304
Продукти у Франції поставляються з етикетками, що вказують на шкоду навколишньому середовищу
На півночі Франції під час експерименту, в якому всі продукти в магазинах E.Leclerc будуть позначені показанням того, скільки парникових газів викидаються під час свого життєвого циклу, з моменту вилучення сировини до переробки, згідно з французькою газетою Monde.
Експеримент, який проводиться спільно з Агентством з охорони навколишнього середовища та енергоменеджменту (ADEME), є перехідним етапом: етикетки, що вказують на екологічну шкоду, стануть обов'язковими. Зокрема, кілограм меду в скляному горщику «варі» 1,2 кілограми вуглекислого газу, а в пластиковому горщику - 0,83 кілограми.
кілограм яблук, ввезених з Китаю, коштує 0,92 кілограм вуглекислого газу, при цьому кілограм французьких яблук сорту «золотих» «ізолятів» тільки 0,24 кілограмів парникового газу. Таким чином, етикетки майже 20,000 продуктів харчування в магазинах ланцюжка вказують на кількість парникових газів, випущених під час їх життєвого циклу.
На в’їзді до супермаркету є підставка для інформування клієнтів про цей експеримент. Клієнти також пропонують брошуру, «Я Зберегти мій планету», що дозволяє їм порівняти кількість вуглекислого газу, що виробляється в результаті придбання його на суму «розташовується» середньою торговою корзиною або покупками, що виготовляються аналогічною родиною.
Проте визначення кількості вуглекислого газу, що випускається при виробництві та перевезенні вантажів, іноді складно, оскільки виробнича мережа дуже складна для деяких продуктів.
«На сьогоднішній день я не можу сказати, що наші томати з Бельгії ростуть в теплиці або на відкритому повітрі». Якщо вони вирощуються в теплиці, хоча ми не далеко один від одного, викиди вуглекислого газу в кінці, ймовірно, будуть більш значущими, ніж якщо ці помідори були привезені з Іспанії вантажівкою, - сказав Томас Почер, директор двох магазинів E.Leclerc.
Дуже простіше розрахувати, що одна запіканка в Lorraine (Кіш Лорен торт), виконана в домашніх умовах, «вага» 30% менше в CO2, ніж однакова кассерольна лежачи на полицях в магазині. Або ж груша, імпортована з Південної Америки, випромінює три рази більше вуглецю через перевезення, ніж груша, вирощена у Франції.
Вартість експерименту 300 000 євро і становить 50% фінансування ADEME та місцевих органів. «Ми знизили решту суми, зменшивши обсяг наших рекламних брошків», - сказав Поче. Ми розподіляємо їх на 500 кілограмів на добу: з точки зору викидів CO2, немає нічого гальмувати.
Джерело: Ecowars.tv/
Народні друзі Університет зелений з новою системою збору відходів
Чи скоро ми побачимо електричні автомобілі як основний режим перевезення?