938
Олександр Іванович Лазуткін - льотний інженер «Союз ТМ-25»
У той час як пролонгенка про космонавтики приготували тут, у мене була можливість поспілкуватися з Олександром Івановичом Лазуткіним, інженером польоту Союз ТМ-25 (184 днів і 22 годин на станції Союз і Мир). Якщо що-небудь, він був інженером польоту, можливо, самий аварійний рейс. - є пожежа на станції, а зіткнення з вантажним судном, відмовою терморегуляції, виробництво кисню та багато інших некалькуляційних ситуацій.
Він має багато інтерв'ю, якщо ви хвилюєтеся, вони легко знайти. Але журналісти просили його постійно про деякі глобальні речі, і я просто зацікавився побутом інженера. Так що я запитав про маленькі речі. Ти можеш зацікавити їх.
Станція в свідомості - будинок. Ви змінюєте меблі, ви змінюєте техніку. Стіни старі, всі зміни всередині. Заміна старого обладнання з новим обладнанням. Традиційний щоденний рутину стає, зцілення, сніданок, робота. Під час дня двічі фізична освіта за годину. Робота різноманітна: від очищення станції - коли ви протирайте все і принесіть красу - для проведення експериментів, які можуть слідувати один одному без зупинки. Сам Олександр Іванович дуже спокійний, позитивний, трохи заліза. Помилує перед кожним словом, відчуває, хоче розповісти якомога швидше і зважує кожне слово.
Ми говорили близько години і половини, я записав на планшет, не завжди повністю, тому можливі деякі спотворення і помилки. Я збираюся розповісти вам, що я дізнався, і я збираюся допити з записаними котируваннями.
Про поточний ремонт і нещасний випадок
Ремонт на Мирській станції є плановим і регулярним явищем. Інженер польоту постійно зайнятий деякими рідинами. Всі 184 днів були ретельно пофарбовані на Землю - весь рейс складається з експериментів, і кожен день потрібно зробити кілька речей. Тривалість польоту фактично визначається цією дослідницькою програмою.
Коли щось ламається, як правило, якщо це не загрожує експлуатації станції - потрібно поставити ремонт в плані.
Яка частина зламала, ви не відразу кисть її закріпити. Відправляємо розклад, коли це можливо. Вони відразу підкаже вам, що робити. Є ситуації, де необхідно негайного втручання. Потім CDC повідомить вас про те, що ви робите ... Що потрібно, щоб негайно реагувати. Наприклад, коли на станції було пожежогасіння – сказати на землю «У нас є вогонь, що робити?» – це неспроможність. Так кинувся, щоб погасити вогонь, потім на першій можливості повідомили. Не панікувати. Де він спійманий вогонь, що є ступенем димови.
На станції є теплиця з рослинами - і якщо ми бачимо, що там зламався водопровід, то ми інформуємо Землю, що такі і зовнішні ознаки не працюють. Ця інформація подається фахівцями МКС, які займаються теплиць. Вони мають ознаки здогадування, що сталося. Розробити рекомендації, надати технології ремонту, надходить до МКК, потім на радіоканалі до нас. Запланований час, коли ми будемо працювати – завтра з 13:30 до 14:30 ви можете працювати з цією теплицею. Неспроможність будь-якої системи на вокзалі – звичайний випадок. Типова схема полягає в тому, що вона вимкнена, ремонт вводиться в заплановану роботу, замінна частина застрягається, протертий - і система починає працювати знову. Є багато систем, як правило, одна була фіксована - вам вже потрібно зробити щось з іншими. З найсерйозніших - 23 лютого 1997 року пожежа відбулася на станції від дефектної кисневої бомби. 25 червня під час докінгу Прогрес М-34 ТКГ корабель зібрав комплекс, депресуризація модуля Spectre.
У нашому польоті — проміжки між поломками знижуються до мінімуму — іноді кисневої системи виробництва зламалися разом з тим, що температура регулюється, плюс щось інше. Є цикли виконання (100 годин, і ця система, ймовірно, розривається), і це є 150-200, і ми так щасливі, щоб мати цикли, які відповідають повноті. Далі все відійшло - наступний екіпаж працював менше. У робочому графіку космонавта є час на регулярні ремонти (наприклад, заміщення фільтрів), а також для експериментів, а деякі резерви для розрахункових позапланових ремонтів (у тому сенсі, що щось буде ламати, але це нормально для зносу і розриву) і для аварійних ситуацій. Але з тих пір було багато поломок в цьому рейсі, розклад був щільно. Близько половини часу проводилося роботи інженером польоту, половина - експериментами.
У нашому польоті пройшов паралельно - Я починаю експериментувати і відразу ремонтувати, що зламався. Підвищення інтенсивності роботи. Вони скидають менше, тільки тому що експеримент був частим і ремонтом. З тих пір були аномальні ситуації - і ремонтували, і працювали, залишалися на ніч. Був маленький сон. Звісно, кожен новий екіпаж приносить нове обладнання, станція постійно оновлюється. Я дивлюся, якщо це сталося, що ви повинні відродити від старого. Звичайно, всі блоки використовуються максимально, але є практично не так, що конденсатори повинні бути пропалені індивідуально. Старе обладнання складається окремо і не кидається в шлюзу (попередньо це зроблено):
... Вони думали про те, що вона в маленькому полотні, потім зйомки. Тоді я зрозумів, що те, що було викинути, може бути поганим сервісом. Це сміття на швидкості 8 кілометрів на секунду – і коли вона впаде в атмосферу не завжди зрозуміло. Для цього необхідно надіслати. Чому ліктя? Тепер вантажний корабель приносить нове обладнання. Знімається, старий кладеться в своє місце. Перевозка несумнів і опіків в щільних шарах атмосфери над заданою площею землі.
Відео
Ось його продуктивність на розширенні, дуже прохолодно. З 10:50 ранку він говорить про мережу ДТП:
Для тих, хто не вірить в вогонь, робимо право. Прогрівальний шар швидко утворюється навколо полум'я, яка не піднімається вгору, але ізолює доступ кисню. Проблема полягає в тому, що тверда киснева бомба зловила вогонь на станції.
Про прибирання.
Ще одним регулярним елементом профілактики є постійне очищення станції.
Основним джерелом сміття є люди. Одяг ви одягнете і зніміть. Крамби, коли вони ратують. Ви встановлюєте обладнання, ви створюєте пил. Знову, частинки поставки. Поспішає все це. Як в домашніх умовах на стінах і на стелі збирають пил - на станцію однаково. Від шанувальників постійного потоку повітря. Звичайно, все крутиться. Є фільтр, через який всі це проходить, але маса пилу залишається. Найрозважніші, звичайно, з цвіль.
Це закритий обсяг. Бактерії не загиблі, і ми повинні дезінфікувати станцію один раз на тиждень. Всі поверхні протирають спеціальними дезінфікованими серветками. цвіль: Якщо наліт неперевершений, звітуйте до Землі, оскільки це предмет дослідження. Бог знає, що Він робить, і Він знає, що Він робить. Потрібно взяти зразки, посипати їх на землю.
Станція мухає довго, і ми всі приїжджаємо з бактеріями Землі. Звичайно, намагатися обмежити вас (зніміть тіло, переконайтеся, що немає збудників). Але ви отримаєте в космос, коли станції 10 років. Атмосфера не змінюється з тих пір. Бактерії живуть там з першого візиту, а умови відрізняються від цих на Землі. Звичайно, вони не ті ж люди на землі. Що вони перетворюються в інтерес до науки. І все ще навчається. Я мушу на Мірі, станція пролетіла протягом 15 років. ІПС тепер лякає тільки про те, що і буде літати протягом 25 років — також цікаво, що відбувається там. Відпочинок.
У вихідні дні. Що? Я, але ми теж працювали, там не було. Проводиться робочий день. Політ не вичавлює соки, запаси тіла обмежені. У день є фізична освіта, робота, але є вільний час для відпочинку. Як правило, субота і неділя також вихідні. Але ви зазвичай робите те, що ви не робили на інші дні. І за ці дні плануються неімпортні експерименти і коли не потрібно спілкуватися з Землю.
Ви зазвичай дивитесь на вікно і стріляти. Іноді ви читаєте книгу, іноді ви дивитеся фільми. Я просто не збираюся. Бібліотека фільму є великим, кожен екіпаж приносить щось. Потім були стрічки. Ви літаєте, вони просять вас, що ви хочете бачити. Вони перезаписують, вони дають вам маленькі касети з 8 мм плівкою. Станція має стрічки з попередніх експедицій. У 10 років до нас не було недоліків. У нас був великий японський екран, зламав, видалений. Ми переглядали його на відеокамері, в перегляді Потім не відразу дізнався, що американський має комп'ютер, як ноутбуки, але не ноутбук. Коли ми дізналися, ми дивилися з ним. Ергономіка.
Звичайно, я не можу допомогти, але запитати про ергономіку та особливості роботи з інструментами в таких умовах. Олександр Іванович натягував на лампі на стелі і пояснив, що ергономіка не така ж, як і ми звикли. Перш за все, кріплення лампочки на станції буде дуже зручно. Він відштовхував назад, сідай на стелю, зробив праву річ, кинув назад. Ми отримали сходи.
З незручностей – станція, звичайно, не існує виробничої бази, тому все, що прибули рейс, не можна змінити. І багато інструментів не найзручніше. Понад 10 років, звичайно, досвід отримав, але все ж, буває, що вони дають коментарі на Землі, вони кажуть, що буде добре додати ручку до цього інструменту, і так далі.
Все, що зроблено на Землі для польоту, здійснюється людьми з досвідом, кожен розуміє, що ергономіка управління це повинно бути, як його покласти, щоб не випадково пресувати. Як переконатися, що це не порушується.
Ось набір інструментів. Найпростіший приклад полягає в тому, що інструмент не повинен літати (тобто він повинен відразу ж закріпити на щось). Це дрібно, якщо це магнітно. Ви неспішні проти металу і роботи. Але всі наші стіни не намагнічені, вони виготовлені з алюмінієвих сплавів. Таким чином, карбід виготовлений - і до одягу. Самий одяг теж виготовлений таким чином, щоб вони могли бути виправлені (зазвичай, але не завжди, не завжди). Якщо ви працюєте всередині станції, то ви знайдете його. І ось всі інструменти зовні - вони однакові в функціональності, викрутці і викрутці - але є кріплення. Кільце, засіб фіксації. Плюс сам інструмент - одна справа просто тримати руку, інша річ в запаленому рукаві великий, і навіть коли чутливість на пальцях впав. Все зроблено для чоловіка в цих рукавичках. Сам інструмент не повинен пошкодити комбінезон. Наприклад, якщо є дуже гострий ніж без захисного обладнання, промийте костюм ніщо робити. Ви загинете. Ось чому все продумано. Якщо це потрібно, то перед застосуванням тільки в капустах. Робота призначена для того, щоб вирізати поперечно перед вами і нічого іншого, і ви заздалегідь дізнаєтеся це на землі.
Або ось звичайний молоток. Зовні нормальні, всередині іншого. У нас є молоток, який не вимовляється. Всередині молотка об'єм заливається дробом. Після удару фракція ловить і закріплює її, компенсує в момент відведення. Зібрав його вниз. Сножники з величезними ручками і так далі. Іноді матеріал зовні потрібно відрізати, робоча частина ножиць звичайного розміру, як і кравецька – але вони намагаються зробити це для роботи з цілою рукою, а не пальцями. Він зачепить своїх кулак — рукавички, кажуть — і показує проміжок ручок близько 10-сантиметрових ножиць для роботи в комбінезоні: ширше плечей.
Навчання на Землі
Перед польотом інженер працює з життєво-розмірною моделлю станції, з таким же обладнанням. Є типові операції, які обов'язково корисні - наприклад, заміну одного фільтра. На макеті «як це» багато разів. Решта у відповідь на ситуацію. Я думав, що найкраща процедура полягає в тому, щоб втратити всі поломки в історії рейсів, але ні, вони навчаються приймати рішення, а не закривати конкретні проблеми.
Є щось неробоче - наприклад, щоб видалити блок, який не був видалений. Ви перетворите мозок і подумайте. Наведено рекомендації з Землі, як застрахувати до сусідніх пристроїв, вимкнути живлення, працювати на папері. Іноді і папір не допомагає - простіше визначити очі. Звичайно, ви не працюєте, ви маєте досвід і план. Приклад? Електричний прилад повинен бути дегенерований і перевірений. Якщо переходить трубопровод, необхідно закрити його. Місце проведення: не доторкнувшись до неї, вона летить. Ми влетемо в будинок, а будинок щітки. Завжди подумайте. З вогнем - практикується експедирування на Землі - кожен знає, як діяти. Коли ви розумієте фізику процесу, ви реагуєте. Є загальні механізми - вентиляція вимкнена, ви кладете на газову маску - і потрібно це зробити в різних точках різними способами.
Прориви для тренажера беруться з життя і придумують – це так звані розраховані аварійні ситуації. Для розрахунку існують методи виходу - розраховані, розмовні, включені в план підготовки. На розсуд екіпажу, як діяти. Коли щось відбувається, аналізуйте, що і чому сталося – чи можна включати в розрахункову ситуацію або ні. Щось можна вирішити без екіпажу. Що стосується астронавтів — він не суперман — усвідомлення того, що людські можливості обмежені з точки зору отримання інформації та часу навчання — він включений до програми.
З цього екіпажу летять з американцем, я природно не міг протистояти просуванню про перетин радянських і американських технологій.
Коли це було зроблено в одній країні, всі правила і ГОСТи були розроблені. Ми почали працювати з іноземцями – різними підходами, різними дизайнами. На Землі все це було б док. Все licked goes там. Немає такої речі, що іноземне обладнання не стикається з нашими. Не існує різниці в побутовій техніці або в імпортних, які ви знайдете недоліки. Іноді ви знайдете щось краще, зручніше. Або навпаки. Збільшення асортименту обладнання. Тут слід зазначити, що інженер польоту не може керувати судном (не включено до програми, можливо, тому що інженери польотів «цивілі», а командири військових пілотів). Але командир також навчався в якості інженера польоту.
Закінчив цивільну школу. Не було вибору, але льотного інженера. Це відрізняється. Зараз цивільний може бути командиром. Досвід роботи. Найдосвідченіше веде екіпаж. Я не навчався в управлінні. Тепер навчання однаково - інженер польоту може контролювати судно. Все ще він може зробити те ж саме. Ми доповнюємо один одного в рейсі. Про безвагу.
В принципі є багато сюрпризів... Один експеримент повинен бути зроблено. Повітряна куля-подібна ємність, як знежирена повітряна куля повинна бути заповнена водою і вивчаючи. Важливо, що повітря в кулі не було. Всі заходи передбачені - що кулька була вакуумована, був спеціальний клапан - але не забезпечувала, залишалися деякі обсяги повітря (матеріал не так м'який, складки). При заповненні утворюються газові бульбашки. Ми покажемо експериментатор на Землі, каже він, отримай газ. І прибрати їх в нульову тяжкість досить складно - газ не піднімається вгору. У нульовій гравітації бульбашки плавають у воді. Він запропонував шпинделя навколо осі з м'ячем в руках, щоб вода притискала на далеку стіну, і весь повітря залишився біля тіла. До тих пір, поки ви спините. Але виявляється, ви повинні зупинитися близько години, тому що після цього він знову перемішує. Тоді людина говорить нам, "Чи ви берете цю тару перед вами і починаєте шпиння?" Два з вас обертаються: один тримач, інші насоси. Потім нам потрібна третя людина, яка б хребта, вона не виходила так. Люди тут і по-різному думають. Олександр Іванович в інших інтерв'ю розповів про безвагу - тут ми не попросили йому, щоб не повторити. У короткі перші 10 днів були дуже болючими, це було погано.
Ви не подбаєте, коли ви звикли до неї. У мозку вже адаптовані. Ви не помітите, що ви не запитуєте. Зручний - ви можете дістатися до будь-якої точки станції. Я запитав, звичайно, про умовні рефлекси, знову, до ергономіки.
Кальцій змивається з кісток - там було просто випадок, де людина потрапив на стіл з пальмою в дискусію - і зламав пальцем. Ми не зазвичай помітили ці речі, тому на початку, з перших хвилин перебування на Землі, ви можете контролювати, і ви не можете нічого швидко. Коли я був вивезений з землероба, кладеться в стілець, 7-10 метрів журналістів, перед мною командир. Він перевернув там. Голова хребта поганий. Я думаю, що я буду бігти очі. Я почався з очей, і він теж поганий. Ви повинні бути обережними. У перший раз я отримую, нехай мені ходити. Я бачу ноги рухаються. Ви просто повинні дивитися яку ногу покласти вперед, як перемістити центр ваги. Не працює. Ви можете худнути на нозі, і розслабити м'язи. Ви не можете перетворювати 90 швидше, але це дуже різкий рух, він йде спочатку.
Чашки? Ні, я не кладав чашки в повітрі. Хоча ми кидаємо все в космосі. Я не буду літати на станції, я не буду йти, я буду її акуратно. Якщо ви втратите контроль, ви можете кинути. У мене було, скажуть, "Диво книгу" - розірвав (показаючи рух, як він відштовхує книгу від себе) - будь ласка. Але звикаючи до неї, справа днів. Командир кинув мене на обід. Моя виделка лежала на його половинку столу, я запросив його, і він кинув його. Тексти пісень, а це означає: І я зрозумів прямо, це добре, що чай був на моїй стороні.
Ось він на розширення. Побачити, що костюм як рідний - до виконання Олександр Іванович мав щось невелике в руках, він спокійно кладе його в кишеню на коліні, вийшов.
Олександр Іванович послав кілька фото з архіву і дозволив їм бути опублікованими. Ось:
Перед тренуванням під водою
Виживання є одним з основних предметів, які навчаються астрономам
В середині - німецький астронаут.
І ось в середині американці.
З дитячого космічного табору
Проксимус Зеленикот розповів нам, куди піти і як стати справжнім астронатом. Теоретично можна використовувати для дітей.
Джерело: geektimes.ru/company/prodlenka/blog/248754/
Fujitsu створив систему охолодження для портативної електроніки товщиною 1 мм
Тепер провідні схеми можна друкувати на принтері inkjet.