«Що ти мій, шаган!»: Хто був дівчина, яка надихнула Єсеніна до циклу віршів «Персійські мотиви»

Довгий час нічого не було відомо про дівчину, названу Шаганом, згадувалося в поемському циклі Сергія Єсеніна «Персійські мотиви», біографери навіть запропонували, що вона була фантастичним характером. Тим не менш, дослідник творчості Єсеніна В. Белусов зумів знайти дівчину, яка надихнула поета, щоб створити знамениту поему «Побачити ти руді, шагани».

Джерело фото: Культурологія.руВеб-сайт публікує для свого читача дивовижну статтю онлайн-журналу «Культурологія».

р.

Єсенін був родом східної поезії і мріяв бачити батьківщину персидських ліриків. Не вдалося відвідати Персію, але в 1924-1925 рр. він зробив поїздку до Кавказу. Під час перебування в Батумі поет зустрівся з молодим вірменським педагогом Шаганом Таляном. Вони мали взаємну симпатію. Єсенін дав свою колекцію з написом на подарунок, попросив її на фото як сувенір, але після його виходу з Батумі, їх спілкування припинив, і він не зробив ніяких спроб відновити його. У 1958 році В. Бєлосов знайшов Шагане, і послав йому автобіографія і спогади Єсеніна.

Р. 3700Р.

Шагане Талян написав, що вона народилася в сім'ю священика і вчителя. У 1924 році під час зустрічі Єсенін, дівчина викладала арифметичну в вірменській школі. Багато деталей зв'язку з поетом не вдалося відновити - з тих пір, поки не було 35 років, Шаган не зберіг щоденника, а деякі моменти зникли з пам'яті. Але її спогади ще містять безліч цікавих фактів.

Шаханьд згадав перший раз, вона побачила Єсенін: Один день в грудні 1924 р. я пішов додому. На куті я помітив молодого чоловіка над середнім рівнем висоти, тонким, іржистим волоссям, в м'якій шапці і в зарубіжних міксинтошах над сірим костюмом. Його незвичайний вигляд спійманий око, і я думав, що він приїжджає з столиці. У той же день увечері Joffe розірвав в нашу кімнату з словами: «Катра, Катра, відомий російський поет хоче познайомитися з нашим шаганом». Єсенін і Повітський були з нею в той час. Ми йдемо. Після того, як ми зустрілися, я просив всіх, щоб піти на прогулянку в парку.

76022582

Уже на третій день знайомства поет дав дівчину поему, яка пізніше стала найвідомішою з циклу «Персійські мотиви»: «Це було хмарно, буря почалась на морі.» Ми сказали hello, і Yesenin запропонував пройти уздовж бульвару, кажучи, що він не хотів такої погоди і читати мене поезії краще. Прочитав Шагане Ви – Мін, Шагане... і відразу давали мені два аркуші зошитого паперу, на якому написано вірш. У одному з наших наступних зустрічей, які зараз відбувалися майже щодня, він прочитав нову поему, «Ви сказали Сайда.... й

Такенін уважно лікував дівчину і уважно, їх спілкування було ніжним і хастиним: «Коли Єсенін зустрів мене в компанії інших чоловіків, наприклад, колег - вчителів, він підійшов, знайомився з ними, але ліворуч обов'язково з вами. Завжди приходять з квітами, іноді з трояндами, але частіше з віолетами. 4 січня він приніс книгу своїх віршів «Москва Кабатська», з автографом, написаним олівцем: «Мій дорогий шаган, ти приємний і солодкий мені». Єсенін С. 4.1.25, Батум."

Єсенін запам'ятався Шаганом як чутливою і симпатичною особою: «Не було часто безпритульних людей, а, іноді, ніхто з них не залишався безглуздим: він зупинився і попросить, як він жив, він дасть дитині гроші». Він побачить бездомний собаку, купить бункер, ковбасу для неї, корму та догляду. Я захворився, і мій сестра пішов на роботу. Впродовж трьох днів я хворий, Сергій Олександрович прийшов до мене вранці, зробив чай, поспілкував мене, прочитав вірші з Антології вірменської поезії.

Його зв'язок зламався ще до того, як поет пішов: «Щорто перед відправленням, він все частіше припинив і почав відвідувати нас рідше. Увечері напередодні відправлення Сергій Олександрович прийшов до нас і оголосив, що він пішов. Він сказав, що він ніколи не забуде мене і сказав про себе, але він не хотів моєї сестри і я, щоб побачити його. Я не отримував своїх листів. С. А. Єсенін і залишиться яскравою пам'яті мого життя до кінця днів. й

на www.kulturologia.ru/blogs/011016/31586/