Суперполіглот з РАЕН

Він каже, що він знає 100. Але він скромний. Під час бесіди ми оцінюємо, що Сергій Анатолійович, завідувач кафедри російсько-гуманітарного університету, доктор філологічних наук, відповідальний учасник російської академії природничих наук, знайомий з принаймні 400 мов, враховуючи давні та мови маленьких небезпечних людей. Для вивчення мови потрібно лише три тижні. Серед колег, 43-річний має репутацію «продам енциклопедію». Але що відрізняє його ... погана пам'ять.
Суперполіглот з РАЕН

Найважче питання для мене, «Як багато мов ви знаєте?» Тому що не можна відповісти точно. Навіть 10 мов не можуть бути передані до того ж ступеня. Ви можете знати 500 до 600 слів і ви можете пояснити себе ідеально. Наприклад, я знаю англійську дуже добре, тому що я повинен подорожувати і поговорити весь час. Але я думаю, що мій німецький краще в пасивному. Ви можете говорити погано, але добре читати. Я прочитав китайські класики краще, ніж більшість китайських. Або не можна читати або говорити, але дізнатися структуру, граматику. Я не можу говорити Negidal або Nanai, але я пам'ятаю свій словник добре. Багато мов стають пасивними, але потім, при необхідності, вони повертаються: він пішов в Голландію і швидко відреставрував голландську мову. Так, якщо ви нараховуєте всі мови, які я знайомий з різними рівнями знань, є не менше 400. Але я тільки активно йде на 20.

Суперполіглот з РАЕН р.

Ви відчуваєте свою унікальність?
Я знаю багато людей, які знають десятки мов. Наприклад, Австралійський 80-річний професор Стівен Урм знає більше мов, ніж я. Він говорить про те, що на тридцять.
Збір мов для спортивних цілей?
Потрібно розрізняти лінгвісти і поліглоти. Поліглоти – люди, які спеціалізуються на поглинанні величезної кількості мов. Якщо ви вчений, мова не закінчується самостійно, це робочий інструмент. Моя головна діяльність полягає в тому, щоб порівняти мовні сім'ї з одним. Для цього вам не потрібно говорити кожну мову, але потрібно мати на увазі величезну інформацію про коріння, граматику, походження слів.

28750 р.

Чи триває процес навчання мови?
У 1993 році була експедиція Єнісі, яка займалася мовою Кет - небезпечна, вона говорить 200 осіб. Я мав навчити його. Але більшість мов я навчився в школі і в університеті. З 5-го класу за п'ять років на олімпіадах Московського державного університету, я був призером: я можу писати на пропозицію в 15 Indo-Європейських мовах. В університеті навчався переважно східним.
Політиці народжуються.

Суперполіглот з РАЕН

Ви народилися з мовною здатністю, або досягається через постійне навчання?
- Я думав про це багато. Природно, це спадковість: У мене є багато поліглотів в сім'ї. Мій батько був відомий перекладач, редагований доктор Живаго, і говорив десятки мов. Мій старший брат, філософ, також великий поліглот. Моя старша сестра – перекладач. Мій син, студент, знає принаймні сто мов. Єдиний учасник сім’ї, яка не цікавиться мовами, є наймолодшим сином, але є хорошим програмістом.
Але як людина може зберігати таку кількість інформації в пам'яті?
Парадоксально я маю дуже погану пам'ять: Я не пам'ятаю номери телефонів, адреси, я ніколи не можу знайти місце, яке я був вдруге. Моя перша мова, німецька, була дуже складна. Я провів багато часу, просто запам'ятовуючи слова. У своїх кишенях він завжди перевозить картки з слів – німецькою на одній стороні і російською мовами – перевірити себе на автобусі. І до кінця школи я треную пам'ять.
Я пам'ятаю, що в перший рік університету ми були на експедиції до Сахаліну і навчали Нівської мови, яка також дихає. Я пішов там без попередньої підготовки і просто навчився словнику Nivkh для аргументу. Не всі, звичайно, 30 000 слів, але більшість.
Як довго ви дізнаєтеся мову?

Суперполіглот з РАЕН

- Три тижні. Звісно, східні набагато важче. Займав рік і половину, щоб дізнатися японську мову. Я провів рік навчання його в університеті та його класах були відмінними, але один день я забрав японську газету і зрозумів, що я не міг прочитати нічого. Я сердився - і дізнався його на своєму
У вас є система навчання?
Я скептик всіх систем. Я просто візьміть підручник і вчіть від початку до завершення. Займає два тижні. Далі різні. Ви можете сказати себе, що ви знайомилися з цією мовою і, якщо це необхідно, зняти полицю і активувати його. У своїй практиці було багато таких мов. Якщо мова потрібна і цікава, то читати літературу. Я ніколи не використовував мовний курс. Для того, щоб говорити добре, потрібно рідний динамік. Найкраще, щоб піти в країну і жити там на рік.

Суперполіглот з РАЕН

Які давні мови ви знаєте?
- Латинська, давньогрецька, санскрита, давньояпонська, гурійська мова, яка в ІІ ст. до н.е. виступила в давньому Анатолію.
Як ви пам'ятаєте мертві мови без будь-якого розмови?
- Читання. З Гурійського зліва 2-3 тексти. Є мови, з яких збереглися два або три десятки слів.
Як сказав Адам і Єва.

Суперполіглот з РАЕН

- Ви шукаєте промова людства. Ви думаєте, що всі люди в світі колись говорили про ту саму мову?
Ми збираємося відкрити і довести, що всі мови були одними, а потім розібралися в тирті-твентіті ст. до н.е.
Мова - це засіб зв'язку і передається як інформаційний код від покоління до покоління, тому обов'язково накопичуються помилки і перешкоди. Ми навчаємо наших дітей, незважаючи на те, що вони вже говорять трохи іншої мови. Їхня мова більш тонка, ніж мова літніх людей. Можливі зміни мови. 100-200 років пізніше, це зовсім інша мова. Якщо з’явиться динаміка тієї ж мови, то в тисячі років з’явиться дві різні мови.
І ми збираємось дізнатися — зробив 6000 сучасних мов, в тому числі діалектів, мають початкову точку? Ми рухаємось з сучасної до давньої мови. Це як лінгвістична палеонтологія - крок за кроком, ми реконструюємо звуки і слова, як ми підходимо до мов. І зараз на сцені приходять, коли можна об'єднати кілька великих мовних сімей, з яких зараз про десять в світі. А потім завдання полягає в тому, щоб реконструювати промовні слова цих макрофаміалів і подивитися, якщо вони можуть бути зібрані разом і реконструюються в одну мову, яку Адам і Єва може виступати.

Суперполіглот з РАЕН р.

Вони можуть жити тільки в Росії.
Яка мова є найпростішою і найскладнішою?
Граммар легше англійською та китайською мовами. Я дізнався Есперанто в годину і навпіл. Диффікульт до вивчення - Санскрит і давньогрецькі. Але найважчою мовою на землі є Абхазян. Російська мова Важко засвоювати іноземці тільки через комплексне чергування суперечок (hand-pen) і стресу.
до Скільки мов померти?
Всі мови в Уралах і за межами Уралу, Нівх і Кет з родини Єнісі. Доцени вимирають в Північній Америці. Зручний процес.
- Ваше ставлення до компетентності? Чи є таке сміття?
Ці слова не відрізняються від інших слів. Порівняльний лінгвіст, який використовується для боротьби з іменами статевих органів будь-якої мови. Висловлення англійської мови набагато бідніше, ніж російська мова. Японка набагато менше забита з непристойною лексикою: це більш полоітні люди.

Суперполіглот з РАЕН

Сергій Анатолійович Старостин (березень 24, 1953, Москва – 30 вересня 2005, Москва) був видатним російський лінгвіст, поліглот, фахівець з порівняльних досліджень, східних досліджень, кавказьких досліджень та індоєвропейських досліджень. Син письменника, перекладача, поліглота Анатолія Старостина, брата філософа та історика науки Бориса Старостина. Рекомендую члена російської академії наук у відділі літератури та мови (лінгвістики). Керівник Центру порівняльних досліджень Інституту східних культур та антиquity of RSUH, головний науковий співробітник Інституту мовознавства російської академії наук, почесний доктор Лейденського університету (Нідерланди).

-img10----

Джерело: рибальська сітка