І поговоримо про наше тіло, наша фізична фітнес у віці 50 років. Ми можемо сказати, що хороша фізична форма є індикатором гармонії людини не тільки зі світом, але і з собою. Тому дуже важливо, щоб наш внутрішній самовідчув себе комфортно. Що відбувається на практиці?
Після 50 ми сортуємо лову, душа ще молодий, але тіло не молодше, але, як це було, навіть навпаки. А сили повільно зменшуються (фізично). А тіло вже не впорається з тими навантаженнями, які перебували на плечі на сорок і навіть сорока.
Але вік не далеко, коли виникають бажання і потреби будуть зіткнутися з відсутністю сил для їх реалізації. Тому, на поріг 50-річчя важливо розуміти, що наступні 10-15 років нам необхідно жити так, щоб не болісно підготуватися до більш серйозного тесту - підходу старого віку і обмеження наших фізичних можливостей, пов'язаних з втратою міцності, тону і енергії.
Я знаю багато людей, які зустрілися з 50-річчю, вирішили терміново відновити і зміцнити їхню фізичну форму, хоча вони не зробили нічого подібного до того, що вони не були друзями з фізичною освітою.
Це чудове рішення, але питання відразу виникає – як це зробити максимально ефективно. Ми вже не встигаємо захопити все нерозривно просто від зайвої енергії. З роками ми вже придбали продумане і відповідальне ставлення до дорогоцінного ресурсу – наше тіло.
При виборі вправ, перше, що приходить до розуму, щоб піти в тренажерний зал і найняти інструктора. У хорошій версії ми пропонуємо пройти тест на фітнес, діагностувати стан. Ми продовжуємо контролювати ці показники.
У звичайному варіанті ми дамо середні стандарти виконання стандартних вправ, не враховуючи вікові зміни, обмін речовин і гормональних рівнів, і без контролю. Так краще відразу вибрати залу з хорошою діагностикою і грамотним тренером.
Але мені здається, що більш ефективна фізична активність програма буде однією, яка враховує індивідуальні особливості наших органів. Ми говоримо про Східні системи загоєння. Китайська медицина, Аюрведа, Тибетська медицина ґрунтується на співвідношенні енергії в організмі.
На відміну від Західного (біомеханічного) підходу, Східні практики враховують індивідуальну енергію тіла, враховуючи, що ви можете побудувати власну програму вправ, зокрема для вашого випадку.
Наприклад, визначивши нашу енергетичну конституцію Аюрведичної діагностики, ми вибираємо для неї фізичні вправи - тип, тривалість, регулярність, інтенсивність, темп, навіть час доби. Це, на мій погляд, є більш ефективним підходом, хоча менш очевидним.
Який варіант ми вибираємо, створюючи і покращуючи нашу систему фізичної активності, є все більш важливим, оскільки ми старіємо. Я сподіваюся, що ми всі розуміли це і перейдемо в цьому напрямку.