Кожна людина народжується з почуттям, що він хороший, має всі права існувати як він, і робить все абсолютно право. Він також відчуває, що світ навколо нього правий і хороший, що всі люди навколо нього праві і хороші. В інших словах ми можемо сказати, що кожна людина народжується з почуттям «Я дрібно – ви будете тонкими», де «Ви» означає інші люди і світ в цілому.
Це право і продуктивне ставлення до себе і світу. Але це не єдиний: є три непродуктивні позиції. Давайте візьміть їх по одному.
"Я тонкий - ти дрібно."
У самому серці цієї позиції є сприйняття себе та інших як гідних, хороших, повноцінних людей, не відчуваючи власної або чужої нижчості, без підвищеності та приниження. Це положення для дорослих. Це найбільш природне, нормальне та здорове психологічне ставлення, яке характеризує ставлення до себе та інших.
Якщо ви зуміли зберегти цю позицію у дорослому житті, то ви не маєте проблем, ви не повинні грати в ігри і покласти на деякі маски, ви можете бути самі, бути в любові до себе і світу і бути абсолютно щасливими.
Незважаючи на те, що кожна дитина народжується з ставленням «Я дрібно – ти дрібно», це позиція дорослих. Дорослий, який присутній навіть у дитини як найважливіший стан свого его. Дитина вступає в світ з позицією дорослих, бо він ще не навчився грати, ще не освоїв ролі дитини і батьківства.
Але, народжуючись цим ставленням, майже кожна дитина проходить через відмову від неї. Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів. Будь-який, хто хоче досягти успіху, не існує іншого способу. Успішний і процвітаючий може бути тільки той, хто взяв позицію «Я дрібно – ти дрібно», що означає, що поважає себе і інші, визнає важливість як власної особистості, так і інших людей, – це психологічно здорова людина, впевненість, позитив, здатний адекватно оцінити реальність і свої можливості в ній, встановити гідні цілі і досягати їх.
Більшість людей втратили ставлення «Я ОК – ти ОК» у перші два роки життя.
Коли ми потрапляємо в інші, повністю непродуктивні позиції. Це відбувається тому, що зовнішні чинники (і над усім впливом батьків) заважають в життя дитини, змушуючи його переконатися, що щось неправильно – або з ним, або зі світом по всьому світу, або з ним і світом одночасно.
В результаті, в перші два роки свого життя, дитина змінює свою неналежну позицію «Я дрібно – ти дрібно» до одного з наступних варіантів:
«Я не окай – ти окай. й
«Я окай – ти не окай»
• "Я не окай - ти не окай."
"Я не окай - ти окай."
У цьому положенні людина відчуває, що він гірше інших. Він характеризується комплексом нижньості, почуттям власної нижньості і підвищеністю інших. Це позиція дитини, яка, очевидно, відчуває слабкість, більш ненадійна, ніж дорослі. Людина, яка відчуває цей спосіб, незалежно від віку, продовжує діяти і спілкуватися з іншими з позиції дитини і в кінцевому рахунку відчуває себе як жертва.
Кожна дитина потрапляє в цю позицію, навіть в самих процвітаючих сім'ї, просто тому що вони слабкі і безпорадні порівняно з дорослими. Як тільки дитина стає відомою про себе і відчуває, що він може обійтися без допомоги дорослим, що він не знає багато речей, які дорослі можуть зробити, що він залежний від дорослих, що вони мають владу над ним, і це один, без них він просто не може вижити - так він відразу починає відчувати, що він "не OK" в порівнянні з ними. Так як ця позиція укладається перед іншими, вона найсильніша і найбільш поширена, і тому ганить багатьох людей по всьому світу.
Звичайно, для деяких, це ставлення слабкіше і проявляється тільки випадково, а для інших це основний фон усього життя і проявляється дуже чітко.
Якщо самі батьки відчувають себе «оглядом», то вони можуть з часом розгладити почуття дитини нещастя. Також за власним прикладом батьки можуть сприяти більш позитивним ставленням дитини до себе. Однак на підсвідомому рівні пам'ять часу, коли він відчував «не OK», залишається для життя і може бути якось поверхня на найбільш невідповідних моментах.
Ситуація є ще гірше, якщо в перші два роки життя батьки дитини (особливо мати, так як вона є вирішальним впливом в цьому віці), або тих, хто заміняє їх, демонструють, що він не досить хороший, як він є. Якщо він спрощений, покараний, сказав, що він є «нестерпною дитиною», і т.д., він формує віру, такі як «Я не менш гідний», «Я все неправильно», «Я ніколи не досягне успіху», «Я поганий», «Я не люблю». Результатом є те, що у дорослому житті така людина стає програшкою, він непристойний, схильний до депресії, відчуває свою неспроможність і нездатність змінити все. Нерідко це люди, які всі їхні життя відчувають себе, як безпорадні діти, які потребують догляду та підтримки. На найгірших, вони люди, які схильні до самогубства.
"Я окай - ти не окай."
Людина з цією позицією прагне довести до світу, що він краще, ніж інші. Це ставлення людини, яка, глибоко вниз, відчуває дефектний (середина дитини) і, для того, щоб подолати це, діє рівно навпаки (як агресивний батьків), демонструючи свою перевагу.
Це положення найчастіше люди, які пережили занадто суворе лікування в дитинстві. Наприклад, якщо дитина збита або інакше жорстоко, він або вона не може продовжувати вірити, що люди і світ навколо нього або її «о.» «Я поганий» – це віра все частіше вкорінюється в свідомості дитини. Він хоче покарати неправдивих і помсти на них. Це захисна реакція психіки дитини на насильство і жорстокість, але результат - це позиція небезпечного світу.
Дитина формує віру: «Люди невагомі», «Світ є жорстоким і народним злом», «Щоб вижити, потрібно боротися, боротися назад», «Люди повинні бути поставлені в своє місце», «Що спільного – полум'я». Результатом є те, що у дорослому житті така людина намагається вирішити всі проблеми з положенням міцності, він приховує глибоке почуття власної нижчості за появу підвищеності, відлякує оточуючих за свої неприємності, вважає, що якщо він перестраждав від чужої жорстокості, це дає йому право бути жорстоким. Вони стають авторитарними, агресивними, У зв'язку з іншими, вони можуть стати агресаторами, депоами, смородинами. У найважчих випадках це люди схильні до кримінальних виявів, здатні до насильства до вбивства.
"Я не окаю, ти не окай."
У серці цієї позиції є почуття розчарування в собі і у людей, почуття, що може бути нічого хорошого в житті. Це самообструктивне ставлення нещастяної дитини, жертва, яка не має одного очікувати допомоги, оскільки всі інші також сприймаються як безповоротні жертви.
Ця позиція може з'явитися у дитини, яка не отримала прихильності в перші два роки життя, будучи, наприклад, позбавлялася батьків, або якщо батьки, які перебували на ньому виключно формально, в міру необхідності. Не існує позитивного забезпечення з-за кордону, дитина знаходить себе у вигляді емоційної ізоляції. Він не може відчувати себе добре, тому що він не отримує підтвердження ззовні. Але він не може зробити висновок, що інші люди хороші, оскільки він відповідає лише за їх байдужість, байдужість. В результаті він утворив віру: «Я не варто нічого», «Що не варто нічого», «Життя не варто нічого», «Щодо безглуздого», «Щодо безшумного», «Щоб не погано», «Ми всі жертви», «Щоб не дарма чекати». Як дорослі, такі люди втрачають інтерес у житті, часто мийають внизу, перетворюючи в бездомні люди, любителі міцних напоїв, призводять до антисоціального способу життя. З цієї позиції дуже близько до психічних порушень. У найважчих випадках такі люди однаково здатні до самогубства і вбивства.
Перевірте, чи ви застряєтеся в непродуктивному положенні.
Якщо ви знайшли тенденцію (для різних ступенів) до одного з трьох непродуктивних життєвих позицій, навіть якщо ви відчуваєте, що ви ретельно стукуєте в одному з них, все не так, як це може здаватися на перший погляд. Ви можете змінити. Є тільки один стан: потрібно змінити.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу і узгодити зручний час і місце вручення квітів, а якщо необхідно, то збережемо сюрприз. Прийміть, наприклад, відомий факт, що якщо людина відчуває себе поганим і непривабливим багатством (виготовлення «не OK»), він не буде багатим, навіть якщо величезна кількість грошей раптом падає на нього. Це гроші він або програє, або якось витрачається на вайн і знову буде бідним. За ці гроші, щоб йти вперед, він повинен спочатку змінити позицію до «Я дрібно – ти дрібно», і для цього вам доведеться працювати, незважаючи на внутрішню стійкість до змін.
Кожен з трьох непродуктивних позицій запобігає зміні самостійно.
Щось, хто дотримується ставлення «Я не окай – ти окай» приміряє щось, як це: «Я не можу змінити що-небудь, я не маю сил і можливостей для цього, і нічого не залежить від мене. й
Встановлення «Я дрібно – ви не будете дрібними» диктує щось, як і цей курс примірки: «Я зміню – ось ще!» Що робити? Я роблю просто дрібно. Давайте інші зміни. й
Ті, хто дотримується ставлення «Я не окай – ти не окай» причина: «Що вся ця зміна?» Ніщо буде краще, це буде тільки гірше.
Ви визнаєте себе в будь-якому з цих прикладів? Так, якщо ви думаєте, що спосіб, це не легко прийти до умов з потребою в зміні. В іншому випадку, ваш шлях веде до мертвого кінця, в той час як є набагато більш вигідні можливості для вас, незалежно від того, як ви вже пішли.
Якщо ви займаєте одне з цих трьох непродуктивних позицій, ви живете і дієте з станів дитини або батьківства, не дорослих. Тільки дорослий може досягти успіху, благополуччя і щастя в нашому світі. Тільки позиція дорослих спочатку успішна. Позиції дитини та батьківства (без них контролюються дорослими) – це ті недоліки. Ви не можете почувати себе щасливим, успішним і щасливим, якщо ви застрягнете на ці позиції. Неможливе досягнення навіть відносного успіху з цих позицій.
Посада дорослого, що означає, що позиція благополуччя є тільки одним: «Я дрібно – ви будете тонкими. й
Як правило, не так складно дізнатися, які з чотирьох позицій людина займає в плані зовнішнього вигляду, поведінки і способу життя. Ви можете побачити її з голим оком. І навіть якщо зовнішній вигляд нічого не говорить про таке ставлення людини, коли спілкуючись один з одним, люди завжди відчувають себе з ким вони стикаються. Практично всі наші відносини, як особисті, так і дружні, так і ділові, визначаються посадами, прийнятими учасниками цих відносин. Від цих позицій залежить успіх або відмова в спілкуванні, і як ми відчуваємо себе задоволені цими відносинами, і що місце серед людей, які ми займаємося.
«Позиції дуже важливі в повсякденних соціальних взаємодіях людей. Перше, що людина відчуває себе про один одного, це їх позиція. А потім, в більшості випадків, це справа.
Люди, які думають про себе і світу ("+") зазвичай вважають за краще спілкуватися з колегами, а не тим, хто завжди незадоволений.
Люди, які відчувають себе чудовими ( "+" або ""), як правило, люблять групувати разом у клубах та організаціях. І тому, як спостереження говорять, бідність любить компанію, поганий ще й поєднується, найчастіше в барах.
Люди, які відчувають родючість зусиль свого життя ("-"-") зазвичай натовпу навколо пивних залів або на вулицях, переглядаючи прогрес життя.
У західних країнах одяг найчастіше вказує на позицію життя набагато яскравіше, ніж соціальний статус. Деякі люди ("+"+") плаття акуратно і легко. Інші ("+" -") люблять "форму", ювелірні вироби, вишукані речі, які підкреслюють свою перевагу. Одна людина ("-"+") одягнена погано, не дуже акуратно, але не обов'язково недбала, може навіть носити чужу "покоївку", а інший ("-"-") ходи в "покоївці", як якщо показувати дискамін для будь-якого одягу, для усього, що за ним стоїть. Існує так звана сихофренічна форма ("-"-"), де одяг зношена прилягає до елегантного лука або краватки, а подрібнене взуття - з діамантовим кільцем.
Eric Byrne, люди які грають
Ми відчуваємо позиції інших людей, але ми не завжди знаємо про себе. Він запобігає бачити правду про себе. Всі люди. Але що страх необхідно подолати. Ми не можемо довести про позитивну зміну і назавжди залишиться в ілюзію, що ніхто не бачить цю правду, якщо ми не хочемо бачити її.
Побачити правду, ніж почути її від інших. Крім того, визнання правди про себе є лише одним кроком до позитивних змін.
Прийміть час і зробіть час самостійної діагностики. Розкажіть, що ви робите це для себе добре, і діагноз буде слідувати ефективній терапії.
Спробуйте, якомога більше, щоб ввести роль дорослих і відійти від молочних емоційних реакцій. Намагайтеся не бути відхилені або сердитися з батьками, пам'ятайте, що ви прийняли в дитинстві під впливом. Тепер для вас це не є підставою для відключення, оновлення або навіть люків. Тепер для вас це просто спосіб зробити неупереджену діагноз. Не забудьте, що ви не зупинитеся на діагнозі - це буде слідувати лікуванням.
Для належного лікування потрібно знати, що ваша реальність є і що почати з. Тепер ви дорослі, і це залежить від того, що ви зробите: починати, сердитися і resentful - або вирішили виправити старі помилки і почати нове життя.
Займіть комфорт, щоб ваші батьки не змусили вас до цього або цього положення з метою. Вони зробили це несвідомо тому, що вони зробили те, що вони зробили те ж саме до них. Більшість нормальних батьків не хочуть боляче своїх дітей.
Вони хочуть добре для своїх дітей, і вони не розуміють, що вони іноді досягають цього способу, щоб принести протилежні результати. І якщо ви не хочете переходити на небажані ставлення до ваших дітей до того ж ступеня несвідомості, це ваш обов'язок, щоб реалізувати те, що було зроблено для вас, щоб переглянути ваші позиції і тим самим розбити цей невибагливий круг.
Більшість батьків не хочуть боляче своїх дітей. Вони хочуть добре для своїх дітей, і вони не розуміють, що вони іноді досягають цього способу, щоб принести протилежні результати.
Дуглас Мосс, автор ігор, які ми всі проводимо навчання на системі Eric Berne