Коли і як копати картоплю

серпень приїжджає до кінця – час зануритися на картоплю. Здається, що цей випадок простий, хоча трудомісткий. Але це також має свої важливі «відверті речі» і трюки, які можуть вплинути на якість нашої культури і її зберігання. Я пропоную обговорити цю тему і поділитися досвідом очищення другого хліба.

Все важливо тут: час, методи і методи приготування бульб для подальшого зберігання. Але давайте це прямо. . й

Як ми знаємо, що час прийшов, що ми хочемо? Звичайно, високий урожай, який буде добре зберігатися протягом всієї зими. Що потрібно? Так що бульби повністю зрілі, набирають вагу, накопичують корисні речовини і набувають щільна шкіра. Як ви знаєте, чи вже це сталося? Я хочу знати точний час...

У наших широтах час збору врожаю картоплі для зберігання - період з кінця серпня по 10 вересня. Але це те, що називається «середньою температурою для лікарні», оскільки фактична дозрівання бульб уражається часом посадки і різноманітністю, а також погодними (кліматичними) умовами і особливостями догляду - багато обставин можуть змінити рекомендовані дати. Що це таке? Чи існують будь-які вказівки? Звичайно є.

Найвідомішим і надійним знаком є смерть і сушіння дна. Якщо це відбувається, то не важливо тримати бульб в грунті далі. Крім того, якщо ви пізно збираються зварювальну картоплю (і смерть дна просто говорить нам, що вона дозріває), урожай буде значно гірше. Після того, як лоток з'явився, максимально можливий період для бульб, щоб залишити в землі три тижні.

Чи є холодний підхід і топ зелений? Зайдіть у світ. Якщо виникають ранні заморозки, які пошкоджені пагони, можна не відкласти очищення: рослина намагатиметься відновити листя через поживні речовини накопичуються в бульбах.

Деякі садівники перемішують картопля до очищення. У яких випадках це доречно, і як це зробити правильно?

Відчувається внизу, якщо час очищення підходить, і продовжує рости (це відбувається, наприклад, під час пізньої посадки). Це робиться для прискорення дозрівання бульб, які можуть бути важливі на поріг підходу холоду. Тільки така подія повинна бути проведена заздалегідь: не варто пустити пагони прямо перед збиранням - дати рослину 7-10 днів, щоб завершити всі біологічні процеси. й

Якщо картопля атакується фітофтором, то топ також слід змочити і знищити негайно. Бульби в цьому випадку залишаються в землі протягом 3 тижнів, щоб вони встигли повністю зріли і сформувати досить міцну шкіру, яка не буде пошкоджена під час очищення.

В цілому, як хеш, так і затримка в перекопуванні картоплі означає як втрата зернових культур і погіршення його зберігання, тому питання про те, чи є час копати далеко від свічки, і дуже важливо знайти правильний (тобто не теоретичний, абстрактний, але абсолютно бетон - на основі реальних умов!) відповідь на це.

Дозрівання картоплі також впливає:
  • родючість грунту:Погашені землі в поживних речовинах, чим раніше буде час викопувати картоплю; в родючих, добре запліднених ділянках, зростання бульб може продовжуватися до пізньої осені;
  • кількість вологи:її дефіцит при вирощуванні сезону прискорить дозрівання картоплі, тому в сухому літньому періоді в зонах без поливу ми бачимо раннє падіння і відмерзання верху (хоча урожай в такому випадку часто згасає, тому що бульби вийшли невеликими);
  • високийВелика кількість органічних речовин, введених під картоплею, продовжує термін дозрівання (і до речі, може збільшити вміст нітрату в бульбах, особливо якщо ви починаєте збирання заздалегідь).
І трохи про погоду. Якщо ми можемо прискорити дозрівання бульб, то ніхто не може впливати на погодні умови. Тим часом це також дуже важливо, тому при плануванні картоплі варто ретельно стежити за прогнозом:

• не можна затримувати збиранням, якщо очікувані тривалі дощі: волога грунту провокує хвороби бульб, гниття, погіршує якість зберігання при зберіганні; викопуючи картоплю з землею, також не дуже легко і приємно;
  • оптимальна температура повітря для збору картоплі не вище +17 градусів, але не нижче +10: холод може викликати затемнення бульб;
  • Найкраще копати картоплю на прозорий, погодний день, коли бульби можна сушити в повітрі, а грунт добре очищається і не липка;
  • восени не рекомендується копати картоплю вранці, коли повітря охолоджується протягом ночі набагато холодніше, ніж грунт, який ще зберігає літню спеку;
  • Необхідно повністю завершити урожай перед настанням стабільних заморозків, які можуть пошкодити не тільки верхній, але і бульб в грунті.
Це ще одне питання, що говорить інший садівник. Але виходить - питання, і що! Деякі обов'язково: потрібно копати тільки цукерками, так як легше пошкодити картопля з лопаткою. Кожен, хто спробував зробити це запам'ятовує, як це відбувається: як, ви намагаєтеся копати кущ якомога обережно, але ні, і ви почуєте характерну обжимку: різке лезо зрізати ще один бульб. Що таке розчарування, що часто вибрано, велика картопля страждає. Так пітфорки краще?

Форки можуть копати гніздо, не пошкодивши його, а землю на них не занурюється як на лопатці. З іншого боку, який не мав шанс на шпильку на місці? Буває, можливо, рідше, але буває. Так, пропоненти використаннясвінгериГоворячи: гострий наріз, що наноситься ним в повітрі швидко намочує, а картопля може зберігатися протягом деякого часу, а з пункцією від вилок, це неможливо.

Я не знаю. Не зберігайте картопля, пошкоджену копаючими, навіть з лопаткою або пітфорком. Він є людиною звички, і він є людиною звички.

Як відкопувати грунт. На сипучих, добре оброблених, досить акуратно витягти залишилися вершини, збирати бульбки з нього, вибрати ті, які залишаються в землі, і копати лопаткою або пітфорком, щоб переконатися, що немає «збитих» похованих глибше. І на щільному грунті необхідно викопати кущ з боку, намагаючись не пошкодити бульб.

Дуже бажано відразу вибрати посадковий матеріал, вибираючи здорові бульби середнього розміру з кращих кущів. Відкладаємо їх, намагаючись не перемішувати сорти. Картопля насіння перед збиранням буде приємно зеленню - стояти в світлі до появи бульб. Вони краще тримають, і гризунів не розірвати на них.

Якщо погодні дозволи, не відразу кладуть дуги в мішках. Залиште їх на землі протягом декількох годин, розкидуючи тонкий шар. Під час цього часу картопля злегка висихає і отримує необхідне лікування ультрафіолетовим світлом. Короткочасне вплив сонячних променів, за експертами, допомагає дезінфікувати бульб і запобігти розвитку захворювань і гниття при зберіганні. Не варто перестаратися - не забувайте, що з тривалим перебуванням в світлі картопля перетвориться зеленою, вона виробляє отруту - соланін, який нам не потрібно взагалі.

Потім викопаний картопляСортуватиВибираємо невеликі, пошкоджені при очищенні, хворі бульби. Що потрібно буде кинути, то щось піде до годівлі птахів або тваринництва (які мають такі тварини), а картопля з незначним пошкодженням з'їде першим.

Примітка: при перекопуванні, висиханні, сортування та чистці, дуже небажано знову посипати, кинути бульби - слід ретельно їх лікувати, це дозволить продовжити термін зберігання.

Деякі з картоплі я знаю, перш ніж вони зберігаються. Вони кажуть, що краще зберігати. Я не хотів би рекомендувати цей метод, так як я ніколи не використовував його себе – немає необхідності.

Іноді картопля відразу збирається в мішках (бокси, відро) і заливається в швей або під навісом для сушіння. Звісно, коли вулиця занурюється, немає вибору. Але як правило, вона займає довше висихати бульб, і є більш загнуті в кінці.

Але навіть висушена картопля в полі не раджу відразу ж освіжити в мішках і очищати в підвалі: шанси зберегти урожай значно знижується. Викопчені бульби повинні проходити так званий період реабілітації. Що це і чому це необхідно?
По-перше, не всі проблеми можна помітити відразу - іноді захворювання бульб проявляється після деякого часу. Якщо це відбувається вже при зберіганні, виникає висока ймовірність зараження сусідніх картоплі. У період реабілітації такі приховані недуги часто проявляються самі, а пошкоджена картопля безболісно знімається.
По-друге, картопля поміщається в відповідні умови, стиглий, він висихає і стає більш жорсткою шкірою, забезпечуючи кращу безпеку, і смак бульб перемагає. Які умови? Надмірно - висока вологість (90-95%); оптимальна температура - близько +18 градусів, але її зниження (до +10 ... + 13 градусів) не критично, тому до тих пір, поки вона не зросте.

У таких умовах рекомендується витримати картоплю близько місяця і половини. Я зазвичай не більше місяця - погода в наших широтах не дозволяє. Туберкульози можуть бути в ящиках або ящиках (якщо в пакетах, краще сітки так, щоб добре вентиляція). А потім прибираємо їх повністю - для зимового зберігання.

Погода Маяк... Але я не шкода за час і зусилля, витрачені на це, тому що я бачу результати: картопля відмінно зберігається, втрати мінімальні. Чи не так?

Джерело: www.7dach.ru