Еколог Артем Ахінцев про секретні альгае-екстремофіли та експедиції в Камчатці

У дев'ятому класі я зрозумів, що все в світі пов'язане, і я поставив, щоб зрозуміти, як і чому. Перш за все, я збираюся присвятити мені життя фізики, навіть кваліфікації літньої школи. Про це, звісно, добре, але не так. Я знайшов спосіб вирішення проблеми в екології.

Земля може бути в порівнянні з космічною ложкою. І людство, як команда, яка йде в каюта, бачить багато миготливих вогнів і думки, "Коло, диско!" Зв'язуючи ці сигнали, до чого вони спровокують динаміку систем – суміш між екологію, економікою та математикою. Наприклад, ми вивчаємо рівень риби в морі на узбережжі Камчатки. Люди купують нові риболовлі трауси, обладнання, але один день рибу виходить. Чому? За допомогою системної динаміки можна побудувати всі відносини і вивести висновки. Цей механізм допомагає дізнатися з історії, щоб не спробувати на одній граблі. Ще більше: це дозволяє нам побудувати моделі подій, які ще не трапляються. Системна динаміка є однією з областей, які мій розум займає дуже серйозно.

У сто років або так, людство згорнеться під будь-яким сценарієм.

Я люблю екологів, які пристрасно ставляться до сталого розвитку. За перший раз на світовому етапі ця концепція була присвячена 1972 р. після публікації звіту «Діти до зростання», на якому видатні вчені працювали за грантом від Клубу Риму. Це дуже чудова соціальна організація. Завдяки фінансовій підтримці, надає гранти на світові дослідження. Його мета - отримати правду, незалежно від того, що це таке. Так вчені створили дуже складну комп’ютерну модель. Мета проекту було прогнозування того, що буде відбуватися в людях, якщо глобальні тенденції спостерігали: зростання населення, індустріалізація, виснаження природних ресурсів, забруднення навколишнього середовища. Дослідження показали, що протягом близько 100 років людство згорнеться під будь-яким варіантом (і моделі представлено безліч варіантів).

Найбільша проблема навколишнього середовища сьогодні не є пластиковими відходами або глобальним потеплінням. Це деградація грунту і перепопуляція. Ми маємо достатню кількість їжі, але 4 мільярди людей йдуть на місце на порожньому шлунку. Подумайте про це, більш ніж половина світу. І погіршується ситуація навіть з розвитком технологій, що дозволяють отримати більше культур на гектар землі. У той факт, що «золотий мільярд» не має проблем, пов’язаних з тим, що інші відчувають їх.

Але назад до перенапилення. Після того, як на Заході був високий рівень смертності і високий рівень пологів, то рівень смертності знизився (за рахунок розвитку медицини), і рівень народження залишився на одному рівні. «Популяційна вершина» сталася лише в часі для відкриття Нового Світу – «сюрпфлюс» людей, які підштовхувалися там соціальним пресом. Соціальні установи дали час на «промоційне дослідження», а рівень народження з мортальністю досягла того ж рівня. За соціальними інституціями я маю на увазі універсальну освіту та розвиток прав жінок та свобод. Коли жінка усвідомлює, що є альтернатива, що не потрібно залишатися вдома, все життя і мати дітей, тільки тоді курс народження починає відхиляти. І ця альтернатива повинна бути дійсно цікавою для жінки. Ми допомагаємо освіті, яка відкриває тисячі можливостей для людей. І так, якщо ви думаєте про війну як щось, що може зменшити родючість, то ви фундаментально неправильно. Війни дійсно змогли серйозно зменшити кількість населення, але тільки в давнину, коли на всіх ділянках мало людей.

Тепер подивіться на світ сьогодні, і особливо, розвиваючі світ. Мортальність падає, тому що ліки надходить з Заходу, але родючість ще висока. І не існує «аноземної Америки». Соціальні інститути та освітні стратегії, які борються, щоб зробити свій шлях у «традиційне суспільство». Жінки продовжують народжувати дітей все своє життя і, якщо перед хворобами 15 дітей 1-2 жили до репродуктивного віку, зараз всі 15 живуть. Коли народилися наші батьки, на Землі було половина людей. Що відбувається, коли ми старіємо?

На першому погляді не виникає зв’язок між контролем та екологію. Але деградація грунту і забруднення води, і проблема відходи всіх відпочиває на тому, що є занадто багато нас на Землі. Песимісти пропалюють поганий, і оптимісти стверджують, що технологічний прорив призведе до рішення. Я відчуваю, що відповідь десь в середині.

Технологічні інновації можуть і полегшувати речі. Наприклад, економіст Джеремі Рифкін бачить альтернативу та розетку в активному розвитку та застосуванні 3D-друку. Після свого бачення ми роздрукуємо все в майбутньому. Після того, щоб виготовити ту ж частину на принтері 3D вже потрібно 10 разів менше ресурсів, ніж у його промисловому виробництві. Якщо принтер 3D стає поширеним, ми зможемо отримати конкретну і необхідну річ при неоплатній вартості, яка негайно значно знизить навантаження на екосистеми. Не можна, але згадувати поняття переворотів в автономні джерела енергії. У Європі (зокрема, Нідерланди та Німеччина), нульові будинки набирають популярність, вони мають мінімальний вплив на навколишнє середовище та споживання енергії майже нуль. Якщо, наприклад, такий будинок має стоку з даху, є невеликий Динамо, який генерує електрику для лампочки в туалеті. Або промийте руки в раковині на кухні і яка вода переходить в туалетну бочку. Загальна економія та оптимізація! Розвиток науки і техніки піде ще далі. Ми поставляємо будинок з високою ефективністю (висока ефективність) вітротурбіною, сонячними панелями, можливо, навіть геотермальним генератором, і воли, наш будинок не тільки споживає енергію зовні, але виробляє його і готовий поділитися. Але знову слід переоцінювати, що без участі в соціальних установах не буде економити ситуацію. Вони будуть, але вони не будуть.

Зрозуміло, що один або два країни не можуть вирішувати проблеми навколишнього середовища. Ви можете перемістити матерію з мертвої точки. У той же час лідери розвинутих країн продовжують щорічно приходити до світових вершин з сталого розвитку – трьох або чотирьох осіб у струменях – обговорювати проблеми нашого часу. Люди шукають короткострокові переваги без мислення про перспективи.

З третього року зацікавила гідробіологія. Сьогодні моє поле досліджень є дослідженням ектремофілів, організмів, що живуть в екстремальних умовах. Для того, щоб бути специфічними, я працюю з термофільними гідробіонти, які живуть в гуйсерах або на їх стоках. Так сталося, що мій об'єкт дослідження (так звана ціанобактерія) живе в Камчатці і любить температуру води від 50 до 65 градусів.

Ми в російській академії наук намагаються зрозуміти, як термофільні гідробіонти виживають в умовах, під якими являються звичайні білкові делікатеси. Чому деякі водорості (cyanobacteria) так важливо? Справа в тому, що вони містять речовини, відомі в медицині як адаптогени. Тепер такі речовини можна знайти в аптеках у вигляді таких біологічних добавок, як екстракт eleutherococcus, женьшень, rhodiola. Адаптогени дозволяють людині вижити і швидко адаптуватися до незвичайних умов навколишнього середовища. У властивостях вони схожі на стимулятори, але не мають негативних наслідків: після піку форми не спостерігається зниження, тіло плавно повертається до нормального стану. Крім того, адаптогени з мою водоростей значно полегшують досвід нестачі кисню (гіпоксія). Такі властивості відкривають величезні можливості, якщо вам фантазія - до виробництва спеціальних мазей і таблеток, які підвищують виживання людей екстремальних професій (вогнегасники, поліція тощо).

Непрозорі елементи програмного забезпечення цікаві, звичайно, але давайте мені створити місце, де прийдеться практика екологів і розповість про те, що відбувається у світі.

Перше про адаптогенні властивості речовин, які випромінюють алге-екстремомемофілі, - сказав Маркель Лефебвр, що робить звіт в НАТО в 60-х роках. Після деякого часу його робота була класифікована, але вчені в СРСР вже знали про них. Наші співвітчизники підібрали цю тему і створили власну робочу групу, яку очолив мій науковий керівник Григорій Матвєвіч Баренбоім. Активна робота тривала близько 10 років, але Радянський Союз згорнувся, припинив фінансування, і було перенесено. Ущільнення було вилучено тільки на початку двох тис.

Я навчаю старі записи, лабораторні журнали французьких і радянських вчених, шукати публікації на цій темі, навчаючи не тільки адаптивні властивості водоростей, але і їх екологію. Для цього я їду до Камчатки, візьміть зразки, опишіть джерела, зробіть карту місцевості та умов проживання, описайте різноманіття видів водоростей: останній раз такі дослідження проводилися в радянських роках. Я також виберіть зразки маси - це близько 5 літрів водоростей, з яких отримано кількість екстракту, необхідних для досліджень. Ну, потім я роблю мої дослідження на мишей. Ми тестуємо свою витривалість і стійкість до стресів, коли вони схильні до адаптогенів від cyanobacteria, і порівнюємо їх з тими групами управління, які не піддаються їм. Моє завдання - повторити всі радянські експерименти, але з сучасним обладнанням, і показати, що екстракт має такий і такий ефект в певному процентному співвідношенні на таких і таких органах. У той же час, я працюю над кандидатом.

В той же час, я впевнений, що один номер не може бути відповідальним. Погляд буквально «помиття». Я хотів би працювати в одному полі протягом семи або десяти років, а потім шукати нові напрямки інтересу. Імовірно, це буде серйозним бізнесом сталого розвитку і системної динаміки.

Коли я все ще навчався на екологічний факультеті, я зрозумів, що я не мав цілісної картини світу. Невідомі елементи програмного забезпечення цікаві, звичайно, і дають підставу, але дозвольте мені створити місце, де прийдуть практикуючі екологи і розповідають вам, що відбувається в світі. Так в 2010 році проект Ecos з'явився в рамках літньої школи Росії, яка пізніше стала простою літньою школою. Якщо студенти отримують інформацію про предмет тільки в стінах університету, це явно не достатньо. Важливо поділитися досвідом з людьми ззовні.

На додаток до розширення наших горизонтів кожен рік Ecos займається конкретним завданням. Наприклад, цього року ми займалися екологічними інфографіками та разом з конструкторськими майстернями літньої школи, ми створили підручник по динаміці системи – ми зараз співпрацюємо з видавцями про її публікацію. Ця дисципліна ще не навчається, але вона може бути безпечно введена в курс на стійкість: нічого не розвивається систем мислення, як це.

Здрастуйте, що це чудово, коли біолог читає книги на фізику: світ цілісний і потрібно сприймати його однорідно, інакше виходить, що ви приймали головоломку, але зібрані тільки шматки червоного.

Є ще один важливий аспект життя. Один день мій будинок вибіг з кімнати для книг. Так само, як це. Вони припинили фурнітуру в шафах, на столах, навіть ящики на підлозі не збереглися. Для найбільшої частини були популярні наукові книжки. Я думав, чому не створювати популярну наукову бібліотеку? Моя пропозиція знайшла відповідь від дітей від літньої школи, які допомогли реалізувати цю ідею. Відчуйте, адже це чудово, коли біолог читає книги на фізику: світ цілісний і потрібно сприймати його однорідно, інакше виходить, що ви приймали головоломку, але зібрані тільки шматочки червоного. Дослідження суміжних полів розширює горизонти, і ви отримуєте уявлення про те, що відбувається на інших фронтах науки. Дуже скоро наша перша популярна наукова бібліотека буде однорічною.

Ми постійно працюємо над популяризаціями науки, влаштовують лекції та популярні наукові дискусії. Вони можуть бути вказані зокрема. Суть дебатів полягає в тому, щоб дати учасникам можливість обговорити тему і, одночасно, розповісти їм, як правильно побудувати свою мову. Щоб протистояти представникам псевдонауки (і це доля всіх популярних виконавців), необхідно мати можливість захистити свою позицію. Якщо ви не знаєте, як це зробити, ви стаєте саркером, який робить щось незрозумілим і не можете говорити про це в доступній мові. Наша аудиторія є молодими дослідниками і випускниками, але часто дорослі приходять з різних полів.

Нарешті, другий проект Займаючись в популярну наукову експедицію російської мови Geek. Я займаюся дослідженнями в Камчатці протягом п'яти років. У перші три роки я мав фінансування, але момент прийшов, коли гроші вийшли, і я почав шукати вихід. Минулого року мої друзі і я запустив проект на платформу для натовпу Зібрали 130 000 рублів за організацію експедиції, завдяки яким ми знайшли 7 нових груп теплових джерел – освітлювали «темні» зони на карті. Але я думав, що це було неправильно, щоб зібрати гроші. Тоді прийшли ідеї створення туристичного клубу та об'єднати наукові та туристичні заходи. Ми йдемо з рюкзаками до найкрасивіших місць Камчатки, вечори на вечори вечори ведучих послухайте популярні наукові лекції з біології, ботані, етнографії та паралельно для наукових цілей ми підбираємо зразки, щоб потім навчати їх в Москві. Симбіоз туристів і вчених. З внесками туристів, частина грошей йде на оплату за дорогу для вченого, і він, у відповідь, показує їм місця, де ви не можете отримати з будь-яким туристичним агентством.

Звісно, спочатку виникають сумніви: Я підбираю пуделі, збираю матеріал, і туристи пройдуть кудись неподалік. Але перша експедиція показала, що люди дуже зацікавлені в всьому, і вони готові активно займатися. Крім того, коли людина буквально зрізається з звичного середовища, мозок починає працювати активно і легше за нього засвоювати нову інформацію.

У той же час ми йдемо на місця, де непрозора людина не пройде. Так само влітку 2015 року, один з учасників, молодий хлопець, був слабким, а після першого дня поїздки стало зрозуміло, що він не піде весь маршрут. Я мав вийти з групи на другу екскурсію RTG і привезти туристів назад до людей. Після цього, під час зловживання групою, я стикався назад через нічну тайгу і навіть відійшов від ведмедя. Я звик до Камчатки, і вона (повно) використовується для мене. Але ті, хто вже вперше потрібно підготовити психічно і фізично. З кожним заявником, наша команда проводить інтерв'ю: важливо розуміти, чи людина виживає або ні. Після того, як навантаження не просте: спочатку ви піднімаєте прохід, після чого ви згорнете його, потріть річку, переходите в ліс, потім зробіть свій шлях через щільний кущ - і все це в один день. Продовжити розвиток російської туристичної геки. Ми прагнемо створити цілу експедиційну вечірку, яка з походів приносить не тільки фото, але і новий багаж знань і зразків.

Зараз наукова громада переживає страшні стреси. Якщо охоронний охоронець отримує 50 000 рублів, а дослідник отримує 15 000 рублів, то останній укладає, що суспільство не піклується про свою роботу. Коли два друзі – дослідники кварель над тим, що один перевершив другу, приймаючи зарплату збільшення 5000 рублів, він сумний. Багато людей, які спалюють бізнес за кордоном. Я був запрошений до жовтого стразу після університету, але я вирішив залишитися. Хоча часто виникає відчуття, що ви відчуваєте голову проти стіни, але коли щось відбувається, ви відчуваєте справжній емоційний ліфт.

P.S. І пам'ятайте, що просто змінивши наше споживання, ми змінюємо світ разом! Приєднуйтесь до нас на Facebook, VKontakte, Odnoklassniki

Джерело: теоріяandpractice.ru/posts/11787-ashkintcev