Фрегат Штандарт

Відомий фрегат "Стандарт" був побудований в 1703 році під керівництвом голландського гетьмана Вєбе Геренса. Автор проекту був імператор Петро І. Багато років пізніше, цей фрегат встановлюється вітрила. Один з жителів Санкт-Петербурга, разом з кількома схожими ентузіазмами, озброєними кресленнями з Музею ВМС, почав будівництво нового Стандарту. Ви дізнаєтеся цю дивовижну історію. Я починаю з красою, а потім страшно.
Як вся справжня краса, є два: явний і невірний. Для першого бачення достатньо; для другого потрібно знання.

Немає нічого опису зовнішньої краси, краще всього захопити його.

Але невірна краса, історія цього корабля, ще більш вражаюча.

доб.

Перед тим як перетворитися в привид, триматний фригат був сон - сто відсотків зрозумілий і тому особливо дивовижний.
Twenty років тому в Санкт-Петербурзі жив незвичайного чоловіка, який любив вітрила і вітрила. І цей чоловік мав повністю зануритися в фантазію: відтворити в розмірах життя перших російських фрегатів «Стандарт», побудованих Петром Великим в 1703 році. І так, що реінкарнація «Стандарт» не стояла на набережній Неви з прикрасою або, Богом заборонено, плаваючий ресторан, але вирушили на довгі походи, маневрені проти вітру, згасали від залізних гармат – загалом, жив нормальне житнє життя.

Хто бачив Петра на початку дев'ятсот, пам'ятає, що місто було тоді: нехтований, бідний, кримінальний, нещасливий. Що таке пекло Стандарт?
Володимир Мартус (так званий ексцентричний) почав будівництво, маючи в руках неастрономічну кількість десяти тисяч доларів. Коли гроші збіглися, він працював бомбардувальником вночі.
У відпрацьовану поверхню загартоване з оселедцем, каркас труби збивається хімара. Хтось сміхався, хтось перекручував його до храму.

Молодий Martus і його смішний сон

Але красива мрія завжди має потужну енергію, яка дає можливість неможливості. Мало мало хто з них були асоційовані, помічники, волонтери. Через шість років корабель був завершений, запущений – і, навпаки, очікуваннями скептиків, не змивалося, але виявився досить морквою. За майже десять років «Стандарт» радує Петербургів і прогулялася на європейських морях.

Тепер я ходжу від красивого до страшного.
Монстр живе в нашому царстві-державі на тисячі років, і ніхто не може розраховувати всі ці голови. Як кажуть у літописі, їх ім'я - Легіон, батько Сотон. Ці голови виростають в незлічених замовленнях, колегіумах, міністерствах і відділеннях. Сотона замовляє їх не дозволяти нічого жити, і якщо вона проростає, щоб викорінити. І ось голова, яка вирішує, хто може плавати на морях, і хто не може, в десятому році існування «Стандартова» раптом вирішив, що необхідно викорінити цю муку, адже фригати кількість розчісних матеріалів на квадратний метр перевищує допустиму норму для металевих суден (що, ставити її злегка, не дивно), а дерев'яні вітрильні кораблі такого великого розміру, голова не забезпечував свого стандарту. "Стандарт" вирішив арештувати і ланцюжок.
Але сниться, навіть матеріалізований, є оксамитовою речовиною. Фрегат випрямляв вітрилами і відхилений за горизонтом. Шукайте його, кулак.
З тих пір, поки на четвертий рік цей літаючий Інгермандер пороги європейські порти, не ризикуючи вводити води суворої батьківщини.
"Стандарт" всюди, крім материка ласкаво просимо, всюди запрошують, враховуючи безкоштовну парковку, допомогу з ремонтом. Фрегат бере участь в різних морських шоу і урочистостях під російським триколором.

У світі точну копію суден XVIII століття дуже мало, тільки сім-осьма. Кожна людина коштує багато грошей, кожен вважається в своїй країні щось, як національний скарб. Дякую за доброту. Показати російський прапор. Це чудовий. Справа в тому, що цей корабель неперевершений, іноземні люди не знають.
Життя в Стандарті складно. Іноді він керує діяти в кіно, але це рідко. В основному судно існує через добровільні пожертви, і вони не щільні. Капітан Мартус живе прямо на кораблі, в крихітній каюті. Команди змінюють весь час. Будь-який може плавати на «Стандарті», зараховані в тимчасових вітрилах. Ось як це зробити.
Я сидів, поспілкуватися з командою. Майже всі дуже молоді, треті дівчата. Я відвертаю ром і сумував, що я був багато років і що моє життя було пофарбовано годинником; що я більше не сходження променів, не спати в «лиці» гойдалки під низькою стельою, не спрей тютюнової слини в хвилях затоки Біскай. І сниться, дорогі Фризи, я не можу зануритися. Занадто пізно.
Я пишу це для вас, якщо ви ще не розуміли.
Ми можемо самі зателефонувати одержувачу. Одне з них – це свято, що працює на хвилях під російським прапором. П'ятірка Петра Великого і славного минулого російського флоту, наша держава не потребує нічого. Може бути, ми можемо зробити щось добре без держави? Ми звикли до неї.

Джерело: borisakunin.livejournal.com