ДЕНЬ НЕ ЗДОРОВ'Я, ЯК І ДНІ КАРРИ

Що таке хороша вмирати? Як пояснити таємницю клінічної смерті? Чому мертві приходять до життя? Чи можна давати і отримати дозвіл на смерть?

Публікуємо фрагменти мови на семінарі, який відбувся в Москві Андрій Гнезділов, психотерапевт, лікар медицини, почесний лікар Університету Ессекс (Великобританія), засновник першого хоспісу в Росії, винахідник нових методів арт-терапії та автор численних книг.

Смерть в рамках життя
У повсякденному житті, коли ми говоримо з кимось з одного, і він каже: "Ви знаєте, так-і-со померли," звичайна реакція на це питання: як він помер? Дуже важливо, як людина гине. Смерть важлива для почуття людини. Не тільки негативний характер.

Якщо ми дивимося філософсько в житті, ми знаємо, що не існує життя без смерті, поняття життя можна оцінити лише з точки зору смерті.

Я колись мав бесіду з художниками та скульпторами, і я запросив їх, «Ви переглянули різні аспекти життя людини, ви зображаєте любов, дружбу, краса і як би ви втратили смерть?» І ніхто не дав чітку відповідь.

Одного скульптора, який заповнив сіточку Ленінграда, пообіцяв подумати. І незадовго до того, як він загинув, він сказав мені, "Я б відобразив смерть як Христос". Я сказав: "Я Христос скориг?" "Ні, вознесіння Христа".

Німецький скульптор зображував летючого ангела, який був смертю. Коли людина впав в цю тінь, він впав в силу смерті. Ще один скульптор зобразив смерть у вигляді двох хлопчиків: одного хлопчика сидить на камені, з головою на колінах він все спрямований вниз.

У руках другого хлопчика флейта його голова кидається назад, він все спрямований після мотиву. І пояснення цієї скульптури було, що неможливо було зобразити смерть без життя, і життя без смерті.

Смерть є природним процесом. Багато письменників спробували відобразити життя як безсмертність, але це був страшний, страшний безсмертність. Що таке нескінченне життя – нескінченне повторення земного досвіду, припинення розвитку або нескінченного старіння? Важко уявити хворобливий стан чоловіка, який безсмертний.

Смерть - це винагорода, відчайдушний, це аномалій лише коли мова йде про раптово, коли людина все ще на підйомі, повною силою. І похилого хочуть вмирати. «Діти, зацікавити» І були нормативно-правові акти про смерть, яку ми прочитали в літературі, коли смерть богослужіння селян,

У той час, коли сілр відчував, що він не міг працювати, як раніше, що він став тягаром до сім'ї, він відправиться в будиночок, кладуть на чистий одяг, лежачи під образом, скажуть прощадити сусідам і родичам і мирно вмирати. Його смерть прийшла без висловлених страждань, які виникають, коли людина бореться з смертю.

селяни знали, що життя не було кульбаби квітки, які виростали, розквіталися і розсіюються під вітром. Життя має глибоке значення.

Цей приклад смерті селян, які загинув після надання їм дозволу на смерть, не властивий людям, такі приклади можна знайти сьогодні. Весь день хворий на рак. Як колишній військовий, він звик до жарту: «Я був через три війні, затягував вуса смерті, і тепер це час для того, щоб кинути мене. й

Звісно, ми підтримали його, але одного разу він не міг вийти з ліжка, і він взяв його дуже чітко: «Я дихаю, я не можу потрапити». "Не хвилюватися, це метастаз, люди з метастазами в хребті живуть довгий час, ми подбаємо про вас, ви звикнете до неї." "Не, ні, це смерть, я знаю."

І уявіть, після декількох днів він гине без будь-яких фізіологічних передумов. Він вмирає, бо він вирішив померти. Так що це добре буде вмирати, або деякі проекції смерті, є реальним.

Потрібно подарувати життя натуральним кінцем, адже смерть запрограмована в момент зачаття. Особливий досвід смерті придбаний людиною в пологах, на час народження. Коли ви маєте справу з цією проблемою, ви можете побачити, як розумно життя будується. Як людина народжується, тому він гине, народжується легко - гинуть легко, народжується важко - гинуть.

День смерті людини не випадково, як день його народження. Статистики є першими, щоб підняти цю проблему, розкриваючи часті збіги дня смерті і дати народження людей. Або, коли ми пам'ятаємо деякі суттєві анексії смерті наших родичів, раптом виходить, що бабуся померла – онука народилася. Ця передача до поколінь і неточності дня смерті і народження вражає.

Клінічна смерть або інше життя?
Немає sage ще зрозумів, що смерть є, що відбувається при смерті. Стадія клінічної смерті практично ігнорується. Людина потрапляє в коматозний стан, його зупинки дихання, його серце припиняється, але несподівано для себе і для інших він повернувся до життя і розповідає дивовижні історії.

Наталія Петровна Бехтерєва нещодавно загинув. В один раз, ми сперечалися багато, я сказав вам про клінічні випадки смерті, які були в моїй практиці, і вона сказала, що це було все неспроможність, що це просто зміни мозку і так далі. І один день я дав її приклад, який вона потім почала використовувати і розповісти себе.

Я працюю за 10 років в Інституті раку як психотерапевт, і один день я називався молодою жінкою. Під час операції серце припинило, вони не змогли розпочати його протягом тривалого часу, і коли вона знеболюється, я попросила побачити, чи змінилося її психіку через тривале кисневе голодування мозку.

Я прийшов до екстреної кімнати, вона була тільки приїжджала до неї почуття. Я сказав: «Чи можу тебе говорити?» – «Так, я бажав вам патологізувати, я зумовив, що ви так багато проблем», – «Які проблеми?» – «Чи нема чого?» Моє серце припинило, я пішов на такий стрес, і я бачив, що для лікарів це було також велике навантаження.

Я був здивований, “Як ви бачите це, якщо ви були в глибокому, наркотичного сну, а потім серце припинилося?” – “Доктор, я б сказав вам набагато більше, якщо ви пообіцяли не надсилати мені до психіатричної лікарні. й

І вона сказала: коли вона впала в наркотичну мрію, вона раптом відчувала, що вона була як ніби м'який удар її ніг зробив щось всередині її повороту, як гвинтові повороти. Вона відчула, що душа виявилася і виходила в деякі вогнище.

Шукаю ближче, вона побачила групу лікарів, які оточують над тілом. Вона думала, що знайома жінка має! І тоді раптом я пам'ятав, що це її. На жаль, був голос: «Зупинити операцію відразу, серце припинилося, потрібно його запустити. й

Вона подумала, що вона загинула і згадувала з жахом, що вона не сказала, щоб її мати або п'ятирічна дочка. Аксіті для них буквально штовхнув її в спину, вона вилетіла з операційної кімнати і в моментально знайшов себе в її квартирі.

Вона побачила досить мирну сцену - дівчина грала з ляльками, її бабуся, її мати, щось шиття. На дверцятах з'явився збиток, а сусід, Лідія Степановна. Вона мала невелику сукню в руках. «Машенка», - сказав сусід, «Ви завжди спробували бути як матір’ю, тому я зробив для вас таку ж сукню, як матір. й

Дівчина щасливо кинулася до свого сусіда, на шляху доторкнулася скатертини, старик знизився, а чайна ложка припав під ковролін. Нойсе, дівчина cries, бабуся відмовляється: «Маша, як незручно ви», Лілія Степанівна каже, що страви побили до щастя – загальна ситуація.

І мама дівчини, забуваючи про себе, підійшов її дочку, прокинув її на голову і сказав: «Машенка, це не найгірше захоплення в житті». Маша дивилася на її маму, але не побачивши її, вона відвернулася. І раптом ця жінка усвідомила, що коли вона торкалася голови дівчини, вона не відчуває цього дотику. Потім вона дрочить до дзеркала і не могла бачити себе в дзеркалі.

У жахі вона пам'ятала, що вона повинна бути в лікарні, що її серце припинило. Вона кинулася з будинку і закінчилася в операційній кімнаті. А потім я чув голос: "Харт почав, ми маємо операцію, але швидше тому, що може бути другий серцевий арешт."

Після прослуховування цієї жінки я сказав: «Не хочу, щоб мені приїхати до дому і розповісти свою сім'ю, що все добре, вони можуть бачити вас?» Вона щасливо погодилася.

Я пішов на адресу, надану мені, мій бабуся відкрив двері, я сказав мені, як операція пішла, а потім попросила: «Подати мені, навпіл, зробив ваш сусід Лідія Степановна?» – «Ди ви прийшли, і ви знаєте її?» – «Ді вона принесла сукню в горох?» – «Дякую вам магію, лікаря? й

Я тримую запит, і все вийшло разом з деталями, крім одного - ложка не знайдено. Я сказав: «Дякую вам під килимом?» Вони підбирають килим і є ложкою.

Ця історія мала великий вплив на Бехтерєв. А потім вона пішла по одному. Одного разу вона втратила свій крок, і її чоловік, як скоєний суд. Це був страшний стрес для неї. І один день, коли вона вступила в приміщення, вона побачила чоловіка, і він звернувся до неї з деякими словами.

Вона, чудовий психіатр, подумала, що це було галуцинації, повернулися до іншої кімнати і попросила її родича побачити, що було в цьому приміщенні. Вона прийшла і звернулася: «Для чоловіка там!» Тоді вона зробила те, що чоловік запитав, переконавшись, що такі справи не вигадані.

Вона сказала мені: «Не знає мозок краще, ніж мене (Бехтерєва був директором Інституту людської кулі в Санкт-Петербурзі). І я відчуваю, що я стоїть перед деякими величезними стінами, за яким я чую голоси, і я знаю, що є чудовим і великим світом, але я не можу передати іншим, що я бачу і чути. Для того, щоб бути науково-звучним, кожен повинен повторити свій досвід. й

Я сидю поруч з хворим. Я поставив музичну коробку, яка відіграла дотик мелодію, потім запитав: «Відчуйте його, як ти?» – «Нехай він грає». Припинено її дихання, її родичі кидаються: «Чи щось, вона не дихає. й

Я подарував їй наднирку, і вона прийшла до її почуттів знову, перевернулася до мене: «Анрі Володимирович, що це було?» «Ви знаєте, це клінічна смерть». Вона посміхалася і сказала: "Не, життя!"

Що таке стан, в якому мозок переходить в клінічну смерть? По-перше, смерть. Ми записуємо смерть, коли ми бачимо, що дихання припинилося, серце не працює, це не може сприймати інформацію і, особливо, відправляти його.

Так мозок є тільки передавач, і є щось більш глибоке, більш потужний у людини? І ось ми походимо по концепції душі. Після того, як ця концепція майже наділена поняттям психіки. Є психіки, але немає душі.

Як ви хочете померти?
Ми попросили хворого і здорового, «Як би ви хотіли б помирати?» І люди з деякими характерними якостями будували власну модель смерті.

Люди з хизоїдним типом персонажа, як Дон Кіксот, мають досить дивну характеристику їх бажання: «Ми хочемо, щоб ніхто не побачила своє тіло. й

Епілептоіди – думав, що неприпустимо для них лежати ще і чекати смерті, щоб прийти, вони повинні бути в змозі якось взяти участь в цьому процесі.

Кіклоїди, люди, як Санхо-Панца, хотіли б померти в оточенні сім'ї. Psychasthenics є непристойними людьми, які хвилювалися про те, що вони будуть виглядати так, коли вони померли. Гістероїди хотіли помирати на схід сонця або захід сонця, на березі моря, в горах.

Я в порівнянні з цими побажаннями, але я пам'ятаю слова монка, які сказали: «Я не буду піклуватися, що буде об'ємним мені, що буде ситуація навколо мене». Мені важливо, щоб я вмирав під час молитви, подякуючи Богу за надання мені життя і побачити силу і красу його творчості.

Heraclitus of Ephesus Вона сказала: «Людина на ніч загибельних вогнів себе, і він не мертвий, поставивши очі, але він живий, але він приходить до контакту з мертвим – сонним, змія – доходить до контакту з пансантом» – фраза, над якою можна загадувати практично все життя.

У зв'язку з пацієнтом, я міг влаштувати з ним так, що коли він загинув, він спробує дати мені знати, якщо було щось за трупом або ні. І я отримав, що відповідь більше одного разу.

Одного разу я зробив справу з жінкою, вона загинула, і я скоро забув про наш контракт. А потім один день, коли я був в країні, я раптом кинувся від того, що світло запалився в кімнаті. Я думав, що я забув, щоб відключити вогні, але потім я бачив, що жінка сидить в ліжку навпроти мене. Я почав говорити про неї, і раптом я пам'ятав, що вона загинула.

Я думав, що я мріяв, відвертався і спробував попадати, щоб прокидати. Я підняла голову. Я знову поглянувся, і я шукав в жахі, і вона все ще сидів у своєму ліжку, що дивиться на мене. Я хочу сказати щось, я не можу - жах. Я зрозумів, що був мертвий чоловік перед мною. Тексти пісень, а це означає: Тоді вона посміхалася і сказала: «Це не мрія. й

Чому я даю приклади, як це? Зважаючи на те, що ми очікуємо, що нам змушує нас повернутися до старого принципу «не завдати шкоди». Що таке “не кидати смерть” є потужним аргументом проти евтананиї. Яким чином ми маємо право заважати стан, який переживає пацієнт? Як ми побачимо свою смерть, коли він може переживати більш яскравіше життя?

Якість життя і смерть
Що таке не кількість днів, які ми живемо, але якість. Що дає вам якість життя? Якість життя дає вам можливість бути безболісно, можливість контролювати свою свідомість, можливість оточення родичами, родиною.

Що таке спілкування з родичами? Так як діти часто повторюють історію своїх батьків або родичів. Іноді в деталях дивовижна. Це повторення життя часто повторення смерті.

Без благословення родичів, батьківське благословення дитини дуже важливо, воно може навіть потім зберегти їх, захистити їх від чого. Знову повернувся до культурної спадщини казок.

Пам'ятайте історію: старий батько, він має три сини. Він сказав: «Після моєї смерті, перейдіть до мого могили протягом трьох днів». Старші брати не хочуть йти або бояться, тільки молодший, фольга, йде на могилу, і в кінці третього дня батько розкриває йому якусь секрет.

Коли людина гине, він іноді думає: «Увімкніть, дайте мені вмирати, нехай мені хворіє, але дозвольте мені здоровим, дайте хворим на мене, буду платити векселі для всієї родини». І тепер, встановивши мету, незалежно від того, наскільки раціонально або торкнувшись, людина отримує значуще відправлення з життя.

Госпіце - це будинок, який пропонує якісне життя. Не просте смерть, але якість життя. Це місце, де людина може торкнутися свого життя і глибоко, що супроводжується родичами.

Коли людина листує, не тільки повітря виходить з нього, як з гумового м'яча, він повинен зробити леп, він потребує міцності для того, щоб перейти в невідомо. Людина повинна дозволити собі прийняти цей крок. І перший дозвіл він отримує від родичів, потім від медичних працівників, від волонтерів, від священика і від себе. І це дозвіл на помирання своїми руками є найважчою частиною.

Ви знаєте, що Христос, перед стражданням і молитвою в саду Гєшеману, попросив своїх учнях, «Тут з мене, не спати». Три рази диски пообіцяли зберегти його прокидкою, але впав без підтримки. Тож святість в духовному сенсі є місцем, де людина може попросити, «Бати з собою. й

І якщо така велика людина, то Некарного Бога, потрібна допомога чоловіка, якщо Він сказав, що я більше не закликав вас рабів. Я назвав вас «другами», звертаючись до людей, потім дуже важливо дотримуватися цього прикладу і наситити останні дні пацієнта з духовним змістом.

Марія Строганова