Присоединяйтесь к нам в социальных сетях!

Следите за обновлениями и получайте порцию позитива каждый день:

Facebook Telegram Pinterest ВКонтакте

Що варто провести зиму на полярній станції "Восток"

Головна

Що варто провести зиму на полярній станції "Восток"

Сергій Бушманов, геофізик, учасник російської антарктичної експедиції до станції Восток 2009-2011, 34 роки:

«Людина не живе на станції Восток, він повільно гине.» Станція відома трьома основними властивостями: вона розташована на південному геомагнітному полюсі, на холодному полюсі (в 1983 році температура впала до −89.2 ° С), а під льодом на якому стоїть станція, є старовинне озеро Восток.

Зазвичай люди втрачають до 5-10 кілограмів ваги в перший місяць на Сході. Кисень в повітрі так само, як і на висоті 5 кілометрів в середніх широтах. Тому перша проблема при заїзді - реакція організму. Я бачив чоловіка кілька хвилин після приїзду. Якщо вчасно не евакуйовано, набряк легенів через кілька днів призвело до смерті від гіпоксії. Я відчував себе добре, але ходити швидко і піднімати ваги повинні бути дуже обережними: відразу є задишка і темніє в очах. Синхто випливають з крісла, можна просто відпадати від запаморочення. Крім того, ви дуже втомилися через апное - зупиняючи дихання під час сну. Щоб адаптуватися до умов континентальної Антарктиди і почати нормально спати, потрібно з місяця до трьох.

У звичайному житті навколо нас практично завжди є деякі комахи — комарів, метеликів, скроту. Немає нічого на Сході. Навіть мікроорганізми. Але іноді я мав галюцинації: літати або бджоли, здавалося, пройти. Вода на станції знаходиться з навколишнього снігу. Він не має солі і мінералів, тому постійне почуття спраги не проходить спочатку. Як ви знаєте, вчені довго пробурили свердловину на озеро Восток. У січні 2011 року на глибині 3540 метрів почалася ще одна лід, заморожена знизу - заморожена вода озера. Чистий і не поганий за смаком - можна сміливо варити і варити чай. Невідомі форми життя, які деякі вчені попереджають про те, що я не помітив цього чаю.

Плани літати на «Восток» тільки з середини грудня до початку лютого - в інші часи неможливі, вони просто не можуть землі, бігуни замерзають до льоду. Час від станції метро «Мірний». Решта часу немає техніки. Якщо що-небудь буває, ніхто не може допомогти.

Житлова будівля станції повністю видима і знаходиться під двометровим шаром снігу. Немає денного світла всередині. І ви можете вийти через два виходи - основний і запасний. Головний вихід - двері, відразу за яким в снігу викопують 50-метровий тунель. Екстрений вихід є коротким і являє собою круту сходинку на поверхні снігового покриву над станцією будівлі. Під час зими ми працюємо щоденно на відкритому повітрі - Я мав піднятися на поверхню через аварійний вихід і прогулятися по 400 метрів до маленького будинку, де розміщені основні пристрої і датчики. Щоразу ви вперше поставте на зовнішній одяг - пуховик, теплі штани, вовняні рукавички, хутряні рукавиці, чоботи, маска на обличчі. Необхідно ретельно закріпити все це, заповнивши його, а потім повісити вогні на себе, рюкзак з термосом, інструментами і ноутбуком. Іноді необхідно зробити такі експедиції кілька разів на добу. Але ті дні пішли швидше.

Один день, менеджер станції оголосив на загальній зустрічі, яку ми переходимо в режим паливної економії. Температура всередині приміщень від +15 ° С припав до +10 ° С. Цікаво, що ця паливна економія не потрібна будь-яким – після зими ми отримали додаткові 10 тонн дизеля для генераторів. Але в результаті прокладені приміщення станції. У їдальні утворюється напівметрові стеблати з льоду. У посудомийній машині, яка дійсно зберегла електрику, воду, енергію і час, зламала лід всі внутрішні шланги.

У номері, де жив і де було наукове обладнання, протягом двох холодних місяців, липень і серпня, було близько +5°C. У ці місяці основним дозвіллям було знижено до фізичного виховання. Я вішала бар в кімнаті, отримав свого роду барбекю, встановив велосипед вправ - і зігрітий.

У житловому будинку є салонна компанія, де є більярдний стіл, а на стіні є телевізор (хоча немає повітряного телевізора). Після того, як температура знизилася до під-камери, протягом тривалого часу ніхто не був. Але один день в складі знайдено несправну ігрову консоль. Ми закріпили його, підключили його до телевізора, і люди почали з'являтися в салоні ще раз – одягалися в теплі куртки і брюки, в капелюхах і черевики, вони зібралися для гри забіги і фістські боротьби.

Як і в будь-якій іншій команді, особливо невеликій – і на станції були 13 осіб – конфлікти. Спочатку був незначний вафель. Деякі перетворилися в серйозні пастки протягом місяця. Поговорили, що Іванов зробив Петрова, і Петров, ступеню, не поважав чоловіка і не потрапив до Іванова. Тоді ця розмова в спотвореній формі досягла Петрова, він вирішив не бути співставним і іншим часом збити Іванов.

Ще один вид конфлікту стежить від того, що дільниця закривала людей, близьких до нього і поставила їх харчовими і спиртними речовинами за нормою. Найнеприємніші – боречки, устілки – почалися з спиртом. Водка ввозиться на станцію правово і в пристойних кількостях. Під час зими було імпортовано 200 пляшок 0,75 літрів. Часом бінге пити не зупинилося на тижні, а про третину зимівельного складу брали участь у них. Все спирт п'яний менше шести місяців, до кінця травня. У решті часу сервісний спирт був розведений і з дозволу начальника станції, місячний був гойдалий - на дріжджах і цукрах з додаванням гороху.

Під час зими я волонтерів на місячних походах до сніговодних тестових майданчиків п'ять кілометрів на північ від станції. У зв'язку з моїм партнером, один раз на місяць ми вимірювали накопичення снігу від спеціально забитих скафольців. До полярної ночі все було дрібно. Але це цікаво, до речі, що при -58 ° С, невелика його змішують з звичним звучанням відпрацьованого повітря. Якщо ви поговорите з цією температурою, то багато з'єднувачів стають свого роду – наприклад, замість «вішування» ви отримаєте «швейш». Ефект обумовлений тим, що видихлений вуглекислий газ при такій низькій температурі починає кристалізуватися.

І в липні температура повітря знизилася на рекорд низькою за цей рік: -82 ° С. Ця заморозка - звір. У парі хвилин ви встигли охолодити від тепла вітальні, а потім заморозка потрапляє в обличчя, коліна, пальці і пальці, вкусаючи в м'якоть до дуже ядра кісток. Не навіть найсвіжіші речі і постійний рух. Смерть при цій температурі, навіть якщо ви рухаєте весь час, відбувається в 6-8 годин. Без захисної маски - особливий панчіх з отворами для очей - не можна дихати, так як ніс і губи миттєво відбіляють і заморожують. Через маску, теж не дуже вдало – від дихання на ній утворюється скоринка льоду, що складається з замороженого вуглекислого газу і водяної пари, дихання через яку дуже складно. Найзручніший спосіб: маска кладеться так, щоб з носа і нижче вона не підходить до обличчя. Повітря надходить в цей отвір знизу, нагріває трохи всередині маски, а потім надходить в легені. Як показує практика, оптимальне взуття для температури -82 ° С - звичайні черевики. Краще, що підошва завантаження додатково пришивається іншим шаром повстяної. Плюс, я кладаю хутряні шкарпетки в них.

І ще цікава річ: в екстремальному холоді запах, який просочений всю континентальну Антарктиду проявляється. Цей запах ледь відчутний, і ви зазвичай не платите уваги до нього - він настільки слабкий і неприпустимо. Але потім, в -82°C я відчував його. Для того, як я спробував знайти порівняння, то давав. А потім, після інтенсивного холоду, я раптом зрозумів, що був запах. Я зателефоную йому "карамель ваніль".

Джерело: