1208
Використання психологічних знань в будівництві штучної особистості
Я вдячна за допомогу в дизайні. Це інтродукційна стаття, де я окреслюю своє бачення проблеми штучного інтелекту і запропонує серію текстів, які розкриють свій підхід. Про використання теоретичної психології в AI.
Для мене, програмування та суміжних територій, перш за все, є інструментом, який використовується для поліпшення, прискорення, і зробити реальні процеси більш ефективним. У будь-який час, коли в роботі я мав зайняти предметну площу, побудувати її модель, і реалізувати його як комп'ютерна програма. Таким чином, в програмістах, я не тільки навичкі створення якісної системи, але і можливість зрозуміти будь-яку предметну площу і побудувати модель, яка задовольняє умови завдання.
Після 10 років роботи я зрозумів, що я не так зацікавився завданнями програмування, які принесуть свої дядьки з вершини, написання коду, що зробить більше грошей від похідних, або як підключити дві торгові системи, але я хотів встановити самі завдання і реалізувати їх самостійно. Тепер я пишу (у червні захисту) майстерність в психології і у мене є моє завдання, можна сказати завдання життя.
Ще до того, як я увійшов до відділу лінгвістики кафедри штучного інтелекту на РСУХ після читання Зелязна, я мріяв про створення чогось, як Ghost Wheel, штучна особистість, яка може маніпулювати фізичні властивості світу, розвивалася і стала більшою і більшою людиною. За роки роботи я дізнався про те, що весь розвиток AI дисциплін не заплутаний в точці, що важливо мені.
Станіслав Лем (за мене в «Об’ємі технології») висловив цю ідею для мене. Це досить простий і вірний навіть зараз, на мій погляд. З усіх снят та надії науко-визначчих письменників цього часу. Люди роблять більше і більш досконалих кам'яних осей. Якщо ви самі взяли участь у розробці таких, то це просто машини, які виконують цілі, які людина налаштовує для них.
Але я хочу щось інше, і я не думаю, що я єдиний, слухаю фільми, такі як книгу Гер або Ісаак Асімов, робота, я думаю, що хтось дасть тисячі прикладів. Сниться створення себе, істоти, які будуть якось пов'язані з навколишнім світом, і не тільки пов'язані з цим, але і відчувають це ставлення. Це істота, яка не буде служити цілям людини, але буде встановлювати цілі для себе.
Тут дуже сильною перешкодою є поняття «свідомий інтелект». Зараз для мене це набір пов'язаних технологій і знань, які здатні вирішувати складні проблеми і ефективно, багато з яких людина цілком вирішує. Я не уявляю, що це можливо найближчим часом.
Після того, як все це про інтелект. Ви хочете створити чоловіка, який не зводиться до розвідки. Навіть в цій галузі психології є такі поняття, як емоційний інтелект (можливість розпізнати і керувати власними та іншими емоціями), діалектична логіка (можливість вирішення проблем в логіці без виключеної третини, дуже цікаві твори Н.Є. Веракси з спробою побудови математичної моделі), є поняття волі, нарешті. Людина є першим і найбільш потенційно безкоштовною особою, і вона не знижується до інтелектуальних моделей.
Тому я сформульував завдання для себе наступним чином: розробити модель штучної особистості. Для того, щоб краще зрозуміти, як працює людський психіат, я дуже мало розпушений, і пішли вчитися на магістратурі РСУХ на кафедрі психології, а також на Гестальтотерапевта на MIGIP (тренінг без практики, на мій погляд, не варто трахнути яйце).
Як я тепер бачу це, є два напрямки, які можуть якось привести до створення штучної особистості. Рух може здійснюватися з двох сторін – з боку нейрофізіології, яка стає краще і більш докладно з процесами, що відбуваються в нашій нервовій системі (Я хочу відзначити тут статті Олексія Ренозуба, з якими ми маємо теоретичні протиріччя, але модель емоцій якого зазвичай підтверджена у своїй майстерній дисертації), а з боку теоретичної психології, яка намагається розібратися, як побудувати модель, яка описує людську психіку.
Нейрофізіологічний підхід, здається, мені надійний, але є підозра, що рівень обчислювальної потужності, необхідний для повноцінних досліджень і експериментів не досягне людство найближчим часом, можливо, розвиток квантових комп'ютерів може якось прискорити, але це не поспішає.
Психологічний підхід до мене ближче. Здається мені, що це дивний для пошуку розчину або повного пошуку, або пошуку практичних підходів, які дозволять вам швидше отримати рішення доданої проблеми. З Я формую проблему з точки зору психологічної (особистісності), вона може бути гідною, щоб зрозуміти, що людство вже накопичилося протягом багатьох років неформального існування психології і побудувати модель, яка призведе до бажаного рішення, хоча, звичайно, я впевнений, що рішення буде десь на місці з'єднання.
Головне, що мені здається, це те, що я ніколи не зіткнувся з будь-якими фундаментальними запереченнями для можливості створення штучної особистості. Наявність нас, як фізичні особи, не обумовлені тим, що ми втілилися в матерії, хоча сильно обумовлені дуже законами структури матерії, немає причин, що ці дії не можуть бути моделюються в комп'ютерній системі. Питання про те, як здійснювати культурний вплив, і ми повинні говорити про це.
Коли я почав вчитися і розуміти, що люди навчилися в психології, я був в тихому жахі. Я прийшов в нескінченну кількість теорій, підходів і методів, які сперечалися один з одним, і кожен не мав способу довести свою точку один раз і назавжди, тому що експеримент сам, ключове посилання в класичному науці, було легко порушено. Це призводить до того, що люди часто суперечать дуже сенсу існування такої науки як психології.
Читання хабару, я неодноразово торкнувся на те, що люди не відрізняють свого повсякденного досвіду психології від її наукового розуміння, часто говорять про основні поняття, по відношенню до яких існує певна угода в науковому світі. По-перше, мені здається, що є катастрофічне скорочення програмістів в психології, які не дозволять такому висловленню вагової кістки і буде знайти спосіб оперативної і формалізувати поняття.
Тож я думав, що це було б чудово створити серію статей, в яких громада хабів може познайомитися з різними аспектами психологічних знань, пов'язаних з конкретною метою, створення штучної особистості, і, можливо, принести деякі з них в психологію, щоб змусити цю науку і викликати подальше зростання в ній. Звичайно, це мій особистий вибір, але завжди є можливість побачити, що відбувається поруч.
Я також впевнений, що розширення горизонтів читачів Habra в галузі теоретичної психології дасть їм додаткові можливості в роботі на таких сферах ІТ як штучний інтелект, створення рекреаційних систем і розвитку ігор.
Написати статті на наступні теми (не обов'язково в цьому порядку):
Розглянуто найбільш часті суперечки про психологію - психологію не є наукою, яка, по суті, психології дослідження, типові неоднозначні уявлення про психічні розлади людини (психофізіологічна проблема психології, єдності свідомості і діяльності) - хотілося б мінімізувати типові дебати про психологію.
Існуючі визначення життя і існування психіки (Бауер, Леонтєв) – без критеріїв того, що ви хочете отримати, неможливо запустити модельний експеримент. Станність розвитку матерії в життя в психічні форми законами фізичного світу (реакція Білоусов-Жаботинського, елементи ембріонології)
культурно-історична психологія Вигоцького – це теорія важлива для мене, перш за все, тому що вона якось об’єднує існуючі психологічні теорії, а в той же час завдяки схожості з синергетичними спорудами, здається, піддається математичному моделюванню.
Теорія діяльності Леонтєва, на мій погляд, дуже формальна спроба моделювати людську діяльність, здається, що вона може легко застосувати до моделі різних видів інтелектуальних систем. Ми продовжили проект з тим, як це, створення системи рекомендації.
Я з радістю отримую зворотній зв'язок, про яку вона занурила в психологію.
Джерело: habrahabr.ru/post/222145/