Як ми запустили космічний телескоп

У четвер, 19 грудня 2013 року в космосі на ракеті «Союз-СТ-Б» з стрічкою Fregat-MT. Запуск був виконаний з Кугуського космодрому в французькому Гуані.

Запуск був успішним, і я змогла спостерігати, як він відбувався з Центру Місії Лавочкіна, де було запрошено кілька блогерів. NPOL є виробником верхнього етапу Fregat, тому він контролює свою роботу під час запуску космічних апаратів. По суті, команди з Москви МКК до Фрегата не дають, але отримано лише інформацію. Таким чином, в цій місії функція МКК-Л полягає в тому, щоб надати інформаційні послуги в Арійському просторі, що запускає ракету. Це, поза відвідувачами, як і всілякі блогери, не завадить успішний запуск ракети і телескопа. На жаль, я не знаю таких тонкощів, тому я залишила велику камеру DSLR в домашніх умовах, щоб не відволікати працівників Центру. Я взяв цифровий файл з суперзоом, який впливає на якість зображень, для яких я звик до читачів.

Команда запуску була проведена французькою в Гуані, а після поділу апарату з верхнього етапу контроль передано в ESA MCC в Darmstadt.

MCC-L не дуже схожий на тих, хто керує маніфестивальами або МІСС. Це менше, і є тільки один ряд столів з комп'ютерами. Але величезний екран у всій стіні присутній як очікуваний.

р.

Ось насправді два з них. Другий містить інформацію про вже існуючі пристрої NPL: Electro-L і Spektr-R:

Зверніть увагу на відстань від Землі в нижньому правому куті. Майже до місяця. Консультація пристрою до Землі і Сонця відповідає позиції на орбіті в режимі реального часу, і визначається передається телеметрією.

Ми приїхали до CUP-L години і навпіл до початку. Ми були розміщені на балконі, де можна спостерігати події і не відволікатися від роботи тих, хто знизився. Публікатори передавали команди, які були передані в космічний порт. Ракета була розміщена в кілька днів, тому перед запуском потрібно було провести завершальні підготовчі процедури, а розігнати всіх від зони небезпеки.

Простір на балконі був начинкою. На запрошення яких ми були там, головним дизайнером Фрегата Володимира Асюшкіна, був голова СКУП-Л Юрій Казакевич. Генеральний директор підприємства Віктор Гартов в той час був на космодрому в Гуані.

Для NPOL, цей запуск особливий - це фортет Фрегат. Майже всі його рейси були успішними, за винятком частково успішного запуску супутника Меридіан-2, який був введений в некалькуляційну орбіту в 2009 році, але там полум'я лежить на третій стадії ракети, а Фріга, навпаки, витягнув апарат принаймні десь, не дозволяючи його падіння. Недолік можна вважати тільки «Фобос-Грейт», він був створений на основі «холодного», але повністю замінено на систему управління, і зробив ряд конструктивних змін, тому формально він не був «холодним». В цілому це один з найнадійніших верхніх блоків в Росії, який пояснює, чому він використовується європейцями.

Тим не менш, «Міністерська Готовність» була команда командирована на стартовому майданчику. Я вже знав, що це не означає, починаючи з хвилини. До запуску, але натяжність збільшена. Відвідувачі до балкона МКК, які раніше говорили або прочитали циклограму і балістичні дані, стояв і зірвали на моніторах.

Там техніки намагалися встановити в прямому ефірі трансляцію з космодрому. Не знайдено відповідного реле супутника, тому вони давали картину з сайту Аріанського простору. Звісно, це було 60 секунд, тобто ми отримали інформацію про хвилину раніше, ніж решта світу.

Француженка наліво. Також можна побачити факс. Незважаючи на те, що даний пристрій є анахронізмом сьогодні, це спосіб передачі інформації, прийнята Аріарським простором. Крім того, Роскосмос також працює більш легко за допомогою факсу, ніж за допомогою електронної пошти.

На центральному моніторі показано модель Землі, з позначеною траєкторією ракети і верхнього етапу. У червоному - активні ділянки, на яких працюють ракетні двигуни, в білому - пасивному. Жовте кільце - лінійка, ліміт дня і ніч. У жовтому на поверхні знаходяться станції відстеження: Galliot, Natal, Asancion (Ascension Island), Libreville, Mauritius, Perth, які отримують інформацію від космічних апаратів:

Пам'ятайте радянські кораблі з гігантом?

Саме тому вони були необхідні – контролювати рейс наших транспортних засобів, де немає можливості «вводити» з Землі. Зараз Росія не має таких кораблів, тому значна частина шляху наш літак літає в сліпій зоні. Ми можемо надати допомогу від своїх станцій. Наприклад, «Фобос-Грейнт» виловив у всьому світі.

Захоплені команди "Кей для старту", "Брекінг", "Бурнінг" звучать ... "Для підйомного контакту":

р.

Кожен заморожує на числах на моніторах. Це наша "невинна хвилина страху". Союз є надійним ракетом, але ніхто не є імунітетом від помилки, тому напруга досягла його ліміту.

В той час як ракета була літати, команди були передані Самара людям, а в сухих звітах «Державні параметри системи є нормальними», «Державні параметри є нормальними», «Мотор другого етапу працює нормально», «Стабілізація продукту», була справжня гордість і, здавалося мені, навіть деяка агресивність. Якби спікер кинув ці фрази на всіх скептиків, які поспішали писати про океан-супутникове сузір'я, коли вони чули, що Гая була виведена Союзом.

Нарешті, довгоочікуваний звіт за Самара: Вимкнення двигуна третього етапу. Є відсік головного блоку. У відкритий орбіті було вкладено фрахт-МТ верхнього етапу з космічним апаратом Gaia. Звітність. й

Розпочався коротке життя Фрігата.

Незакрита орбіта означає, що без додаткового підсилювача, космічний апарат перетворить щільну атмосферу і спалює. Верхній етап необхідно довести швидкість до першого простору і продовжити роботу, щоб відправити телескоп на траєкторію польоту. Перша активація системи пропульсної дії необхідна для зцілення першої космічної швидкості, а також введення довідкової орбіти. Після цього над Атлантикою пройшла пасивна частина рейсу, а потім знову перевернулася на двигун.

Як ми розповіли: 15 хвилин безперервної роботи двигуна є записом на Фрегат. По-перше, у нього були короткі імпульси. Під час випробувань двигун показав можливість напівгодинної роботи. Також дозволяє повторювати включення. І знову тести зарекомендували свою здатність здійснювати до 40 включень, хоча на практиці двигун не почав більше шести разів. Іноді кілька супутників в одному рейсі обов'язкові для відокремлення на різні орбіти.

р.

Другий запуск двигуна при видаленні Gaia необхідно піднятися і відправити телескоп на еліптичну орбіту. До підйому космічних апаратів, навпаки, трохи знизився, і тільки потім лопається:

Траєкторний стіл показує три значення: червона і біла лінія - шлях, що корабель повинен літати за програмою; зелена лінія полягає в тому, як вона летить відповідно до на борту орієнтаційних пристроїв; жовта лінія відповідно до зовнішніх систем спостереження.

На пагорбі почали над Африкою. На схемі стало помітно, як зростає радіус радіоперегляду Фріга. Я сподівався, що він був досить високим над Індійським океаном, щоб бути видимим до Electro-L, але він виріс лише на 1,500 км, що явно не достатньо для погоди супутникової камери в геостаціонарній орбіті.

За кілька хвилин після другого відключення двигуна Фріга, найбільш важлива подія дня відбулася для ГО «Лавочкін». The Voicespeaker анонсував наступне повідомлення: "У команді було видано для відокремлення космічних апаратів Gaia з верхнього етапу Frigate, а потім: Увага. За даними телеметрії, є відсік для космічних апаратів:

Був аплазом, натяг розсіюється, і кожен кинувся, щоб потішити руки і привітати один одному. Росія допомогла майбутній успіх Гая Галактичного космічного телескопа та картографа. Запущено в еліптичну орбіту з максимальною висотою 952,000 км і мінімумом 350 км. Але не менше телескоп не варто повертатися. Щоб отримати друге космічну швидкість, потрібно ввімкнути на власні тяги, щоб отримати друге космічну швидкість, і «розрив» ellipse назавжди залишити орбіту Землі. Процес прискорення і виправлення, щоб ввести шлях польоту повинен прийняти 96 годин або 4 дні, тобто в даний момент він ще не завершено. Шлях до цілі - точка L2 системи Earth-Sun, на відстані 1,5 млн км, займе кілька тижнів.

Але для Фрігату ще не завершено роботу. Від космічних апаратів довести ризик зіткнення. Як правило, верхні етапи намагаються мити, щоб не залишити місце сміття на орбіті. Однак в цьому випадку це стало неможливим завдяки високій швидкості, високій висоті космічних апаратів і недостатньому запасу палива. Єдине, що можна зробити тут, щоб видалити Фрегат на боці.

Третій короткий поворот на двигуні, що надіслав верхню стадію на орбіту, фактично, вічного зберігання. Тепер вона буде орбітати Землю, летіти 2,16 млн км і повертати кожні 130 днів до забігу над нами на висоті 381 км. Єдине, що може бути зроблено для запобігання непотрібного засмічення простору, необхідно перенести: отвори, відкриті в паливних баках, через які вводяться залишки палива. Тепер це не менше не вибухає від нагріву сонячними променями. Раніше це сталося з прискорювачами і третіми етапами ракет.

Після того, як "Фригат" вирушив на свою останню подорож, ми були ескортовані сходи і показали "браїн" МКК-Л - аналітичний відділ. Це місце, де проводиться головна робота з надання інформації Центру управління Місія, де отримано інформацію про телеметрію. Цей відділ був захоплений різницею у віці співробітників. Однак ця картина досить показує загальний стан з персоналом в галузі. Я зумів зробити фото, яке я б називався «Російським простором сьогодні: сіре волосся і геки»:

На щастя, ці хлопці і дівчата зроблять ще один стрибок в космос, як ті, хто поділяє їх досвідом з ними. Ми можемо тільки морально підтримувати їх в цьому поведінці.

Ми також повинні подякувати керівництву Громадської організації «Лавочкін» за перші кроки, щоб зробити російський простір більш відкритим для громадськості.

Джерело: habrahabr.ru/post/206936/