340
Не ігнорувати емоційний інтелект.
Ви можете викликати його Грант проти Гетьмана. Два видатних членів наукового світу зіткнулися над питанням, що запитують будь-який студент психології або управління (або принаймні чути): емоційний інтелект.
Вогонь був відкритий Адамом Грантом, професором Вхартонської школи бізнесу, який опублікував статтю на LinkedIn «Ми переоцінюємо Emotional Intelligence», в якому він стверджує, що «здійснюючи роботу працівника або переміщення кар’єрних сходів на основі емоційного інтелекту є великою помилкою». Навіть якщо специфіка позиція вимагає серйозного емоційного повернення, коли мова йде про продуктивність, тільки когнітивні здібності людини. Даниїл Големан, який зараховуються з монетуванням терміна емоційного інтелекту, або ЕІ (наполягає на важливості явища), питань суворої оцінки гранту у своїй статті «Не завадить владу емоційного інтелекту». Глеман цитує численні дослідження, що проводяться Консорціумом Emotional Intelligence для підтримки його перегляду. І статті викликали флерію коментарів у громаді.
Я не вчений, і я поважаю думки обох. Протягом останніх трьох десятиліть я допомагаю керівникам по всьому світу приймати правильні рішення з точки зору розвитку зайнятості та кар'єри, і я хотів би допомогти обговоренню. Під час свого часу в Egon Zehnder як Старший консультант з питань рекрутингу, я особисто очолювала понад 500 призначень на ключові посади в організації та взяв участь у підборі кандидатів на подібні посади, що означає інтерв’ю з більш ніж 20 000 кандидатів. Враховуючи те, що я керівник відділу оцінювання персоналу, займаюся професійним зростанням та розвитком «інтелектуального капіталу» в нашій компанії, мені довелося ретельно вивчити різні підходи та методи оцінки персоналу та їх вплив на якість роботи співробітників компанії. Ви хочете знати, що я думаю про важливість емоційного інтелекту від досвіду? Я наполягаю, що вона грає ключову роль лідерів у досягненні успіху.
Моє перше статистичне дослідження на цій темі я проводила в 90-х роках. Предметом дослідження було 250 менеджерів, які запрошують мене особисто або рекомендовані для просування нашими клієнтами, які в основному були в Латинській Америці. Проаналізувавши співвідношення трьох основних критеріїв оцінювання кандидатів (робочий досвід, IQ і емоційний інтелект) серед себе і порівнявши їх з виконанням кандидатів, я опинився результатами. В одному випадку співробітники показали відмінний досвід роботи та високий рівень IQ, при цьому їх емоційний інтелект був низьким.
25% працівників з такими характеристиками просто не справляється з обов’язками, призначеними для них. Але є ще один сценарій: коли менеджери демонстрували високий емоційний інтелект у поєднанні з принаймні одним з вищевказаних двох чинників (досвід або IQ), при цьому незадоволені результати професійної діяльності були записані тільки в 3-4% випадків! Іншими словами, наявність емоційного інтелекту, поєднаного з високим IQ або відповідним досвідом роботи, зазначеним чітким успіхом працівника. Але інтелектуально розвинений і багатий професійний досвід, кандидати з недостатньо розвиненим емоційним інтелектом значно частіше виділяються.
Ми з радістю провели подібні дослідження в різних частинах світу, порівнюючи людей з різних культур, зокрема Німеччини та Японії, і всюди результати були однаковими. На базі IQ і професійного досвіду, і вогневих за неможливість управління ними та іншими.
Викладаємо висновки з дослідження. І наша компанія тепер спирається на ці дані для підбору та оцінювання персоналу в 69 відділеннях по всьому світу. Хоча деякі якості і навички, які є важливими для успіху, є переважно когнітивними в природі, такими як стратегічна спрямованість і здатність аналізувати ринок, більшість з них ґрунтуються на емоційному інтелекті, включаючи фокус на результатах, аналіз споживчого попиту, готовність співпрацювати, розвинути організаційні навички, керівництво команди і можливість змінити свій управлінський стиль. Під час свого часу, як випускник Гарвардського університету, я зустрівся з керівниками різних компаній світу, всі з яких використовують методики емоційного інтелекту для розвитку своїх співробітників.
Я погоджуюся з Адамом, що емоційний інтелект не є панацеєю для всіх управлінських захворювань. Як і IQ і будь-яка інша вага для таких вимірювань. У своїй недавньій книзі я пишу, що ідеальний кандидат повинен мати певний рівень інтелектуального розвитку, тобто IQ в своєму традиційному розумінні, він повинен мати правильну систему значення, він повинен бути мобільний достатньо і мати необхідні професійні навички для роботи.
Особливе місце, яке я даю потенційному розвитку, написав про це в опублікованій статті «21 століття: потреба людей з потенціалом». Але варто відзначити, що ознаки такого потенціалу, такі як права мотивація, цікавість, можливість отримати до нижньої частини питання, залучення та наполегливість, ґрунтуються на емоційному інтелекті. Адаптація швидко мінливих обставин вимагає більше, ніж просто високий IQ.
Звичайно, не можна врахувати емоційний інтелект, але не забудьте про можливі наслідки.
Джерело: hbr-russia.ru
Джерело: /users/1077