога, який збитий на вертольоті і був прийнятий до одного з сіл абортів.
В інших книгах Стругацького, суперечності між «натуральним», диким життям і соціальним менеджментом, не так безперечно, але тут теж можна зберегти себе, якщо не є частиною системи і здатний ходити по кордонах світу.
Цитати
«Це не голова, яка обирає тут. Ось серця вибирає. Закони не добре або погано, вони не моральні. Але я не моралі! Якщо я підібрав ці друзі, вилікували і помадилися, приймали себе, почула—навіть, то я, ймовірно, легко і природно, взявши на себе сторону цього прогресу, і Кохеног і всі ці села будуть втілювати релікву для мене, з якою вони були брудні занадто довго. . . ?
У зв'язку з проведенням, пропонується в майбутньому розглянути прояви всіх видів ДТП як незаконних, так і проти ідеалу організації, а також дотику ДТП (пробабельності) як кримінального акту.
Наша реальність
Ми побачили дегенерацію як ідеї управління «штучними» (пізній СРСР) так і ідею природного, «натурального» лісу на ринку 90-х років.
Особистий досвід
«Снаїл на слозі, у розумінні, довідник до прийняття рішень та дій на межі раціонального та irrational». Стугацьки неодноразово зверталися до цієї теми, вони не дали відповіді і рецепти, але що їм вдалося сказати дуже значним для мене — Шаші Мартинова, Генеральний директор, Magic Bookroom.
2,2 км Батько проти ментораРеальність Стругацького
Педагогічна утопія є одним із фондів Стругацького світу. У ідеальному майбутньому діти з раннього віку повинні бути внесені в спеціальні школи-інтернати. Вчителі одночасно мають певну високу теорію освіти (що це, Стругацький не дуже пояснив). У більш складних речах («Покращені лебеді», «Бурден з Евілом»), образ ментора надходить у конфлікт з образом батьків. Предмет батьків та дітей у Стругацькому, як правило, дуже травматичний. У невибагливих лебеді діти разом з їхніми мотивами менторів спочатку виділяються від батьків в колонії лепера, а потім фактично приймають по місту і починають будувати новий світ.
Цитати
- Мюнхена! Українська Українська Мюнхен! Українська
- Давайте мені йти! Давайте мені! У мене є дочка там.
- Я відірю зуби!
- Так, ми хочемо, щоб наші діти залишили нас, щоб бути... Приходьте, вони пішли, ніхто не змусив їх силою.
« » » » » » » » » » » » » » » На Землі були люди, молоді та діти. У Жільїні відчував, що він може допомогти їм, принаймні деякі з них. Неважливо, куди. У школі-інтернаті. Або заводський клуб. Або Будинок Піонерів. Щоб допомогти їм вступити в життя, щоб допомогти їм знайти себе, щоб визначити своє місце в світі, щоб навчити їх шукати один раз, щоб навчити їх вільно працювати.
Наша реальність
Це страшний і дуже болючий конфлікт. З одного боку, законна мама і тато, сімейні цінності, батьківський обов'язок. З іншого боку, згідно з законами психології, підліток відокремлюється від батьків, а фігура «значущого дорослого» стає все більш важливою для нього. З нього він значно засвоюється соціальним нормам, професією, світоглядом. І перш за все це велика утопія (як кращі школи-інтернати для подарованих дітей або британських шкіл, з яких Хогварц записується). І ця педагогічна утопія має дзеркальну дистопію – модель тиранного створення «нової людини».
Особистий досвід
Під тиском образів від Despicable Swans я став більш уважним до генетики, приймав психогенетику і скоригував багато себе. Курс лекцій в педантропії, тому дуже відрізняється від попереднього керівництва. Я зробив концесію біологічному спадку. У мене була культурна і історична спадщина. Він почав вивчати гру генетики з навколишнім середовищем. І в Депресивних лебеді, і в Беетлі, і в пучку дрібних оповідань вони показали, що програма народження NICAK не може бути змінена. Що стосується суперечок між батьками і менторами, я не звертаю увагу на цей конфлікт, який я зараз шкодую. По суті, переможець завжди є одним з освічених, які разом з дитиною живуть цілі шматки життя. Хочу сказати: важливо не впливати на дитину, а страждати, крі, сміятися і навчатися з ним (Професор Борис Бім-Бад, академік РАО).
3. У Хірурги проти терапевтівРеальність Стругацького
Прогресор – найпривабливіший образ братів Стрігацького. Більшість людей, які ми інтерв'ю про те, що вони порівняли себе в першу чергу до Дон Румата з Хардя, щоб бути Богом і іншими прогресивними, як екс-дискиденти, посадові особи, вчені і рятувальники говорять.
У середу шавлія і запалювання з'являється месенджер красивого світу майбутнього. Іноді він навіть не розуміє, як жити так само, і моностройно. Для цього потрібно закріпити. І ось де починаються проблеми. Чи можна заважати історію? Чи може один стрибок з спасіння до цивілізації? Чи достатньо звільнити людей з тирани і дати їм свободу вибору? Відповідь Стругацького не як це зробити - немає загального рецепту - але це можливо і необхідно задуматися про неї. Проаналізовано майже всі можливі сценарії важкого політичного та історичного вибору.
Цитати
«Дон Кондор захочився на нього губами, що скеляли.
- Я не люблю тебе, Антон, він сказав російською мовою.
- Я теж не схожий на багато, Олександр Васильович, Румата сказав. Я не схожа на те, що ми зв'язали руки і стопу з дуже складовою проблеми. Я не схожий, що це називається проблемою безкровного впливу. Зважаючи на мої умови, це наукова робота. Я знаю всі ваші заперечення! І я знаю теорію. Але немає теорій, це типова фашистська практика, тут тварини вбивають людей кожні хвилини! Все тут без використання. Знання не вистачає і золото втрачає значення, тому що це пізно.
"Антон", - сказав Дон Кондор. - Не пропустіть гарячу. Я вірю, що ситуація в Арканарі є абсолютно винятковою, але я переконаний, що ви не маєте єдиної конструктивної пропозиції. (Важко бути богом).
Наша реальність
Уважаю себе прогресатором: вони кажуть, я поодинці так занурився, і є дикі люди навколо. Стругацький метафор, як і будь-який реальний, небезпечний. Прогресори вважають себе і демократи наприкінці 80-х років, а Комуністики на початку 90-х років (до речі, буріння зомбі башти з «Inhabited Island» була трагічно втілена в нападі «Останкіно» у жовтні 1993 р.). Самокондиціонери, які є повними офісами і на мітингах. Але Стрігацькі книги дають більш складний і цікавий матеріал, ніж занурення «висвітленої» еліти. Ви можете, наприклад, відчуйте себе в ситуації землеробства, на яких працюють прогресори з інших країн світу.
Особистий досвід
Я пов'язаю себе з Доном Румата, особливо в період підземної діяльності «анти-радянської» (1977-1982), а частково навіть зараз («необхідний до Румата за ворожими лініями»). Не збігається з тим, що я спілкуюсь з компанією, яка підтримує горде ім’я «Прогресор». За час свого заступника Міністра (1991-1993 рр.) об’єднання з главами про Офіс від Снаїла на Слоу. З тієї ж книги, кандид і його екструзійні зусилля, щоб зрозуміти, що суспільство вона впала до життя. Тема відповідальності, тема допустимих лімітів і форм втручання в життя інших. Вам потрібно знати, що потрібно змінити. Але перш за все, знову, Candide: Прогрес за межі моральності. Але я не з моралі» (Павел Кудюкін, екс-дискидент, тепер викладач Вищої школи економіки та консультанта групи Прогресора).
4. Створення проти чоловікаРеальність Стругацького
мільярди років до кінця світу. Радянський Ленінград '70-х рр. Квартира астрофізика Мальянова, яка вивчає взаємодію зірок і дифузії. Чистий наук, людина з ecstasy пише формули. І починаються дивні речі, сутність яких полягає в тому, щоб запобігти його від роботи: телефонні дзвінки, суїсть сусіда, звинувачення Малянова вбивства і слідчого з абераціями. Дуже скоро виходить, що такі дивні і страшні речі відбуваються на кілька інших вчених. За допомогою мозкового штурму, вони пропонують втручання суперцивілізації, яка з якихось причин не хоче розвитку земної цивілізації і «банів» перспективних досліджень. Після цього з’явилася більша природна гіпотеза: сам Всесвіт резистує, бо ці дослідження можуть призвести до його вибагливих мільярдів років. Вибір - зупинитися або продовжити, і це вибір лонера.
Цитати
«Це дуже неприємний для людини, щоб зрозуміти, що він не на всіх, що він завжди зданий раніше. Він хоче залишатися тим, що він був всім своїм життям, що неможливо, якщо ви здавалися. Так він має... На жаль, різниця. У нашому столітті вони стріляють, тому що вони захоплюються перед іншими, перед суспільством, перед друзями. І в останню столітті вони знімалися, тому що вони захопили себе. Ви бачите, в наш час, з якоїсь причини, вважається, що людина завжди погоджується з собою. мільярди років до кінця світу.
Наша реальність
У радянських часів було прийнято вважати, що Стрігацьки в «А мільярди років до кінця світу» дали метафору для інтелектуального вибору – захищати правду або капітулювати до держави. Маяк... Але це був метафор для життя в цілому, життя як трилер. Життя – це страшна подія, і завжди будуть більш потужні сили у світі, ніж людина. Тим не менш, якщо ви робите щось, а не збираєтеся з потоком. Найлегший приклад – кар’єра: зробити його успішним і зберегти своє само. Приклад більш складний: невиліковне захворювання, власне або близьких. До речі, це приклад саме з книги: Малянов зламав на хворобі сина. Як завжди, Стругацькі не мають права відповісти на питання про те, чи можна довести до екзитального тиску або ні. Але ця книга зробила багато більш стійких.
Особистий досвід
У 2006-2007 рр. я відчув багато зовнішніх і внутрішніх заходів, після чого мій погляд на надприродний змінився значно. Впродовж декількох місяців я отримав значний досвід бачення, голоси, періоди, коли частини мого тіла мене розгубили, і багато неймовірних нещасних випадків. Майже з початку я виявив, що багато з цих явищ я можу контролювати. У цей період було дуже корисно думати, що ми повинні продовжувати боротьбу, тому що це залежить, від того, що духовний світ сьогодні буде жити. Я часто пам'ятаю історію Стрігацького «А мільярди років до кінця світу». Я повернувся до математики наприкінці 2007 року (Владімір Войводський, математик, лауреат медалі, професор Принтон).
5. Умань Люди проти суперлюдаРеальність Стругацького
Люди пройшли мутації, що дозволяє нам технологічно зробити суперлюда: вічний, суперінтелєджент з неймовірними здібностями. На жаль, мутація рідко - тільки одна в 100,000 може стати суперлюдом, luden. Люденс таємно оберіть «тір» серед людей, після чого Каммерер, голова відділу надзвичайних ситуацій Comcon-2, виводить їх - провідник, який врятував Саракш, виходить «повною» людьми. Кілька сотень суперлюдів не хочуть нічого не виправдити людям, але вони нудьгують з ними - як з дратівливими і приступними дітьми. Зруйнуються особисті трагедії, сім’ї та дружби.
Цитувати
"Макінд буде поділятися на дві нерівномірні частини відповідно до параметра невідомий до нас, менша частина його буде примусово і назавжди перенапружувати більший, і це буде виконано волю і мистецтвом суперсвілізації, прийнято відчуження до людства. (Подарує вітру)
Наша реальність
У зв'язку з тим, що метафор вкрай небезпечний – він забезпечує модель обговорення багатьох сучасних ситуацій. Наприклад, чому ми думаємо, що сучасники, які переслідуваються суспільством, не дуже суперлюди, які дізналися про те, як релігійне освітлення? Як ви знаєте, що небезпечні незнайомці просто хороші люди? Ситуація набагато менш екзотична, ніж здається: будь-яка людина, яка виникла від стандартних соціальних ролей, здавалося б, божевільний, небезпечний. З іншого боку, є проблема суперника як практично найбільш небезпечне питання філософії і релігії.
Особистий досвід
У романі «Хвилі, які вислухають вітер» брати Стругацького, запроваджували проблему постлюда і його майбутнього. Вони умовно діляться людьми на два типи: люди, які, звичайно, називаються підсвіткою, які слідують шляху «вертичної еволюції», шлях релігійних учителів, які пішли на нірвану, а інші, які обрали шлях «горизонтальної еволюції». Що таке взаємозв'язок між ними? Дуже простий у застосуванні. Якщо ви перебуваєте в цьому стані, вам легко взаємодіяти з людьми. Ви не виконуєте прості, плоскі, стандартні цілі в цій взаємодії. У діяльності такої команди життєво важливіше результату. Це як Pixar, Walt Disney був побудований. Коли результат, проект є побічним продуктом діяльності. Питання власного бізнесу, власне життя базуються на питання, що модальності ви в вертикальній або горизонтальній? (Антоли Прохоров, кіно і телевізійний продюсер, співзасновник студії Pilot).
6. Жнівень Особистість проти ситуаціїРеальність Стругацького
Десь - це не зрозуміло, де - є фантастичне місто ("Доможене місто"), в якому зібрані люди з різних країн і епоху (Комсомол людина 50-х, радянський скептик 60-х, фашист некомерційний офіцер, колективний фермер з 40-х, Американський професор, шведський простановт тощо). Вони розповіли, що вони брали участь в експерименті, і вони повинні дотримуватися своїх правил, таких як зміна професії регулярно (що було визначено випадковою машиною). Отже, один з головних персонажів Андрей Воронін, перший працює як сміттєвий чоловік, потім як слідчий, потім як редактор газети. На деякий момент жителі міста піднялися повстання і здавалося б, будуть звільнені від влади експерименту, хоча здається, що вона все ще триває.
Цитати
- Я не розумію! - Андрій сказав. Все це зворотне тлумачення, неправильне. Експеримент - експеримент. Звичайно, ми не розуміємо нічого. Але ми не повинні розуміти! Це базовий стан! Якщо ми розуміємо, чому бобони, чому зміна професій ... таке розуміння відразу визначить нашу поведінку, експеримент втратить чистоту і не зникне.
Наша реальність
«Доможене місто» можна інтерпретувати різними способами, користь всього ХХ століття насичена соціальними експериментами. Але однією з ключових проблем є те, що визначає поведінку людини більшою мірою: його особистість, біографія, характер і культура або соціальна ситуація, в якій він падає? Некомерційний офіцер може стати розумним президентом, а романтичним членом Komsomol може відправити його другу катування. У другій половині ХХ ст. це питання стало запорукою соціальної психології. У 1972 р. Напередодні року американський психолог Філіп Зімбардо провів свій експеримент у в'язниці Станфорда, який також можна назвати експериментом з капіталом. Волонтери були розміщені в ув'язненні, де вони поділилися на "охорони" і "присонники". Протягом декількох днів студенти-психологи стали брутальні бородавки та слухняні засуджені.
Особистий досвід
«Наближає абсурду експерименту, неможливо вибачити всі можливі абсурди; тому, що будь-яка влада створюється неминуче зіштовхується з проблемою, яка не в змозі вирішити. Таким чином, будь-яка сила є постійним явищем (Андрі Бєловранін – з дисертації на Херсонщині).
7. Свобода науки проти ефективностіРеальність Стругацького
Один з найпростіших і найчисельніших робіт – «Понеділок по суботах». Вчені-магіки, які займаються наукою. Ведуться, весело, культ знань.
Цитати
«Для людей, які були більш радими, щоб бути один одному, ніж окремо, які ненав’язали неділі, тому що вони набридли на неділі. Сорцери, люди з літерою столиці, а їх девіз – «Понеділок починається в суботу». Так, вони знали деякі заклинання, вони знали, як перетворити воду на вино, і кожен з них не буде неприємностей годувати тисячі людей з п'ятьма ловідами. Але це не те, чому вони були магіями. Він був луцьким, зовнішнім. Вони були саркерами, тому що вони знають так багато, тому кількість, нарешті, стала якістю, і вони стали в різних відносинах з світом, ніж звичайні люди. «Понеділок починається в суботу».
«Старий чоловік зданий вибухнутим.
- Найвище досягнення нейтронної мегаплазми! Він проголошений. Ротор поля, як дивергенція, сортує себе вздовж хребта і ... перетворює питання на духовні електричні вихати, з яких виникає синекдочка відповіді ("Казка трьох").
Наша реальність
Вважають, що атмосфера бублінгу наукового ентузіазму НІЧАВО зникла разом з романтики 60-х років. Але це не вірно. Можливо, вчені стали більш прагматичними. Але на рівні окремих лабораторій цей ентузіазм продовжує жити. Але більш важливо, він переїхав до багатьох фірм, новинок, шкіл та інших організацій. У форматі етики праці, встановленої Strugatsky, стала меншою громадськістю.
Не тільки романтика, але і модель організації науки. І ось картина не так ідеальна. Перший, казковий науковий інститут навряд чи може дати народження Великого Хадрона Collider, його лабораторій і окремих магій, які працюють занадто автономно - одне почуття життя шукає, інші поїздки через час. Не зрозуміло, як об'єднати їх для одного призначення.
По-друге, яскравий ентузіазм Стругацьких героїв не виключає обману і чуйності у вигляді Вигогалло, що створює самороздягання взуття, після чого самовиправляючи моркву, потім різко незадоволені кадаверами. Навіть чарівний інститут не має механізму, щоб покрити це неспроможність.
Особистий досвід
У своїй молоді я пощастив трохи в реальності, дуже схожий на НІЧАВО, академічний інститут в невеликому давньоросійському містечку в передмісті. Не був заклад, з якого, згідно з ромлянами, був виписаний НІЧАВО, але дуже схожий - до того, що головна будівля стояв на вулиці, побудованій старою хорошою хати. Тепер, на жаль, ми постійно зустрілися з реальністю Снаїла на Слопоті Адміністрації, тріумфуючим сенизмом і хаосом бюрократії. Бюрократичні Фуси та несенси також є тими, які професії залучають до вільної творчості, наприклад, науковці» (Гелена Русакова, психолог, соціолог, вчитель у школі для подарованих дітей, депутата міста).
8. У Милосердя проти раціональностіРеальність Стругацького
Дощовик – планета експериментальної фізики. Чисельність населення – це кількасот або тисяч: фізики, прихильники та їхні діти. Ще один експеримент веде до катастрофи: від стовпів до еквалатора дві хвилі дегенераційної матерії, знищуючи все життя. До загальної смерті кілька годин. Є тільки один космічних апаратів на космодрому Rainbow, який не може виевакуювати всіх на Землю. Вибір: хто зберегти - кращі фізики цивілізації або дітей. Загальні збори жителів пов’язані з цим питанням. Щоб зберегти фізику – зберегти еліту науки і зберегти багато життів і знань в майбутньому. Збереження дітей просто економить дітей. капітан корабля Леонід Андрєевич Горбовський вирішує зберегти дітей. Кожен погоджується з цим рішенням з полегшенням.
Цитати
«Тих, поза дверима, Горбовський загинув — епоха загинув, живу легенду загинув. Старфлієр. Паратрофер. Розвідник цивілізацій. творець Великого COMCON ... «На всі можливі рішення, оберіть найкращі». Не найперспективніший, не найцінніший, не найпрогресивніший і, безумовно, не найефективніший – найцінніший! (Подарує вітру)
Наша реальність
Є багато політичних ситуацій, в яких будь-яке рішення погано, таких як рішення про буріння школи в м. Беслан, яке було прийнято терористів. У той же COMCON, секретний сервіс прогресивних, оголошений для тихого Лева Абалькіна, щоб врятувати людства від гіпотетичної загрози. Дуже добре, коли збігається з розумом і непоганим, тобто з урахуванням як людської емоції, так і довгострокових наслідків дії. Але в реальності це майже ніколи не буває.
Особистий досвід
Коли я був молодий, звичайно, я був Дон Румата від жорсткий, щоб бути Богом. Тепер я, звичайно, Banev від Despicable Swans. В цілому, я процитую Стругацький дуже часто. Багато книг можна прочитати на шматках. Як для вибору «збережіть» від «Дістанської Веселки», для мене більше не підходить. Після того, як час, так, там була дилема. Але по суті професії... все впав на місце: 1. Не можна врятувати всіх. 2. Заощаджуйте за вартістю життя, для іншого життя завжди більше дорогоцінних, ніж Ваші. (Михайл Сапроненко, 1 клас порятунок, головний редактор журналу "Пожежний порятунок" про пожежників та рятувальників.)
9. Навігація Доля індивіда проти безпекиРеальність Стругацького
Лео Абалькін, сорок-річний прогрес, повертається до Землі після років роботи на інших планетах. Він має секретну ідентичність: він не знає, що він є одним з 13 лиманів, людей, що народжуються з яєць, 40 тисяч років тому, що надспірилінізація блендерів на глибині простору. Земельні походи з гуманітичного майбутнього припускають, що Лео Абалін, як і всі лимани, прокладені Вандерс з невідомим призначенням. Потенціал загрожує світу. А людина таємно розбиває долю: вони не допускаються до того, що вони люблять, а потім якщо вони підозрюють, що програма працювала, вони загинуть. Відповідальність за вбивство лежить з секретним сервісом COMCON-2 (комісія для контролю), а також особисто Exelentz, ака Рудольф Сікорський, голова служби.
Цитати
«Ми допускаєтьсямо, щоб бути ігнорантом, міфічними, суперстигими фольгоми. Ми не будемо пробачати: якщо ми підкреслилилимо небезпеку. І якщо наш будинок раптом стежить сірки, ми просто не маємо права почати говорити про молекулярні флуктуації – ми повинні припускати, що десь біля з'явився девіл з рогами, і вжити відповідних заходів, до організації виробництва святої води на промисловому масштабі («Бет в антіллі»).
Наша реальність
Борис Стругацький заявив, що ідея була простою: показати, що до тих пір, поки є секретні послуги у світі, невинні люди загинуть, незалежно від того, наскільки хороші люди працюють там. Але книга є ще більш складною, ніж її інтерпретація: читач розуміє, що це неможливо без прогресів від COMCON.
Особистий досвід
«Я часто виявляю себе з Рудольфом Сікорським. Хочу думати про себе, що розумно, ви знаєте все і повинні змінити світ на краще, але через різні обставини, які потрібно одягнути з присутністю зла, тяжіння і т.д. Так легше не турбуватися при спілкуванні з посадовими особами (Алексі Шувальов, вчитель, економіст).
10. Утопія проти чоловікаРеальність Стругацького
Тепер ви почуєте час від часу, щоб Стругацьки були непоганими для свого часу, коли вони схвалили романтичний комунізм і схвалили соки радянської системи. По суті, їхні книги дивляться до тих пір, що ми ще повинні визнати навколишню реальність в них. У предаваційних речах століття, написаних у 1964 році, Стругацький прогнозував епідемію наркоманії серед процвітаючої молоді. Не одне в СРСР може подумати про таку річ, а для Заходу вона ще була А в Дооме місто, створене на початку 1970-х рр., герої не можуть зрозуміти, чому вдалий чоловік кладе на ременях самогубства і вибухає перед державним будівництвом.
Цитати
до У нашій ситуації, - сказав Ісе, "пристойна людина просто не має вибору. Люди були голодними, люди були загиблими, бояться і фізично переповнені — діти, літні, жінки. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу.
- Ну, прямо, сказав Ізя. - Я розумію. Ви були керовані життю, милосердя і te te і te pe. Це не те, що я маю на увазі. Для життєдіяльності жінок і дітей, які лікують від голоду, не складно, кожен може це зробити. Але ви зможете привітати великого, доброго чоловіка з такою дорогою - Ізя показав - статевий орган? Чинний чоловік? Дяня Чи є ти? Або це справа часу для нього? й
- Ви знаєте, що я думаю? Він сказав думливо. Як тільки суспільство вирішує проблему власної проблеми, вона стикається з новою проблемою однакової величини. Ні, ще більше. - Він анімований. Звідси, до речі, дивиться одна цікава річ. В кінці суспільство буде зіткнутися з проблемами такої складності, що вона більше не стане можливою для людей, які вирішують їх. Тоді так званий “прогрес” зупиниться.
Наша реальність
Головною темою Стругацького і всієї сучасності є соціальний прогрес, в якому надихнула голод, страх і фізична катування є першим завданням. Займіть комуністичну «світу он-ону», прогресори та проблеми експерименту на людей. Саме на основі ідеї соціального прогресу стало можливим крити його і водночас прогнозувати наш хаос і кінець соціалізму утопії. До питання про те, чи не проектувати соціальний благополуччя, залучати до соціальних експериментів, книжки Стругацького відповідають по-різному, але без Утопії і експерименту вони не існували.
Особистий досвід
Ви пам'ятаєте, в понеділок була історія про кадавер: кажуть, що зараз ми задовольнить свої потреби, а потім він почне слухати музику і живопис. І вже там запікає, стрічка з Моцартом. І кадавер нарешті просто лопається. Ми думали, що це скапка з його "від кожного за своїми здібностями, до кожного за його потребами". Ми подумали, що це все більше. І тепер ми бачимо, що нічого не... Стругацький бачив у деяких людей, які потребують транстенденції при будь-якій вартості, навіть якщо це смерть (Сергій Москалієв, Футуролог).
За участі Юлії Idlis, Григорія Набережного та Дарії Данилової
Експерт.ru/russian_reporter/2012/47/schaste-dlya-vseh-darom/?975