Найвища світова освіта впливу GMO на здоров’я людини

р.

Генетичні модифіковані організми (ГМО) є організмами, генотипом яких штучно змінено генетичною інженерією. Зміни виготовляються цілеспрямовано, наприклад, в разі вирощування культур - підвищення врожайності, поліпшення смакових і поживних значень продуктів, стійкість до шкідників і т.д.

У 2015 році генетично модифіковані культури нараховують на 99% посівів цукрових буряків США, 94% соєвих, 94% бавовни та 92% кормової кукурудзи.

По всьому світу, 12% від всіх земель, що закріплюються GM культурами.

З 1970-х років науковці вивчають потенційні ризики використання ГМО. Для уточнення цього питання Американські академії наук, машинобудування та медицини запровадили найбільше дослідження на дату майже 900 наукових праць, опублікованих за останні 30 років на основі впливу GM культур на організм людини та навколишнього середовища. Аналіз статей за останні два роки комісією 50 вчених, дослідників і фахівців з сільського господарства та біотехнології. 26 незалежних експертів.

17 травня в публічному домені було опубліковано 400-сторінок, а всі супровідні документи були опубліковані на спеціально створеному сайті.

За результатами дослідження сотні наукових праць не знайдено ознак негативного впливу виробів з GM на здоров’я людини. Застосування продуктів з GM культур не корелює з раком, ожирінням, цукровим діабетом, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, аутизмом і алергією. У 90-х рр. на 90-х рр. не було тривалого збільшення захворюваності GM їжі.

Крім того, є деякі докази позитивного ефекту ГМО на здоров'я людини через зменшення отруєння інсектицидом і підвищення рівня вітаміну в популяції країн, що розвиваються.

На додаток до впливу на здоров’я ретельно проаналізовано два важливі аспекти використання зернових культур ГМО: вплив на навколишнє середовище та важливість для фермерів.

«Використання комах і гербіцидорезистентних культур не зменшує загального різноманіття флори і фауни, а інсектитривкі культури іноді підвищують її», - підсумував дослідження.

Одна з поширених страхів про ГМО, які штучні гени вводять в дику також довели незрівняну. Хоча дослідження показали, що цей процес можливо, не вдалося виявити будь-які побічні ефекти від передачі гена.

Після того, як дослідження врожайності та прибутковості ферми не розкривають тенденції тривожності. Корпорації продають GM культури фермерам за підвищеною ціною і забороняють їх розмноження, оскільки вони захищені патентами. Але втрати більше, ніж офсети з підвищеною врожайністю та іншими перевагами, які отримують фермери.

Вчені не можуть знайти ніяких ознак шкоди ГМО, але громадська думка все одно негативно сприймає генетичну інженерію. Більшість людей в США, ЄС, Росії та інших страхах, які продукти GMO мають загрозу здоров'я. Цей обман активно використовується виробниками продуктів харчування, які просують їх продукцію маркуванням «GMO-Free», включаючи сіль та інші продукти, які не відносяться до генетично модифікованих культур. Ця етикетка стала маркетинговим інструментом для диференціації на ринку.

Регулятори і легалізатори також змушені слухати громадську думку, тому використання ГМО в сільському господарстві все ще щільно регулюється.

«Генетично-інженерні кроки: досвід та перспективи (2016) малоймовірно закінчуються дебатами пропонентів ГМО та супротивників: «Це емоційний випуск, не наукова проблема», – розповідає Філ Лемперт, аналітик харчової промисловості, в коментарях для США Сьогодні.

Генетична інженерія: досвід та перспективи (2016)
https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/62153928

Джерело: geektimes.ru/post/276000/