Як дізнатися 30 мов: секрет поліглотів

Як це можливо. Бібліотеки Майбутнє спробувало дізнатися секрет від мультилінгвістів.

Вийшовши на сонячний балкон, Тім Келлі і Даніель Краса напишіть слова в один з одним, як автоматичні черги: Німці, Хінді, Непале, Хорватська, Мандарин, Тайська - ледь встигнути закінчити фразу в одній мові, як переключати в інший. Два хто знає принаймні два десятки різних мов.

Після спостереження за ними я повертаю до кімнати, де невеликі групи людей, як це пара, тріщина безперечно в неперевершених діалектах. Ми на Поліглотському конгресі в Берліні, де близько 350 осіб зібралися спілкуватися в широкому асортименті мов на планеті, від Самі до мови рейндерів від Scandinavia. Деякі учасники – «гіперглоти»: вони говорять не менше десятків іноземних мов. Один з найбільш досвідчених лінгвістів тут знає близько тридцяти.

У людському мозку використовуються різні способи запам'ятовування, і всі вони беруть участь у навчанні мов. Процесорна пам'ять несе відповідальність за переміщення мови при провадженні звуків, декларативних записів пам'яті нових слів. Якщо ви не хочете виглядати, як заспокійливий робот, вам потрібно буде включити постійні фрази і вирази в «експлит» і «імплікіт» пам'ять.

Вивчення мов – це те, що це важко, але це найефективніший спосіб перекачування мозку. Неймовірно доведено переваги мовного навантаження: увага, поліпшення пам'яті та «когнітний резерв», яка затримує настання вікової деменції. Дослідження досвіду іммігрантів Еллен Белістока виявив, що дементія в білінгвії (народи, які протікають на двох мовах), в середньому, п'ять років пізніше. Чим більше мов ви знаєте, тим ефективнішим буде мозок.

До недавнього часу скептицизм зацарював серед нейронауковців: більшість людей не змогли добитися вільності говорити іноземною мовою, оскільки є досить вузьке вікно віку - дитяче - для вивчення мов, вони сперечалися. Так, якщо ви восьмого, це, поїзд пішов. Тим не менш, в наш час це міф поступово знеболюється, завдяки новим даним, отриманим дослідниками. «Зниження мовного навчання – це рівний спуск, не крутий скліф», – розповідає Бєлісток.

Вікове зниження мовного навчання як гладкий спуск, не крутий скелі.І це правда, що більшість гіперглотів я зустрівся в Берліні, опановані мови набагато пізніше, ніж в дитинстві. Келлі виріс у Флориді, де він вивчав іспанську мову в школі. Як дитина, він любив прослуховування іноземних радіостанцій, хоча він не міг зрозуміти слово. "Для того, як музика мені вухо, він нагадує. Але це не до тих пір, поки Keely виріс і почав подорожувати, що вивчення мови дійсно зачаровує його. Він вивчав французьку, німецьку та португальську технікуму в Колумбії, перед переїздом в Швейцарія, потім Східній Європі, звідки він пізніше перейшов в Японію. Вже зараз говорять двадцять мов вільно і дізнався практично все, як дорослий. «Ваша гіпотеза про мови та вік – биксит!» він каже.

Але є можливість багатомовності, характерним для кількох людей? Чи можливо, вони мають більше мотивацій? «Захищаючи увагу на інтелекті, намагайтеся подивитися на глибину своєї особистості», – розповідає Келлі, яка наразі працює над книгою на соціально-психологічних аспектах мовного навчання. Намагайтеся стати культурним хамелеоном і стати представником людей, чиї мови ви хочете опанувати.

Психологи давно відомі, що слова, які ми говоримо, ткані в сутність особистості. Звичайно, ми не говоримо про кліше (ймовірно, що французи зроблять вас більш романтичними, італійськими - пристрасними), але кожна мова пов'язана з культурними нормами своїх спікерів, які не можуть впливати на вчитель мови. Ми автоматично “зробимо” поведінку людей, для яких мова рідна.

Володимир Набоков написав у автобіографії (англійською мовою): «Моя пам'ять звучать, як музика, в одному ключі з Росією, але змушена звучати в іншому тону, англійською». Коли Набоков переніс ці спогади на мову свого дитинства, він виявив, що росіянка відкрила нові грані у своєму мисленні, а спогади, описані іншими словами, грали з різними кольорами. «Російська версія відчула по-різному англійську версію», – згадує Анета Павленко Темпого університету в Філадельфії, книгу якого, Білоутворний розум, досліджує багато таких прикладів. Якби російська і англійська мала різні варіанти минулого.

Кільї, професор кафедри транскультурного менеджменту в Університеті Сангі в Японії, нещодавно провів опитування серед китайських спікерів, які хочуть дізнатися японську мову, щоб протестувати свою «прохідність». Питання в тесті були, «Я легко, щоб ви помістили себе в іншому взутті людини і відчуєте те, що вони відчувають?» або «Ви зможете заражати інших людей з вашими емоціями?» Як Keeley підозрювала, кращі мовні вчителі забили найвищий рівень на цьому тесті. Чому? Добре відомо, що коли ви спілкуєтеся з кимось, ви підсвідомо, як правило, імітує поведінку співрозмовника (і він теж) є еволюційним механізмом формування невербального спілкування. Однак особистість, мова та культура перешкоджають цьому процесу. Ми не хочемо імітувати, ми хочемо зберегти нашу ідентичність. І це запобігає побудові нових нейронних шляхів — магістралей, вздовж яких «ненативні» слова та фрази, що виконуються на кінчику мови при розмові. Для кожної мови ви намагаєтеся вчитися, ці шляхи будуються окремо, щоб мови та пов’язані з культурними особливостями не змішувати один з одним. «Чи не важливо, скільки ти сидить на книгах. Все залежить від того, наскільки швидко ваш мозок може побудувати ці шосе. Відмовляючи себе від впливу ідентичності когось іншого, ви значно сповільните цей процес, поясните Келлі. Можливо, це пояснюється простотою, з якою він переходить з однієї мови на іншу.

Михаїл Леві Харріс може пояснити цей принцип краще, тому що він є поліглотом, який говорить десятки мов і є також актором. На рідному Нью-Йорку Михайло пишається своїм британським визнанням. При переході з мови на мову він стає ще однією особою. «Я не намагаюся свідомо змінити поведінку», – каже Харріс, «це просто буває, і це». Але я розумію, що я змінив. й

Михаїл переконаний, що будь-який бажаючий може навчатися носити і обрізати «культурну оболонку» без особливих труднощів. Він дає рекомендації від своєї дієвої практики. «Все може слухати і повторювати, нічого не складно. Ви можете помітити підсвідомий хірург, щоб імітувати, але замість його пригнічення намагатися зосередитися на ньому. Як театральний актор, він робить речі трохи перебільшеним способом, оскільки мова тіла впливає на мислення. Якщо ви почуєте губи трохи, ви відчуєте трохи французьким.

Також важливо подолати ембаримент, який виникає при викорінення звуків іноземної на вашу мову (наприклад, [r], [th] англійською мовою — приблизно.) Ви відчуєте їх до тих пір, поки ви не будете вірити, що ці звуки є природними для "Your" сорок, тобто до тих пір, поки ви не впевнені, що ця мова є вашими.

Більшість двомовних Я інтерв'ю згоду, що ви не повинні встановити себе занадто амбітними цілями. «Проблема полягає в тому, що люди, які хочуть вивчати іноземну мову, переоцінюють бар. Вони думають, що їх мета полягає в тому, щоб говорити іноземною мовою, а також рідною мовою, коли всі вони повинні зробити, щоб висловити себе. «Практиз якомога частіше» консультує Олексій Сирлінгс, що веде багатомовні майстер-класи з колегою, «Це як насосні м'язи». Навіть якщо ви занадто втомилися прийняти повний урок, ви завжди маєте 15 хвилин, щоб подивитися шоу або послухати пісню на мові, яку ви вивчаєте.

До того, як я ознайомився з «гіперглоти», я вірю, що вивчення великої кількості іноземних мов було доменом обсесів. Що робити, якщо ви не божевільні? Але всі люди, які я зустрілися, не розуміли, вони були захоплені і завжди щасливі мати чат і друзі. Їхній приклад показує, що ми повинні працювати не тільки на граматиці, але і на собі. «Для бар’єрів дуже важко», – розповідає Харріс, «Коли я жив у Дубаї, я відчував дискомфорт як єврей в арабській країні». Але я знайшов друга, красива людина, з Лівану. І як я був готовий рухатися, він сказав, що я став однією з найважливіших людей в житті! Вчимося ще одну мову відкриває нові світи для нас. й

через www.bbc.com/future/story/20150528-how-to-learn-30-languages