1141
Не пропущений пілот.
Народний артист УРСР (1974)
Заслужений артист РФСР (1965)
Лауреат Державної премії УРСР (1977)
Переможець Всеукраїнського кінофестивалю «Все-Університет» у номінації «Перші нагороди для акторської роботи за 1974 рік»
Переможці Всеукраїнського кінофестивалю «Перші призи для художніх фільмів 1974»
12 грудня 1928 р. у с. Знаменське, Славянський район Донецької області.
Його батько і мати також з села Знаньського (Черкасинський волю Ізюмського району Харківської області). За радянськими документами, син Фодор Іванов народився 24 грудня 1898 р., дочка Зінаїда Панкрасова – 16 липня 1907 р. За національністю вони були українці.
8699529
батько Биков закінчив сільську школу, а після більш ніж трьох десятиліть Фьодор Іванович написав у своїй автобіографії: «Я почав своє життя з незалежною роботою з 1913 року». Працює на заводах Дружків з 1913 по 1917 рік. Ви не були молодими, щоб стати дорослим дуже рано. Майже чотири роки, здається, він залишився в пеклі: два з них – в ролі хлопчика в ріжучому магазині Toretsk заводі, а потім до лютого революції – робітників на пресі в рейки-фінішному магазині Донецького товариства там, в Дружківці. Після чого вихрові покриваються. У старій армії, повернути додому і знову пальму – цей раз Червона армія. Ви повинні дійсно боротися. Після - працівник ручного заводу біля станції Шидловська. Фат приведе до Краматорського металургійного заводу у листопаді 1923 р. Тут Fedor Bykov буде взято в оренду магазин як ролик. Саме при загартуванні, отриманих на заводах Дружківка, Навесні 1931 року він буде відомий як майстер першого класу. Зайшов шлюб і народження дочки і сина Леоніда.
Леонід Биков виріс яскравий і веселий хлопчик, але він не планує стати актором. Після перегляду фільмів про пілоти «Вальерія Чекалов» і «Файтери», він мріяв про небо і мріяв про вступ у льотну школу. Однак він мав невелику фігуру і обличчя вічного підлітка. Тому, коли в 1943 р. в Барнаулі, де їх сім'я була евакуйована відразу після спалаху війни він пішов на військовому антайлменту і сказав, що він вже виявився вісімнадцятьм, просивши його відправити на фронт, він був негайно підданий. «Я дуже рано, щоб піти на фронт, rookie», - сказав старший військовий офіцер. - Ви закінчуєте школу першим.
Але сниться літати кар'єрні кулі не залишали. У 1945 р. в Ленінграді вступив до 2-ї спеціальної школи для пілотів (Аеротура), де навчався тільки місяць. У зв’язку з невеликою висотою він був виведений з школи, і це був кінець подорожі Леоніда Бикова. Тоді Леонід мав ідею перейти до митців. Але навіть в цьому полі він спочатку розчарував. Під час першої спроби в 1946 р. вступати в Київську школу акторів, він не проходив на вступних іспитах. У Харкові відбувся круглий програвач, який має намір повторити спробу стати художником і ввести локальний театральний інститут. А Биков був удачливий. І він не мав ніде відступати, і він був перистентним, або харківськими дослідниками були більш перцептивні, ніж Київ, але іспити Bykov пройшли успішно, і був включений до 1-го року Інституту.
Після закінчення інституту в 1951 році Биков потрапив до трупи Харківського театру імені Тараса Шевченка, а в 1952 році він відігравав свою першу роль в кіно. Режисер: Ісаак Шмарук та Віктор Івченко «Фат Марини». Леонід отримав епізодичну роль простого с.Сашко. В інших ролях у фільмі зірвав потім радянський кінотеатр Микола Гриценко, Борис Андрєєв і Михайло Кузнецов. На ящику в 1954 році картина зробила несподіваний фурор, збираючи 2-е місце. У майбутньому долі Биков - він помітив і запам'ятався не тільки глядачами, але і режисерами. В результаті у 1954 р. директори Олександр Івановський та Надежда Кошерова запросили Бикову для відтворення Петі Мокіну у фільмі Тигр Тамер. Фільм був величезним успіхом з громадськістю, і з того часу назва актора Леоніда Бикова стала широко відомою.
Майже одночасно з зніманням в «Тамері» на «Леніфільмі» Биков розірвав в іншому фільмі, де він вже отримав основну роль. Анатоли Граник «Максим Перепелика». Успіх цього фільму в офісі коробки був значно нижчий за попередні два, але для Бикова ця картина дійсно відкрила двері до великого кіно і виграла йому величезну любов аудиторії. Після цієї ролі, ніхто не звернувся до Бикова, крім Максима, але це яскраве підтвердження величезної аудиторії любові та поваги.
Бульки активно зірвалися, але більшість з них були ролі схожі один одному. Актор не хотів використовувати ту ж маску в певній мірі ( він також приймав в театрі). Тому, погоджуючись на нові пропозиції, він намагався вибрати ролі дуже іншого плану. Тож він потрапив у фільми «Алєнські родичі» у 1956 році, «Дирую свою людину» та «Волинець» у 1958 році, «Воли в Лукаші» та «Траві зірки» у 1959 році.
, Україна
Несподівавшись на Биков у 1958 році, отримав від Олексія Баталова, який почав кінопристосувати «Коаткоати» і запропонував Бикову основну роль. Для того, щоб сказати, що актор дійсно здивував цього вибору, щоб сказати нічого. Він був шокований і радував з такою впевненістю. У цей час жоден з режисерів не пропонував нічого подібного. Тому Биков звернувся до керівництва Харківського театру з проханням звільнити його до Москви, щоб стріляти в цій картині. Тим не менш, лідери відразу охолоджують бродіння молодої зірки. «Ви вже не знайшли занадто часто на множині», - сказав Биков. Час приділити увагу театру. У Москві актор ніколи не був дозволений. Головною роллю в «Оутоці» став Роланд Биков.
У 1959 році Биков отримав чергову несподівану пропозицію – режисери Мосфільму Семена Туманова та Георгія Шучина взяли участь у зйомках фільму «Алєшкіна любов» та запросили Бикову до головної ролі. В першу чергу бульбашки сумнівалися, чи брати на цю роль. По-перше, він був вже на тридцять, і герой фільму ледве двадцять, він був закоханим з гарною дівчиною, і вона, в кінці, мав закохатися з ним. "Чич Римо я?" попросив бульб. Однак творці картини на цих сумнівах і сказали: «Це Римо як вам, нам потрібно». Згода Бикова була отримана, а знімальна комісія вирушила до повномасштабної зйомки на незайманому ґрунті.
Фільм «Алєшкіна Любов» вийшов на екрани країни у 1961 році. Биков відігравав одну з кращих ролей в кінотеатрі і вірно взяв одну з провідних місць серед тодіших радянських зірок.
Коли фільм «Алєшкінська любов» вийшов на екрани країни, Биков вже не був у Харкові. Нарешті зламався з театром, він пішов з дружиною і двома дітьми до Ленінграда, до міста, що привели його до великого кіно. Рішення про переміщення цього міста значно полегшило те, що Биков пообіцяв на Ленфільмі, щоб дати себе спробу в кінорежисуванні. В результаті в 1961 році разом з режисером Гербертом Рапопортом він зробив коротку плівку «Як мотузкові локони ...». І хоча картина залишалася практично непристойною як критики, так і глядачами, Биков це невдала спроба не відлякалася від режисування. У 1963 році він самостійно знімав комедію «Баби», в якій він відігравав основну роль. Незважаючи на те, що в касі картина не займала останнього місця, критика її була скакалою. А, побачивши, що він не зробив дуже хороший фільм, якщо в розмові з режисером Алексієм Симоновим він сказав: «Все в середньому радянському кіно тримає на мене». Так як бульб не виправдав надії, розміщені на ньому, керівництво Ленфільму не дозволяв йому направляти більше. Він ще не спробував. Він відмовив навіть численних пропозицій від інших режисерів до зірки у своїх фільмах, тому з 1961 по 1964 рік Доков мав лише декілька ролей у фільмах. У 1962 році, «Коли мости завели» у 1963 році, «Каунт, бабуся!».
У 1965 році Биков отримав звання заслуженого артиста РФСР. Через рік він і його сім'я (війшов ще одну дитину) залишали Ленінград і переїхали до Києва. З метою його від’їзду можна ознайомитися у листах Бикова до одного з своїх близьких друзів у Харківському театрі, Микола Бориченко. В одному з них він сказав, що я не був майже рік. Я не можу. Виправлено 9 сценаріїв. Не хочу брати участь у помилкових і антиартістичних речах. Звісно, ви не будете довго, ви повинні дотримуватися плану студії. Все частіше ви думаєте, що ви повинні піти додому. Але в театрі, очевидно, те ж саме. Що таке точка? Як жити на рівні? Може бути, це наша погана робота. . . ?
Зміна декорації була як повітря, і він серйозно сподівався, що рідні стіни допоможуть йому знайти другий творчий дихання. На жаль, він був неправильним. У період з 1966 по 1971 р. Биков не зірвав у будь-якому фільмі не тільки на кіностудії Довженка, але й на інших. «Я думаю, що я втратив себе». Я не можу знайти інше визначення. Я знизився протягом трьох місяців. Він вийшов п'ять робочих місць. Це дійсно погано. Я шукаю Paycheck. Шам. . ?
І ось рядок з іншого листа Биков: «Я не спить всю ніч». Я хочу розповісти вам про те, як був зруйнований театр. Чому режисери Алов і Наумов, Хуцєв, Донського, Чухараї залишають київську кіностудію? Ми, нарешті, почали судити людей за недбалість в технології. Коли ми, нарешті, почнемо запрошувати людей? Найгірше це публічна байдужість. Затвердження. Вирощування зернових культур на основі сирів. й
Довгастий сон Биков був на сцені картину про героїзм радянських пілотів під час війни. Його любов до людей цієї професії жив у нього постійно. Таким чином, коли наприкінці 1960-х рр. на ньому з’явилася можливість виробництва фільму про військові пілоти, Биков негайно оселився. У співпраці з сценаристами Євгеном Оноприенко та Олександром Сацьким було написано сценарії майбутнього фільму «Тільки Старі Чоловіки йдуть до бою». Однак поставити картину довгий час не допускається, враховуючи його не надто героїчні. Для доведення протилежного, Биков почав «запустити» сценарій на сцені. Ознайомлення окремих частин сценарію в різних містах СРСР викликало таке захоплення в аудиторії, що автори не мають сумнівів щодо правильності створеної роботи. В кінці цього фільму «Україна» реалізовано. У 1972 р. починав зйомки фільму.
р.
Биков розповів про роботу над фільмом, про народження ідеї: «Чому ми обрали пілоти як герої?» Важко сказати. Можливо, тому що я навчався в авіаційній школі, мріяв про політ і все ще захоплюю представників цієї героїчної професії. Ми зрозуміли, що для нас дуже важливо. У жорстокій чуйній війні, в її нещасливому полум'ї, старші досвідчені комради, які можна, щоб зберегти молоді і недосвідчені фалкони. Це була найвища мудрість - турбота про майбутнє, вічне право і обов'язок міцного захисту, ненависть і освіченість - їх заміна. Так народилась тема «Що старі чоловіки йдуть в бій». Тексти пісень, а це означає: І це просто, як дорогий нам. Як говорить: «Коли гармати говорять, муси мовчать». Ми хотіли б довести, що протягом багатьох випробувань люди, які залишаються в більшості жорстоких умов, які беруть все яскраві і люди з ними в битву, для яких вони борються з ворогом, виграють. Що може бути більш красивим, ніж музика? Не дивно, що герої «другого співаючого загіна» люблять повторювати: «Війни переходять, музика вічна!» Нашими героями проти зла і суперечать фашизму з високою гуманністю, творчий принцип властивий людині. Ми бажали зробити цей фільм пам'яті тих, хто не повернувся з війни, і за подякою до життя, які пережили цю жорстоку битву. Отже, з особливою трепідацією і хвилюванням ми покажемо нашу картину ветеранам війни. І найкраща винагорода за нас, коли кажуть, "Це було це".
Робота на картині не була в будь-який зручний, і в цей день є багато чуток про її зйомки. Надійшло те, що після того, як Маршал авіації, легендарний військовий пілот Олександр Покришкін, особисто зобов’язаний виділити до фільму екіпажу п’ять літаків, які вичерпували свої ресурси, а з Музею Моніно на сайт біля Києва приніс реальну передню лінію «кунер». Однак, коли знімальна комісія переїхала в Чернігів, літаки не прийшли. Вони чекали на кілька днів, але в провині.
Поговорили, що картина була закрита. Биков зібрав загальну раду, яка вирішила змінити режисера фільму. На жаль, новий режисер прибув, і справа остаточно переїхала. Але проблеми не закінчувалися. Коли була знята гарна половина картини, Биков отримав телеграму, щоб терміново відправляти юний актор Анатолій Матешко до Києва, який відігравав роль пілота, визволена Смуглянкою. Поков не вийшов. Тільки через кілька днів, з освіжувачів театральної школи, привезеного асистентом режисером, обраний Сергієм Подгорним за роль Смуглянки. Актор був знайдений, але тепер мені довелося повторити. І зламали літаки, конуси були фаршировані. Директор сам походив до неба на шльопах літака, а посадка не завжди була успішним.
В цілому, якщо не для ентузіазму всіх учасників картини і волонтерів, то невідомо, як розвивалася доля картини. І якщо б не за відповідальність, що бульці брали на своїх плечах. 27 грудня 1973 р. відбулася здача живопису. Коли світильники запалюються в залі, всі побачили покровинку від сліз. А потім "Тільки старі чоловіки йдуть в бій" чекає фантастичний успіх. У п'ять місяців знаходилася 54 мільйонів глядачів.
Сергій Подгорний: Я відіграв Смуглянку, поки не студент театрального інституту. По-перше, я був присвоєний іншій ролі, і Тля Матшко було схвалено для Смуглянки. І раптом Bykov приходить і каже: Прочитайте сценарій, змініть свій одяг, опустіть одну зірку з епаулета, штукатурки і через 15 хвилин - на комплекті. Ви граєте Smuglyan. Моя ніжка затінена, і я кладаю в пшеницю (фільм знято біля Чернігіва). Через годину Ташко знайшов мене. Я ніколи не відчував таку атмосферу на будь-який інший набір. й
Володимир Ташко, який зіграв Сергій Скворцов у фільмі, сказав: Після цього фільму всі хлопці виправили про небо. І коли він був показаний в Artek два роки тому, сім-річні діти сіли в залі і подивилися на екрані без зцілення. Це секрет.
Сергій Іванов, який відігравав роль Грасборона, сказав: «Биков відкрив шлях для мене до кіно і дав віру уві сні». геній доброти... У російському чверті Лос-Анджелеса, в віконці магазину касету я бачив тільки одну російську плівку - "Зайік". "Ні інші не затребувані", - пояснив продавець. Америка.
Дмитро Миргородський сказав: «Для зйомок «старих чоловіків» я, якось не вдалося Леонід Федорович». У мене є гості, грузинська компанія. Ми прогулялися по дорозі. Вранці я говорив з грузинським акцентом. Перший прийом. Два. Підкреслення не йде. «Мити», «Биков, ви російський солдат, ми вже маємо грузинські картини». Сцена була знята з першого прийому, але тільки на другий день. А коли Биков був пропсований для того, щоб актори знімали три прийоми, режисер спокійно відповів: «Соррі, ви не на правому місці». Це були технічні проблеми з плівкою, і я вирішив їх. З ним можна було піти в невідповідність. й
Для маленького бенкету зібрані переважно співробітники кіностудії. З Харкова дочка Дікова Маріяна, яка прийшла з Харкова. Вона виглядає як її батько. Але знімати фотографії на прес категорично відмовлено. Поговорила з певним болем про Буков Ада Роговцева: Одного разу він сказав мені з печаткою: Вони кажуть, що серце слабке, небезпечне. Зрозуміло, що був гаслом. Він зробив. Його доброту зловживали, зловживали. Він часто зіткнувся з проблемами, які не змогли вирішити. Він був, як Бог був його тестування. . . ?
Євгенія Симонова розповіла: на Міжнародному кінофестивалі в Каркалі, Колумбії презентували картину «Тільки Старі Чоловіки». І, в цілому, я повинен сказати, цей вибір не був кращим ... в плані картини для цього фестивалю, тому що Колумбії дуже далеко від нас, від проблем, які наш фільм присвячений. Ми боїмося, що коли побачили чорний і білий варіант, вузький екран, деякі хлопці і дівчата в комбінезонах, війна невідома до них, це буде все незрозуміло для них. Картина була дуже незрівняна. У номері є такий шум. Не до тих пір, поки ми дізналися, що в принципі це відбулося в усіх картинах. Там і Фелліні поведіться таким же чином, як правило, просто залишив залу. Здавалося б, що картина просто впала, і ми сідаємо в залі скребкування. Леонід Федорович захопив обличчя своїми руками. І сказав Биков:
- Пройдемо до того, як він занадто пізно! І Биков сказав мені,
Jenny, що це, невдача або успіх повинні бути зустрінеться з обличчям.
Ми на сцені. Всім сидять на сидіннях і подивилися на нас. Ми стоячи разом, як... на барикаді. І він почав говорити. Я не пам'ятаю точно, що він сказав, але щось про картину, яка хоче пояснити глядачам трохи проблем, далеко від них.
Він сказав так пристрасно, з таким латинським американський темпераментом, і з такими російськими болями, що він слухав, слухав, слухав. І коли він закінчив, не було, що проміжок між ними і нами, вони посміхалися і заповнилися, а в очах була симпатія і бажання зрозуміти. Бики здобули...»
Картина дуже популярна з громадськістю. На фестивалі All-Union в Баку фільм отримав почесну премію. Він міг виграти головний приз цього фестивалю, якщо не за майже детективну історію, яка зламала на бокових лініях фестивалю.
На цьому ж фестивалі показаний фільм Василя Шукшина «Каліна Червоний». Картина відмінна, але викликала хвиля відторгнення чиновниками з кіно. Таким чином, вони здійснили спробу відштовхувати фільм і позбавляють його можливості отримати головний приз фестивалю. Для цього було запропоновано українську делегацію: «Найстарі чоловіки йдуть до бою» Проте члени делегації відмовилися обговорити питання без Покову. «Не спілкуйтеся з ним!» А на двох годину вранці його колеги в кіно приїхали до готелю, де жив Биков. «Ми можемо отримати найвищий приз замість «Каліни Ред», - сказав директор. До якого він відповів: «У списку, де Василь Шукшин буде в першу чергу, я хотів би бути принаймні сто.» Поки моя картина є звичайною плівкою про війну, і його справжній прорив в заборонену зону, прорив в сферу, яка не допускається думати про раніше. Будь ласка, передайте свої слова до директорів фестивалю.
В результаті Калина Ред стала основною премією Кінофестивалю Баку.
Після тріумфальної успішності фільму «Тільки Старі Чоловіки йдуть на боротьбу», не можна помітити талановитого режисера. У той же рік отримав звання народного артиста України. І, на відміну від багатьох митців цього часу, які заслуговували цю назву з різних причин, а не за талант і популярність серед людей, Биков отримав цілком заслужено.
У 1975 році Беков почав зйомки нової картини, а тема її знову стала війною. Режисер: Борис Васильєв і Кирил Рапопорт Головні ролі в ньому зірвали Володимир Конкін і Леонід Биков (це його 22-а роль). Спочатку бульці не мали наміру зірвати на цьому малюнку. Багато акторів намагалися за роль корпорального Святкіна, але ніхто з них не прийшла. А потім колеги Бикова сказали: Lena, це ваша роль. Чи не ви бачите? І вони були правими. Я не думаю, що хтось буде грати цю роль краще.
У розпорядженні живопису були виділені танки, артилерійські та кілька армійських платонів. Але підготовка до зйомки затримала до кінця осені. Тільки в кінці листопада група залишилася на Загорську. Велика частина картини знялася в місяць. Однак, коли фільм виявлявся, виявилося, що практично все вийшло в шлюб. План студії був на вогонь, графік роботи був літати. На додаток, виділені плати солдатів і військової техніки не можуть бути проведені невизначено. І пішов Леонід Федорович до Москви на прийом з Міністром оборони Маршал Гречко.
По-перше, Маршал, який виніс на Биков, не на всіх соромах у виразах, а потім мав довгою розмовою з ним, після чого він інструктував свого помічника, щоб боротися з режисерами. Повернувшись до Загорського, Доков мав інфаркт. У лікарні, де він написав свій знаменитий лист звернувся до друзів, режисер Микола Мащенко та актор і режисер Іван Миколаїчук. Ще один місяць Леонід Федорович проходив в київській лікарні, де перевозився з Загорської.
У найближчий день після його розряду він призначив зйомки одного з найскладніших сцен картини, в якому він брав участь, і які необхідні величезні емоційні і фізичні сили від нього. Незважаючи на все, розпис завершено.
Тим не менш, цей інфаркт не був останній. Наступним ударом Леоніда Федоровича був зачарований своїм улюбленим сином Олесом, який фолішно потрапив в історію з бранчами ювелірного магазину. Коли Биков дізнався, що його син був заарештований, він мав другий інфаркт. На щастя, якщо це можна назвати щастям, хлопець вийшов на рік лікування в клініці психіатр. У зв’язку з подіями, які відбувалися з сином, Биков знизився і вирішив відмовитися від Державної премії України за картину «Ати-батьки, солдати ходили ходи», а за наказом Центрального комітету Комуністичної партії України присуджено премію Леоніда Федоровича безпосередньо додому.
Коли хвороба трохи випустили, Биков пішов на студію Довженка, щоб подати заявку на пенсію. Про це повідомив перший секретар Центрального комітету Комуністичної партії України Щербицький, який Бикова прикрашав. Щербицький особисто зустрівся з улюбленим актором. Що говорять про те, хто знає. Але після своєї бесіди бульці звернули їх заяву.
Однак, дивлячись на офіційні лінії біографії Леоніда Бикова, не варто забувати. Все це тріумфує, нагороди, звичайно, щиро радий йому, але його душа була спокійною. Генеральний плащ, сервітуд, корупція, панування навколо, не дозволяв йому жити і працювати мирно. Навіть офіційне прийняття такого фільму як «Ати-батьки, солдати ходили», в якому не було політики, ніхто не відступив. Під час перегляду представник Goskino раптом ... занурився, розплутаний сон. Тоді він почав запитати смішні питання: «Чому ваш живопис має таке дивне ім'я?» Деякі види пологів. Дякуємо за доброту, які присутні мали відвагу об'єкту до нього і відкликати багато його несправностей і зауваження.
Знявши два красивих фільми про війну, Биков раптом вирішив піти з цієї теми і в 1978 році почав знімати фільм «Алєн». У складних умовах для Бикову відбувся фільмінг. Перш за все, було важко для нього морально. У той же час він не міг бачити, як інші люди, його колеги на роботі, слухаючи органи влади, буквально відірвав один одного зуби в боротьбі за матеріальні товари (частини, поїздки за кордоном), писати заперечення. Були не приєдналися до КПСУ, хоча всі ці роки він був постійно намальований там. В кінці всі ці зовнішні обставини призвели до трагедії.
На початку 1979 р. Биков раптом написав в ім’я своїх друзів – Микола Мащенко та Іван Миколаїчук. У цьому заповіті Биков попросив у разі смерті ( писав: «Я залишаю найближчим часом, я відчуваю, що я не прослужу») подбати про свою сім'ю, продати автомобіль і т.д. У той же листі Биков дав накази про свій майбутній похорон. Він захотів бути похованим тільки друзями, без офіційної участі (меморіальна служба в кінохаусі, виступи посадових осіб тощо). «Не говорячи над могилою, просто скажи баби і співайте свою улюблену пісню, Смуглянка.» В іншому випадку я підніме від могили і залишаю тебе. Що було, коротко, що незвичайний лист. І незабаром після його письма Кулі дійсно загинув.
З 11 квітня 1979 р. Поков був повернений в авто з дачі біля Києва, у нього був ще один інфаркт. Пройшов кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермовий кермо останнього, але автомобіль був проведений на рухомій прокладці, вздовж якого навантажений кермовий кермовий ганець GAZ. Були вирішили піти навколо нього. Щоб уникнути зіткнення голови, Биков перетворив рульове колесо на бічну сторону і при всій швидкості збито на проточну стоянку.
Багато людей прийшли на похорон. На фронті труни перевозили фотографію, де він був знятий в ролі приходу Титаренко. А потім над могилою звучали «Смуглянка», як він хотів.
На час його смерті Биков був лише 50 років.
11 квітня на могилі Леоніда Бикова на кладовищі Байковського. Хто створив власний унікальний фільм, для якого він вдячний. Він підсвічував реальне життя своїм талантом і створив власний світ на екрані, тим самим відкриваючи себе в світ.
Леонід Філатов приготував про передачу Леоніда Бикова з циклу «Згадати».
1953 рік Фіт Марини
1954 р. Тигр Тамер
17 мар Максим Перепелика
1955 Чужий Сім'я
Херсон Про нас
1958 рік Волонтери
1958 рік Шановні друзі!
1959 р. Травневі зірки
1959 р. Лукашій карель
1960 Любов Алешкіна
1960 Прекрасний, бабуся!
1961 Горизонт