Діалог зі смертю як спосіб подолати існуючу кризу у хворих на рак

Багато людей сприймають смертність як лякаючий, божевільний захід, і не відірвав його на обличчі, говорять про це, якби не існує взагалі. Тема смерті для значної кількості людей тісно пов'язана з самотністю і неособливістю і забарвлюється масою негативних емоцій.

У психології страх смерті вважається екзенціальним, «нормальним» і є частим і природною темою для відображення і внутрішнього досвіду. Смерть є однією з чотирьох кінцевих далей, глобальних тем, які разом з свободою, екзистентною ізоляцією, і безглуздістю, психологами та психотерапевтами розглядаються при прийомах з широким різноманіттям категорій пацієнтів.

У роботі з людьми, які відчувають втрату, а також з пацієнтами, які відчувають рак, цей страх стає помітно більш вираженим, інтенсивним, стає домінуючим і часто стає центральним досвідом страждання людини.

У важкій соматичній хворобі можна спостерігати початок процесу гороху, описаної в деталях в літературі. Виникнення в онкологічних хворих і пацієнтів з важкою соматологічною патологією, схильним до переживання не можна залишити без дослідження. Необхідно створити певний алгоритм практичної психотерапевтичної роботи з песимізмом ставленням і досвідом.

Виходячи з власного досвіду психотерапевтичної підтримки цієї категорії пацієнтів, можна відзначити, що комплексна психотерапія, орієнтована на роботу з депресивним досвідом, повинна бути спрямована на вирішення наступних проблем:

травматичний досвід роботи. Підтримка та ресурсні пацієнти. Психотерапевтична робота з існуючими досвідом. Психотерапевтична підтримка всього періоду захворювання і досвіду, пов'язаних з ним. У процесі комплексної психотерапевтичної роботи з екзистенціальним досвідом онкологічних пацієнтів, одним з ключових методик є методика «Діалог (методика) зі смертю». Можна проводити в декількох режимах.

Практичний досвід використання цієї методики показав, що найбільш ефективні форми її застосування працюють з «порожньою стільницею» або ігровою версією драматичних сеансів з використанням невеликих іграшок-підстановок («кінцево-сюрпризна терапія»).

На початку терапевтичної сесії дуже важливо створити атмосферу дружнього прийняття та співпраці. Після створення зони безпеки хворим він коротко пояснив, що урок пройде, спрямоване на вивчення страхів і турбот про його хворобу.

Після того, як пацієнт попросить створити явне місце, де відбудеться зустріч та діалог з темою протихання хвороби та смерті.

У цьому просторі проводиться діалог, в якому пацієнт запросив по черзі бути в його ролі (відстежуючи свої почуття до смерті), а потім, змінивши свою позицію, бути в ролі смерті. При створенні діалогу є кілька переходів від однієї ролі до іншого, ставлення до теми хвороби і смерті уточнюється, є можливість відповісти на ваш досвід, ваш страх.

Спостереження показують, що робота пацієнтів «Діалога зі смертю» може слідувати двома шляхами – гармонійним і неармонійним.

У гармонійному варіанті є нейтральна позиція смерті як надана. Смерть у цій ролі має характер одноманітного монофігуру із заявами, такими як: «Я». Я є. Тексти пісень, а це означає: Я не відчуваю нічого, я хочу нічого, я запитую нічого. З цією рольовою цифрою досить швидко будувати конструктивні відносини.

У процесі переходу від однієї ролі до іншої, іноді фігура смерті починає розщеплювати, з'являються субособини смерті, схожі на субособистості пацієнта і його інтроекти (зазвичай батьківською). Далі ми можемо говорити про негармонійну відповідь.

З дисгармонійним, комплексом в структурі фігури смерті, вона може маніпулювати пацієнтом, наполягати на реалізації її різних потреб. Наприклад, у звітах пацієнтів з цим варіантом, що діє з Діалога, типово такі повідомлення: «Я контроль...», «... Ви повинні боятися мене...», «...Я насичений таким чином... й

Комплексна структура смерті в дисharmonious (маніпулятивний) варіант включає в себе як фігуру смерті, так і кілька додаткових діячів потреб пацієнта, які не мають належного виконання. Смерть в цьому випадку можна вважати «глушеним» симптомом.

Наша задача полягає в тому, щоб «зловити» цей симптом, виявити приховані потреби в ньому, уточнити їх і задовольняти їх. Робота з маніпулятивними, відлякуваннями від частин фігури смерті допомагає пацієнту переосмислити свої почуття про смерть в новому вигляді і дозволяє йому пересуватися на діалог з монофігурією.

В результаті цієї методики ви можете переходити до побудови конструктивних відносин зі смертю, як дається і отримати в результаті добре розвинений досвід подолання кризових явищ. Видання

Автори: Івашкіна Марина, кандидат психологічних наук, доцент, завідувач кафедри;

Володимир Єсаулов, асистент кафедри психотерапії, психолого-соціального факультету

P.S. І пам'ятайте, що просто змініть наше споживання – разом ми змінюємо світ!

Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: www.ustinova.info